Това е упадък на парламентаризма

Бавно и полека у нас настъпва пълен упадък на демократичните ценности, на парламентаризма и самите устои на политическата система у нас. Докато бюджетът в условия на криза е обсъждан в парламента, министър председателя отново реже ленти, а другите министри са кой знае къде.

Нещо, което никое друго демократично правителство, успешно или не, не си е позволявало до момента. Речта по-долу е от вчера, след като народните представители от всички групи са оставени без коментари и отговори от напълно безхаберното правителство (не ме интересува кой обича и кой мрази Иван Костов, ще трия всички коментари, които не ми харесват, демокрацията я практикувам извън този блог).

Изказване на Иван Костов в Народно събрание в обсъждането на Държавния бюджет за 2011 – 11 ноември, 2010

Уважаема госпожо председател, колеги народни представители! Дълго мислех как да изразя отношението си към това обезценяване на стойностите, за които съм работил в продължение на 20-21 години. Аз виждам парламентът самичък, безпомощен, да обсъжда Закона за бюджета на страната, нещо, което никога не се е случвало досега. Никога не съм си позволявал подобно нещо. Помнят го добре тези, които бяха навремето тук. Винаги, с огромно уважение, кабинетът стои, участва в дебата, отговарят. Това се приемаше като нещо много сериозно, до предишното правителство, когато господин Станишев тук, час и половина един път, реч държа, очевидно пълен с желание да докаже някаква своя правота.

Къде е правотата сега на ГЕРБ? Къде е тази правота? Какъв е този стил на управление? Аз не мога да разбера! Защо се обезценява всичко около нас? Къде са министрите? Защо не отговарят на критиките на депутатите? Къде е премиерът да очертае насоките, да каже в името на какво тази работа не беше свършена? Това е упадък на парламентаризма! Това е поглед като към работа, ще се съглася тука на някакви безделничещи хора, на които това им е работата – да безделничат. И аз да се включа в това безделничене сега, ми се струва много обидно, много недостойно, защото вече някак си ни е показано, че някой се опитва да отнеме властта на парламента, да го принизи през неговата процедура, през неговата традиция. Защото това, за което говоря аз, е традиция. Къде е тази традиция? Защо я няма?

И знаете ли къде намирам отговора? В това, че министър-председателят, за първи път от 10 ноември 1989 г., реабилитира предишния комунистически диктатор Тодор Живков.

Аз съм сигурен в едно, че за Тодор Живков Народното събрание са били същите безделници, нямащи никакво отношение към големите работи, с които той се занимава. И сега този човек е образец за управлението! И аз така си отговарям на това принизяване на ролята на Народното събрание. Щом онзи е образецът, значи ние тука трябва да сме някакви хора напълно излишни, които пречат да се режат лентите на половината платно на бул. „Брюксел” в посока от София към летището, защото след това ще се отреже още един път лентата, от летището към София. Аз това не го разбирам.

Аз това не го разбирам! И след като в най-сериозното нещо, което ние считахме, че сме в Народното събрание – ролята да гарантираме, че това управление върви в правилна посока, че осъществява европейска модернизация, че се движи срещу кризата, щом в това отношение никой не потърси нашата гаранция, никой не потърси нашето мнение нито преди изработването на бюджета, нито по време на изработването, нито след, макар да беше казано, че все ще има някаква консултация, аз се питам ние как даваме гаранция на някой, който не иска никаква гаранция от нас! Ние самите се оказваме хора, които нямат място в тази формация, която се е нагърбила да управлява страната. Това прави ГЕРБ. Аз не зная дали съзнават, обаче краят ще бъде съвсем друг – няма да има 36 години, както на Тодор Живков. Защото България е друга, България е демократична. Няма комунистически диктатури наоколо и няма как да се проведе друг възродителен процес с правилни цели и по-правилни методи. Няма как да стане това нещо!

Ето защо не можем да подкрепим този бюджет. Благодаря.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Това е упадък на парламентаризма

 1. бай спиро каза:

  Ив.Костов е време да се оттегли вместо да пречи, той не помага по никакъв начин.Има си управляващи ,които ще прилагат нови правила и ще вземат решения и не е той фактор

  • хелиос каза:

   Жалко ,че не е „фактор“, иначе България ,щеше да има Бъдеще ,а сега си има само Путин и Гоце ,както и проистичащите от тях неприятности за дълги и срамни години напред!Иван Костов е политикът ,който България не оцени и не заслужи.

 2. Стойчо каза:

  „които ще прилагат нови правила“ – и това в навечерието на батюшката. Много показателно.

 3. Стойчо каза:

  С извинение за израза: бахти новите правилата! Правилата от преди 89-а не са нови.

 4. dzver каза:

  Анонимко, много си заблуден, ако мислиш, че в акъла на управляващите има нещо различно от бръмбари :)

 5. Marfa каза:

  И къде са управляващите, какви са им правилата? Щото дотук виждам единствено проява на много остра форма на арогантност. „Лайте си там в парламента, па ние че си го приемеме бюджето, а ако не ви харесва, че се махнеме да ви дойде пак тройната коалиция“. Един вид. А премиерът единствено май не е тръгнал още по родилните отделения да реже пъпните върви на бебетата. Не се е сетил явно, не за друго.

 6. Райчо каза:

  Трудно ще го смелят това изказване на Иван Костов гласоподавателите, колкото и елементарно да име поднесено. Възрастните докато се возят в БМВ -то на внука, към апартамента ново строителство на сина, да се почерпят за успеха на малкия частен но купил жилище бизнес, пак въздъхват “ Друго си беше при Бай Тошо – спокойствие, а сега децата се ошашавиха пук и Костов оряза пенсиите. Какъв ти бюджет, какви сметки. Оня с БМВ -то не му дреме за квартала камо ли за държавата, тати е страшно зает и най-много да напсува всички правителства и най-вече Иван Костов. Абе и аз викам майната му на всичко, щом почити избрахме Жорж за президент, царя направихме републиканец / либерал, центрист и т.н/ , Избрахме Бойко като месия, а не като възможности и сега се разкъсваме дали е по-добре да сме зад Станишев или да почнем от началото с АБВ да се включим в поредната българска простотия създадена за мързеливи наивници.

 7. emma каза:

  Марфе, ПОКЛОН.

 8. Ariorm каза:

  Колкот и да не съм му фен на Костов, трябва да призная че е прав.

 9. Иван каза:

  Когато Костов говори винаги се разбира какво иска да каже.Това е типично за умните хора.Жалко ,че в България опростачването нямаше край и комунистите със силата на цялата си преса сатанизираха Костов,а той какъвто и да го наричат от него по-добър не сме имали никога

 10. Angi каза:

  Напълно съм съгласна с г-н Костов. Неговото изказване визира сегашното време. Стига сте ровили в миналото .Просто си признайте,че е прав.

 11. Пифаро каза:

  Приказки на едните, приказки на другите и липса на управляващите.
  И Костов направи силна парламентарна реч. Обаче …. когато навремето и Желев и депутати предупреждаваха и не подписаха Конституцията, стана ли нещо ? Още си я имаме, все по-изпълваща се с „олигархични“ закони и все по-малко спазвана от политици и президент ! В България изглежда твърде лесно може да се прескочат демакратичните принципи и да се организира авторитарност. … и има много доволни от това даже – оставам безсловесен на тоа ни слугински национален манталитет !

 12. iliya каза:

  посочете ми един момент от последните 20 години в които е имало парламентаризъм, демократични ценности и политическа система в България. Много ми е странно как чак сега го виждате, то е ясно че такива неща тук не е имало никога. Всичко е един фарс, а за да си народен представител е почти задължително да си неграмотен, да пиеш, да казваш „в на в предвид“ и да си соц кадър.

 13. Пифаро каза:

  Извинете че пак се обаждам,но тъкмо чух по новините комнтара на онова необработено захарче – нямало смисъл да се тъси импийчмънт, щяло да донесе на президента повече популярност. Има ли закон и нарушение на закона или не, само ако е изгодно ли се търсят конституционните правила ?! Вярно е отдавна няма демокрация, но сега нарушаването и стана емблема, като ще стане “желан от налода модел“

 14. sawall каза:

  Не харесвам Костов, ни най-малко, но в думите му има истина. За съжаление, нашите политици казват истината само когато са в опозиция и когато им е удобно. Това което не ми хареса в изказването му е, че с една дума няма да подкрепят бюджета не защото бюджета е слаб, а защото не са ги питали предварително.

  Не знам за вас, но според мен един принципед човек, дори и да е от опозицията трябва да подкрепи актове на парламента, ако по съвестпрецени, че са добри за страната. И дори да е управляващ, да гласува против, ако са слаби или вредни.

  Да, идеалист съм, знам…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.