Закуска на Московска 9

Снимките заемам от Комитата, нямате усещане за déjà vu.

Бях изключително изненадана преди десетина дена да получа покана за среща-закуска с г-жа Кристалина Георгиева, която няма нужда да представям. По същество, без jet lag-а и закъснението ми със 7 минути (лек срам).

Струва ми се, че за първи път политик на изключително висока позиция организира подобна среща с български блогъри (Комитата и Стойчо, Лонг, Пейо, Маги Малеева, Градинко, Александър Кръстев и Иво Инджев), а аз бях много приятно впечатлена от г-жа Георгиева и случилия се разговор, имайки предвид присъщия ми негативизъм.

Дискусията (и беше наистина дискусия със заинтересован слушател, а не бой по канчето) се завъртя около медиите у нас, свободата на словото, причините за поддържане на политически блогове, българската политика, като г-жа Георгиева беше любопитна да чуе мнения, както и да разбере какво може да направи за блога си, който е по-скоро такъв на институцията, а не на човека Кристалина (в подобна позиция е изключително трудно да се намери баланса).

Моето мнение, което и споделих е, че постовете не трябва да звучат като прес съобщения, като също споменах, че хората у нас често нямат разбиране за европейските институции, както и каква е ролята точно на еврокомисаря по бедствията (т.е. липсва информираност като цяло за европейските институции и структури, често се чуват неща от сорта „ама тази българка какво им дава пари на ония мангали в Пакистан, хората тук едвам им стигат пенциите“, няма разбиране и за хуманитарната помощ като концепция), другарите по съдба също дадоха интересни идеи и насоки. Нещата голе-долу се оформиха в: бъди себе си, дори да пишеш по-рядко, хората искат да чуят в блог човека, а не институцията, другото може да се прочете в официалните, сухи съобщения по медии и официозни сайтове.

Общо-взето извън темата за блогването не спестихме проблемите около свободата на словото, изгонените инвеститори, неспособността на правителството да се справи със задачите си и така нататък, ежедневните ни болежки, които вероятно карат блога ми да звучи доста песимистично, но уви, c’est la vie. Аз повече от всички други очаквам деня, в който да няма за какво да мрънкам.

И нещо оптимистично за финал (защото европейският ни комисар вметна нещо по повод царящия негативизъм): имаме изключително ерудиран, културен и интелигентен човек в лицето на г-жа Георгиева, надявам се да остана с това впечатление още много дълго време.

П.С. Не е лесно да ме очарова човек, но понякога най-лесния начин е да си любезен, естествен и да слушаш наистина човека отсреща. Няма нужда да имаш 600 номера на журналистки, които във всеки момент са готови да ти донесат баница.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

17 Responses to Закуска на Московска 9

 1. yeah каза:

  На Кристалина Георгиева й липсва усещане за блог-културата (не се справя кой знае колко вълнуващо с туит, фб и блоговете) и със сигурност има нужда от споделения опит, това което ме изненадва е, че Иво Инджев и ти направо сте излетели към среща не къде да е, а на Московска :))) But hey anyone’s easy in a way.

 2. Меми каза:

  Хех, много гот, браво и поздравления:)

 3. Стойчо каза:

  Много приятна среща беше. Кристалина Георгиева наистина е чаровна и свястна жена. (освен това се запознах с Нервната акула! :D

 4. Радан каза:

  Леле Стойчо – ти не си познавал акулата? И как си живял :)))

 5. nervousshark каза:

  Много тежко, предполагам, ахахахаха :)

 6. Стойчо каза:

  Махни, махни… ;) Не е за разправяне… ;-)

 7. Стойчо каза:

  Трябва да признаем на Кристалина Георгиева, че чува, когато има дискусия и идеи – забелязахте ли, че са успели с българската версия на блога ѝ? :)

 8. Стойчо каза:

  а това бяха част от „препоръките“ (ама че претенциозно ;) ) по време на разговора

 9. nname каза:

  тази е „европейка“, не не „българка“. още един пример колко сме назад

 10. nervousshark каза:

  м? в смисъл?

 11. pop sickle каза:

  Този пост показва защо блогърите не са журналисти (и така дава отговор на скорошната дискусия, в която взеха участие някои от другите български блогъри, присъствали на закуската с Г-жа Георгиева).

 12. nervousshark каза:

  Да? И как точно го показва?

 13. pop sickle каза:

  Блогърите имат свободата да се срещат с политически фигури и да им дават съвети без да нарушават неписани правила, докато журналистите трябва да запазят дистанция и да бъдат коректив (не че винаги го правят, може би разликата е, че те ходят на такива срещи също, но не си признават).

 14. Браво бе! А мен защо не поканиха? И въобще защо поканиха вас? Тук нещо мерише на гнило! Комисията заплаща закуска на български блогъри – това ми звучи като Митеран закусва с дисиденти!

 15. Стойчо каза:

  А с кого друг да закусва Митеран?

 16. boulangerie каза:

  Звучи необичайно свежо, поздравления, дано подобни закуски се превърнат в практика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.