Писмо до г-жа Надя Шабани

Картичка, изработена от Ася Колева, можете да помогнете тя да достигне до повече хора

София, 27 септември, 2010

Уважаема г-жо Шабани,

Български aктивистки aлианс е неформална група от активисти, работещи в сферата на опазването и защитата на човешките права в България.

С настоящето писмо бихме искали да обърнем Вашето внимание към наскоро публикувания доклад на БХК за домовете за деца с умствени увреждания в България, и по-специално на публичните Ви реакции в качеството Ви на председател на ДАЗД във връзка с този доклад.

По данни от разследването, проведено от БХК, в периода 2000 – 2010 г. в домовете за деца с умствени увреждания  в България е имало 238 смъртни случаи, като поне 3/4 от тях са били предотвратими. В преобладаващата си част, смъртта се дължи на системно недохранване, занемаряване, лоша хигиена, злополуки поради невнимание, студ, залежаване и насилие. Тези причини биха могли да бъдат окачествени като престъпно поведение, пряко проявено от грижещите се лица – от възпитатели и лекари, до съответните административни и политически фигури, отговорни за децата.

Госпожо, когато бяхте потърсена за коментар в качеството си на председател на ДАЗД и най-пряко отговорна личност за случващото се в тези домове, Вие отрекохте да има „конкретни доказателства за завишената смъртност в тези институции” (1) , както и данни за „конкретни домове, където хората умират от глад” (2) . Тези твърдения са озадачаващи, имайки предвид, че на 28 юли 2010 г. БХК е доставил на ДАЗД пълните доклади за редица от най-тежките домове в страната. Реакция от страна на ДАЗД не е последвала, въпреки конкретните доказателства за смъртни случаи, гладуване и насилие в тези домове.

Също така, когато бяхте пряко запитана в предаването „Здравей, България” на Нова ТВ от 21 септември 2010 г. за смъртните случаи и влошените условия, Вие не пожелахте да коментирате случилото се по време на вашия дотук единадесетмесечен мандат в ДАЗД, в нарушение на всякакви принципи за прозрачност пред обществото като лице на толкова отговорен пост. Дадохте информация единствено за това какви реформи предстоят да бъдат въведени в бъдеще, избягвайки всякаква отговорност за ужасяващите условия в тези домове, които остават без промяна.

Смятаме, че липсата на реакция от страна на ДАЗД от получаването на тези доклади до днес (цели два месеца) може да бъде окачествена като престъпна безотговорност и небрежност. Макар да не е имало смъртни случаи в последните два месеца, децата продължават да гладуват, да се разболяват и да бъдат имобилизирани. Реакция трябва да има, отговорност трябва да бъде потърсена!

Смятаме, че бездействието на ДАЗД и в частност Вашето, както и липсата на каквато и да е реакция относно случващото се са недопустими. Тъй като Вие, госпожо, не реагирате адекватно в качеството си на председател на ДАЗД, активистите от Български Активистки Алианс настояваме за Вашата оставка.

С уважение,
Български Активистки Алианс

1. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3276791
2. http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1156368-bhk-dokazatelstvata-sa-v-dokladite-prochetete

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Писмо до г-жа Надя Шабани

 1. мечо пух каза:

  Какво да сторя, за да бъде ясно, че и аз искам оставката на Шабани?

 2. Pingback: Tweets that mention Писмо до г-жа Надя Шабани | Блогът на нервната акула -- Topsy.com

 3. Меми каза:

  Благодаря ти за информацията за Български Активистки Алианс, надявам се да ме приемат :)
  Категорично се присъединявам към писмото! Поздрави…

 4. Меми каза:

  Контрастът в картичката е смразяващ, поздравления за автора, ще разпространя.

 5. Ралица Александрова каза:

  Позволявам си да ви поканя в групата която организираме във фейсбук ,покдрепена от няколко организации сред които Дружеството на психолозите в България и Уницеф – „Да закрием социалните домове за деца в България“ В тази група отправяме предложения за реформиране на настоящия закон и начини за осъществяването на тази идея. Моля подкрепете ни ако се чуствате съпричастни.
  http://www.facebook.com/?sk=messages&tid=10150266745950252#!/group.php?gid=104461479616935

 6. Ралица Александрова каза:

  Извинявам се за по горния сгрешен линк ,пак го слагам тук

  http://www.facebook.com/?sk=messages&tid=10150266745950252#!/group.php?gid=104461479616935&v=wall

 7. nervousshark каза:

  @Меми, чакай мейл.

  @Ралица, благодаря!

 8. Възмутително е наистина, че държавата не е излязла с официален отговор и не е поела отговорност по този въпрос. Подкрепям писмото ви.

 9. boulangerie каза:

  Присъединявам се към писмото, по една случайност знам какво се случва в ДАЗД. Отвратителното е че каузите се множат с всеки изминал ден и липсата на елементарна човечност в тези институции ( не говорим за държава изобщо) е все по-видима.

 10. BG Mamma каза:

  Г-жа Надя Шабани за съжаление е Администраторка, без призвание, без усет, че зад цифрите стоят хора, и то деца. Не е за този пост, само удължава агонията.

 11. Pingback: Писмо до г-жа Надя Шабани

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.