Антифашисти ли са българските комунисти? По повод 9-ти…

Този текст е на г-н Иво Димитров, публикуван като бележка във Фейсбук, за съжаление няма как да дам линк към него.

Пускам го и тук, тъй като е добре да се познава историята, а мисля, че у нас доста неща са останали скрити или умишлено са изпращани в забвение, за да може историята да послужи най-добре на победителите. За съжаление, подобно нещо наблюдаваме и днес…

Ако бяха антифашисти/антинацисти, на днешната дата България достойно би се представила пред света.

Ако бяха антинацисти, днес всеки българин щеше да знае имената Цоков, Икономов и Пухлев.

Защото Крум Цоков – Царският дипломат в Берлин, с помощта на дипломатите Икономов и Пухлев от Варшава, организира Първата Антинацистка Международна Съпротивителна Група, която още от първите дни на ВСВ (ІІ Световна война) започва работа.

Т.е. по времето когато националсоциалисти и национал-болшевики са вечна дружба и в разбойническо сътрудничество разпарчетосват Полша, групата В-2 … действа.

–          Спасени са хиляди полски офицери по нелегален канал „Варшава – София – Истанбул”,

–          С фалшиви документи за „сътрудници на посолството на Ц. България” във Варшава много поляци спасяват живота си.

–          Пренесени са десетки куфари с пари за финансиране на полската Съпротива.

И само за щрих, между другото, първите документални снимки за зверствата на окупаторИТЕ в Полша са изнесени за Франция, пак благодарение на групата.

В България, респонденти на групата са Фамилията Зембжуски и още десетки и до днес неизвестни български демократи.

Групата е предадена от полският представител на ЛОТ в София. Зембжуски умират в концлагерите на Германия.

Цоков прекарва 3 години в затвор на Гестапо, след което…1 година в затвор на НКВД и за добавка на два пъти по пет години в български концлагер.

Спасен е просто по чудо благодарение на благодарни полски патриоти.

Полша му е благодарна. Дори социалистическа влиза в негласен конфликт със социалистическа България, когато Цоков е награден с един от най-високите полски ордени за заслуги.

След 10-ти ли?

След десети, почти 20 години Полша поставя въпроса пред официалните Български власти да се намери място в София за паметник на героите. Няколко Министърпредседатели, кметове и главни архитекти на София, умело отбягват въпроса.

Когато продуцента Б. Попов и реж. Барбара Рогалска започват с проекта за филм за В-2, то от българска страна има само мълчаливо и открито саботиране на работата.  Като се започне с отказ за достъп до архивните документи и се завърши с категоричното несъгласие на БНТ да е „съпричастна” с проекта.

Е, филм има – „През София до свободата”, излъчват го по полската телевизия, но не и по никоя българска.

Има вече и паметна плоча. Полша направи каквото можа. Предостави собствената си територия в София.

На задната стена на полското посолство, вече има памет за… българи.

За анти-хитлеристи и достойни българи.

Но за тях е отредено мълчание. Защото иначе комунистите и техните наследници ще трябва да отговарят на твърде нелицеприятни въпроси.

Истински българи за които в цяла България не се намери и половин квадратен метър българска земя.Та, когато говорим за 9-ти, да си спомним за ИСТИНСКИТЕ антифашисти!

А иначе, денят си го честват национал-болшевиките, като ден на ЗАВЛАДЯВАНЕ на България от една чужда велика сила.

Халал да им е.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Антифашисти ли са българските комунисти? По повод 9-ти…

 1. Pingback: Tweets that mention Антифашисти ли са българските комунисти? По повод 9-ти… | Блогът на нервната акула -- Topsy.com

 2. mamkamu каза:

  Съвсем нормално за болшевишката идеология. По комунистическите лагери си гниеха сума ти антинацисти , антимонархисти, земеделци, социалдемократи… абе въобще всички бивши съюзници и врагове?! …

  Но това, което разказваш ме потресе!

 3. Elie Koleff каза:

  Съществуват неоспорими доказателства,че целите фамилии,близки и потомци на заровени,одушени и заклани български антифашисти през периода 1942-1944 са станали комунисти.Живите сред тях са комунисти и до днес.Но едва сега откривам,че не са били антифашисти.Или това е пропаганда?

  • nervousshark каза:

   Имало е антифашисти преди 9ти семтември, имало е и обикновени авантюристи и така нататък. Проблемът настъпва с 9ти септември, когато една голяма група хора пренаписва историята в своя полза. Забравени са истински герои, и са направени на герои други, като примерно Тодор Живков…

 4. Стойчо каза:

  Потресаваща история

 5. Титка Пацирева каза:

  Антифашисти? Те са си комунисти и това казва почти всичко. Те не са били антифашисти през 1939 г, когато Рибентроп се е прегръщал с Молотов след подписване на прословутия пакт, напротив. Те са станали „антифашисти“, мълниеносно при това, след нападението срещу СССР – комунистическата Мека и Медина, събрани ведно. Комунистическият „антифашизъм“ отбеляза бум след 44-та, когато това се осребряваше много добре. Особено, когато бе гарниран с отнет човешки живот, с ограбени човешки съдби. Не може да бъде истински антифашист онзи, който е част от тоталитарна система – била тя нацистка, комунистическа, или някаква друга.

 6. много добра статия.поздрави!!!

 7. Дими Гачев каза:

  Внук съм на Зджислав Зембжуски и присъствах на откриване на мемориалната плоча пред полското посолство. Разбрах от Негово Превъзходителство посланника на Полша, че на тържеството са били поканени много официални лица, вкючително и Симеон Кобургготски. Никой не се беше отзовал на поканата с изключение на бившия премиер Иван Костов. Сред събралото се множество, вън пред плочата, както и на последвалия коктеил вътре в посолството с пълни чиния и чаша в ръка важно се разхождаше Максим Минчев – шефът на БТА.
  В нито една българска медия не се появи нито ред за събитието…

 8. balkan1 каза:

  НЯМА СПЕЦИАЛНА ОПЦИЯ ЗА ВКАРВАНЕ НА АДРЕС но като се изпише в текста автоматично си излиза като препратка ( линк )
  Естествено – всичко се движи по инструкция – http://balkan1.wordpress.com/

 9. balkan1 каза:

  Даже пробвах да копирам постинга си за Българския календар и излезе със снимките и препратките. Ако това се прави с чужд постинг обаче би трябвало да се остави и адреса от където е копирано.

 10. Marfa каза:

  Поздравления, Акулке. И каквото каза Титка.

 11. Жилов каза:

  Четох за Пилецки току-що.

  Изработил план, предложил и доброволно проникнал в Аушвиц като лагерист, изнесъл информация навън за това какво става там (не се е знаело) – за газовите камери, немислимото число убити, организирал съпротивително движение сред самите лагеристи…

  След войната се връща в Полша и го убиват именно комунистите – тъй като вероятно изнасял информация за безсмислените жертви на комунистическия режим.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pilecki#Arrest_and_execution

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.