Ден на изгубените възможности

По принцип не искам да пиша каквото и да е било по повод датата 9ти септември, тъй като в този блог нерядко разсъждавам за последиците към днешен ден от налагането на недемократичен режим, дошъл на власт с невиждан по-жестокостта и извратеността си терор, но има твърдения, които ме изваждат от равновесие.

Често се повтаря една мантра, която прави датата ако не „светла“, то поне „противоречива“, а именно „Ако не беше дошъл 9ти септември, нямаше да има заводи и виадукти, никой нямаше да се изучи, хората щяха да орат още с Белчо и Сивушка, народът щеше да тъне в мизерия, нямаше да има коли, телевизори и телефони, абе изобщо, ако не бяха комунистите, нямаше да има НИЩО“ и така нататък, т.е. България нямаше да прогресира ни на йота нито социално, нито икономически, нито политически от състоянието си именно в 4 сутринта в този семтемврийски ден на 1944та година.

Това манипулативно съждение е внушавано над 60 години и до момента често се използва като оправдание за всичко друго, последвало от диктатурата на една подчинена на чужда държава партия (а националните ни интереси?) и хората с клатене на глава мърморят, че да, то верно не можехме да пътуваме, нямаше телевизори, че и пари за пералня нямаше (защото Перлата струваше 500 лева при заплата 120 в края на 70те), ама иначе щеше да е по-зле, да живеем в колиби без ток, да пасем овце и селските поп и бирник да ни взимат и последния грош и да няма даже за ракийка (по популярната литература).

Две неща, които оборват бързо абсурдността на тази крайно лъжлива теза:

1. България съвсем не е била толкова бедна и западнала, дори в края на войната и е щяла да има съвсем не лоши основи за старт в поствоенния опустошен свят. Доказват го стотиците хиляди апроприирани влогове на съвсем не-заможни хора, като например баба ми, чийто детски влог е бил национализиран. Можехме да последваме съдбата на бедната в сравнение със Северна Европа Гърция, но можехме да сме на нивото на Австрия или Холандия. Сега баба ви щеше да се разхожда по два пъти в годината до Тайланд, вместо да се опитва да оцелее със 120 лева, с които да си плати тока и лекарствата за сърце.

2. Кой изобщо, ама изобщо може да си представи, че една европейска държава в средата на 20ти век няма да се развие изобщо и в нея няма да навлязат нови технологии, информация, капитали, и то при условие че България всъщност е била една доста развита държава. Как би било възможно в страна, която вече е произвеждала самолети (Лаз) нещата да не мръднат 50 години?

За капак вярно ли е, че 99% от българите са живеели в огромна нищета и са имали само една крава и една крина жито? Човек може да чете партизанска литература от някой некадърен бард на властта, но може да чете и Чудомир и Димитър Димов (не са някаква екзотика нечувана, нали?). И че никой от българите нямаше да потърси новото, нямаше да има мозък да участва в социо-стопанския живот на една некомунистическа България?

Колкото до твърденията, че в България е върлувал жесток монархо-фашистки режим, честно казано изобщо не ми се разсъждава по темата, мисля, че е изписано доста дори в учебниците за гимназията. Светът, и България през 40те са били едно много ужасно място и примерно прадядо ми, едър индустриалец не е понасял изобщо цар Борис ІІІ и политиката му, но замяната на нещо недобро с нещо много по-лошо, при това контролирано от чужда държава, която и да е тя не е повод за празник, а единствено за размисъл как подобни неща да не се повтарят.

П.С. Обяснението е малко като за идиоти защо България щеше да се развие и без управлението на БКП, но на кретенско твърдение – такъв отговор. Нещата могат да се обяснят и с термините на икономикса и стопанската история, но няма нужда, едва ли някой нормален човек вярва, че ако не беше майката-хранилница, сега щеше да вади арпаджик, вместо да прокрастинира пред Фейсбук.

П.П.С. По директива от СССР в България през 1954 година е прекратено самолетостроенето.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

29 Responses to Ден на изгубените възможности

 1. Стойчо каза:

  Ех, Акуло, и ти си продаде на империалистите! ;-)

  Поздравления!

 2. Nikola каза:

  Колега, с истински кеф прочетох. Двукратно.

 3. Itilon каза:

  За нормалния човек не знам, но вярващите в тия глупости още не са малко, за съжаление.

 4. tuareg70 каза:

  Да си призная, не съм срещал подобни твърдения, макар да съм роден в тези времена, но ако някой твърди, че комунизма е причина за възход, наистина има проблем с осъзнаването на действителността :)

 5. Радан каза:

  Браво, браво, браво!

 6. Много вярно и добре написано! Поздравления !

 7. napokriva каза:

  Великолепна! Браво!

 8. соларни панели каза:

  Хареса ми, така и така съм 86-та и не знам какво е било преди. Та да попрочета и аз малко да имам идея, какво е било.

 9. v каза:

  за производство на самолети, освен лаз, е имало и ДАР, КБ, както и още по-малки…

  • nervousshark каза:

   със сигурност е имало, ЛАЗ-овете ги знам, тъй като семейството ми е от ловеч, а полковник Лазаров е бил семеен приятел.

 10. Де да можеше всички да разсъждават така!Да,ама не – пълно е с носталгуващи по времето преди 10-ти ноември,1989 г.

  • nervousshark каза:

   Много помнят те колко им беше тъпо и ка всеки си мечтаеше тайно да стане търговско аташе в капитализма или да му се появи чичо от Америка…

 11. Иван Попов каза:

  Браво! Това е върха на Айсберга. А колко кръв се проля! Колко човешки живота се погубиха! Комунизма в България беше уникален. Няма друг такъв аналог в света. Страната ни изостана поне 100 години! Да не дава Господ повторение!

  • Eneya каза:

   Абе да, уникални сме ние, щото никъде другаде не е имало диктатура… или краен контрол…
   Аз не се сещам държава, в която е НЯМАЛО в един или друг момент всъщност.

   • nervousshark каза:

    Имало е, само че днес говорим за датата 9ти септември и за България. хората имат различни виждания. Ако прочетеш например „Сталинчетата“ на Георги Марков, ще се замислиш и ти дали нямаше нещо уникално във всеобщото оскотяване…
    Или ако си живял тогава, а ти имаш късмета да не си.

  • Бургас каза:

   То „повторението“ още не е свършило между впрочем, през всичките тия години след „края“ на комунизма, все на такива управници и президенти попадаме …

 12. nervousshark каза:

  Между другото, днес БСП отново са се опитали да изнесат подобни твърдения в декларация пред Народното Събрание.

  Освен това в никакъв случай не твърдя, че България е била цветя и рози към 44та година, но на фона на една Германия, която е била под кота нула държавата ни би имала много добър старт в поствоенния свят. Хората са има спестявания… което е сериозен индикатор.

 13. Радан каза:

  Toва за старта е много важно и вярно. България не е участвала във войната и е имала съхранен „човешки ресурс“ и в значителна степен съхранено стопанство – много мощно селско стопанство и здрава, макар и технологично изостанала промишленост, живо занаятчийство и сносно ниво в обществените и инженерените науки.

  От този старт комунистите осъществяват поразително малък резултат, съпроводен с хронични фалити в селското стопанство и изначално губеща тежка промишленост, която от ден първи е шампион по енергийна неефективност.

  Най-порочното обаче е индустриализацията и урбанизацията (сами по себе си полезни процеси), основана на държавническо насилие и пълна липса на свободна инициатива и лична отговорност. С прости думи – хората са „докарани“ от насила обезлюдените села, а не са „дошли“. На работа са „въдворени“, а не „постъпили“. Естествените процеси на започване на личен „бизнес“ – търговия, занаятичйство, фермерство изобщо не се случват за тях… Жилища се „дават“ на държавно регулирани цени и наеми, а не се придобиват с лични спестявания и при пазарни условия.

  Всичко това предпоставя бъдещата ни безпомощност в един страховито напреднал спрямо нас, технологично развит и безпощадно конкурентен свят…

 14. khagan каза:

  Напълно съм съгласен със статията, ако се разглежда конкретно за 9.9.
  Но мащабно погледнато да не забравяме, че медицината беше безплатна, образованието също, ходихме на лагери и на балкан и на море, спокойно си вървяхме по улиците нощем в малките часове, имаше работа за всички. Това са дребни подробности разбира се. Но никога не трябва да се отрича всичко, само защото е време за отрицание. На този етап всичко това което изредих се заплаща и то така, че да не можеш да си го позволиш. Нима мислите, че положението днес е по добро от преди 9.9? Не съм комунист и никога няма да бъда. Симпатизирах и на СДС и на царя и сега на Бате Бойко. Някаква разлика да виждате. Нима за 20 години ни командваха все некадърници, та народа да затъва все повече в мизерия? Вероятно. След години ще четем, че след демокрацията България е тръгнала с големи крачки напред към развитието си. Комунистите може и да са фанатици, но не унищожиха заводи и предприятия и започнаха наготово. Окрупниха земята. А сега унищожихме заводите, зада могатда се закупят на безценица и дадохана селянина парчета земя пръснати из различни краища. Забравихте ли как фалираха банките и парите на хорицата изчезнахав нечии джобове. Властващите след 10.11 са по-страшни от комунистите да знаете от мен. Народа е подложен на унищожение. Цялата икономика и бизнес е в ръцете на шепа хора. Те не се интересуват от вас, те се интересуват само от себе си и своя бизнес. След години ще бъдем може би четири милиона , а може би и два. На тези зуми ще живеят китайци, които ще работят за паничка хляб. Не бих искал да е така, но ако не стане война се очертава точно това което казвам. Емоцията замъглява разума.

 15. Ако беше, ако не беш! Абе мен друго ме поразява. Огромното количество на хората, които говорят за „ако“ в историята. Все пак да незабравяме, че 9-ти септември е петиятт преврат в България след Освобождението, което със сигурност е повод за размисъл. Всичко това е нормално, защото едно общество има естествени еволюционни процеси, свързани с постоянни социални и политически катаклизми. Въвеждат се политически системи, изпробват се управленчески практики и т.н. За справка можете да погледнете френската история или гръцката. Аз обаче не съм чел някой да плюе френската комуна във Франция, а хората си казват: „леле случи се, нещо сме сбъркали, трябва да помислим и да се върнем реално към идеала: свобода, равенство, братство“.
  От тази гледна точка на мен материалът не ми хареса, защото съдържа прекалено много „ако“ и „щеше“, а пък Чудомир с нищо не подкрепя тезата ти – прочети го по-внимателно и Елин Пели.

 16. nervousshark каза:

  Именно тази манипулация „ако не бяхме ние, сега българия щеше да е в 19 век“ се опитвам да разсея.
  Добре е новото да се гради на честни основи.

 17. Тогава да си кажем истината – България е изостанала, изостава и ще изостава, ако продължаваме да спорим за глупави дати и да си затваряме очите за истинските проблеми, които ни заобикалят от всички страни.

 18. nervousshark каза:

  Винаги остава време и за историята. Да не говорим, че на някои за това им плащат. Както на други – да оправят проблемите.

 19. batpep каза:

  не съм съгласен.

  ТРЯБВА да спорим. защото иначе стадото ще ходи да си гласува за този, който най-много му е ДАЛ, и така ще пребъде вовеки.

  като спорим поне показваме, че има хора, които могат да мислят самостоятелно.

  между другото – овцете това ги притеснява. в компанията на самостоятелно мислещи те се чувстват неспокойни. мразят ни, страх ги е от нас, но пък са неспокойни и се опитват да правят нещо.

  което все е нещо, нали :)

 20. Ето нещо, което ми хареса по темата: http://nachalo.wordpress.com/2010/09/09/9-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8/
  А за историята съм съгласен, повечето западни държави организират политическите си концепции за бъдещето на сериозни изследвания в сферата на история, социологията, политологията. Но за съжаление нашите кратуни все още не са озрели за този подход.

 21. Pingback: Петъчни истории № 14 « Блог на Zelenkroki

 22. Този ден е такъв, но не се знае другия какво ще ти донесе :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.