Гюзлеме

Гюзлемето (или гьозлеме) е хлябът наш насущний в Синеморец и всъщност представлява дърпана баница, печена на сач. С истинско сирене и малко мас, нямам представа дали все още се среща на други места.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

13 thoughts on “Гюзлеме”

  1. Баба ми правеше такива като бях малка, много ги обичах. Наричаше ги гюзлюми. само че в нейния вариант ги завиваше на спирала със сирене, после ги разточваше и печеше на сач. Получаваха се кръгли питки. суперско. А тези в Синеморец също са чудесни и много вкусни.

  2. баба ми правеше. и още прави де, ама по-рядко :-) пържени обаче.

    оригиналът ще да е турски (както си личи и от името) – виждал съм бабки там да правят в малко импровизирани пещи на улицата

  3. (-: От кога не съм ял…
    Може да се срещнат по малките градчета, където има концентрация на турско население….

  4. Интересно, всъщност на доста повече места има, отколкото съм си мислела. Вкусно :)
    Не мога да разбера защо в София например успяват да просъществуват разни мазни, гадни баници и недопечени тутманици, а няма хубави баници, гюзлемета и изобщо нормални закуски. Аз от години не си бях купувала тестена закуска, понеже повечето за нищо не стават. Алоу, пазарната икономика…

  5. едно време ги печаха в баничарницата на „ботев“, преди „найчо цанов“. след години ги ядох в една баничарница около „гарибалди“, а имаше и една отзад, из уличките..

    сега нема – муай мазни теста, батка, ако ли не – гнясни кренвирши или още по-гнясни макдоналдси, после ръпай апчета за стомах и високо кръвно, холестерол и намсикво..

  6. Pingback: Гюзлеме
  7. В Ахтопол който желае също може да ги открие, аз ги открих там миналата година и останаха навеки в душата и сърцето ми… и на върха на езика.
    И аз много искам да ги открия в София, ама – ето виждате ли – не всичко има в София, жалко.
    Гореспоменатите баничарници – на Ботев до Гладстон и на Гарибалди съществуват, но това, дето се продава там е далеч от гюзлемето. Все пак става (когато е току-що извадено от фурната)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s