Култ / ура

Ако Америка е страната на неограничените възможности, България трябва да се прочуе с това, че е мястото на безкрайните идиотщини. При това бурно аплодирани от всички, защото няма кой да излезе и да извика, че царят е гол, а медиите толкова масово са се влели в интоксикираната тълпа, че ако някой дръзнe да каже истината, е заглушен много бързо от древногръцкия им хор.

Събитията накратко, тъй като едва ли има човек, който да не е чул и видял, че: министърът на българите в чужбина Божидар Димитров (или археолози!?!) открил  на остров св. Иван до Созопол реликварий, съдържащ част от скелет. На място е повикан сливенския митрополит, който при отварянето потвърдил, че това са мощите на св. Йоан Предтеча (как става ясно, не е ясно). Министър-председателят веднага дарил златно-сребърна мощехранителница по личен проект за изработка и командировал двама министри – въпросния Димитров и министъра на финансите Дянков в Созопол, за да направят оценка за необходимите средства за възстановяване на църквата, където ще стои изработеното от Бойко Борисов съндъче. Двамата министри се включвет в литийното шествие – опело. Още по-незабавно са отпуснати и едни 450000 лева за реставрация на нещо, паркринг ли, църква ли, пак не става ясно. Обиден от критиките и подигравките, Божидар Димитров нарича в медия народа и колегите си (кои? защото той е всичко друго, но не и учен) „шибани“.

Всичко това насред ужасно тежка икономическа криза, лето господне 2010то в светската по конституция България. Имаме тежък бюджетен дефицит, псевдо-театрална реформа и едни 2 милиона още за „безобразия във Франция“ (?!?).

Имаме и кости и зъби на Йоан Кръстител в около още 200 църкви по света, от които могат да се сглобят около 5 пълни скелета – три мъжки, един женски и един детски. Никоя от тях не е привлякла тълпи от пилигрими и не е станала новия Йерусалим и дори новия Лурдес. На Божо Димитров ще му трябва поне една явила се Богородица допълнително, за да напълни Созопол.

Не вярвам обаче това да е целта на заниманията. Защото първо, чрез заливащите отвсякъде и упойващи обскурантизъм и езотерика вече съвсем не се вижда какво става у нас, за сметка на това властта все повече придобива сакрални измерения в очите на обикновените хорица. И второ, кой всъщност е Божидар Димитров?

Ако влезете в някоя созополска църква и попитате къде са иконите, ще ви кажат, че ги е взел преди 7-8 години Божо и още не ги е върнал. В местния археологически музей чужденците могат да си закупят всички негови книги, преведени на 7-8 езика, но адекватна информация за историята на града и държавата няма да получат. От ужасно много години същият министър е забъркан във ваденето на артефакти от морето около Созопол, които потъват в частни колекции, с иманярската мафия и с „колекционери“ като Черепа. Зад привидно родолюбския фарс по телевизията и театъра с погребенията, разкопките и мощите прозира страшното ограбване на българското културно и историческо наследство.

На тази снимка могат да се видят последните две останали стълби от античен фар, датиран около 72ра пр.н.е. от остров св. Иван, същия с мощите. Допреди няколко години все още е имало постройка, но постепенно всички парчета са ограбени едно по едно. Представям си парвенютата, които са си сложили в хола, между фикуса и плазмата по едно антично стъпало… Може ли Божидар Димитров да каже как са ограбени всички ценни антики около и в Созопол? И за чий точно се дават 150000 лева за разкопки около пиратската казашка църква? Кой организира експедицията и кой участва в нея?

Още по-страшно е какво реално става с българската култура и истинските ценности, които трябва да бъдат запазени.

Най-ужасният пример е случващото се с двете най-богати библиотеки у нас – Народната и тази на Софийския Университет. И в двете се съхраняват милиони ценни български издания, повечето от които нямат други запазени екземпляри, както и цялата българска периодика от самото и създаване, безценни стари карти и атласи и най-богатата колекция от чужда научна литература от 16ти до 18ти век.

Само че: библиотеките не са ремонтирани от поне 80 години, няма никаква техника за контрол на въздуха и влажността, няма обезпрашители, помещенията се рушат и наводняват, а повечето български първопечатни и старопечатни издания са застрашени от разпадане. В този репортаж на ПРОБГ може да се види в какво състояние е хранилището на Университетска библиотека, но не може да се чуе, че годишниците на „Български орел“ вече не могат да се ползват, че заплатата на един библиотекар е 427 лева бруто, че на служителите всяка година се правят снимки на белите дробове, тъй като работят в условия, подобни на тези в Бобов дол и че в Народната библиотека част от служителите са пуснати в неплатен отпуск, защото изборът е нови чужди книги, необходими за науката и културата в България или заплати.

На този фон някакви хора с фалшиви титли дават милиони за български Лувър, в който ще се излагат картини, закупени от търговци на изкуство-мутри като Красимир Гергов, милиони за непроучени мощи, милиони за всякакви други глупости, но не и за това, което трябва наистина да ценим и пазим.

Пресвети мощи срещу книгата, църквата срещу библиотеката. Това ли са алтернативите днес? Явно да. В държава, в която митрополит може да си позволи да забрани театрална постановка по класик като Емилиян Станев, архитектурните паметници се вграждат в пошли псевдобарокови хотели, старите книги изгниват, забравени от всички, освен от няколко библиотекари, а парите потъват по схеми и обръчи, маскирани като лувъри и уфицита.

А иначе медиите и културтрегерите плачат за чалгизацията на младите и опростачаването на „народа“. Само че не пайнерките са виновни, а липсата на алтернатива, липсата на разбиране какво точно е ценност и защо трябва да я пазим и познаването от млади и стари на това, което е наистина важно. Защото някой ден няма да има „Български орел“, а българското прадо и българската челюст на Дева Мария. Достойно за великобалканските ни комплекси.

Ограбване и обскурантизъм – това са двете страни на монетата в момента. Да ни е честито.

Още по темата от Комитата, Ралица Ковачева и Черната ръка в Уебкафе.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

26 Responses to Култ / ура

 1. Събина каза:

  Факт, Димитров раздава истински цени неща на мутрите с блогословията на Бойко от години. Сега като свършиха, ще почне да си измисля!

  И кои са тия туристи дето ще дойдат на поклонение на нашето море между чалга дискотеки и ужасяващо грозни хотели! Да не говорим, колко останки има погребани под същите тия хотели на Харманите в Созопол!

  Не ми се говори просто, че ще хвърля нещо много тежко!

 2. бай далай каза:

  обичам те бе акуло!

 3. legrandelf каза:

  Куртурно, куртурно :)

 4. nervousshark каза:

  УчЕни установили, че едно от прабългарските племена, заселило се на територията на днешна България се е назовавало на кутригури, а кур-ти-тури.

  И аз ви обичам. Добре, че не е разрешено притежаването на оръжия за масово унищожение за лични цели.

 5. legrandelf каза:

  Как ще не е разрешено?! Грешката на Садам беше, че имаше такива и (искаше да) ги ползва(ше) от името на Ирак :)

  Малко тротил в името на кур-ти-турските ни потомо-историци (да не кажа допотопо-историци, къде си Луи… къде си Петнадесети) няма да навреди! :)

 6. Събина каза:

  Абе не е само в оръжието, на никой не му се лежат такива боклуци!

 7. Bloodymirova каза:

  Трябва да се узакони притежанието на автомат Калашник, гррр

 8. nervousshark каза:

  започваме май да се ядосваме: http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/05/942555_bojidar_dimitrov_ne_znam_koi_sa_tezi_anonimni/ Божидар Димитров: Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат

 9. Muratti каза:

  Страхотен коментар! Божидар Димитров обаче си живее в паралелен свят, наречен Велика България, обитаван от много други мутри и обикновени идиоти, където всичко е изклюително, уникално и единствено. Библиотеки ли? Че защо им е да се занимават с книги, след като в това няма далавера… Или, както се твърди (непотвърдено, но красиво), някога Ванга казала: „Не са страшни глупаците, страшни са тъпанарите“… Дали го е казала е спорно, но спокойно можем да си го напишем като народна мъдрост, която да краси Министерския Съвет :)

 10. marystaneva каза:

  Спорно е и дали Радой Ралин е написал /за 1300-годишнината ни/ следните стихове, но си струва да се замислим…:

  „Играли си на полянка
  прабългарин и славянка.
  Вади-тури, вади-тури…
  народили чукундури –
  и крадливи и еб..ви
  и за всичко – завистливи!“

 11. kyky-pyky каза:

  То както е почнал и гробищата ще подхване – току виж кости на самия Христос изрови. Пък и ценен подарък за „Големите“ хора ще е. Както би казала Масларова – „Клето създание!!!“

 12. nervousshark каза:

  ще изровиш дванадесетия череп на св. Иван http://glasove.com/article-9339.php#

 13. Георги Николов каза:

  Нова национална кауза!

  Копирано от тука : http://www.varnautre.bg/tourism/sea/item/12620-вече-имаме-национална-кауза-да-повярваме-в-мощите-на-свети-йоан-предтеча

  (Мнението ми съсвпада напълно с написаното в статията)

  Доколкото успях да разбера от всичко изписано по темата – историческата вероятност за това е доста голяма. Поне 75%, което е повече от достатъчно, за да стане Созопол мощен туристически център.

  Дори BBC пусна 5-минутен репортаж за уникалната находка в България. Но се презастрахова с кавички на „found“ (намерени). Но нека оставим кавичките на англичаните. Ние нямаме право на тях. Ние сме длъжни на всички нива и по всички комуникационни канали като един да повтаряме

  златната мантра на българския туризъм
  В Созопол са мощите на Св. Йоан Кръстител, В Созопол са мощите на Св. Йоан Кръстител, В Созопол са мощите на Св. Йоан Кръстител…

  Във Фейсбук вече се намериха комплексари, които от страх да не изглеждат балами, взеха да тиражират английския скептицизъм по темата. Скъпи ми неверници, а вие били ли сте на легендарния Стоунхендж? И какво видяхте? Подредени в кръг камъни? А какво чухте – десетки легенди, на които адски ви се искаше да вярвате, за да не се чувствате прецакани с 60-ина паунда, които сте платили за екскурзията. После цъкахте с език учудени, докато гледахте как англичаните подписват декларации, че са съгласни процент от данъците им да бъде дарен за разширяване и модернизация на туристическата атракция Стоунхендж.

  Но каквото и да направят англичаните, усърдието им бледнее пред съседите турци, които правят туризъм от всяка скала и всеки залив.
  Една от най-посещаваните атракции на Егейското крайбрежие е домът на Дева Мария. Намира се до днешния малък град Селджук, на стотина километра южно от Измир и на 30 от Кушадасъ. Местните хора – мюсюлмани, са убедени, че тук е гробът на Светата майка и също идват да й се помолят. Както и милиони поклонници и туристи от цял свят. В комплекса няма кой знае какво за гледане – параклис, чешма със светена вода и 30-метрова стена на желанията. (На снимката: Желанията, оставени в мемориалния комплекс на Света Богородица край Ефес, се сбъдват след 40 дни до 3 месеца.) Но как да пропусне човек подобно свещено място? Е, разбира се, че и в Ерусалим също показват гроба на Божията майка. Но от 100-ина години насам градът-емблема на християнството трябва да води

  битка за златния туристически символ
  с малкия турски курорт.

  До средата на ХIХ столетие всички били убедени, че Света Богородица е погребана в Ерусалим. До мига, в който немската монахиня Катерина Емерих изпаднала в транс и описала мястото, където Дева Мария е живяла в последните години преди смъртта си. Според нея то се намирало близо до древногръцкия град Ефес, на няколко километра от Егейско море. После игуменът на католическия манастир в Измир решил да провери виденията на Емерих. Така през 1891 г. монасите намерили основите на къща в планината, отговаряща на описанията на монахинята от Германия, която никога не била посещавала Ефес и околностите му.

  Видение и основи на сграда срещу реликварий с дата и име? Кое ви звучи по-убедително? А по-печелившо?
  През 1951 г. християнска фондация купува цялата местност от турската държава и издига параклис върху старите основи. През 1979 г. папа Йоан-Павел II посещава мястото и го обявява за автентичния дом на Божията майка и за второто свещено място за християните след Божи гроб. Да, католическата църква винаги е умеела да прави пари.

  Ще си позволя още един пример: Mont Sain Michel. Островът, превърнал се в една от религиозните емблеми на Франция, паметник на Юнеско, място за поклонение на милиони християни от цял свят. Манастирът, издигнат върху гранитна скала на километър от брега на Нормандия, е по-скоро природна (приливът залива всяка вечер пътя към острова) и архитектурна забележителност. Въпреки това поклонниците не спират да славят тук Св. Мишел, чийто ранг в християнската йерархия не може да се мери и на малкия (предполагаем) пръст на Св. Йоан Предтеча. Дори след като изкачат стръмните улици и стълби към манастира на върха, най-ревностните поклонници поемат пеша през тинята на отлива или на коне към следващия по-малък остров по-навътре в Ла Манша.

  Отварям малка скоба за магазините в Мон Сен Мишел – те са хиляди. От двете страни на тесните улички. Туристите в бавна колона престъпват в крачките на вървящия пред тях, за да се промъкнат между сергиите и да стигнат до манастира на върха или да слязат от него. Островът е паметник на Юнеско от 1979 г. насам и никой не смята да го вади от там заради опитите на местните да се препитават от туризъм.

  За какво ни бяха нужни трите примера? Първо, от Запад до Изток за успешен туризъм е важна легендата, а не материалното й превъплъщение. Историята на Св. Йоан Кръстител и тленните му останки сега трябва да бъде разпространена със светкавична бързина, в огромен тираж, на различни езици и в перфектна полиграфия.

  Който не е в състояние да превъзмогне вродения си български скептицизъм, да започне психотерапия по здравна каса.

  Защото такъв златен шанс се пада веднъж на 2010 години.
  Реклама – дискретна, интелигентна, леко мистична и недоизказана, трябва да залее медиите по цял свят. За това не трябва да бъдат жалени средства.

  И, моля ви, никакво местене, никакъв храм Свети Георги. Мощите са намерени на остров Свети Иван и си остават на него. Дори ако трябва тук камък по камък да бъдат пренесени руините на стара църква от 5-ти век и сградата да бъде възстановена на място. Трудният достъп до обекта на туристическото въжделение е част от играта, част от съспенса, част от усилието, което си е заслужавало парите. Освен това името на острова – Свети Иван, е част от легендата. И още: флотилия от лодки, катери, комети ще вози туристите до острова. Стотици жители на Созопол ще получат трайно препитание, а туристите – уникално изживяване.

  Най-модерните средства за развеждане на туристите трябва да бъдат внедрени на Св. Иван: аудиогидове на няколко езика, bluetooth връзка към дигитален екскурзовод, 3D информационни табла, добре квалифицирани екскурзоводи на 15-ина езика, гидове-артисти в костюми от епохата…

  По стените на храма ще се прожектират изображения, разказващи живота на св. Йоан Кръстител, сцени от Библията и чудесата на Христос. Минимакети ще показват различните фази на разкопките, при които са намерени мощите. Други пък ще приканват туристите да посетят още места в България, свързани с християнската история.

  Крайно време е и да сложим точка на китайските сувенири. Нека да има скъпи и евтини, строги и канонични, но и забавни и кичозни (кичът в туризма е, ако не здравословен, но печеливш). Пък и така ще има работа през зимата за всички сезонно заети сервитьори, екскурзоводи, лодкари.

  Таен щаб от историци, маркетолози, туристически спецове, езиковеди, медийни специалисти трябва да разработят светкавична стратегия, за да може мощите от Созопол

  „да издърпат“ от блатото на неизвестността всички уникални български забележителности:
  гробниците край Казанлък, Старосел и Свещари, Перперикон, Татул… Всеки един от тях трябва да бъде разработен внимателно с военна тактика и стратегия, така че нито един чужденец да не си тръгне от България без да е твърдо убеден, че е видял новия туристически Рим.

  Целта е ясна и мащабът й оправдава всички средства. Продайте „Булгартабак“, дяловете в БТК и БМФ, но помогнете да подразним любопитството на световното туристическо воинство и то ще ни се отплати стократно!

 14. Eneya каза:

  Нямам против религията, дотам докъдето не минава границите на разумното и не призовава към агресия, насилие и други ексцесии. Само че кому са притрябвали тези мощи и от какъв зор ги копаят? Човекът (който и да е) е умрял, от какъв зор го вадя, пък му сменят кутийката, пък наливат пари в това? Тази нездрава некрофилия, която е част от много религии, винаги ме е карала да повдигам вежди. Това си е чист тотемизъм и нищо повече.

  Колкото до археолозите, спомням си как преподавателя ми по история ми разказваше как едно време, като ходели на разкопки като намерели някакви предмети от прабългарски корени, ходели да ги закопават около славянски полета и после ах, голямото откритие, ама колко са били велики тия славяни.
  Май нищо не се е променило, освен може би кои са фигурите, които въртят покупко/продажбата.

  И така, каква е ползата от всички тези пръснати пари за църкви и глупости, при положение, че библиотеките се срутват, не се знае.

  Но нечии мокър сън за феодално господство над селяните, които се тълпят да пипнат кокалче/дръвче/свободно-съчинена-цвъчка, а книгите ги смятат за вид тоалетна хартия, е прекалено набиващ се на очи, за да бъде игнориран.

 15. Pingback: Кутията за всичко

 16. Весела каза:

  А колко пари се харчат за никому ненужния министър-приятел Б. Димитров? Както винаги в България сме евтини на брашното и скъпи на триците…

 17. Marfa каза:

  Поздравления, акулке! :-)

 18. todoroff каза:

  Браво на акулата! И спокойно! Скоро както е тръгнало ще затворят БАН, после полечка библиотеките, театрите, галерии и музеи, болници, зарязват паметника на Шипка(следва съдбата на Бузлуджа) и т.н. След две-три десетилетия последния да изгаси лампите и да затвори вратата, и да обърне табелката „CLOSED-BG“…

 19. teo каза:

  Откакто съм в Германия често чувам: „България- страната на ограничените невъзможности.“ (ограничени заради хората, които ги причиняват, броят им е неограничен).

  10х за добрият пост (и не само за този ;)

 20. alfredpacino каза:

  Една от най-посещаваните атракции на Егейското крайбрежие е домът на Дева Мария край Ефес. Бил съм там.Къщата е фалшива.Не можаха да ми дадат логично обяснение на въпроса как да повярвам че е истинска.

 21. batpep каза:

  ковеш, както винаги :)

  само в списъка на рушащите се и изгниващи библиотеки да беше включила и Градската библиотека, на „Славейков“.

  както и „читанка“ :)

 22. nervousshark каза:

  Да, горката градска библиотека… За нея обаче ще кажат, че общината има грижа…
  Оф, аман.
  Но пък имаме герб с латинки до цариградско :)

 23. nervousshark каза:

  яко шибано го зашибахме, елфе :))))

 24. иманяр каза:

  Никому ненужния министър Б.Д. струва много на държавата ни, а на всичко отгоре е и един от хората свързани с иманярската мафия.

 25. Кур..турна работа!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.