Кучешки живот в София

Софийска община щяла да въведе допълнителни правила, касаещи домашните любимци, след като отскоро кучетата трябва да си носят личната карта, задграничния паспорт и здравната книжка, да се разхождат само в определени часове и на места като Дружбенското езеро и бул. Суходолски.

Новото е, че от есента кучета няма да могат да бъдат разхождани от малолетни и непълнолетни граждани на републиката. Т.е. ако си под 18, няма да имаш право да изведеш кучето си сам, независимо дали ти се налага или просто искаш да се порадваш на света заедно с домашния си любимец/приятел. Вероятно предвидените санкции ще бъдат арест, затвор до 2 години и пробация за кучето и изключване от училище за провинилия се младеж.

Какво точно кара СОС да предприеме тази мярка? Факт е, че ученици, тежковъоръжени с лабрадори и хъскита атакуват невинните граждани сутрин между 7 и 9 и вечер след 17, като създават хаос и терор из целия град. Факт е и, че аз лично бях най-опасна за обществото, когато разхождах пудела си на 16 из Кривата река, оставяйки пътека от изкормени трупове.

Мисля, че е време също да се забрани на граждани под 21 години да остават вкъщи сами с котки, канарчета и домашни рибки.

Също така е време общината да се замисли имат ли децата къде точно да спортуват, след като Софиянски и сие направиха всички съоръжения недостъпни и скъпи, по-добре ли е учениците да разхождат кучета, отколкото да се завират по кафенетата, има ли нормални велоалеи, има ли в парковете и градинките тоалетни, трябва ли децата да отменят родителите си, които са им взели кученце след много молби и какво ли още не.

Тия кретени вместо да се чудят как да заврат децата вътре, е добре да видят какво става по света и у нас. Защото една нация е болна, когато в детските градинки се строят кръчми и кооперации, когато няма къде да се спортува, когато няма специални места за разхождена на кучета и човек вольо-невольо ги води в единствената оцеляла градинка в квартала, която по съвместителство е и детска площадка, белотаджийница и тоалетна за местните пияници.

Една нация е болна, когато си е избрала селските идиоти да я управляват.

П.С. И между другото, леко оф-топик: за всички отворковци, които смятат, че насилието над животни е нещо без никакво значение – в цивилизования свят то е сериозен сигнал за тежки девиации и социопатия и ранната превенция може да помогне да се избегне насилие над хора, масови и серийни убийства.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия. Запазване в отметки на връзката.

67 Responses to Кучешки живот в София

 1. a-tipova каза:

  „Факт е и, че аз лично бях най-опасна за обществото, когато разхождах пудела си на 16 из Кривата река, оставяйки пътека от изкормени трупове.“ Нещата не са се променили много оттогава – просто сега ползваш блогове, вместо булдогове :)
  Много добра статия.

 2. nervousshark каза:

  Мерси :) Нещо съвсем изтрещяха тия, надявам се родителите да не оставят нещата така.
  Доколкото разбрах пък скоро, на мястото на детската градинка, в която съм израстнала ще се строи нещо. Напалм му е майката.

 3. Събина каза:

  тъмб ъп, тъмб ъп, тъмб ъп!

 4. Абсолютно съм съгласен със статията.

  Ще допълня с нещо странично – човекът е по-интелигентно същество от кучето, следователно именно той е длъжен да разбира „кучешкия език“, а не обратното (кучето човешкия).

 5. Иван каза:

  Интересно как ще се процедира с кучета-водачи за деца с увреждания…
  Иначе страхотна статия!

 6. nervousshark каза:

  Мястото на децата с увреждания е там, където е мястото на всички хора с увреждания – на скрито, вкъщи.

 7. legrandelf каза:

  Не разбрах кои са кучетата в случая, но… вторник :)

  wattie, „човекът е по-интелигентно същество от кучето“

  come on! :)

 8. nervousshark каза:

  Зависи от гледната точка.
  Защото децата ги чака кучешки живот – на каишка по определените места, където е позволено, докато Бойко рита на Спортна София.
  И това с истинските кучета е просто щрих от цялото безумие, което става в София от много години насам.

 9. legrandelf каза:

  Сега… Бойко не е вечен, нито спермата му. Най-много да я прати за клонинг тестове в Бразилия. И друг път сме го „виждали“ това нещо :)

  Несгодията е там: колко вреда ще нанесе с отявленото си мастурбиране в лицата на изпълващите общественото (му) пространство!

  :)

 10. Роси каза:

  Има много агресивни и невъзпитани кучета, а малко дете не може да носи отговорност и да се справи с разбесняло се куче.

 11. nervousshark каза:

  Тук проблемът е на родителите му, че отглеждат такова куче и пускат детето само навън с него.
  Заради подобни хора не трябва да страдат всички деца. Все едно заради кварталните побойници и пияници да се забрани на всички мъже да напускат дома си.

 12. Теодор каза:

  Как за толкова време Вие „защитници на животните“ не осъзнахте, че отглеждането на животно в апартаманет (дори и в къща) е също толкова жестоко и убийствено за него, колкото да му отрежеш единия крак? Никой, който отглежда животно в апартамент не може да ме убеди, че обича животните. Смешно е!

 13. nervousshark каза:

  С това мислене напрво с бохчата – и в гората.
  Добре е човек да прочете и да се образова малко, преди да говори дивотии.

 14. Теодор каза:

  Никак не се обоснова :(
  Иначе за гората… не е лоша идея, стига да можех ;)

 15. nervousshark каза:

  Добре де, сега без заяждане.
  Голяма част от кучешките породи са селектирани специално, за да са домашни любимци и компаньони, а не за работа навън като овчарските или пазачите. Те не могат да оцелеят навън, за сметка на това се чувстват чудесно в апартамент и носят радост на стопаните си. Представи си една самотна баба, която си има само булонка? За всяка порода си има точното място и точния човек, повярвай ми. Както и за всяко куче, дори когато си няма порода.

 16. Ели каза:

  Браво Акула, добре го каза! Кучето е било до човека през голяма част от човешката история. За него няма значение на какво място живее, стига да не е супер неудобно, защото то е привързано към човека. И в гората да го оставиш то пак ще намери пътя към дома.

 17. Морко каза:

  Не е точно така!Гледата уважаема от собствената си камбанария.Първо наистина има кучета, с които деца не могат да се справят.Поради тази причина жена ми бременна в деветия месец бяга четири етажа гонена от ротвайлер, който определено не я гонеше за да си играят.Второ смесвате анализ на раздържавяването на държавата по времето на СДС с кучешките проблеми в момента.Трето имате ли представа колко хора са болни от т.н. кучешка тения без да знаят за това, защото няма симптоми и разбираш, чак когато е вече късно.А куче което да не дефекира няма.Повечето го правят по детските площадки.Четвърто според вас много ли е приятно да си пудел и да живееш в панелка и след като ние се измъчваме в нея (панелката), ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО ????? да измъчваме в нея и едно куче.Защо, поради това, че нямате необходимото внимание от близък човек и си го добавяте от кучето или защо, защо, не разбирам…Защо трябва да се отглежда куче в апартамент.

 18. nervousshark каза:

  А ротвайлера ли е виновен или стопаните му – кретени?
  И кучетата ли са виновни, че някакви идиоти си разхождат кучетата точно на пясъка и че няма място от коопераци, еврофутболи и кръчми в трафопостове?
  И куче в апратамент се отглежда, защото така ни харесва. Съжалявам, ама тая психика че всичко, дето е добитък трябва да е на двора не е точно моята.

 19. Морко каза:

  Кретенизъм е вид заболяване, от което следва, че индивидът е ненормален и с нисък ръст.Наблюдава се изоставане в умственото и физическото развитие при тежък вроден хипотиреоидизъм.Кучето определено не беше виновно, измъкна се от ръцете на детето, което го водеше.И поради това, че може и родителите изобщо да не са знаели, общината въвежда норма задължителна за всички.А, попитах един мой приятел защо става рано сутрин взема една пушка и отива в гората, и убива различни животни, той ми отговори, точно-защото така ми харесва.Защото така ми харесва-е липса на тоговор и донякъде признание, че не си прав но мнението на отсрещния ама много слабо те интересува.

 20. Божо каза:

  Наистина, не може да се слага равенство между дете с питбул и дете с булонка.
  То и коли да е, пак може дете да се справи с него, нищо, че колито е едро.

  Би трябвало да има контрол, какви зверове отглеждат хората наистина, но вместо да се прави това, създава се тормоз за обикновените хора, а мутрите пак ще си отглеждат и обучават кучета-убийци.

 21. poohy каза:

  Тези в общината не трябва ли да покриват някакъв праг на интелигентност? На времето комсомолските секретари, партайгеносетата и ОФ активистите имаха такова тъпо и налагащо се мислене. … Статията е супер! И … кучета може да се отглеждат в апартамент независимо от породата – четете Конрад Лоренц, световно известен кинолог. За кучето важна е разходката, жилището е все едно колибката му.

 22. poohy каза:

  Защо хората неразбиращи и необичащи кучета имат толкова твърди позиции за нещо от което си нямат хабер? ? ? И какви обърнати представи имат относно кучешката агресивност ! ! ! Дребосъците е по-вероятно да ти налетят.

 23. случайна каза:

  Браво за материала!!!
  Браво и за Марко – рядко хора с твоите възгледи четат и/или коментират подобни материали…
  Това, което мога да препоръчам на всички е внимателно да прочетат предложението за промени в наредбата, защото повечето са в стил „ти кажи, че сестра му е к…, па той да върви да доказва, че няма сестра!“

 24. Борис каза:

  кучетата си живеят по-добре от хората. Това е факт !

 25. Geo Milew каза:

  Що не си лекуваш неврозата с нещо дето не ближе хората, на които не им е приятно по краката, докато си седят на пейка в парка. Искам да живея в град. Да не ми мирише на кучешки изпражнения и да не ги настъпвам по улицата. Не желая нито да ме ближат нито да ме лаят. На които не му изнася да не живее в града. Общината си е съвсем права :) най-накрая едно умно нещо.

 26. Сашо каза:

  Ами няколко въпроса:
  Дете 20 килограма може ли да удържи куче 25-30 килограма, само мускули?
  Вие уважаеми защитници, събирате ли изпражненията на любимците си в пликче сутрин и вечер, когато ги разхождате? Защото аз човешко изпражнение не съм настъпил на ул. Иван Вазов, но кучешки заобикалям всеки ден. Ние хората изхождаме ли се на тротоара или на ливадата, където утре хора ще разпънат одеало за пикник?

 27. Разбрах каза:

  Ти си кучкарка.

 28. Svetlina каза:

  Любимата ми част е, че каишката на кучето трябва да е до 80см. Сега си представи един родител на малолетен, дакелче и 80см каишка :)
  София ще се изпълни с летящи кучета с овързани муцунки, предлагам след това да сложим каишки на котките (20см) и намордници на кравите.
  Между другото кучета могат да се гледат в апартамент, стига да се гледат от верния човек. Щом някой не го вярва, значи ТОЙ ЛИЧНО не го може. И това ви го казва човекът, дето живее под 4 немски овчарки :)
  Не, наистина не разбирам. Как може да им хрумне, че агресията по улиците идва от домашните любимци? Куцащото куче пред пощата, дето бяга от мене, заради чия агресия се мъчи?

 29. Морко каза:

  Куче нахапа по лицето 8-годишно момче във Варна, информира БНР.Инцидентът е станал около 21 часа снощи на улицата във вилната зона „Манастирски рид“, до хотел „Геолог“.
  Сигналът за трагедията е подаден в Пето РУП от тел. 112.Пострадалото дете, което е от Варна, е откарано е в МБАЛ „Св. Марина“, където днес трябва да бъде оперирано.
  Установено е кучето – американски стафордшир териер. То е собственост на 42-годишната варненка М. П., живуща там.
  Срещу собственичката е образувано досъдебно производство.Припомняме, преди няколко дни в Детската неврохирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“ бе настанена за лечение 5-годишната Е.П.
  Детето било нахапано от куче в района на хижа „Алеко“ , на Витоша.Тогава лицево-челюстните хирурзи зашиха две рани на дясната буза на детето и рани на ухото и шията.

 30. xunap каза:

  С кучкари няма особен смисъл да се дискутира. Направо почват да обиждат (поне), а после те изкарват садист.
  Ама ще се опитам все пак.
  Намирам наредбата за напълно правилна. 1.Всяко куче трябва да е регистрирано, затова стопанина му трябва да му носи документите. Иначе почват да се изхвърлят на улицата и градът се наводнява с помияри. Тъй, като си разхождате кучето и при вас дойде полицай как ще докажете, че кучето е ваше и е регистрирано? Ако не е регистрирано, следва глоба. П.П. Време е общината да вдигне глобите за нерегистрирани кучета, да речем 1000 лева;
  2.Разхождането в определени часове го имаше и досега, не виждам къде е проблема? Ако общината беше наистина на място щеше да определи две места в София само за разходки на кучета. Иначе се получават паркове, пълни с кучешки лайна, в които стъпват и хората. 3.Правото за разхождане на куче над 18 години. Логично е, също като шофьорските книжки, галсуването и т.н. Смята се, че човек под 18 години не е достатъчно зрял и отговорен за куче. Както казва един читател по-горе: „Дете 20 килограма може ли да удържи куче 25-30 килограма, само мускули?“ Бих казал, че и 15 кила куче няма да удържи. Една позната има кавказка овчарка и редовно бива влачена по корем по тревата, докато стиска повода и се опитва да накара кучето да спре. Какво толкова мрънкате само и се оплаквате? Общината се опитва да сложи някакъв ред, да има правила.
  А относно останалите аргументи, там места за спорт си е просто поредния трик (когато нещо не ни харесва) за изместване от темата в духа на „Няма ли по-важни неща за правене, сега с мен се занимавате и ме карате да си развалям хубавия начин на живот, нищо, че пречи на другите?“.
  Между другото всички собственици на кучета ли си разхождате любимците само на повод, с намордник и им събирате фекалиите? Защото и това е задължително.
  П.П. И не ми излизахте с това, че не познавам кучетата, имал съм две кучета, знам им всички инстинкти и поведение. Малките кучета като булонки не хапели, хахахахаха!

  • „С кучкари няма особен смисъл да се дискутира. “
   Както виждаш и по-долу, не само че никой не се опитва да ти отговаря на доводите, ами се прилага и трикът с изместването на темата.
   С терористи не се преговаря – а кучозащитниците следва да бъдат разглеждани именно като терористи.
   Самата основна статия е отвратителна – съвършено необяснима ирония за това, че при разхождане на кучето следва да се носи и паспорта му, преповтаряне на глупостта за това, че който убива животни после убивал и хора, и пр. щуротии.
   А най-голямата ирония е, че тази проектонаредба е писана именно от кучозащитници – просто един техен клан се опитва да се разправи с друг техен клан с въвеждането на новите мерки (не казвам „тези нови мерки“, тъй като почти всички обсъждани тук мерки си съществуват и досега – и фактът, че някой за пръв път чува за тях, а си позволява да говори със самочувствие по темата, е многозначителен…). Няма начин да тълкуваме правилно кучозащитническата материя, ако не сме наясно със сложните борби вътре в техните среди – да речем, сега в момента се съдят за прословутата Мима – тези, които я откараха в Германия продължавата да събират пари за нея, а не правят нищо, конкурентите им тук пък ги е яд, че банковите им сметки се изпразниха и парите потекоха към другите – и са се хванали гуша за гуша.
   Аз лично не мога да съм нито „за“, нито „против“ новите мерки, просто защото същата тази общинска власт, която ги разписва, не е в състояние да осигури спазването на „старите“ такива – така че не виждам какво значение има какво ще пише в една Наредба, която така или иначе няма да бъде спазвана, така както не се спазваше и досегашната такава.

  • Gergana каза:

   ОК.. Аз съм на 14г и имам кокер шпаниол … Днес попитах баща си защо не сме регистрирали кучето в общината .. отговорът му беше “ Е какво е направила общината за кучетата че да й плащам?! “ което означаваше че докато не направат специални места ,навсякъде а не само в софия , за извеждане на домашните любимци ние няма за какво да плащаме.. ние живеем в малък град в който няма градинка на която да няма табелка ЗАБРАНЕНО ЗА КУЧЕТА . А колкото до събирането на акитата по пътищата .. винаги … ама ВИНАГИ когато съм на вън с кучето и то се изака на място на което минават хора.. като улица или тротоар .. го събирам със салфетка и след това в далеечния контейнер ! .. Представете си срама който изпитват хората които трябва да вървят 20 метра с аки в ръка !
   А даже и за живущите в София.. Е не мисля че 2 места за разхождане на кучета ще са удобни за всеки стопанин.. ако живееш близо да .. но ако – не .. какво ? всяка сутрин обед и вечер да ходиш до центара на софия само за разходка 5 мин ?? кой има време за това ? .. А тия глоби кой ше ги плаща ?? за тези които имат пари няма глоби..а за тези които нямат с какво да плащат ? с бъбреци ? яйцеклетки ? айде моля ви се хора .. а това за агресивните кучета .. е са играла съм си и с доберман и с ротвайлер .. никое куче не е агресивно по рождение !!
   Това че деца под 18 години не трябва да разхождат кучетата е донякъде абсурдно.. все пак .. никой нормален родител не би трябвало да пусне дедето си 2 клас (примерно) да изведе кучето си навън ако е по активна и голяма порода .. НО това какво ще бъде по характер кучето зависи единствено от стопаните и от дресировката.. Никой не кара човек който си взима за пръв път куче и няма и идея от дресировка да си взима хъски или ротвайлер .. които се водат като своенравни породи !

 31. Графът каза:

  Филип Петров, прав сте, но засега кучетата са тези, които се справят безпроблемно в комуникацията с хората. Не само езиково!
  Теодор, определено „човешко” мнение по въпроса. Питали ли сте кучетата какво мислят? Защото аз съм ги питал!
  Морко, а „защото така не ми харесва” признание на какво е? На целия Ви списък доводи има списък с обратни доводи, че и по-тежки – като например влиянието върху характера и психиката на човека. Но това е разговор за „в гората” (но не в парковата „гора”)… :-) Между другото, примерите за ухапани от кучета не са проблем, както и примерите за ранени от хора (всяка дневна справка на „Пирогов”).
  xunap, „имал съм две кучета, знам им всички инстинкти и поведение.” или е само „за авторитет”, или кучетата имат късмет, че говорите в минало време. По-вероятно, първото. ;-)
  Общ съвет към радикалните „антикучкари” – пазете се от ухапване. Говоря съвсем сериозно – кучетата прекрасно усещат отдалеч „кой кой е”. Впрочем и котките…

 32. Моето заключение от всичко казано дотук:

  Понеже има много малоумни хора, то общината трябва да извземе функциите им и да започне да мисли вместо тях. И понеже е трудно да се определи кой е малоумен и кой не – общината извзема мисловните функции на всички граждани. Постепенно липсата на мисловна дейност пък прави и немалоумните – малоумни…

 33. А иначе по темата – искам да наблегна на още нещо важно. От „данък куче“ са освободени кучетата водачи на инвалиди, всички служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка (МВР, ГЗ), кастрираните, кучета от развъдници (членове на киноложки клубове), ловни кучета, пазачи на стада и кучетата на БЧК.

  Така става интересно – кой дефакто плаща данък? Като изключим елемента „кастрация“, всички служебни кучета (тъпо е държавата да плаща сама на себе си) и кучетата на ловци и овчари (те вършат работа) – остават само домашните кучета. Това е странно от една страна, защото именно тези, които са работни изкарват някакви пари на стопаните си и е логично именно те да се облагат с данък… но не би – логиката е друга (да се налага „данък лукс – куче“).

  И стигаме до разковничето на простотията – от домашните кучета са освободени от данък клубните кучета, сиреч породистите?!? Значи човекът, който е прибрал помиарче от улицата трябва да плаща, а този, който си е взел породисто – не. А това, че именно търговците на кучета изхвърлят тези, които видят, че не отговарят на стандарта или са си „изпуснали кучката“…?!? Нищо, тези кученца някой ще ги вземе и ще им плати данъка…

 34. Още една простотия – чиповете. „Ако човек си изхвърли кучето на улицата, то по чипа може да бъде разпознат и глобен“.

  Алоооо Маклай има ли някой тука (цитат от филма „Завръщане в Бъдещето“)? Извинете мадам Фандъкова, но ако аз като недобросъвестен гражданин реша да си изхвърля кучето на улицата, то първото нещо, което ще направя преди да го изритам е да отскубна тъпия чип с нокти. Сложен е подкожно зад ухото – може и да не си чупя ноктите – ще използвам ножче. Абсолютно елементарно е – аз лично съм махал чип на куче, който му беше възпалил ухото.

  Кой пазим с тези чипове и от какво? Или просто ги продаваме, за да си направим бизнес?

 35. nervousshark каза:

  Хм, интересно. Не се бях замисляла за тази страна на нещата. Мислех си, че за всички кучета се плаща данък.

  Не е лошо да се предложи прибраните кучета от приют или улицата също да се освободят от данък, защото хората по този начин намаляват разходите на общината.

  Също така не съм съгласна ловните и клубните кучета да са освободени от данък, в крайна сметка ловът и изложбите са хоби, да не говорим, че доста хора изкарват пари от разплод.

  И пак: темата касае хора и стопански взаимоотношения, разговори какви са точно кучетата и за какво са виновни е напълно безпредметен и израз на пълна неграмотност. Който не обича животни, просто да стои далече от тях. И аз предпочитам кучето ми да не го пипат всякакви.

 36. И накрая – каишката трябвало да бъде не по-дълга от 80см?!? Ето това нещо вече ме уби. Предлагам парите от глоби да се дават на здравната каса по направление „лечение на гръбначни изкривявания на собственици на кучета от малки породи“.

  Силно се надявам общината да спре да се опитва да мисли вместо мен. Не й се отдава. Знам кога едно куче е агресивно, знам кога не е, знам как да го гледам и знам как да го социализирам без да преча на другите хора и стопани на кучета. А за малоумниците, които не знаят, но все пак искат да гледат куче – за тях рецепта отдавна има. Погледнете например лицензния режим в САЩ. Кучето минава на обучение и ако е доказано социализирано – може да се разхожда безпроблемно дори по детски площадки…

  Пак там един университет преди 30 години беше направил мащабно изследване върху агресията на децата и категорично беше отбелязал, че тези, които не гледат домашни любимци са много по-агресивни от другите и много по-често имат проблеми в училище и стават престъпници и т.н. И от тогава хората взели, че направили социална програма, с която насърчават семействата с малки деца да взимат кучета (освободени от данък, безплатна кучешка храна за по-бедните, безплатно обучение на детето и кучето…). А тук във варварски Булгаристан ние ЗАБРАНЯВАМЕ на деца (че дори и тийнейджъри, защото с новата наредба лимита е 18 години) да разхождат булонки, пудели и пекинези…

  ПАТЕТИЧНО дами и господа. Но „заседанието продължава“, както казва Остап Бендер…

 37. nervousshark – ловните, клубните и овчарските кучета ги освободиха от данък, за да не протестира гилдията и промените да минат по-безболезнено. Скоро и на тях ще им наложат.

  Преди години за първи път въведоха регистрация на кучета. Тогава тя беше безплатна. Още на следващата година въведоха „една малка такса“. И се оказа, че не можеш да си „отрегистрираш“ кучето – трябва бележка от ескаритража в Пловдив, че е изгорено там. Впрочем на никое друго място не може да се погребва куче – в „двора на село“ например е забранено. Тоест трябва да си платиш за да ти изгорят кучето. В противен случай продължаваш да му плащаш данък… Може да е станало на 50 години горкото – плащаш… Е, на това му се намери цаката – обявяваш го за ОТКРАДНАТО (защото ако е „изгубено“ плащаш наказателна такса)… Нормативна пародия… България!

 38. Извинявам се за „спама“ който напрасках така грубо и с неприличен тон в коментарите. Просто нервите ми, които административните простотии на община, университет и държава като цяло опъват до краен предел, напоследък започнаха да се късат…

 39. nervousshark каза:

  Направо ми се реве от тая простотия…
  Не е спам, интересна информация е, надявам се тези, които попаднат на този пост да прочетат и тях…

 40. xunap каза:

  „Общ съвет към радикалните „антикучкари” – пазете се от ухапване. Говоря съвсем сериозно – кучетата прекрасно усещат отдалеч „кой кой е”. Впрочем и котките…“
  Графе: Ок, я ми обясни с какво е виновно детето от Варна за това, че е нахапано от куче. Или онази баба, която й отрязаха краката? Явно са били лоши хора, а кучето ги е усетило. BTW латинското име на кучето е: Canis Lupus Familiaris, а на вълка: Canis Lupus. Глутницата напада най-слабите и беззащитните, затова жертвите от ухапвания са повече жени и малки деца.

  Относно мрънканиците на Филип Петров: изобщо не ми дреме. Ако искаш да нямаш проблеми, не си вземай куче. Изобщо не ми се оплаквайте. Изборът си е ваш, никой не ви е гарантирал в Конституцията правото да имате куче и да не плащате никакви такси, данъци и прочие. Искаш куче – плащаш и таксите, какво толкова? От 150 000 кучета в София само 3000 са регистрирани. За мен това е като да караш кола без регистрационни номера или с неплатен данък. Ама всички коли са с номера, нали? Замислям се за идеята за лицензионен режим, наскоро в Германия решиха, че преди да си вземеш куче трябва да си минал на курс. Една не лоша идея.

  • Графът каза:

   хипар, и Вие не можете да обясните защо се е случило. Аз също – не съм бил там. Мога само да предположа, че е присъствал някой като Вас.
   Впрочем, излишно е да обяснявам повече – просто няма да ме разберете, особено от разстояние.
   А предупреждението ми е наистина сериозно – още веднъж Ви го казвам.

 41. Eneya каза:

  Не мога да не се съглася с теб.
  Колкото до девиациите, ще можем да сравняваме дали е признак на отклонение или на желание за оцеляване, когато няма глутници бездомни кучета, които нападат и убиват хора.

  Защото аз съм чела предостатъчно примери, в които на някой му пада пердето и изтравя кучетата около блока, след като е бил нападнат десетина пъти. Не мога да обвиня тези хора в жестокост към животните, поне не и в този смисъл, в който се използва концепцията в западното общество.

 42. Ани каза:

  Чета навсякъде мнения по темата, коментари и спорове и започвам да се чудя какво става с нас, хората?
  Логика в такава наредба всъщност липсва – защото ако едно дете не може да се справи с голямо куче, какво остава за възрастен човек? Да забраним тогава и на хора над определена възраст да разхождат кучетата си?
  Правилна ми се стори мисълта по-горе – че това е като да забраним на всички мъже да излизат от къщите си, защото по улиците има пияници и побойници.
  Всеки път, ама всеки път като излезе някоя такава „новина“, смятам, че са пуснали поредната „миризлива бомба“, която да накара хората да спорят, да се замерват с аргументи и да спрат да виждат по-далеч от носа си…
  Нали сте чували приказката за кривата ракета, дето космосът й пречел? Станали сме явно много изкривени, щом все нещо ни пречи (любима тема – кучетата), а всъщност не съществува морал и всеки бяга от лична отговорност.

 43. nervousshark каза:

  Енея, говорим за оня случай, в който мъж хванал дворното си куче и му отрязал краката един по един с циркуляр. Извинявай, ама това не е самозащита, а садизъм. Съжалявам хората, които намират подобно поведение за недевиантно, още повече, че най-често подобни неща преминават често в насилие към хора.

  И наистина останалото в един момент става бял кахър. И тук става въпрос вече не за животни, а за хора. Обаче най-добре е да си дрънкаме и мрънкаме.

  Я ти, Хипар ми кажи, на каква заплата те осигуряват?

 44. Мая каза:

  Преди една година регистрирах двете си кучета в Германия, не е задължително да си изкарал курс. Деца тук разхождат кучета, като цяло всички са по-възпитани – хора и кучета. Регистрацията става по Интернет, само да вметна. Кучета се разхождат навсякъде, само в магазин за хранителни стоки не може да се влиза с домашен любимец .

 45. teo каза:

  Аз още не мога да повярвам, че наистина въвеждат такава забрана.

  Проблемът със забраната за мен не са кучетата, а децата. Как да развиваш чувство за отговорност, независимост, инициативност, като ще трябва да обясняваш, че виждаш ли чадо, нямаш 18 и за това не можеш да поемеш отговорност за кучето, но трябва да поемеш отговорност за себе си и да се замислиш сериозно за бъдеще си…

  Вместо да даваме възможности на децата да покажат и развият добрите си качества, примерно чрез поемането на отговорността за една куче, им отнеме такива и не им остава много друго освен да тъпеят :(

 46. Svetlina каза:

  Спокойно, Коалче, децата ще започнат да гледат котки, змии и прилепи. И рибки :)
  Нищо че в блока на една позната за всеки домашен любимец се плаща 4,50 месечно – такса вход. Никога не сам разбирала пълно степента на замърсяване, която рибите и папагалите могат да причинят на асансьора, мазето, пазача и общите пространства.
  За тая работа някои други хора направо издават наредби, що да се мъча да мисля аз :)

 47. teo каза:

  Въпросът е принципен, Sunshine :)
  Ако когато аз бях тийн, някой ми обясняваше, че не съм дозряла да гледам куче, но съм достатъчно голяма да ходя на работа и тн. щеше голямо спорене да му падне, тежко му на този родител ;)

 48. Eneya каза:

  Акулке – такива случаи са ужасяващи, но колко са този тип случаи и колко често се говори за такива изпълнения и просто за реакции на наплашени и ядосани хора.

  Ако греша, моите извинения.
  Колкото до възрастта на водачите на кучетата, да очакваме ли тогава горна граница? А килограмни ограничения?
  Колкото до големите, агресивни породи, това, че си на 18 не те прави автоматично способен да контролираш такова куче. Виждала съм 100 килограмов мъж да бъде влачен по земята от разбеснял се ротвайлер.

 49. Marfa каза:

  На мен и един случай на проявен садизъм ми е много. А рязането на крака не е просто реакция на наплашен и ядосан човечец.

  Истината е, че контрол трябва да има. Но не такъв. Например, трябва да се забрани отглеждането на т. нар. „опасни“ породи. Данъци трябва да плащат всички, а не само тези, дето са си взели куче без родословие. Трябва да се следи стопаните да изчистват фекалиите на любимците си. Тук до нас преди време една съседка, която отдавна живее в чужбина, беше дошла за кратко да се види с роднините си. Разхождаше си кучето, но си носеше задължителната лопатка, метличка и найлонови торбички. Всички в градинката я гледаха, като че ли е някакъв идиот и макар оттогава да минаха май към две години, понякога още чувам да коментират „оная лудата, дето толкова обича кучето си, че чак му прибира и лайната“.

  Ето какво става, когато няма ред и липсват изградени обществени навици.

  Зад белите, причинявани от кучета, без изключение стои някой човек. Някой морален кретен, който намира за особено елитно да се обзаведе с питбул териер например, да го обучи да е агресивен, да го насъска срещу кварталната котка и котетата й, за да ги разкъса, да го пуска да се разхожда без намордник наоколо и комбинацията от всичко това без изключение е някаква беля с повече или по-малко фатален изход.

  Какво точно ще промени тази наредба? Какво от това, че дванайсетгодишните нямало вече да разхождат Шаро? Всъщност те пак ще могат де, но това е друга тема. Просто никой няма да ги санкционира, така че спете спокойно, деца.

  Но как ще намали това популацията на кучешките глутници, как ще спре изродите да не си насъскват церберите, как ще намали фекалиите, какво въобще се цели с тази наредба? Кълна се, не разбирам.

  Към кучемразците: по цял свят безпроблемно си съжителстват хора с домашни любимци, но из същия този свят същите тези хора намират ситуацията, при която глутница кучета напада човек, за екзотична и възможна за случване някъде из по-затънтените краища на Габон. Това се дължи на наличието на смислени правила, според които кучета се разхождат на определени за целта места, на обществено място са с намордници и с каишки, стопаните им почистват след тях, плащат се данъци и на всичкото отгоре има контрол. Така и любителите на кучета са доволни, и хората, които не обичат или направо се страхуват от кучета, също са доволни, защото просто няма от какво всъщност да се страхуват.

 50. Знаете ли колко хора се осакатяват трайно при използване на циркуляр? Изключително много повече от ухапаните от кучета! Да забраним циркулярите!

  Знаете ли колко хора умират при автомобилни катастрофи? По хиляда на година! Ранените са много повече. А умрелите/ранени от кучешки ухапвания колко са? Смешна статистика. Ами да забраним автомобилите! За повече информация относно инициативата четете тук: http://www.cphpvb.net/berry/6240-kids-or-life/

  Колко хора пострадват от ухапване на пчела? Ежедневно много. Някои от тях са алергични и това е риск за живота им. Предлагам да изтровим всички пчели! Няма значение, че животът на Земята щял да спре – важното е ние да сме в безопасност.

  Направо съм потресен как е възможно българските примитиви, силно облъчени от медийната радиация, да хиперболизират един незначителен проблем до такава степен. На едно дете му отхапали лицето, на една баба краката. Гадно е – не желая на никой да се случва, най-малкото на мен. Ама също толкова е гаден алкохолът – ежедневно хора пострадват от него не по-леко! Ама исторически доказано е, че ефектът от забрана на алкохола е с по-лош ефект за обществото, отколкото тези трагични случаи породени от алкохолизъм (да не задълбаваме, но алкохолът е естествен отдушник на социално напрежение). Последното смея смело да твърдя е валидно и за домашните любимци – лишавайки хората от кучета (каквото очевидно цели кампанията) ще доведе до много по-тежък негативен психологически ефект на цялото общество, отколкото са били щетите от няколко тежки ухапвания годишно.

  А това, че някой пинчер е скъсал дънките ви – това даже не е никак лошо. Подкрепя икономиката. Малката раничка стимулира имунната ви система. О… забравих – вие „кучемразците“ всъщност желаете да живеете в изолатор в стерилна среда между четири стъклени стени и да бъдете отглеждани като в саксия. Не ви разбирам. Аз когато изляза сред природата обичам да пия вода от поточетата. Е, понякога така се гълта и малко червейче. Не, не ме е гнус…

  Днешното общество страда не само от биологична, но и от интелектуална стерилност.

 51. В нормалните държави има насърчителен режим за отглеждане на кучета. В България има наказателен.

  В нормалните държави се наказват недобросъвестните стопани, които не си гледат кучето добре. В България се наказват всички стопани.

  С това се изчерпва всичко, което може да се каже за новата наредба…

 52. Svetlina каза:

  На крив Филип България му пречи.
  Тая наредба от България ли е издадена или от човек?

 53. Хора, участващи пряко в управлението на държавата България. Естествено е, че те са и лицето на самата държава – насеРението ги е избрало.

 54. Geo Milew каза:

  Истината е, че ще плащате и ще спазвате, каквото ви се казва. Точно като в Германия като въведем Германски глоби. Който е много отворен да „лае“ по форумите или да пълни бюджета. Това е положението. Ще има ред в тая държава и той ще е за всички дори за невротичките :)))

 55. nervousshark каза:

  Истината е, че си плащаме всичко, и то без да крием и стотинка – и данъци, и осигуровки, и такси, и лицензи, и акцизи…
  И осигуряваме 90% от мрънкащите по форуми „прилежни граждани“. Така че изобщо не мисля да се съобразявам с шепа устати неграмотници.

 56. Marfa каза:

  Истината е, Гео, че спокойно могат да въведат като наказание и обезглавяването. Все тая, щото на малцина ще им пука. Защото, Гео, в нашата страна няма контрол. А като няма контрол, Гео, ако щат и патагонски глоби да въведат, файдата ще е същата.

 57. Geo Milew каза:

  За неграмотниците не знам, но със законите и правилата ще се съобразявате, защото ще сложим и контрол, както гражданката Марфа справедливо отбеляза. Само дето няма да е като досега без „файда“, ами реален и тогава към таксите и лицензите ще плащате и за малки торбички на любимеца за миризливите екскременти, дето сега ги сее в парка, да може на мен да ми е чисто. Пък вие си недоволствайте за неграмотниците по форумите. ;)

 58. nervousshark каза:

  И кои сте вие? Гражданска милиция, илюминатите, свидетелите на Йехова?

 59. Тезата, че трябва да се инкриминира насилието над животни, защото „Който посяга на животно ще посегне и на човек“ издиша отвсякъде:
  1. Корелациите сами по себе си не означават причинно-следствена връзка – следователно – дори и да има научно установена корелация между тези явления – това не доказва също;
  2. Всъщност такава научно установена корелация няма – цитира се само еди-какъв си процент серийни убийци в определени щати на САЩ, които като малки били измъчвали животни – това не е корелация – за да се проведе вариационно-статистическа обработка в случая, са ни необходими и данните за серийните убийци, които не са измъчвали животни като малки, както и данните за тези, които са измъчвали животни като малки, но не са станали серийни убйци – а такива данни не дава никой;
  3. Самата идея, че следва да се вкарва в затвора някой за нещо, което не е извършил, но БИ МОГЪЛ да извърши е безумна;
  4. А защо да не допуснем обратната теза – че ако един убиец на бездомно куче не го беше убил, то той би убил човек? – при всички случаи, тя е не по-малко „научна“ от тезите на кучозащитниците.

 60. Svetlina каза:

  Ако това, че не искам да виждам летящи дакели, ме прави кучозащитник, благодаря, ще си нося новата титла и ще й се радвам.
  Между другото, ми се ще да отбележа, че който мисли статия за отвратителна, е хубаво да не я дочита или да го твърди, но не пред автора, някакси говори за липса на култура и за присъствие на желание за заяждане. Едно е да не си съгласен с тезата, друго е да си позволяваш да даваш оценки.

 61. Ku4karka каза:

  Браво, това вече ще заприлича на държава. Държавата събира данъци и ги харчи, за да е удобно и безопасно на хората. Обичам кучета, но трябва да има ред. Всички други приказки са на хора безотговорни и егоистични.

 62. Искам само да внеса две уточнения.

  Първо, хората, които осиновяват безпородно кученце от изолатор/приют са освободени от данък, тъй като животното се дава винаги кастрирано. Регистрацията не отпада, но данък не се дължи.

  Второ, при съвестно чистопородно развъждане човек много трудно ще излезе на печалба. Хората го правят от страст към породата и желание за нейното развитие, не защото им е изгодно. Регистрирания развъдник допуска до разплод само животни с отлични породни х-ки и добро здраве. Кученце с добро родословие струва скъпо, качествената храна докато порастне, разходите за ходене по изложби, за да получи титли и оценки, генетичните изследвания за наследствени заболявания (сърдечен порок, тазова дисплазия) за да бъде допуснато до развъждане – всичко това струва скъпо. Чиста печалба може би имат само собствениците на световните шампиони от мъжки пол, които получават сериозни суми за чифтосване, но те са малко. Отделно ваксиниране, чипиране и пр. на малките кученца. И един съвестен развъдник не би допуснал женска до разплод повече от 2-3 пъти за целия й живот. Развъдника внимателно подбира при кой ще идат малките, сключва договор, държи контакт с хората и се отнася отговорно.

  Чиста печалба имат търгашите, които безконтролно чифтосват, пускат женските да раждат по няколко пъти годишно, не ваксинират малките, ни ги чипират, продават ги в малки безплатни обяви или от аквариумите в зоо-магазините и се интересуват само да си получат цифрата. Често се случва новия собственик горчиво да се разкайва, след като бебето умре на първата седмица от паровироза. Но друго си е да вземеш хъски за 150 лв. вместо да дадеш напр. 1000 лв за родословно такова. Хората търсят евтиното и не разбират, че кучето е отговорност, голям разход и истински лукс, ако се гледа отговорно.

  Аз съм ЗА по-строг контрол върху регистрацията, социализацията и РАЗВЪЖДАНЕТО на кучетата. Боли истината, но българина няма култура още, за да гледа цивилизовано кучета. Кастрацията се приема за някакъв чудовищен акт и още битува схващането, че „женската трябва да роди веднъж за здраве“. А че има остър дефицит на отговорни стопани? Контрол трябва.

  Иначе съм ЗА по-либерален режим за придвижване. В Германия даже в универсалните магазини може да се влиза с куче. Ама на друго ниво са там нещата …

  И НЕ, не трябва да има бездомни кучета по улиците. Побъркани баби, които ги хранят с евтини гранули не са „кучкари“, такава криворазбрана любов е само колкото да си погъделичкаш съвестта, че правиш нещо. Кучкарите регистират, ваксинират, кастрират, пращат да осиновяване дори в чужбина. И хич не им е лесно, като ги изкарват откачени.

  За протокола, не, нямам куче. Просто съм разумен човек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.