Кошмар пред 6то РПУ, София

На два метра от тетрадката.

Отварям пресата и какво да видя: МВР ще се отчита за извършеното през последната година. И ще се реформира. И не знам си какви още алабалистики и пластики.

Това не би ми вдигнало кръвното до около 300 на 250, ако то вече не беше вдигнато почти до тавана на човешките възможности пред 6то Районно Полицейско Управление в София, където за една бройка можеше да се случи трагедия като в Индиго или Дуйсбург поради престъпната немарливост на служителите на въпросната институция

Какво точно се случи днес, в края на юли, 2010та, време, в което хардуера и софтуера са по-интелигентни от около 73% от земното население и често по света облекчават живота на хората и работата на администрацията?

Решавам, че е време да подам заявление, пръстови отпечатъци и образ за нови лични документи в 6то районно, тъй като не знам защо съм преценила, че в края на юли повечето хора почиват и лудницата няма да е толкова голяма. Освен това познати ми казаха, че има съвременна система с номерца, така че да отидеш горе-долу в час и ден, когато ти се пада ред за подаване на документи.

Отивам аз в 7.30, с идеята да се наредя на опашка за номерче, тъй като официално РПУ-то работи от 8.30 и никъде официално не е казано, че колелото с редене/записване/редене/номерче започва да се върти около 2 часа след полунощ. Заварвам огромно, и наистина имам предвид огромно стълпотворение пред управлението, царящ хаос и кал, дълбока поне 5 сантиметра.

На стълбите е застанала жена, която чете от листче номера и имена, така и не разбрах за какво точно, най-вероятно викаше хора за изготвяне на лични документи, над нея застанали униформени полицаи, които седят и гледат тълпата отгоре. Попитах най-близката опашка за какво точно се редят, и получих отговор, че е за номерче. Тъкмо се наредих, и ми казаха, че първо трябва да се запиша в тетрадката. След упътвания със сочене се запътих, проправяйки си път през гъстата тълпа към отсрещния край на това, което някога е било градинка и попитах други граждани имат ли представа къде е въпросната тетрадка. Показаха ми водовъртеж от хора точно насред най-голямата кал.

В средата на група от около 60 човека гражданин или служител на районното, не униформен, така и не се разбра какъв (може би представител на самоорганизиралата се опашка?) държеше опърпана тетрадка малък формат, на линийки, в която без ред различни хора си записваха името. Почаках около 20 минути, в кал до глезените, за да се запиша, но така и не успях изобщо да стигна дори на 2 метра от властелина на бумагата.

Полицаи, застанали като на пост и човека, който продължи да чете имена  и номера.

И тогава дойде гадната и страшна част. В един момент разни бабаити предредиха възрастни жени, по-млади жени и културни граждани, от което тълпата побесня, хората започнаха да се блъскат, да напират към центъра, едни тръгнаха да се измъкват, повече бутаха отзад, няколко човека се развикаха с молба за помощ към униформените, които продължаваха да гледат с безразличие от стълбите. Никой не си мръдна пръста, даже един без униформа се развика на тълпата да млъква и се опита да се пошегува, че щял да взимо по левче, така и не разбрах за какво. Грозно.

Аз се измъкнах бързо, тъй като съм попадала през 80те в тълпа, в която имаше премазани (щях да пиша за това днес, но ще оставя за по-нататък), но хората продължиха да се натискат и блъскат, да се пързалят в калта, една дама даже грабна тетрадката  и тръгна да бяга. Често казано, намам спомени да съм присъствала на по-гнусно нещо, откак хората се редяха за хляб и се правеха, че не се познават, за да вземат повече.

Слава Богу, тълпата се самоусмири и хората продължиха да опитват да се доберат до тетрадката. Аз си тръгнах и реших, че не мога да рискувам да ме премажат заради безобразното отношение на една българска институция.

И тук идват няколко мои въпроса:

1. Къде е посочено, че записването в тетрадката става след 2 през нощта и къде е посочено, че тя е официален документ, в който трябва да си оставиш личните данни, за да можеш да си извадиш лични документи?

2. Защо трябва човек веднъж да се запише в тетрадка,  и втори път да се нареди на опашка за номерче? Реденето на две опашки е загуба на ценно време за няколко милиона трудещи се.

3. Защо няма он-лайн система, в която човек да се регистрира за ден и час, дори с месеци напред?

4. Защо няма автоматизирана система за номера в районното?

5. След като 6то РПУ е най-натовареното в София, не е ли възможно да се пренасочат граждани или да се увеличи капацитета?

6. Кой допуска тази престъпна безотговорност, и дават ли си сметка служителите на 6то РПУ, че заради пълното безредие и хаос може да се случи огромна трагедия? И че тя беше на път да се случи и чиста случайност не позволи няколко възрастни човека да бъдат сгазени от тълпата?

Смятам да се обърна към медиите, МВР и Министерски Съвет с тези въпроси и с информация по случая и да потърся отговорност за случилото се тази сутрин.

П.С. В понеделник свършват номерата за цялата седмица.

Реклама

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, разни, софия. Запазване в отметки на връзката.

57 Responses to Кошмар пред 6то РПУ, София

 1. пламен каза:

  Чшш, Бойко каза, че животът на Цецо е в опасност, ти за някакво си простолюдие си се загрижила… ;-)

 2. nervousshark каза:

  Не ме интересуват никакви кретени Цецо, Бойко и Мойко.
  Това наистина в случая мина границите на всичко, включително на чувстото ми за хумор.

 3. legrandelf каза:

  Thumbs UP!

  Spread it!

  :)

 4. bantustan каза:

  Дейба и циганската страна!

 5. nervousshark каза:

  не е циганска, съвсем си е българска.

 6. Outras каза:

  Ти ме отчая:( Тъкмо се бях наканила за това упражнение. Факт е, че паспортните служби са относително самостоятени подразделения в РПУ, един вид „държава в държавата“ и организацията на процедурата е от компетенцията на Началник паспортна служба на съответното РПУ. Така че, от оплаквания файда няма, ще ти рекат, че тече общодържавна кардинална промяна на личните документи с нов и сложен софтуер, та за туй отделния гражданин трябва да проявява разбиране. Което е супер тъпо, но факт:( Надявах се да мога да си подам документите в близкото до работата ми 07 РПУ, ама ме отрязаха, че можело само местоживеене за разлика от преди, но пък ме посъветваха да отида в ранния следобяд, че тогава нямало хора. Успех при втория ти опит!

 7. nervousshark каза:

  Ами дали са самостоятелни или не, мисля че е недопустимо да карат хората да се бият за тетрадка в калта.

  Ужасно е унизително, освен това е опасно, аз едвам пазех равновесие, за възрастните хора не знам.

  Така че ще вдигна шум, пък каквото да става. Аз тоя паспорт явно ще си го ползвам за екзодус от тая дивотия.

 8. Outras каза:

  Едно време така се редяхме и записвахме за цветни телевизори пред ЦУМ:) От незапомнени времена е така – моста за екзодуса е тесен, грози те екзитос по трасето и винаги трябва да си записан в някой списък:(

 9. Sonic каза:

  Само да ви припомня, че същото ви чака и пред КАТ, където вадите шофьорската книжка! Защо тези два документа не се вадят едновременно – никой не е в състояние да ви отговори.

  Минах и на двете места – пукнете се!!! :-)))

 10. nervousshark каза:

  @Sonic люта завист :)
  и все пак, не е редно такава кочина и Сименс изобщо не ни е виновен заради това…

 11. Събина каза:

  Нека позная, тетрадка е направена ъфишъл от някоя лелка, също чакаща също на опашката, която не вярва на автомата за номера! Няма начин нещо автоматизирано да е направено, за да не лъже „нас, дето не разбираме от тия работи“!

 12. nervousshark каза:

  Ами аз изобщо не знам дали има автомат за номер, честно казано, но притеснението ми е, че тази тетрадка е съвсем официализирана и искам да знам кой и зъщо я е въвел преди официалното раздаване на номерца.

  И мисля да потърся отговор.

 13. nervousshark каза:

  Ха, сега се сетих че ти четох приключенията.
  И че тетрадката е някакво доброволческо творение.
  Хайде да вдигнем шум и да пишем до разни институции, защото така не може. Аз лично не искам да дежуря с тетрадката пред районното, в крайна сметка плащам данъци и не смятам да отдавам добровелен труд в полза на МВР!!!

 14. Dessi Boshnakova каза:

  На 6 юли 2010 се наредих на опашка, за да изваждане на нови документи. Нямаше тетрадка, хората се бяха само организирали, чаках само 5 часа и въпреки това усещането, че държавата иска да ми покаже, как може да ме смаже и унижи остана да живее в мен дни след тази епопея. Проблемът е, че търпим, бием се, редим се, киснем и даваме пари! Това не мога да разбера – тази робска психика, която позволява на държавата да прави каквото си иска с нас.

  • Албена каза:

   И аз отидох на 6 юли, ама точно в шесто и тъй като се падаше вторник, не можах да попадна в списъка, за който сега научавам с потрес, че е парцалясана тетрадка… Някакъв фелдфебелстващ полицай ме информира за процедурата и на въпроса ми какво се случва, ако не съм записана в понеделник със задоволство ме осветли, че тогава трябва да отида следващия понеделник!!! Е да, ама аз го нямам това време, прибирам се за документи, за зъболекар и за малко море, та отскочих до Мария-Луиза, където след час и половина чакане и срещу 95 лв вече съм горд собственик на белезникава лична карта. Бройте ме за всякакви петиции и протести срещу тази безумна система.

 15. nervousshark каза:

  Аз не мога да разбера унижението с чакането и боя в калта кой разрешава на граждани да вършат съвместно работа с полицията, щото тая доброволческа тетрадка е точно това и как е регулирано законово?

 16. Ace каза:

  Има едно определено количество хора, когато тетрадката е добра идея. В конкретния случай явно броя е доста повече от тази оптимална цифра. Иначе е крайно време да може да си запазип дата и час по нета и да си свършиш работата за 30 мин.
  Да споделя и моя опит (4-то). Минавам около обяд и се записвам под номер 183. Вътре е номер 130. Бърза сметка, два часа по други задачи, 40-минути чакане и подадено заявление. Една паразитка сумтеше, че не трябвало така, а трябвало всеки да си чака на опашката и да губи, ако мръдне.

 17. Явно в 6-то положението е най-лошо. 4 месеца обаче МВР не прави нищо, за да реши проблема.

 18. nervousshark каза:

  Явно по другите районни е по-нормално.
  Пишете ми моля, ако имате информация за денонощни доброволци, тетрадки, по какъв начин тетрадката от доброволеца се превръща в официален документ и тн.т.
  Ще се опитам да събера факти и ще пиша на медии и институции.

 19. Oх….и аз минах тоя ад…В 5.00 ч. отидох миналата събота и бях 98-ми номер:-)) Но чудо – успяха да обработят за деня около 120 души, така че бях сред щастливците от първия път:-)) Иначе „организацията“ си е е…ла м…та:-)

 20. Dobrin каза:

  Аз минах през тази схема точно в 6то. Но съм на мнение, че основно хората имат вина за огромното струпване на желаещи. От тамошните полицаи разбрах, че не повече от 10% от хората, които чакат са с изтичащи документи. Добре де, ако не им изтича валидността на документа, защо по дяволите са там!??!

 21. Sonic каза:

  Ами защото сега е времето на отпуските и поне 80 % от хората са прежалили по един ден от почивката.

 22. Който е бил между 16 и 18г. когато издаваха за първи път лични карти (като мен) и който е губил лична карта е щастлив късметлия. За първата група хора – първите им лични карти вече са сменени с нови, защото първите им бяха краткосрочни. Втората група – те просто са си презаверили „овреме“.

  Не мога да си представя каква е тази идиотска администрация, която навремето реши да смени личните документи вкупом на всички хора накуп. Най-вероятно е било свързано с някакви предстоящи избори/рокади и са бързали да напечатат колкото се може повече през своята фирмица.

  Никой, никога не прави такова безумие – обикновено гледаш да разредиш тълпата равномерно. Така не само спестяваш опашките и нервите на хората, а и осигуряваш трайна работа на служителите си. Защото помислете есента, когато този цирк свърши, какво ще се случи с многото женици зад гишетата? Ами те няма да имат работа май…

  П.П. Съвсем отделна тема е защо въобще частна фирма, че и чуждестранна даже, отговаря за издаването на документи за самоличност. Щом нещо е задължително и всеобхватно, то трябва да се контролира и извършва директно от държавата… Ама хайде, нали сме в „капитализъм“… нека всичко е криминално.

 23. Genadi Krastev каза:

  Акуло, много си наивна.
  Всичко в милата ни родина се прави целенасочено. Това е един от начините за възпитаване на национален нихилизъм и прогонване на достойните, уважаващи себе си хора.

 24. metko каза:

  Изобщо не е по-розово положението в другите РПУ-та. В Първо РПУ е същата дивотия. Нерви, чакане, скриене и късане на тетрадки – същото, както навсякъде. И независимо от намесата на журналисти от различни медии и непрекъснатите гневни коментари, не проумявам на кого от началниците на Паспортните служби му е „забавно“ да унижава българските граждани по такъв начин, та половин година след стартиране на стемата не въведоха ЕЛЕМЕНТАРЕН РЕД!!!
  Лесно е да си правиш PR по телевизиите, не е лесно да си вършиш кадърно работата!…

  • Genadi Krastev каза:

   Метко, елементарно е. Човек е патриот, когато се гордее с Родината си, с народа си, с неговата история, с държавата си, с нейните институции. Когато държавните институции те правят на маймуна, намразваш държавата и другите омаймунчени индивиди около себе си.
   Ако си горд, млад, образован, интелигентен, хващаш пътя на някъде. Това е и целта, тук да остане едно смачкано, тъпанаризирано население.

 25. xxl каза:

  Това със записването не е работа на МВР, а на самите граждани, те си измислиха този ред.Не е работа на полицията да прави списъци кой кой подред е.Навсякъде е така в цялата страна. Като полицейски служител нямам право да се бъркам за реда на влизане.Даже се чудя как ще си подам документите за нова л.карта. Може би в Софето е друго,там е друга България,нали са много отворени.

 26. Н каза:

  Едно време пред службата за чужденците в Берлин имаше страшна блъсканица и се чакаше през нощта. После, малко преди изтичането на студентската ми виза получих следното писмо: „Уважаема г-жо, така и така, бихте ли се обадили да си запазите час, за да не чакате?“ Запазих си час в удобно за мен време, пак рано сутринта и минах за по-малко от 10 мин. Пред службата нямаше пукнат човек. После България влезе в Европейския съюз. Иначе чакането във взевъзможни учреждения в Германия е уредено с автомати за номера. Никъде не съм чакала повече от час и половина.

 27. градинко каза:

  Да не забравяме защо много от полицаите са избрали именно тази професия: защото се наслаждават на чувството на власт над друг човек и ги кефи да упражняват насилие. С други думи – защото са садисти. Шофьор на автобус ми обясняваше, че на катаджиите по вишките любимо им било да пуснат червеното точно пред претъпкан рейс.

 28. Аз каза:

  Да се бахте сетили през ноември-декември миналат година, пред гишетата нямаше никой, подадох си документите за 2 мин. и сега 10 години няма да вадя ЛК и шофьорска книжка, а чак след 5 ще вадя паспорт. Ама малко акъл трябва да се сетите, че в българия нищо не става както трябва.

 29. baum каза:

  Не навсякъде положението е такова.Аз си подадох документи във 2-ро районно , чаках около 15 мин. Платих , снимаха ме и си тръгнах.

 30. той каза:

  проблемът си има име, което е добре да се споменава винаги когато се повдига да тази тема: Мария Костадинова, директор на дирекция „Български документи да самоличност“

  въпросната директорка веднъж надълго и нашироко обясняваше в дарик защо е НЕВЪЗМОЖНА по-добра организация и записването в интернет. това е човекът от когото трябва да се търси сметка.

 31. той каза:

  ето го въпросното интервю с Мария Костадинова. само за хора със здрави нерви (или такива който искат да си ги каляват): http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=536382&audio_id=55340

 32. TeenageRiotNewsConsumerAlsoIf TheresAnyNewsAtAll каза:

  Трагедия са нашите сънародници. Мисля да се отправя директно през цялата малоумна паплач, въоръжен ако трябва, с търпение и остри лакти, и ако някой ми спомене нещо за някаква тетрадка, особенно ако е униформен, да се позове на валиден законов акт. Няма да може, разбира се, именно за това съм се настроил за война. После. Няма да дам никакъв отпечатък за лични домументи, защото не съм опитното заиче на централната система от системи, в нашия български случай, опит за изследвания на ЕУ, дали ша стане. Не знам друга държава в която тва да е все още задължение. За Америка не ми говорете, Ако искам да ходя в Обединените Хамерикаски Щатки ша дам да ми бръкнат в гъзъ ако трябва. Но не мисля да ходя. Нямам нужда от чип в паспорта, щото паспорта така или иначе не ми върши никаква практична работа. Не мисля и да им плащам за документи, още повече пък системно на всеки 5, от който аз нямам нужда, но съм задължен да притежавам. Да ми се издадат безплатно. Стига им това че ме задължават. На всички тези който имат нужда от документи или имат вече такива, моля да не плащат за подновяване, защото чипът няма нужда от нова валидизация. Аз определено искам да разполагам с едно валидно АЙ ДИ, за да мога да се боря по успешно със системата на системите, но ако не изляза на глава с тази тетрадка, ви заявявам, че по никакъв начин не мисля да имам нужда от български документи, по скоро ще се обърна към друг представител на системата на системите, като го помоля да ми издаде такива и съм сигурен, че ше се постарая да изпълня условията му, даже с удоволствие. Защото ми писна от безотговорни, жалки, неграмотни български отрепки. А аз оставам българин така или иначе, независимо дали личните ми документи са швейцарски, италиански или датски. Нека да започнем с тетрадката. Отначало и едно по едно. Иначе загазваме страшно ако търпим този държавен, терористичен произвол. Не искам да обиждам никой от присъстващите тук, освен ако не са представители на държавния сектор, полицаи, военни, фашисти и може да се сетите кои още. Искам да ви кажа за край, че нося търпелив характер и толерантността е моята религия : ). Но търпението ми се изчерпа отдавна. Заради онази шайка от няколко милиона тъпанари, които гласуват за тъпите отрепки от който в последствие зависи нещо. Бойко ми е слуга. Ако не се съгласи изцяло ша го наритам здраво. Публично. Гответе се за война, приятели. Шоуто никога не е било по-грабващо. Лека нощ, сега.

 33. Емил каза:

  Кошмар с главно „Д“! :)
  Вадене на паспорт/лична карта… Нá ви бележка, дайте левче, тука се подпишете, ама не на латиница, от тука после, ама що не сте се подписали четливо… Тука е моментът, в който махвам с ръка или се пляскам звучно по челото.

 34. TeenageRiotNewsConsumerAlsoIf TheresAnyNewsAtAll каза:

  Тва е последния проблем. Става въпрос за войне, бе момче. Ти саит ли имаш или ко, че ти е подчертано името Емил. Не схвана ли че тъпите служители са последния проблем, и че ще е твъреде жалко да започнеш да се занимаваш първо от тях!
  С уважение.
  Обаче ако се деиства, моля ви се, без никакви врели некипели, и празно чешене на езиците. Имамм си и канал едно и ефир две, та и три и четири. На няколко езика.
  Даите сериозно.

 35. builder каза:

  116 милиона се „усвоиха“ по проекта, който преди да започне се превърна в фарс.
  под лицемерната маска, как щели да ни пускат в U$A без виза и след инсценираните – терористични заплахи, „псевдо-управляващите“ в U$A и европа, си осигуриха електронна база данни, за контрол и полицейщина …

 36. TeenageRiotNewsConsumerAlsoIf TheresAnyNewsAtAll каза:

  Екзактли, Билда, и към тва нещо вече да прибавим неосъзнатостта в същността на служебните си задължения мързели, прости и неграмотни лелички и чичковци, нагли и безотговорни, те уж слуги на обществото, пък тирани, няма как да не полудееш, и няма как да се успокойш без да ги изтребеш до край.

 37. TeenageRiotNewsConsumerAlsoIf TheresAnyNewsAtAll каза:

  Бънгъл фор дамасиз тил дей скрийм.

 38. yeah каза:

  аз влезох след 5 минутно чакане, доста бързо, но излезох лошо на снимката, защото лелките бяха нервни, а бяха нервни, защото точно след мене се изсипа тълпа. мисля, че е въпрос на карма хахахха, признай си какви са греховете ти, нървъс, наистина си извадих карта без проблеми :))))

  целият проблем е в общата невротичност, ако хората не се истерясваха толкова, не се бутаха и блъскаха (защото това успях да го мярна, като ходих да си взема картата), не изпадаха в паника и истерия нещата може да минават спокойно и културно, макар и с чакане

 39. yeah каза:

  а, и РПУ така може би просто трябва да спрат да издават документи на такива без основателна нужда, за да не се налага заради тях да страдат хора с изтичащ срок, с изгубени или откраднати документи. много е просто, но кой да се сети!

 40. Pingback: Tweets that mention Кошмар пред 6то РПУ, София « Блогът на нервната акула -- Topsy.com

 41. nordreamer каза:

  Къде е подписката на която ще се подписваме?
  Защо не се препрати оплакването тук на майла на Министерство на рег. развитие
  press@mrrb.government.bg

 42. dzver каза:

  Защото 250 милиона са уплътнили корупционни схеми и софтуерът е написан от лавандули.

 43. nervousshark каза:

  Ами не знам, ама преди време като имаше 2 намусени лели, верно ставаше по-бързо и нямаше незаконна тетрадка и самоорганизирали се граждани.

 44. aero каза:

  Аз минах през калабалъка пред 6-то РПУ с реденето, записването, чакането и слухтенето за номера и останах с неприятни впечатления за процедура по подаване на документи, снимане и вземане на отпечатъци.
  Последната процедура беше уникална простотия. Влизаш в помещение от сорта на коридор където от едната страна са кабините за снимане и вземане на пръстови отпечатъци , а от другата страна са гишетата за подаване на документи. Редиш се в блъсканица от хора пред гишетата, чакаш в тълпа пред кабините и като ти дойде реда да се снимаш влизаш в помещение 2 на 3 метра в което от едно прозорче изнервена до крайност служителка първо ти крещи да натискаш по силно като се подписваш, после ти крещи да гледаш право в обектива, после ти крещи за отпечатъците да натиснеш скенера.
  Като приключи цялата процедура излизаш и гледаш неадекватно събралата се тълпа изнервени хора докарани до състояние на полуолигофрени и ти идва да захапеш гърлото на виновника за тъпата ситуация

 45. TeenageRiotNewsConsumerAlsoIf TheresAnyNewsAtAll каза:

  Кой е виновен? (Кажи, кой е виновен.)

 46. dora каза:

  Моята история със същото VI-то РПУ.

  Отначало, скоро след като новата система (уж) започна да функционира, бе въведена Голямата тетрадка – съвемстна инициатива между гражданите и полицаите. Та в нея се записваха всички, които изобщо някога смятаха да си вадят нови документи. Аз бях номер 4498, нещо такова. Та човек се записва и чака да му дойде редът, което може да е след 2-4 седмици. И понеже няма как да провери иначе (къде ти по телефон, по интернет), от време на време се вясва пред РПУ-то да види докъде са стигнали. Хубаво, но Голямата тетрадка изчезна по неизвестни причини. А с нея и редът на всички записали се в нея. Оттогава бе въведена системата с номерцата в понеделник за цялата седмица. Първоначаланата идея е била хората в понеделник сутрин просто да се наредят на опашка и да получат номер за ден от седмицата. Очевидно обаче нещата не могат да бъдат толкова прости, защото някакви граждани решили да създадат нова Тетрадка за всяка седмица, в която от неделя в полунощ започват да се записват някакви хора. Полицаят идва в понеделник, почва да чете имената от тетрадката и да раздава номерца за седмицата на съответстващите им хора. След края на списъка в тетрадката започва да раздава и на останалите хора, които чакат на опашка, но не са осведомени за съществуването на среднощната тетрадка. Т. е. не е задължително човек да се запише в тетрадката (аз не се записах и получих номер за четвъртък, но имаше незаписани хора и преди мен за сряда). Оттогава мина около месец, та е напълно възможно гражданите да са решили, че записването в тетрадката е незаобиколимо.

  Хубавото за мене беше, че докато чаках на опашката (1.5 часа), хората проявява учудващо гражданско мислене и дадоха поне 3-4 по-смислени предложения за реда на подаване на документи и пр.

  Това, което най-много ме ядоса, че служителката, която ме снима и ми взима отпечатъци, се държеше безобразно. Освен че самата тя беше некадърна, защото ми направи снимка с правилните цветове от 4-ия път и така и не успя да ми вземе отпечатъци от показалеца, очакваше да съм предварително наясно с всичките й изисквания и тъй като не бях, тонът и забележките й доста рязко прехвърлиха границите на допустимото. Поне й го казах.

 47. Pingback: Крадецът вика…

 48. Dragan_Trial каза:

  Току що (08.09.2010 – 11:45) се връщам и аз от 6то РПУ в София.
  Ще ви опиша какво се случи на мен, за да Ви предпазя доколкото мога от безумното губене на време.
  Събудих се в 1:30 през нощта в неделя срещу понеделник и към 2:00 бях в градинката пред 6то РПУ, на ул. Бъкстон в София.
  Събралите се около 30 любезни граждани ме опътиха към тефтерче, в което да си запиша имената. В 2:00 номерацията беше достигнала до 50. Написах си двете имена пред цифрата 50, вдигнах си шапката и си заминах вкъщи да си доспивам.
  В 7:00 отново бях пред районното, където имаше безбозно много хора (500-600 човека). В 7:45 излезна някакъв униформен, взе списъка, в който аз бях 50ти номер и започна да вика хората по ред на този списък. Към 8:00 дойде и моя ред и получих листче с нов номер. На листчето пишеше Номер 45 за дата 09.08.2010. Униформения ми каза да се явя малко по-късно – към 9:30.
  Разходих се малко в квартала и в 9:00 се върнах в двора на районното. Оказа се, че са влезнали едва първите 5-6 номера (човека).
  Моят номер (45 ) влезна чак към 10:30.
  Отидох на гише 1, казах че искам само мендународен паспорт, дадоха ми едно заявление, попълних го, платих 43 лева за бавна процедура по изваждане на международен паспорт, след което ме снимаха, взеха ми отпечатъците на двата показалеца и образец от подписа.
  Накрая ми дадоха бележка, на която пише някакъв номер и дата 09.09.2010 и казаха с тази бележка да дойда след един месец да си получа документа.
  Съвет: Отидете към 12 часа през нощта на неделя срещу понеделник да се запишете в първия списък, ако искате да свършите с подаването на документите преди обед в понеделник.
  Успех.

 49. Валери каза:

  Бих искал да споделя, че ако населението на столицата не бе нарастнало стремглаво от 800 000 на 2,5 млн. (законно пребиваващи) само за 10-15 години, сега нямаше да имаме този проблем. Малко повече от 90% от този придошъл народ се състои от крайно лениви и вечно недоволни хора, търсещи причината за несгодите на своя живот в липсата на работа в малкия си град, а не в собствения си тарикатлък и стремеж към лентяйство. Как така няма работа, като близо 25% от обработваемите площи в страна…..са необработваеми в момента??!?! Въпрос на народопсихология, някъде горе в коментарите прочетох нещо за политика на анихилизъм, насочен към порядъчните граждани….хубав и точен коментар…

 50. TeenageRiotNewsConsumerAlsoIfTheresAnyNewsAtAll каза:

  датсуадаимтокин абаут фелас. страит тода поинт. ит из джаджманнаит фор бг факин политикс, факин полис анд фор ступид файърфаитер фак.

 51. Дени каза:

  Заради тарапаната през цялото лято отложихме издаването на лична карта на нашия син, който на 1 юни 2010 навърши 14 години. Някъде в нета прочетох, че издаването на ЛК от 14 до 18 години не е задължително. Доверихме се на тази информация. Както и по ред лични ангажименти, решихме да отложим.
  Още повече, че точно през юни – юли бяха безумните опашки пред РПУ-тата. А и ние също трябваше да се редим през 6-то РПУ.
  В интерес на истината, през юни наминах оттам и видях огромна опашка, както и говорих с не особено мил полицай… Няма какво да коментирам – казаха ми да си взема номер и като ми дойде реда.
  Е, не знам как може с ученик в 7-и клас, който ще кандидатства в гимназия, а и не е хубаво да отсъства от училище – и като предположим, че все пак си взема седмица отпуск – ще успеем да подадем заявление.
  Сега научавам, че дължа глоба от 20 до 150 лв., за това, че в рамките на 30 дни от навършването на 14 години не сме завели сина си да подаде заявление.
  Някак не ми е комфортно като се сетя, че за възрастните имаше карт бланш от 6 месеца – демек гратисен период за подновяване на изтекли лични документи и това беше точно заради проблемите със системата и огромните опашки.
  А никой не мисли за 14-годишните, все пак са деца и би трябвало към тях да се проявява повече разбиране. Не защитавам моите си действия и не се крия от отговорност, но би трябвало най-малкото законът да се прилага „с еднаква тежест“ към всички „граждани“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.