Battlestar Galactica’79

Скоро попаднах на един епизод на Battlestar Galactica от 79та – „Войната на боговете“, в две части, чиято централна тема се въртеше около вечната борба между доброто и злото, с чудесни ефекти за времето си, или поне в пъти по-добри от това, на което ние имахме удоволствието да се радваме по онова време (ултимативният хит „Седморката на Блейк“ след скорошно излеждане ми се видя доста семпъл и недодялан, пореден пример за това, че не трябва да се дава replay на детските ни спомени).

В голямата си част старата научна фантастика – филми, разкази и новели е визионерска, като често авторите не просто предугаждат какво ще се случи в бъдещето, но по някакъв начин го моделират. Въпреки че Battlestar Galactica е по-скоро фай, отколкото сай, и като цяло едва ли е изиграл някаква решаваща роля за развитието на човечеството, сблъсъкът с него е истинско удоволствие.

Бележка: автори и сценаристи често създават цял свят около фабулата, включващ религия, архитектура, технологии, музика и спорт, но понякога се стига до крайни нелепости, като тази игра на снимката, наречена „триад“, в която четири броя мъже тичат по слипове и наколенки, докато се опитват да вкарат топка в дупка, изрязана в един картон.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

6 thoughts on “Battlestar Galactica’79”

  1. Може и наистина да е, в реалния живит игрите често точно са това, но понякога за сценарни цели не се получава съвсем :)

  2. Май е така със старите Sci-Fi филми: кофти ефекти и силни сценарии. Сега е обратното – много ефекти и голяма боза. Blake’s 7 и Star Trek TOS са супер просто: ако успееш да се абстрахираш от бутафорната сценография, костюми и ефекти ;)

  3. и днес има качествени неща, но ефектите понякога и да са добри повече развалят въздействието отколкото да го засилват; Както книгите така и старите филми оставяха място за въображението. Пространството в което вместо да си кажеш – ей на тоя как му се клати бластеря сякаш е от гума, се поставяш в ролята на фантазиращо дете и се включваш в играта в измислен свят и по този начин ставаш (съ)участник на автора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s