Battlestar Galactica’79

Скоро попаднах на един епизод на Battlestar Galactica от 79та – „Войната на боговете“, в две части, чиято централна тема се въртеше около вечната борба между доброто и злото, с чудесни ефекти за времето си, или поне в пъти по-добри от това, на което ние имахме удоволствието да се радваме по онова време (ултимативният хит „Седморката на Блейк“ след скорошно излеждане ми се видя доста семпъл и недодялан, пореден пример за това, че не трябва да се дава replay на детските ни спомени).

В голямата си част старата научна фантастика – филми, разкази и новели е визионерска, като често авторите не просто предугаждат какво ще се случи в бъдещето, но по някакъв начин го моделират. Въпреки че Battlestar Galactica е по-скоро фай, отколкото сай, и като цяло едва ли е изиграл някаква решаваща роля за развитието на човечеството, сблъсъкът с него е истинско удоволствие.

Бележка: автори и сценаристи често създават цял свят около фабулата, включващ религия, архитектура, технологии, музика и спорт, но понякога се стига до крайни нелепости, като тази игра на снимката, наречена „триад“, в която четири броя мъже тичат по слипове и наколенки, докато се опитват да вкарат топка в дупка, изрязана в един картон.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на разни. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Battlestar Galactica’79

 1. Комитата каза:

  Ха аз изгледах целия Блейк наскоро. Доста се забавлявах. Според мен плаче за киберпънк римейк ;-)

 2. Eiri каза:

  Ами тя играта може да е метафора, даже много прилича на такава lol

 3. nervousshark каза:

  Може и наистина да е, в реалния живит игрите често точно са това, но понякога за сценарни цели не се получава съвсем :)

 4. Май е така със старите Sci-Fi филми: кофти ефекти и силни сценарии. Сега е обратното – много ефекти и голяма боза. Blake’s 7 и Star Trek TOS са супер просто: ако успееш да се абстрахираш от бутафорната сценография, костюми и ефекти ;)

 5. Eiri каза:

  и днес има качествени неща, но ефектите понякога и да са добри повече развалят въздействието отколкото да го засилват; Както книгите така и старите филми оставяха място за въображението. Пространството в което вместо да си кажеш – ей на тоя как му се клати бластеря сякаш е от гума, се поставяш в ролята на фантазиращо дете и се включваш в играта в измислен свят и по този начин ставаш (съ)участник на автора

 6. Eiri каза:

  *бластера

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.