Теория на суеверизацията

Тук би трябвало да има интродукция за възникването на езика и комуникацията, раждането и ролята на фолклора в социо-културологичен аспект и семиотиката на дискурса, но ще пропусна тази част с нескрито удоволствие.

Не мога да отрека, че като повечето нормални хора проявявам нездрав интерес към всякакви теории на конспирацията, митове и градски легенди, които приемам най-често с недоверието на рационалната ми част, която е закалена от другарката Гадинова, която в първи клас ни обясняваше: ако имаше нещо на небето, деца, Гагарин щеше да го види…

Но една друга част, тази, която носи в паметта си спомени за разкази край огъня, извън чиято светлина дебне Страшното, потръпва от ужас, като си представя злото, което се крие в мрака. И точно тази част обича да изчита куп книги и статии и да разказва после с леко преигран цинизъм за едни идиоти, дето вярвали, че… ама то са си пълни глупости… нали?

По-долу ще се спра на най-любимите ми митове и суеверия.

1. Теория на конспирацията

Тук въобръжението е в състояние да се развихри до неподозирани висоти: Ватикана, КГБ, наследниците на Исус, 9/11, осмокраките пилета на КФЦ, хората-змии, соматите, Царичина, Ванга и Людмила Живкова, Туле, Врил, илюминати, НДК, Кенеди и Монро – изобщо, за всекиго по нещо на сергията. Моите любими две обаче, изненадващо, не са политико-исторически, а:

1.1 Чуждестранна теория на конспирацията – Пол Макартни е загинал през 1966та, след което е заменен от двойник, а в песните на Бийтълс след тази дата е закодирано „Paul is dead, Paul is dead…“

1.2 Българска теория на конспирацията – Братя Аргирови са един човек, като удвояването става чрез сложна фото-оптична система от огледала. Виновници са най-вероятно БНТ и Българска Естрадна Дирекция, цели – неизвестни, но амбициозни.

2. Суеверие

Аз съм крайно суеверна, като не минавам под висилки, въртя се и плюя, след като черна котка ми мине път и не викам Дама Пика, откакто веднъж духът на Джон Ленън, привикан от коварните ми братовчедки обеща да ме удуши, докато спя. По тази причина и тук въобръжението ми може да се развихри безкрайно, но предпочитано и грижливо спазвано табу – не се убиват мравки. Защото ще вали. Защо ми е пречел дъжда в детските ми години нямам представа, но до ден днешен изпадам в ужас, ако трябва да убия мравка.

3. Градска легенда

Ето тук идва страшната част. Когато бях малка, лятно време, като се стъмнеше към 9 сядахме в кръг в градинката пред блока и си разказвахме страшни истории за убийци, изчезнали деца, чудовища, които изпълзяват нощем от канализацията и зли старци. До ден днешен обаче си спомням една – за жената, която моли едно такси да я закара до Орландовци и така натък, накрая се оказваше, че яде пресни трупове и естествено, живи таксиджии.

Явно тази съвременна митология не само няма да изчезне, но се обогатява, като историята за детето, което изчезва в мол-а за секунди, или за 7те нива под НДК, където има тайни тунели и машини, но затова не е виновна бг-мама, пък и кой е казал, че трябва да има вина. Страшнят фолклор е съществена част от културата на човечеството и освен това, кой наистина, по дяволите, не обича тези истории?

Бих чула с интерес любимите градски легенди и конспиративни теории на СъбинаАниБай ДалайНикола и Пейо.

Дисклаймер: не приемайте това като блог-игра, просто искам да дам по някой линк и най-вече да чуя историите на тези хора.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на разни. Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Теория на суеверизацията

 1. findley каза:

  Ай ай ай, ще стане забавно, градските легенди и конспирациите не са ми силната страна, но виж срещите ми с паранормалното, хохохох. Вдигам ръкавицата :)

 2. anchett каза:

  историята с жената и таксито я знам в малко модифициран вариант. по лагери и градинки се разказваше, как едно такси минавало късно вечер покрай гробището. шофьорът видял покрай улицата да чака млада жена. отбил към нея, но когато тя се обърнала… НЯМАЛА ЛИЦЕ. и тук всички дечица изпищяваха:)

 3. doni каза:

  А това за НДК не е ли вярно? Доста е дълбоко, тунели също има, само за машините не знам дали е вярно.

 4. stambolov каза:

  Недейте да неглежирате мрачното присъствие на бг-мама :)

 5. nervousshark каза:

  @anchett Супер, напиши и ти, ако се сещаш за интересни градски легенди. Започвам да се замислям за събиране на подобни истории.

  @doni ами сигурно е вярно, но всъщност са сигурност не знаем. аз съм чувала и за заровени хора там, загинали по време на строежа.

  @stambolov зад всеки мит или слух се крие група хора без работа :)

 6. Nikola каза:

  Хаха! Братя Аргирови са и моят най-любим мит. Между другото този материал http://slackpack.net/?q=node/696 потвърждава, че съществува само един брат Аргиров. Понякога подозирам, че даже и един няма.. :)

  • nervousshark каза:

   неее! : Соня Васи, близка на братята, заяви за изданието, че когато е правила секс с двамата, винаги била много пияна, но помни, че главата и сякаш се удряла в нещо като стъкло. „Затова връзката ни беше кратка, главата щеше да ми потрябва и за по-натам. Поне тогава така си мислех“, връща лентата първата българка, позирала гола за Плейбой.
   !!!

 7. Божо каза:

  А Елвис къде го остави ? Някъде по пътя ? :)

 8. Баси колко са страшни братя Аргирови! Още потръпвам от ужасТ, когато видя тяхна снимка…:))))

 9. nervousshark каза:

  @Божо, Елвис вероятно си пие мартинито с Мерилин и Хитлер, така че все едно съм го споменала.

  @Никифоров, сигурно това е била целта на оптическата измама?

 10. nervousshark каза:

  Сууупер :)
  И аз си целувам телефона, мхмммм…

 11. Pingback: (моята) Теория на суеверизацията | ентелегентно

 12. NPaine каза:

  Освен за 7те подземни нива на НДК, съм чувал за километри тайни тунели под София, свързващи важните административни сгради в центъра и осгиряващи възможност за евакуация.

  Отделно полумит-полуистина е твърдението за складове за ядрени оръжия в България. http://bit.ly/twxVun

  Чел съм и за тайни подземни поделения под Витоша. Царичина също е доста любопитен мит.

  Сетих се иначе за уругвайската работна група изследваща НЛО в страната… полковнкикът който и е шеф директно казва че при 2% от наблюденията липсва каквото и да било рационално обяснение – и хипотезата за извънземен произход не може да бъде отхвърлена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.