Кой е виновен за отмяната на забраната?

С отмяната на забраната за тютюнопушене медии (и граждани) хвърлиха цялата вина на пушачите, но може би е добре да уточним, че в случая роля изигра не „лобито на пушачите“, а лобито на вносителите и производителите на тютюневи изделия.

Не знам дали фокусът се измества нарочно от виновниците, които са Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев – вносители и 85 депутати, гласували „за“, но ако толкова лесно голяма група граждани можеше да влияе на решенията на българския парламент, нещата щяха да са доста по-добри, или доста по-лоши, щяха да се спират разни безумни закони или просто да се обяви война на Турция по случай рождения ден на генерал Луков.

Аз съм пушач (за което се обяснявам във всеки трети пост, въпреки че не го дължа никому, аз не карам никой да ми се обяснява защо пие по кило ракия вечер и след това бие жена си), но смятам, че в България трябва да се въведат най-добрите световни практики за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, разбира се, без да се стига до крайности като във Ванкувър.

Сигурна съм, че една част от пушачите са на моята позиция, а една друга по-голяма едва ли изобщо е чувала, че подобно нещо се гласува, нито пък има някаква идея кой и защо е в този парламент, който като ги питаш къде е, ти казват „срещу Най“.

Аз лично не съм видяла някакви организирани групи на пушачи с лозунги на шествие, за сметка на това всички можем да видим закононарушенията на производителите на марките „Мерилин“ и „Кинг’с“, чиито реклами изтичат от всички медии и филми. По мои спомени същите „Пещаци“ бяха забъркани в един огромен корупционен скандал заедно с бившия вътрешен министър Румен Петков и висши полицаи, а тези господа заедно с още няколко такива спокойно могат, и си купуват законова поправка.

У нас има тенденция вината да се деперсонифицира: „демокрацията съсипа земеделието“, „пушачите отмениха забраната“, „София е мръсна заради кучкарите“, защото така е по-лесно, но в България такова нещо като колективна отговорност няма.

Има лица, които трябва да се назоват и да си понесат съответната наказателна или поне морална отговорност. Такъв филм като „пушачите отвръщат на удара“ няма. Има лобита, които си плащат за да получат закони, които увеличават финансовите им печалби, има и депутати, които срещу пари се занимават с глупости, вместо да вложат някаква мисъл при обсъждане на болни и тежки проблеми като кризата, болничните и отпуските.

А докато половината общество се възмущава и сочи с пръст останалата половина, ще приемат и още мерки за ограничаване на личните ни свободи.

Който иска, да вярва, че аз – пушачът, съм виновен за това, което стана вчера. Статуквото в тази държава се крепи на баламурници.

Реклами

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

21 Responses to Кой е виновен за отмяната на забраната?

 1. пламен каза:

  А, не, мерси ти за крокодилските сълзи.

  Отмяната на забраната е резултат от лобизъм и от нея губят всички. Но тези, които пушат навсякъде и тровят останалите, са всички пушачи, не само вносителите на законопроектите и бизнесмените в парламента.

 2. nervousshark каза:

  Хората не можеш да ги спреш да правят каквото си искат (и мен в това число, въпреки че не се гордея с това) без нормални закони, наредби и строги санкции.
  А това няма да стане, докато някои хора си плащат за музиката, че и по нея ни играят хоро на главата.
  Защо медиите не направят разследване кой и защо е внесъл и гласувал, а пишат как Бойко великодушно разрешил на пушачите още време да си пушат, пък и помагал на на туризъма, икономиката и и кръчмите в частност? Булшит.

 3. Събина каза:

  Лобито на тютюнопроизводителите, плюс лобито на туризма… Честно, искам да видя как тая забрана ще навреди на иначе „процъфтяващият“ ни туризъм.

  Аз все се опитвам да обясня, че по цял свят, включително вече и в Турция хората пушат на улицата и това на никой особено не е навредило, ама няма кой да слуша. Аз съм просто непушач, който най-егоистично иска да бъдат нарушени правата на пушачите!

 4. nervousshark каза:

  Не мисля, че на някого му пука за непушачите или пушачите и техните права.
  Даже едва ли някой се е замислил за това. Просто едни хора с много пари не искат да им секва кранчето.

 5. Банкова каза:

  Aз съм пушач от близо 35 години, но АПЕЛИРАМ да се забрани тютюнопушенето на обществени места!Така е в „белите“ държави.Стига демагогии!

 6. nervousshark каза:

  Демагогия и лецемерие е в момента да се хвърли вината върху пушачите за поредното купено гласуване в парламента.
  А кой е виновен за поправката „Ванко 1“? Проститутките от Околовръстното?

 7. Стойчо каза:

  „пие по кило ракия вечер и след това бие жена си“ – само че не мога да си го представя.

  След кило ракия едва ли ще имам сили да си легна в леглото, а не на/под масата ;-)

 8. Стойчо каза:

  Иначе виновниците правилно си ги посочила.

  Още не съм видял фалирал ресторант в Германия заради забраната за пафкане вътре – пушат си хората отвън и се връщат да си хапват. И е супер място да си водиш и децата на ресторант, точно заради забраната.

 9. nervousshark каза:

  Стойчо, има и големи шампиони :)

  А иначе – явно у нас без забрани и глоби не става, нито за пушене, нито за паркиране, нито за изхвърляне на отпадъци.

 10. Стойчо каза:

  Ами стреснах се от перспективата с едното кило – а не съм много дребен, та ми се струва, че нося, ама от едно кило си е жива умирачка ;-)

  Мислех си дали ще има ефект, ако всеки клиент на заведение при влизане пита за салона за непушачи и да ходи там? То верно, че там където ги има тези салони, то те са най-кофтите части от заведението (примерно Неделя срещу Универсиада – ама поне има такъв салон!), но поне някакъв пазарен натиск следва да се упражни (след като не става със законов)

 11. Стойчо каза:

  Най-тъпото е че държавата наистина е в състояние да наложи подобен род забрана (вкл. паркирането, пушенето, разделното събиране на боклука). Спомнете си, че преди десетина-петнайсет години практически никой не караше с колан. А сега даже на-крутите джипаджии го правят.
  Ако искат – могат да го наложат.

 12. Владо каза:

  Вярно е, че този „дебат“ си остава „миризлив“ от началото. Обаче може би четем различни неща. В повечето коментари, в много издания хората бяха наясно, че става дума за лобистки натиск търговци и производители, а не обвиняваха пушачите. Шепата „граждани без дим“ и прочие коалиция успяха донякъде да допринесат за това, да представят в цялост смисъла на забраната и последиците от отпадането й.

 13. MARIAN SCHWARZ каза:

  TAPI I OGRANICHENI ni vodyat v propastta, koyato e bez dano…Pozor!!!!!!!!!!!!

 14. poohy каза:

  Браво! Браво!

  Стойчо може ли да си представи 45-50кг. жени да пият по литър гроздова едната, а другата по 800 гр. уиски на ден? Аз съм присъствала при пиенето на алкохол като сокче.

 15. Стойчо каза:

  @poohy, всичко от описаното от теб мога да си го представя :) Не мога да си представя как аз мога да изпия кило ракия и после да се движа самостоятелно – ето това не мога да си представя. А иначе 50 килограмови мацки че пият като смоци – никакъв проблем да си го представя, все пак почват да тренират откак им дойде първия път, нали?

 16. Renata каза:

  Намериха се двама-трима съобразителни непушачи и веднага започнаха да търсят виновниците за отмяната на ограниченията за тютюнопушенето в лобистите.
  Аз съм непушач и не съм съгласна с тази позиция. Моите наблюдения показват, че пушачите са най-нахалните хора и не се съобразяват с нищо, за да задоволят потребностите си от цигари. Многократно съм виждала как при изчерпване на свободните места за пушачи в заведенията настаняват на маса за непушачи хора и им слагат пепелниче. Във влаковете съм виждала хора да пушат (след като беше забранено) в купетата и в тоалетните. В много от болниците докторите пушат в кабинетите си.
  Не знам за какво лоби говорите!? Пушачите са абсолютно неконтролируеми (в огромната си част).

 17. Jozefini каза:

  Намериха се двама-трима по-съвестно пушачи и веднага започнаха да търсят вината за отмяната на забраната за тютюнопушенето на обществени места в лобистите.
  Защо не се огледате около себе си и тогава да ми кажете колко от пушачите наистина се съобразяват с непушачите и със забраната???
  Моето мнение е, че пушачите са най-нахалната част от човешкото съсловие. Не се съобразяват с нищо, за да задоволят потребността си от цигари.
  Примери има много!
  В заведенията масово след изчерпване на местата за пушачи те се настаняват на маса за непушачи и им се слага пепелниче. Във влаковете съм жиждала често хора да ходят да пушат в тоалетните, а понякога и в купетата при по-дълги пътувания. В болниците докторите пушат в кабинетите си масово.
  Сега за кое точно лоби говорим като няма кой да спазва законите???

 18. nervousshark каза:

  Всички шофьори, дори непушачите, допреди 10 години возеха деца на предната седалка без колан.
  Логиката е елементарна: позволено ти е – правиш го, здравият разум и доброто възпитание винаги остават на втори план, дори когато ги има.

 19. Васил каза:

  В интерес на истината, „лобито“ на пушачите има най-голяма роля (не казвам вина, защото няма как да е виновен този, който си преследва интереса) за отмяната на забраната. Колкото и да ви се струва наивно и глупаво, истината е, че натиска на общественото има по-голямо значение за вземане на политическо решение, отколкото лобистките интереси, особено в България, където политикате си е чист популизъм. За разлика от милата ни БГ пушачите в другите държави от ЕС не скочиха като ужилени и не писнаха срещу тези забрани, както това се случи в България. Хората на запад от нас са по-толерантни и са наясно, че освен здравето на пушачите около тях, чрез тези забрани ще запазят в някаква степен и собственото си здраве. Да не говорим, че за разлика от ЕС в БГ пушачите са доста повече в относителна стойност.

  Лобистите просто се възползваха от ситуацията, за да натиснат където е необходимо, а за политиците е къде, къде по-лесно да избягат от отговорността да приемат непопулярна мярка, като в същото време си напълнят джобовете. Затова глупакът е не този, който яде баницата, а този който му я дава, съответно той е и виновен за отмяната на забраната.

 20. vladimirpreslavski каза:

  Непушач съм! Не ми е приятно постоянно някой да „друса кандилото“! Но не подкрепям и пълната забрана! Тя е толкова нелепа, колкото и приказката как хан Крум изкоренил лозите! Не трябва законодателят да противопоставя пушачи срущу останалите-“ оправяйте се, ние го забранихме, другото е ваш проблем“. Като някакво решение виждам заведения за едните и другите. Но и това не е читава идея-след време може да задължат пушачите да носят значки с увреден бял дроб и да ги интернират, „за тяхно добро“, в квартали за пушачи! Като по-постижимо обаче ми се вижда отделянето им в две помещения/практиката с масите за пушачи и непущачи е толкова недъгава, че не си струва да се коментира/.

 21. nervousshark каза:

  И най-важното, задължително добра климатизация навсякъде, независимо дали се пуши или не, като се правят проверки и замервания непрекъснато.
  Адски е гнусно да смърди на загаряща скара, дори без цигарите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.