В Капитал за проблема с отпуските

От „Капитал“, Почивка по никое време на Екатерина Попова:

„По Закона за държавния служител се полагат средно по 40 дни платена почивка годишно. По други специални закони като този за МВР, отбраната и съдебната власт броят им стига до 60 дни. Заедно с добавките при работещите на трудови договори също се събират средно 30 дни“, обяснява Снежана Славчева, директор „Индустриални отношения“ в Българска стопанска камара (БСК).

В статията има и друга полезна и интересна информация по темата за натрупаните отпуски.

А аз се замислих – доколко е редно в една държава да има годишни платени отпуски от по 2-3 месеца за държавните служители?

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to В Капитал за проблема с отпуските

 1. Божо каза:

  Понеже са повече, отколкото са необходими, държат голяма част от държавните служители в отпуска, за да не си пречат…

 2. nervousshark каза:

  не се бях замисляла за този аспект…

 3. haralanov.blog.bg каза:

  И тъй както всички знаем държавният бюджет е продънен и приличащ на ,,обран бостан,, предполагам,че ще клъцнат от отпуските.Тинтири-минтири няма!

 4. lawter.bg каза:

  това е поредния „чистатчески ход“. сега понеже няма как да уволни старите експерти без да им плати обезщетение за неползвани отпуски директно им сече тиквите нормативно. така или инак неговите хора все още нямат толкова много отпуски и за това се чустват добре с тези реформи. не се замисля обаче за нещо друго – някои държавни служители и да искат няма как да отсъстват заради служебни ангажименти – проблема е в малките администрации, да речем на общинско ниво (пак повтарям – малки – до 50 човека). няма кой да свърши работата в невъзможните срокове, които се наливат нормативно и черезвичайно – от големите администрации. и какво се получава – не излизаш в отпуск, щото няма кой да свърши задачата вместо теб, понеже с убийственото съкращаване на щат има по един единствен специалист/ескперт/служител, вършещ работа за седмина. полага му се да речем 25 дена платен годишен отпуск (това с 40-60 дена ми изглежда абсурдно). но поради служебна ангажираност не може да излезе. ако излезе – изтърва срока, търпи санкции. ако не излезе – свършил си е работата, но полагаемото му го е отнела брутално държавата. и той уж е държавен служител. уж има привилегии, които си е заслужил, държейки конкурс за мястото си (не говоря за случаите, в 92% от които са нагласени). нека да повоторим за пореден път първия закон на администрацията – „добрия администратор не е добър изпълнител. и обратно – добрия изпълнител не е добър администратор“. имам чуството, че в момента управлението е поверено на хора, които се опитват да кръстосат и двете. сори, но отсега да им е ясно – рожбата им е мъртво родена. мирише лошо и носи проблеми. за всички.

 5. Стойчо каза:

  Този подход ще им излезе през носа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s