Пусни смс за лечението на България на кратък номер *SH*T

Докато съм на вълна здравно-осигурителна система в България, ще спомена още някои неща, които много хора често казват, но като че ли това няма никакъв ефект. И никакво значение.

Не е възможно, т.е. не е нормално, но е възможно в една държава да няма никаква система, чрез която хората с тежки и редки заболявания да могат да получат лечение – у нас, или в чужбина, ако в България все още няма подобни специалисти и база (съвсем друг е проблема за редките заболявания, и липсата на навременно и адекватно диагностициране, но тук не искам да захващам и тази огромна тема).

В развитите държави, към които ние някак си случайно и неуместно се причислихме с присъединяването си към ЕС, когато човек се разболее, бива лекуван, ако е част от някаква здравно-осигурителна система, пък и не само. У нас обаче какво става?

Приятелите и близките на болния, за когото няма никаква надежда, че ще получи някакво лечение (а всички знаем, че трябва да се опитва до последно, колкото и да казват, че е безнадежно, просто защото така сме устроени) започват организиране на кампания за събиране на средства. Уеб-сайтове, смс-кампании, фейсбук групи, телевизионно време, тъжни снимки, Ани Салич с рокля за 10 бона, билбордове и черешката за онези, които са имали малко повече късмет  – естраден концерт с повяхващи, просълзени величия, които намират поприще за изява извън коктейлите на фирми за алуминиева дограма.

Да, прекрасно е да покажем съпричастност и да помогнем на хора в беда, и да, ужасно е, че Гого от Тоника, момчето от Мери Бойз Бенд, Боян и много други са тежко болни, имат нужда от лечение, но още по-ужасно е, че тези хора, както и хиляди други са поставени в ситуация да просят пари и да се надяват на дарения. Има едни други пък десетки хиляди, които угасват, в лутане из бюрокрация, отчаяние и безнадежност, без да стигнат до концерт с дует „Шик“ или поне до страничка в някоя социална мрежа.

Когато става въпрос не за един или двама човека, а за добре утвърдена практика хората да се лекуват от дарения в една абдикирала държава, за какво говорим изобщо? Има ли здравно-осигурителна система? Могат ли хората изобщо да разчитат на нея? И как да искаш да внасяш, като накрая е все тая?

В същото време всички знаем, че пари изтичат отвсякъде, че болниците са неефективни, че у нас медицинска наука не се развива и така нататък, няма нужда да повтарям неща, които се говорят до болка.

И когато човек си мисли, че няма какво повече да го изненада и няма от какво повече да го заболи, изтича новина, че някой си, бивш шеф на НЗОК и бивш заместник министър на здравеопазването, е искал комисионни от  17 298 538,46 и 10 964 949,59 лева за доставки на лекарства по обществени поръчки на Министерство на здравеопазването и НЗОК. Какви са тия суми, за които изобщо говорим бе? И откога подкупът стана комисионна? А тия 7% и така няколко пъти по веригата дали не се отразяват на крайната цена, които вие, аз, всички плащаме за жизненонеобходимите ни лекарства?

Тези 50000 за Гого изглеждат смешно нелепи до 30те милиона, които само един човек е прибрал. Защото ако тоя път не е минало, през последните 20 години е минавало многократно, по няколко пъти на година.

Можем да продължаваме да пускаме смс-и, да гласуваме с гъза си и да се просълзяваме на жестовете на дует „Ритон“.

Следващата кампания ще е под надслов: пусни смс за лечението на България на кратък номер SHIT.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

23 thoughts on “Пусни смс за лечението на България на кратък номер *SH*T”

 1. Я нервните акули да не апят, че кат ги треснем с портофело по главата, че видят они!

  (….и дай наша насущна комисиоооонннаааа…)

 2. Не е много добра – изключително точна е! Това е мнението на малкото здравомислещи неподлеци в тази така наречена „държава“. Която най-добре да бъде закрита, за благото на малкото качествени хора в нея.

 3. Евала! Пуснат ли кампания „пусни смс за лечението на България на кратък номер SHIT“ ще гласувам пръв, няколко пъти и ще се моля да се излекува.

  Статията… право в целта! Браво!

 4. Браво, пиле, въпреки че осъзнавам колко ти е дразнещо да те хвалим за текста ;) Просто си го казала много красноречиво, ние само можем да се присъединим.
  Да, не е достатъчно, трябва и да действаме, нали? Мамка им на всички крадливи и лъжливи изроди, ще ги гоним до дупка!

 5. Za sagalenie 4oveci mnooooooooooogo no hora malko.Ne moga da se na4ydja vse o6te kak edna bedna Balgarija saymja 4rez sms-i da pomogne na betstva6tija haitjanski narod, i v sa6tija toz moment zatvarja6e bolnici,taka gizneno neobhodimi na na6ija narod.Zna4i moge za drygite a za svoite-gospod da ni e na pomo6t.Tova e stra6no bolno.Kraino vreme e da se porazgledat na6ite ymni ypravljava6ti za promeni po skapanite im zakoni.Na nas bednite dy6i ne ni ostava drygo osven da se nadjavame .Otnosno statijata-syper,pravo si se precelil ,dano ima efekt.Yspeh.Podkrepjam!!!!!

 6. Бих изпратил SMS за набирането на средства за закриването на държавичката ни!Технически нямам и представа как би станало но си струва!

 7. Мога да кажа единствено 2 неща-браво за статията и второ, тежко ни на нас пациентите! Пълната държавна безхаберност продължава и днес! За съжалене не виждам как нещата се управят-може би частните здравноосигурителни дружества са решение. Дали?!

 8. Акулата/моите уважения като автор/ си хапе кервана?пардон метрото/си се строи…
  JUST :“SHIT“ уважаеми сънародници:)

 9. Много точно казано.
  А фармацевтичните ни компании знаят прекрасно как да се възползват от ситуацията в страната.
  Моите лекарства струват значително по-евтино в Холандия. Може би защото сме с по-висок стандарт от тях.

 10. Плащаме най-скъпите лекарства в Европа,
  а в същото време фармацевтичните компании водят лекари кардиолози на безплатна екскурзия до Египет.
  За какво говорим тогава?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s