Генезис, развитие и колапс на банковата система 81г.-97г.

Георги Агафонов някъде по островите, снимка в-к Сега.

В изпълнение на почина на Гоце Първанов за отваряне на икономическите досиета на прехода Frognews публикува доклад, изготвен през 1996 година от НСС по искане на Николай Добрев, тогава министър на ВР.

Като оставим настрана, че подобни важни документи изплуват от неясни източници в още по-неясни моменти, и че досега от доклада са изтичали отделни части (отново мътно как и по чийо усмотрение), документът си заслужава задълбочен прочит.

Въпреки че всичко в него е публична тайна, а още по-публична е, че правителството на Жан Виденов не само е било наясно през цялото време със ставащото с банковата система у нас, но и активно е участвало в описаните процеси, докладът е изключително интересен и предоставя подредена и структурирана информация за:

– генезиса на банковата система у нас във вида, в който я видяхме 1990та;

– приватизацията на банките от подходящи и подготвени хора;

– източването  и трансформацията на националния капитал чрез мрежи от свързани фирми, банки, държавни предприятия и външнотърговски дружества;

– препирането на мръсни пари на нововъзникналите мутри;

– участниците в тези процеси и събития;

– съучастието на БНБ и българските правителства от края на 70те до 97ма в ограбването и трансформирането на капиталите и спестяванията в България, в режисирания преход и създаване на класа от капиталисти на базата на номенклатурната класа.

Сега интересно е дали тази информация ще получи гласност и дали ще бъдат предприети някакви действия от съответните отговорни органи, дали ще има коментари и нови разследвания, или всичко ще си остане потънало в удобна мъгла.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Генезис, развитие и колапс на банковата система 81г.-97г.

  1. Sashuni каза:

    Мисля, че последният абзац е излишен – всичко ще си остане така, дори няма да се вдигне много шум. Имам чувството, че все по-голяма апатия обхваща всички и подобни неща не се оценяват подобаващо.

  2. няма да кажа каза:

    Бих взел под внимание написаното от вас, ако не бяхте използвали несъществуващо местоимение. Моля когато претендирате да изнасяте качествено и аргументирано мнение да не използвате „чийо“, заменете го с правилното „чие“.

  3. SEO каза:

    Като гледам как възприемат нещата ставащи в Катуница, не ми се вярва да се получи нещо положително за народа. И какво ще върнат парите или ще гонят Агафонов по островите? И пак стигаме до – Бития – бит … е банална фраза.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s