Особености на националния труд

Когато човек се озове в екстренна ситуация, като например готварската му печка да се запали на Велики Четвъртък, след което да продължи да бълва дим дори в изключено положение, първата му работа е да пусне в гугъл търсене по „майстори“.

Похвално е, че са се появили куп сайтове със списъци жичкаджии, водопроводчици и каквото друго му потрябва на съсипания гражданин и на пръв поглед положението не изглежда безнадежно, особено при допълнителна информация от сорта на: денонощно, спешно, аварии, отстраняване веднага и така нататък.

И естествено, човек се обажда първо на тези, които обещават най-спешно и най-денонощно да отстранят дори най-дребната ви повреда, без да се замислят за миг дали навън има торнадо или футболни фенове.

2-3 мили господа се извиняват, че са заминали извън София и съжаляват, че не са в състояние да помогнат, но куп други не толкова мили майстори от спешните почти вдигат скандал, че първо, някой ги търси в четвъртък в 6 и 30 вечерта, а след това с възмущение обясняват, че не, не работим на неофициални работни дни и тръшват телефона, доколкото това е възможно с един мобилен апарат.

След не знам кое подред позвъняване и уточняване, че да, става въпрос за утре, и че да, няма как да почака, защото няма как да опека агнешкото с лупа, понеже в неделя сигурно ще вали по-възрастен господин се съгласява да дойде и даже ми взима адреса, което е почти гаранция, че чудото ще стане.

В петък късна сутрин печката е пооправена, части ще се търсят след празниците, а майсторът с тюхкане взима 30 лева за около час труд.

В мен обаче остава силно недоумение каква ще да е тая криза, в която човек няма да поиска да вземе пари, нищо че не е официален работен ден, и колко от тези господа ще получат второ обаждане от мен? Пък и малко любезност никога не вреди, защото на първо четене излизат около 100 телефона и все някой ще поиска да прибере тези няколко десетки лева, които хората му тикат в ръцете. Защото, чиче, когато има едни пари за даване, винаги ще се намери кой да ги вземе.

Както знаем всъщност, у нас националният труд не е това, което е, но пък националният мързел винаги ще бъде националната ни, патриотична гордост.

Колкото до кризата, нека да и се порадваме. И нейните особености могат да се превърнат в национална гордост.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

7 thoughts on “Особености на националния труд”

 1. Е, все пак става дума за особеност на българския характер. Патриоти са майсторите – пазят си ги като част от националното ни наследство. В случаи като описания, парите са без значение. Това, разбира се, не пречи час по-късно, вече на масата, същите хора да се оплакват от кризата и какви скръндзи са клиентите.
  П.П. След случая с печката мога да кажа само едно – да не ти се налага да търсиш ключар в петък, 7 вечерта.

 2. Како, ами ти да беше пуснала линк към правилните майстори, за да излизат нагоре в резултатите!!!!!!!! Ония, които почиват, нека се смъкнат надолжко!

 3. Това е една от файдите да си фриленсър ;-) – отсвирваш клиентелата като стой та гледай. И после се оплакват, че осигуровките и данъците им високи

 4. Аааа, не очаквайте любезност от българският майстор. Причините са много, но ако ги кажа, много хора ще се обидят. Колкото повече услуги правяна моите клиенти, толкова по-нагли стават и губя уважението им :)
  Не очаквайте и уважение и от българският клиент :) :)

 5. Освен че е превилно изложеното , но и много свежо написано, с истинско удоволствие го изчетох. Не че и другите писания са лоши напротив харесаха ми също, но този стил на изказ в тази тема е убииствен.
  Поздрави и успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s