Особености на националния труд

Когато човек се озове в екстренна ситуация, като например готварската му печка да се запали на Велики Четвъртък, след което да продължи да бълва дим дори в изключено положение, първата му работа е да пусне в гугъл търсене по „майстори“.

Похвално е, че са се появили куп сайтове със списъци жичкаджии, водопроводчици и каквото друго му потрябва на съсипания гражданин и на пръв поглед положението не изглежда безнадежно, особено при допълнителна информация от сорта на: денонощно, спешно, аварии, отстраняване веднага и така нататък.

И естествено, човек се обажда първо на тези, които обещават най-спешно и най-денонощно да отстранят дори най-дребната ви повреда, без да се замислят за миг дали навън има торнадо или футболни фенове.

2-3 мили господа се извиняват, че са заминали извън София и съжаляват, че не са в състояние да помогнат, но куп други не толкова мили майстори от спешните почти вдигат скандал, че първо, някой ги търси в четвъртък в 6 и 30 вечерта, а след това с възмущение обясняват, че не, не работим на неофициални работни дни и тръшват телефона, доколкото това е възможно с един мобилен апарат.

След не знам кое подред позвъняване и уточняване, че да, става въпрос за утре, и че да, няма как да почака, защото няма как да опека агнешкото с лупа, понеже в неделя сигурно ще вали по-възрастен господин се съгласява да дойде и даже ми взима адреса, което е почти гаранция, че чудото ще стане.

В петък късна сутрин печката е пооправена, части ще се търсят след празниците, а майсторът с тюхкане взима 30 лева за около час труд.

В мен обаче остава силно недоумение каква ще да е тая криза, в която човек няма да поиска да вземе пари, нищо че не е официален работен ден, и колко от тези господа ще получат второ обаждане от мен? Пък и малко любезност никога не вреди, защото на първо четене излизат около 100 телефона и все някой ще поиска да прибере тези няколко десетки лева, които хората му тикат в ръцете. Защото, чиче, когато има едни пари за даване, винаги ще се намери кой да ги вземе.

Както знаем всъщност, у нас националният труд не е това, което е, но пък националният мързел винаги ще бъде националната ни, патриотична гордост.

Колкото до кризата, нека да и се порадваме. И нейните особености могат да се превърнат в национална гордост.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, разни. Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Особености на националния труд

 1. Е, все пак става дума за особеност на българския характер. Патриоти са майсторите – пазят си ги като част от националното ни наследство. В случаи като описания, парите са без значение. Това, разбира се, не пречи час по-късно, вече на масата, същите хора да се оплакват от кризата и какви скръндзи са клиентите.
  П.П. След случая с печката мога да кажа само едно – да не ти се налага да търсиш ключар в петък, 7 вечерта.

 2. жулгена каза:

  Ех, тези правописни грешки, бе…

 3. Дебел каза:

  Како, ами ти да беше пуснала линк към правилните майстори, за да излизат нагоре в резултатите!!!!!!!! Ония, които почиват, нека се смъкнат надолжко!

 4. Стойчо каза:

  Това е една от файдите да си фриленсър ;-) – отсвирваш клиентелата като стой та гледай. И после се оплакват, че осигуровките и данъците им високи

 5. Макс каза:

  Аааа, не очаквайте любезност от българският майстор. Причините са много, но ако ги кажа, много хора ще се обидят. Колкото повече услуги правяна моите клиенти, толкова по-нагли стават и губя уважението им :)
  Не очаквайте и уважение и от българският клиент :) :)

 6. Nina каза:

  Освен че е превилно изложеното , но и много свежо написано, с истинско удоволствие го изчетох. Не че и другите писания са лоши напротив харесаха ми също, но този стил на изказ в тази тема е убииствен.
  Поздрави и успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.