Глупак или гений

Снимка: http://georgi.unixsol.org

Проследих коментарите в някои от статиите и постовете по повод инцидента с асансьора в Майчин дом и ми направи впечатление, че доста хора смятат, че виновни са самите потърпевши, които не са се съобразили с това, че асансьорът е само за 6 души, защото били тъпи, прости и смотани.

Може така да е, а повечето коментиращи да са Стивън Хокинг и Ницше в едно, но: един от основните принципи, които движат света е, че обществото се грижи за индивидите си, които по една или друга причина не успяват да направят това. В това число се включват деца, възрастни, болни, слепи и всякакви други, които не могат в дадена ситуация да вземат най-адекватното решение и по този начин да избегнат заплаха за своя живот и за този на другите членове на обществото.

Ще започна от конкретния случай: обикновено асансьорите имат предупредителни табелки с брой хора и максимална товароподемност, като всички знаем, че винаги има някакъв толеранс, ако поради една или друга причина това не се спази. Също така обичайно асансьорите и други подобни повдигащи съоражения имат блокиращи устройства, които не позволяват движение, ако са претоварени. Те могат да се инсталират и на стари модели и не са особено скъпи, или поне биха излезли доста по-евтино, отколкото да се покрият евентуални щети, включително съдебно-присъдени обезщетения.

Днес в пресата излезе информация, че 80% от асансьорите в България са летящи гробници, а всички много добре знаем, че най-често табелките липсват, изтрити са, задраскани са и какво ли още, а понякога липсват и крушките, защото е по-лесно да си вземеш една за вас, отколкото да си купиш за 60 стотинки от магазина (и това е довело до невероятното българско изобретение „телена клетка за асансьорна лампа“).

Ако ситуацията е следната: болница, дълъг асансьор, пригоден за колички, но не и за голяма тежест, замазана табелка и няколко отнесени или развълнувани човека, липсващо блокиращо устройство, ненаврме е и през пръсти направена профилактика на механиката, какво получаваме: инцидент, в който по една случайност няма смъртни случаи. И тук не е виновна глупостта на возещите се, които може да са на 90 години, слепи, с дислексия, с починало дете, а са виновни тези, които са длъжни да осигурят безопасността им, осбобено предвид факта, че за тези болници хората си плащат – веднъж здравни осигуровки, втори път на хазната и трети път на самата болница.

И проблемът е още по-страшен, защото огромни суми потъват по различни схеми и обръчи, като прословутия ремонт на Масларова, фактурирането на 100 пъти по-високи цени на консумативи, ремонти, поддръжка, гориво, храна във всички болници и социални заведения.

Това беше конкретния, български случай.

Общото правило е, че обществото се грижи за своите членове, като те от своя страна дават своя принос за това. Не случайно са измислени светофарите, правилниците за движение, оградите, мантинелите, алармите, спринклер системите, блокиращите устройства и каквото друго се сетите. Не може всички да сме разумни и гениални, вечно млади, винаги с перфектното зрение, трезва преценка и суперхиро реакции. Затова плащаме – за да има безопасни пътища, нормална маркировка, полиция, работещи асансьори. За да има гаранция, че някой ще ни предпази от самите нас, когато ни се случи нещо, и от другите, които са в подобно положение.

Предпочитам да съм глупак в работеща система, отколкото гений в липсваща такава. Защото това е руска рулетка.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар. Запазване в отметки на връзката.

17 Responses to Глупак или гений

 1. findley каза:

  „Асансьорите са били за ремонт и е имало писмено предписание от техническата поддръжка на „Майчин дом“ за смяната им, съобщи агенция „Фокус“. Предписанието е от лятото на 2009 година.
  В сметката на болницата е имало 5 млн. лв. за капиталови разходи, но до този момент те не са използвани.“ Това са 8-9 месеца време и налични пари. Българското безхаберие и мързел просто са чутовни.

 2. Pingback: Глупак или гений | Строителство и ремонти

 3. hoolbrook каза:

  На вратата на асансьора в унито е написано: “ 6 пътника – една дестинация“. Чудя се коя ли е дестинацията като го претоварват….

 4. Проблемът е образователен. Прав си, че обществото трябва да се грижи за индивидите си, но аз смятам, че по съвсем друг начин. То трябва да обучи индивидите си да не се ръгат, да не се крадат, да не се колят, и т.н. В противен случай то се грижи за тях винаги пост-фактум – това е грешно.

 5. nervousshark каза:

  Едното не изключва другото.

 6. д-рХаус каза:

  Извинявайте, но ние в БГ като стане беля много обичаме някой друг да ни е виновен. Ето в конкретният случай – в асансьор за 6 човека са се качили 13!!! Нима не ви се е случвало – в асансьора сте, спира на етаж и въпреки че очевидно е пълен с хора , някой сбутва останалите и се качва. Какво ще му стане ако изчака 2-3 мин? Не българинът не чака – минава на червено, пресича неправилно, бута се , качва се в претъпкан асансьор. Най-интересното е че си мисли:“Той ще ми каже на мене, а-а-а“. Хората са взели мерки срещу инциденти – светофар – като свети червено не минаваш, това е заповед, не пожелание, като пише 6 човека – не се качваш ако си седми.
  Истината е , че няма кой да ни опази от нас самите и от нашата самонадеяност. Докато продължаваме така , ще продължават и такива неприятни новини. Помислете си за това, когато пресичате неправилно или карате с превишена скорост, когато си казвате „това не може да се случи с мен“ или „аз съм по-различен от останалите“. Точно тогава аз ще ви кажа- „Не не сте по-различен…“

 7. nervousshark каза:

  Ако на глупака на третия път му вземат книжката шансовете да утрепе някой намаляват драстично.
  Въпреки че шофиращи без книжки – бол.

  Аз не отричам всеобщата ни простотия, но в случая освен нея има и тотално безхаберие от всички страни.

 8. MP каза:

  Д-р Хаус е съвършено прав. Различните институции и служби трябва да обгрижват индивида, но и той трябва да има грижата да спазва и да следи да се спазват всички правила и забрани. В противен случай работи формулата „глупост + безхаберие = повсеместни или локални, малки и големи проблеми (може и с летален изход)“

 9. margo каза:

  щях да се съглася, ако една от щастливо оттървалите се сама не беше казала – видяхме, че е малко /?/ претъпкано, ама влязохме….

 10. nervousshark каза:

  и понеже някой постъпва глупаво, асансьорите не трябва да имат блокиращи устройства?
  ами ако е възрастната ви баба, обхваната от сенилност?

 11. mojo jojo каза:

  марго, е нали това е идеята! разсеяните или просто глупави индивиди да бъдат предпазени. ти явно не си стивън хокинг + ницше в едно. едно си баба знае, едно си бае.

  освен това, намирам за безкрайно fucked up начина, по който са ни промили мозъците в БГ винаги всички ние да се чувстваме виновни за всички нередности, които ни се случват.

 12. бай далай каза:

  акуло ма, виж се колко си зле. добре че са коментиращите тук да внесат малко здрав разум. аз само ще побутна rational choice методологията им към логическия му завършек:

  смятам, че когато изнасилят една жена тя си го е търсила сама, затова не може държавата да хвърля пари на вятъра да я лекуват, да съдят/затварят изнасилвача, да правят превенция и програми за сексуално образование сред населението и т.н.

  всеки сам си 100% отговорен какво му се случва в живота. всеки сам е 100% перфектно информиран за всички потенциални страни на всичко, с което се занимава (я някой само пак да каже какво точно беше credit default swap!?), никой не бива да помага на никой, защото всички са отговорни сами за цялото щастлие или нещастие, което им се случва.

  точка.

 13. nervousshark каза:

  зле съм. mea culpa.

 14. бай далай каза:

  а ако беше възрастната ни баба обхваната от сенилност, сама си е виновна да. защо е яла твърде много храна на времето богата на холестерол и пестициди? защо не си купува био и low-fat храни сега? не искам да слушам оправдания с ниски пенсии, защото здравето е най-важно и не можем да се скъпим за него. който иска, ще намери начин да намали холестерина, за да се предпази от мозъчно-съдови дегенеративни заболявания, независимо кака му е пенсията. ако не иска – да мре. всички са перфектно информирани за това какви продукти има наоколо и как да се осигури достъп до тях.
  макар че дори тези бедняци дето умират от болести са фунционални за системата. защото когато сред населението се увеличи % на заболелите от рак или диабет примерно, независимо дали е от лош ИЗБОР на храна или защото монсанто са разляли химикали в околната среда, то е в крайна сметка израз на естествената само-регулация на пазара, който се отървава от излишните хора, тежащи на пенсионните и осигурителни системи на държавата. просто всичко е перфкетно.

 15. Макс каза:

  Че сме прости, това е ясно. Че мениджърите ни са прости, това също се вижда с просто око. Не е нужно да си ядрен физик обаче, за да си обезопасиш асансьора в структурата, която управляваш. Това, което липсва в България е елементарната справедливост и контрол от страна на държавните хора, избрани от нас самите. Всеки прави грешки и носи последствията от тях, но не и при нас. Тук няма наказания за нескопосаните управляващи, на каквито и да е структури и затова всеки прави само тъпотии. Ако има адекватни наказания за случаите на престъпна небрежност (и не само), нещата ще изглеждат доста по-различно.

 16. Всичко каза:

  Все си мисля, че чак след като се случи каквото и да е се започва търсене – кой е крив.
  Вместо просто всички да вършат работата, за която им плащат.
  А това със асансьорите може да се случи на всеки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.