Четири петилетки за една или досиетата на прехода

Снимка: Живко Ангелов, Капитал

Необходимо уточнение: преходът не е от 1997ма до 2001ва, преходът е от 1989та до днес.

Така че, като ще търсим генезиса на октопода, е добре да започнем още от 70те години на миналия век и стигнем до ден-днешен – контрабандните канали, Тунис и Виена, външнотърговските фирми, подготовката на наши момчета за бизнесмени, Максуел, капитализацията на търговски връзки, придобити в Интерпред, изчезналия държавен резерв, приватизацията преди „приватизацията“ – присвоените предприятия в началото на 90те, беровото безвремие, изчезналата софийска вода, изнесенето и пак внесено зърно през 96та, Марк Рич, мутри, Мултигруп, хиперинфлацията, Виденов, югославското ембарго, иракското ембарго, схемата „вход-изход“ на металургичните предприятия и корабите със скрап за Иран, източените банки, потъналите предприсъединителни фондове, Доган, търговия и износ на оръжие за воюващи държави, бандероли, лицензи, фалшиви цигари, дискове, енергийни лобита, земи, гори, заменки, държавни поръчки, Масларова, потънали дела, тройната коалиция, убийства, медии, олигархия, частна държава…

21 години не са 4. И даже не са 20, а поне 40.

Ами хайде да отворим досиетата на прехода, а?

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

22 Responses to Четири петилетки за една или досиетата на прехода

 1. Димитър каза:

  Ако питаш мен трябва да се почне още от 44-та, последвалата „национализация“ и „колективизация“, които са били обикновен пладнешки грабеж на всичко ценно и стойностно, изградено в България (вашата къща в Ловеч също е достоен пример) и как всичко това беше превърнато в една разсипана, декапитализирана, мегаломанска и лошо управлявана икономика.

 2. Радан каза:

  Хммм да много вярно казано. Моите наблюдения са, че става дума за процеси, започнали в този си вид някъде в началото до средата на 80-те години на ХХ век, т.е. след поредния фалит на комунистическия режим.
  Не че преди това ги няма част от нещата, но тогава се установява практически неограничената власт на същия (буквално и персонално същия) криминален елит, който има водеща обществена, стопанска, медийна и политическа роля и днес.

  В този контекст „промяна на модела“ наистина има само в периода 91-91 и 97-01. Останалото от 1983-5 до 2009 е именно „преход“, такъв, какъвто е замислен от Гоцев&партнърс, не от Гоце и останалия слугинаж…

 3. nervousshark каза:

  @Димитър, а на всичкото отгоре като ми говорят какво били построили след 44та се сещам за фабриката на прадядо ми, която 95та още беше с машините, купувани от него.

  @Радан, според мен някъде началото на 80те са положени основите на това, което последва, при това напълно съзнателно и планирано.

 4. климатик каза:

  Съглсен съм с Димитър, вярно и точно казано.

 5. Маник Стрийт каза:

  Комунизма се държи много добре икономически – до СЕДЕМДЕСЕТА година! Но след това започва да се насландисва на скъпия петрол, и да се радва как империалистическият капитализъм се въргаля в лайната си! До скоро ПУТИНОВА РУСИЯ го повтори – това насландисване. Ако не беше петролът с такива цени, през СЕДЕМДЕСЕТТЕ, може би сега щяхме да сме доста добре, нещо като КИТАЙ! Лошото е, че в България никога не е имало капитализъм нито социализъм, а само ОЛИГАРХИЯ..! А иван костов, не го хвалете – той съсипа всички надежди. -За ДЕМОКРАЦИЯ и изобщо частна инициатива! Голям злосторник, нещо като хитлер и сталин. -костовв!!!??????

 6. nervousshark каза:

  Уау, редом до Хитлер и Сталин? Бих се радвала да ме турят на такъв пиедестал.

 7. Маник Стрийт каза:

  Най-много ни нареди ЧЕРНОБИЛИ, в краят на 80-те години, защото почти целият ни износ беше хранителни-земеделски продукти.! А, това какво значи?? Никоя икономика не би издържала!! Дори САЩ! Но съветският съюз и ГОРБАЧОВ – ни показаха два пъти среден пръст, първо с аварията, второ не ни компенсираха. И още катастрофата се крие, и от иван костов, крият се заболяванията, медицината е недостъпна въпреки това. Изрод е този, който каже „БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!“ . . Защо майка му не му го е казала – когато се е родил, и да него храни! – щеше да има един изрод – по-малко!

 8. Стойчо каза:

  Маник, маник… и твойта не е лесна…

 9. Маник Стрийт Пр...... каза:

  Стойчо??? Агент ли си??? С интерфе(й)с??? И ме следиш??? Или просто нямаш – какво да кажеш??? Защото, и твойта не е лесна??? И, не можеш – да измъдриш нищо??.???

 10. Разкрития каза:

  Според мен преходът започва от Седми век, когато българите (преди турците даже) се сещат да завладеят Византия. Преходът „към Европа“ продължава и до днес.

 11. Алексей Петров и Гоце Първанов: Митологизацията на Мутрата и Милиционера, изведени от провинциалната кал, забъркана с комплекси.
  Колкото и странно да ви звучи, но за мен героят на деня Алексей Петров и президентстващият агент Гоце Първанов са напълно идентични обществени типажа, създадени, ръководени и контролирани по абсолютно сходен тертип. Вкупом политици и медии демитологизираха Мутрите и Милиционерите. Без да искат разбичкаха два абсолютно доминиращи образа на българския преход. Ако има неизменно съпътстващи ни контури след 1990 год. , то безспорно са те: двете всесилни свини – широковратните тъпчовци и озлобено гледащите униформени милиционери/полицаи/. Невинно и спокойно вместиха „героя на деня” Алексей Петров, който по примера на класическите борчески традиции се сдобил и със запомнящ се прякор – Трактора/не се уточнява дали е „Беларус” или друго творение за селски труд/.
  Знаете ли къде е село Бабинци? А Глогово, а Градежница, а Гложене? Айде град Тетевен всеки знае. Това е детско-географският ареал на Алексей Петров. Според официалните му биографии е роден в махала Бабинци, а според милиционерското му досие се е появил в село Градешница, учил в Глогово, характеризиран от „органите” в Гложене и Тетевен. Ако се разровите методично в мрежата няма да намерите достоверни ориентири. Защо ли?… По няколко причини – на първо място, за да се оплете старателно в гъста мъгла битието на персоната, което доказва, че и в момента секретните дейци са под грижливата опека на „службите”, каквото и да разбираме под това. На второ място – на Алексей Петров е трябвало да се създаде максимално широк вариативен периметър, ако бъде заподозрян в двойна игра, каквато се е опитвал да играе. На трето – да се контролира кариерата и психологическия натюрел на „направеното момче” в екстремални житейски ситуации.
  Ако не направихте връзката дотук? Ще помогна. Детството и милият спомен оставят траен отпечатък. Не вярвате?! Прочетете пак стария татко Фройд. Ако е планиран за „верен страж на социалистическите ценности” няма начин да не се оплетат в съответната ситуация за легендиране. Ако в нещо са били професионалисти другарите от ДС, то в изграждането и моделирането на етно-географския профил на момчетата от прехода са безспорни майстори и умели манипулатори.
  Село/бивша махала/ Бабинци е изключително красиво кътче в Централния Балкан, близо до Градежница, Глогово и Галата. Част от така наречения „тетевенски помаклък”, т.е. там живеят компактни маси от българо-мохамедани – трудолюбиви, бедни и непрекъснато тероризирани от комунистите. Ама много бедни. Целият им свят се ограничава до къртовски труд от тъмно до тъмно, домашните животни, редките празници, някой и друг местен първенец, допълзял до партиен ръководител на местно или окръжно ниво. Повод за специална гордост е и служителя на милицията, защото той става Власт, включително и пред „другите”, успелите, червените велможи. В затвореното общество на тези селца Милиционер звучи гордо, нзависимо и достолепно.
  Родните предели на Гоце пък са радомирските селца Сирищник и Косача, за които столицата е недостижим блян и е заменена от Перник. И в помашния край, и в граовско провинциалният комплекс за недостатъчност е по-силен откъдето и другаде да избереш в България. Тамошните малки селца и градчета са населени от особени етнически малцинства, затворени като общности, в които ценностите са различни от тези на „другите”.
  И идва специфичната роля на модератора ДС, която в края на 80-те години подбира от тези общности бъдещите улични герои и нови боевици. Погледнете по-голямата част от тях и географско-биографичният им „анализ”. Трактора е от Бабинци, Крушата от същия помашки пояс на село Кирчево, което до 1971 г. е Помашка Лешница, оттам е и Алчо; братята Маргини – от смолянските села, Младен Михалев – Маджо от Силистра, братята Илиеви от Кюстендил, а от близката Дупница са такива живописни фигури като Иво Карамански, Златистия и братята Галеви/кариерата им повтаря едно към едно тази на Трактора/, от пернишките села и градчета са един куп „герои” като Райко Кръвта и президентския спонсор Людмил Стойков. Те, включително Гоце са израснали сред хлъзгавата общност на граовските цигани – хитри, подли, професионални предатели. Между другото от този край са много правоверни комунисти, начело с „вожда и учителя” Георги Димитров, но той е от друга затворена общност – на местните протестанти. Е, да не забравяме и Богомил Бонев – комунист, генерал, филип-димитровист, демократ, хотелиер и жокей. От Радомир, без извинение.
  В тези райони, особено в помаклъка и Граово, с чиста съвест ти резват главата дори за безобидна шега или леко нарушаване чувството за собственост. В друго такова селце един Манчо Панюков методично изкла цялото си семейство, защото в представите му децата и жената му принадлежат. Селцето е Скребатно, откъдето е и една друга персона на прехода – Александър Праматарски, а последните месеци се оказа, че е поселището с най-много агенти на ДС. В тези специфични общности комунистическите служби са работили методично и целенасочено, защото са прозряли /или са им казали/, че има подходящ материал за моделиране, а една от характерните им черти е особеното чувство на лоялност, приятелство, изпълнителност и благодарност, ако бъдат допуснати до Властта и Парите. За Арексей Петров е нещо съвсем естествено да присвои таксиметровата фирма на свой съдружник – просто това е принципа на късното ТКЗС – краде се от общото и краде този, който властва. Това е нещо естествено като поредния донос. Той никога, ама никога няма да се разкае за това – просто си е напълно естествено. В реда на нещата е и за Гоце Президента да крие агентурното си минало – и това е естественото му право да пълзи към върховете на Властта, тръгвайки от схлупените къщици на Сирищник и Косача.
  Умело, методично и константно гадничко ДС и водещите им офицери са ги моделирали на основата на специфичните етно-географско-генетичните особености на затворените общества от детството им. Така преходът към тайното, скритото, ограничено от перспективата за властване става естествен и логичен. Осигурява се гордост, независимост, власт, лайф-стайл и липсващото богатство. Ако прочетем внимателно Иван Хаджийски ще открием далечния архетип на тези хора в заселването на черкезите по тези земи. Между другото, помашните села в Тетевенско-Троянския Балкан са се създали покрай обирите на търговските кервани от двата града, населени с предприемчиви и богати люде като първия български милионер Станьо Врабевски. По-новият архетип е този на полуграмотните партизани/селски, бедни и безкрупулни момчета/, слизащи в Големия град. Условно може да го наречем архетипа „Янко”/Тодор Живков/.
  Тези момчета обичат и да спортуват. Тракторът е каратист с някакъв колан, а Гоце се изживява като баскетболист и футболист, защото спортът също е елемент от Пътя към властването и владението, фиксира завистливи погледи на очарованата публика. Спортните им прояви ще накарат Надежда Михайлова/настояща Нейнски/ да се отдаде на момчето от тетевенския балкан, а Весела Лечева да стане постоянна компания на Алаброса от Сирищник.
  Мотивацията за спорт е същата и при амбицията за наукоподобност. Перманентният стремеж да надмогнат нравствените и интелектуалните си качества ги води неудържимо към „учението”. Агентът Гоце е кадър на Института по история към БАН, а Трактора е доцент и доктор на науките в Пловдивския университет и УНСС. От тези си „научни” позиции обичат да менторстват, наставляват и сочат „правилния път” – „намалете лихвите” или „коригирайте здравната реформа” и „към Русия”. Тук са удивително последователни в родителските съвети: „Учи, за да не работиш.”
  След като Държавна сигурност им е осигурила достъп до науката, спорта и политиката вече правят всичко възможно да се харесат – раздават ордени, правят благотворителни Коледи, борят се срещу тероризма, пазят националната сигурност, режат ленти, даряват сирачета и футболни отбори, изпращат олимпийци. В същото време най-обичат ритника в гръб, просто го владеят най-добре, обучени в лепкавите коридори на ДС. Мразят из дъно изказванията по техен адрес от рода на „Прости, селски момчета, а докъде стигнаха” – тогава ритат в гръб озлобено от припомнянето на аналния им период. Презират родното място, родата и приятелите от детинство. Връщат се при тях само като победители или благотворители. Единствената им благодарност е към водещия офицер, който е разкрил скрижалите на тайните служби.
  Що се отнася до ценности в щастливия им живот те/Гоце и Трактора/ имат фанатична регидна преданност към Идеята на затвореното, тайното общество, от което са част. Типичната фанатичност на комунистите, доносниците и масоните. Опцията е винаги бинарна: ДС или Сирищник; басейнът Спартак или долината на река Вит; мутренската компания или незабележимо живуркане около животните в двора; ОКЗНИ или БСП. Изборът е недвусмислен и предопределен, ако фанатично спазват правилата на затвореното общество. Биха предали всеки, но не и Обществото. Тайната е някъде дълбоко в аналния детски период на смазващата бедност /обора, нужника на двора, липсата на баня, изтърканата униформа в училище, пренебрежението на тарикатите, скъсаните обувки/. Зубрят, натискат се в Комсомола и спорта, докато са открити от всемогъщите тайни служби, които им предлагат душ за калта. Изкъпване с топла вода и веро. Надмогват битието като стават доносници, барети, офицери под прикритие, , дори научни сътрудници. И Гоце, и Трактора винаги ще знаят, че има някой над житейския им хоризонт – този, който ги е направил, моделирал, проводил по пътечката на успеха. Няма да забравя на другия ден след конгреса на БСП, който избра Първанов за червен шеф първа страница на в. „Труд” с нужника на двора. Някой напомняше на новото геносе – „Виж, откъде те взехме и докъде те докарахме. Не забравяй чий продукт си.” Тайната власт напомни и за турско-циганския генезис по генеалогична допирателна – „Седефчов”, а при Алексей Петров директно са фиксирали селскостта в прякора – Трактора. Впримчени в паяжината на службите вече нямат избор – смело се впускат в житейската клаустрофобия, мнителността, вождизма и жестокостта към по-слабите, които не са удостоени с честта на затвореното общество.
  Неизбежно е да не си спомним, че почти всички мутанти на прехода се оказаха „служители на прикритие” в така наречените „съвременни тайни служби” или високопоставени масони. Поли Пантев, Карамански, Косьо Самоковеца, Доктора, Илия Павлов, Г. Илиев – без изключение с карти на сътрудници, а Илия Павлов дори го опяха в православен храм по масонски. Бил някакъв много високопоставен „брат”, като Димитър Калчев или Георги Гергов. Хора, направени от службите, защото ако не убиват или пишат доноси щяха да си останат в аналния период на детството.
  Същата житейска хронограма ще отрием и в други подобни типажи. Например „демократичния” генерал Атанас Атанасов – турското село Батин/симптоматично на арабски означава „таен, скрит”/, местен прокурор и полицай, докато идва „просветлението” – Генерал, НСС, депутат, шеф, обществен авторитет. Или одеозната фигура на агента Бор – Тошко Тошев. Същата схема и при него – смазваща и лепкава кал в родното търговищко село Дриново, после отказ от родния баща, за да дойде спасителната ръчичка на Държавна сигурност и се стигне до в. „Труд”, пури, картини и манекенки. Нали си спомняте снимката с агента Бор между Косьо Самоковеца и Цеци Красимирова?! Негова представа за принадлежност към преходния естаблишмънт, за отскачането от Дриново към благините на тайното общество. Ами еманацията на Пътя – Богомил Бонев. Просто зашеметително – Радомир, гимназия, семпли момчешки амбиции, алаброс-лимба „тип Гоце”, а после – БКП на 18 год., милиционерско училище, генерал, министър, Нона Йотова, кандидат-президент, Чорни, хотели, Гергов и шеф на Пловдивския панаир. Великият Гетсби от Радомир! Еманацията достигна в оня незабравим ден за българската демокрация, когато Боги и Нона се изтупаха яхнали породисти коне пред Народното събрание. На жълтите павета. Сигурен съм, че дори Иван Костов е бил горд с министъра си в този незабравим миг! Рустикалната мечта да стъпиш на жълтите павета на кон, пред Двореца, пред „Съединението прави силата”! Може да помогна на Андрей Райчев и Ко, че в този ден прехода май приключи наистина. И де юре, и де факто.
  Или това незабравимо туловище Мара Капон, произведена от Бабикян в Мисс-Парламент, изръшкала пътя от помаклъка на Чепеларе до Евро-парламента, с кумец от ВПС на БСП, приятелство с изралеския другар на Трактора ген. Дани Ятом, Праматарски и Яне Янев… В крайна сметка сменила за четири години пет партии.
  Драги читатели, всъщност ще има ли отърване от матрицата на Гоце и Трактора? На мутантите и „национално-отговорния бизнес”? На ДС и Ложата? На Боги и Наско? На Бор и Архонта? На Мара Мисса и Патрашкова? Струва ми се, че няма да успеем, просто те ни мразят, неистово ни мразят. Ние не сме от тяхното общество, от тяхната ложа или приятелски кръг. Такива като Явор Дачков и двойничката на Йосиф Кобзон Криси Патрашкова съжалиха публично за „проскането” по корем на Трактора – немислимо е „самонаправилите” се от ДС Гоцевци да бъдат унижавани. Не може да се прости това – от леглото на Михайлова/Нейнски до ареста или от Сирищник и Седефчов до коридорите на гадния донос или Президентството, което си е все едно… Ако трябва ще ни бастисат окончателно, за да си останат Те, извървяли пътя от селската миризлива и лепкава кал до обслужващото кимване на строгия офицер, който се грижи за „националната сигурност”.
  Абе, що ли ги пиша тези работи? Нали утре пак Боги Бонев ще дойде на кон, а слугинята на Симеон, кадет Рилски Меглена Кунева-Пръмова ще смени Гоце Президента. Алексей ще е репресиран, онеправдан и измъчен. Какво ли сме променили в крайна сметка ?!!! Ако сте стигнали до края на скромното ми писание – не обръщайте внимание – Преходът е приключил, забравете!

 12. Стойчо каза:

  Маник, те тия като тебе не е нужно да бъдат следени – те сами излизат на чело

 13. Много мъд(р)о, СТОЙЧО??? каза:

  Иван Костов – не беше ли копанар??? Купанарите са големи връзкари, и знаят да корумпират! Малко на италианци приличат. Иначе и ние сме схванали нещо от „ДИВИ РАЗКАЗИ“.. !!?? Не-знам??? -дали Иво Инджев??? -е от някое село??? -И нужник??? !!?? ………..@ …. Акулке! За пиедистала??? -какъвто го желаеш! Виж – едно произведение на Христо Смирненски! Там имаш оферта, за пиедистала! Но има цена! -от един ангел се предлага! -засенчващият сетивата! И ще те сложи от-дясно на БОГА. Дерзай!

 14. nervousshark каза:

  олеле…
  следващият път в спама…

 15. владо ;) каза:

  harry truman, doris day, red china, johnnie raySouth pacific, walter winchell, joe dimaggio joe mccarthy, richard nixon, studebaker, televisionNorth korea, south korea, marilyn monroe rosenbergs, h-bomb, sugar ray, panmunjomBrando, the king and I and the catcher in the rye eisenhower, vaccine, england’s got a new queenMarciano, liberace, santayana goodbyeChorusWe didn’t start the fireIt was always burningSince the world’s been turningWe didn’t start the fireNo we didn’t light itBut we tried to fight it joseph stalin, malenkov, nasser and prokofievRockefeller, campanella, communist bloc roy cohn, juan peron, toscanini, dacronDien bien phu falls, rock around the clock einstein, james dean, brooklyn’s got a winning teamDavy crockett, peter pan, elvis presley, disneyland bardot, budapest, alabama, krushchevPrincess grace, peyton place, trouble in the suez Chorus little rock, pasternak, mickey mantle, kerouacSputnik, chou en-lai, bridge on the river kwai lebanon, charles de gaulle, california baseballStarkweather, homicide, children of thalidomide buddy holly, ben hur, space monkey, mafiaHula hoops, castro, edsel is a no-go u-2, syngman rhee, payola and kennedyChubby checker, psycho, belgians in the congo Chorus hemingway, eichmann, stranger in a strange landDylan, berlin, bay of pigs invasion lawrence of arabia, british beatlemaniaOle miss, john glenn, liston beats patterson’63 pope paul, malcolm x, british politician sexJfk, blown away, what else do I have to say Chorus – ’89 birth control, ho chi minh, richard nixon back againMoonshot, woodstock, watergate, punk rockBegin, reagan, palestine, terror on the airlineAyatollah’s in iran, russians in afghanistanWheel of fortune, sally ride, heavy metal, suicideForeign debts, homeless vets, aids, crack, bernie goetzHypodermics on the shores, china’s under martial lawRock and roller cola wars, I can’t take it anymoreChorusWe didn’t start the fireBut when we are goneWill it still burn on, and on, and on, and on…

 16. nervousshark каза:

  това е велико парче :)

 17. владо каза:

  Тъй де. И е първото за което се сетих, като ти зачетох текста.

 18. nervousshark каза:

  нашето е доста скапано…

 19. владо каза:

  абе длава богу

 20. владо каза:

  такава е темата – скапана. ама все някой трябва да си изцапа ръцете.

 21. Karabas Barabas каза:

  Всичко това не е новост. Изписани са тонове мастило и купища хартия. Рязал от вестниците и лепил тоз селкор, ама малко е позабравил граматическите правила. Освен това, може да е гражданин, но от тези дето пикаели в цукало и надзъртали през ключалките на съседите си. Обзалагам се, че е донасял по отечественофронтовски за тези, които са кръшкали от манифестации. Със сигурност е мастурбирал в розовите кюлоти на баба си, гледайки задника си в огледалце с надпис „ЦСКА“. Такива ми ти работи…. ;)

 22. nordreamer каза:

  погледнах статията и после погледнах коментарите – дали действително не заслужаваме тия петилетки?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.