За кучетата и свинете

Много добър коментар на Иван Стамболов по Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни в Столичната община, за която не става чий точно болен мозък я е измислил, кой е предложил домашните любимци да не могат да бъдат разхождани в парковете между 9.00 и 18.00 часа и чии best practices следваме.

На всичкото отгоре се очаква гражданите в 14-дневен срок сами да определят за кои места ще важат забраните, като най-вероятно това отново ще са вечно будните лели и безчетната гвардия на пенсионирани милицонери и военни, които подхвърлят отрова във входа на блока и стрелят по животните с законно притежаваните си оръжия, а като и това не помага, изхвърлят кучетата на съседите си от 15тия етаж.

И съвсем на всичкото отгоре се очаква всеки път, когато изведа пудела си на разходка, да нося паспорта му и всякакви други бумаги, които общо са с размера на средна папка от деловодството на общината, а някакви „патрули“ ще извършват проверки, докато всякакви свини си изхвърлят строителните отпадъци в детските градинки, старите фотьойли до кофите за буклук и бутилките от ракия насред тротоара, а същите пенсионирани милицонери се наливат посред бял ден пред кварталните гаражчета по гащи и мръсни потници.

И аз искам малко ред в тая община (всъщност искам коренна промяна), но това няма да започне с паспорта на кучето ми и желанието ми да потичам ПОСРЕД БЯЛ ДЕН с него в парка. И ми говорете после за застаряваща и затлъстяваща нация.

Останалото го е казал Иван Стамболов.

Но пасаран!

Софийски пудел, който поради невъзможност да се разхожда в парка пие всеки ден кафе с приятелки вкъщи и пуши цигари…

… и щастливо небългарско куче, което тича в парка.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, софия. Запазване в отметки на връзката.

44 Responses to За кучетата и свинете

 1. пламен каза:

  всъщност, коментарът на сульо е доста жалък…

 2. nervousshark каза:

  мдам, аз пък съм съгласна с голяма част от нещата в него…

 3. пламен каза:

  с кое си съгласна по-точно? … щото е пълен с доста, без извниние, лайна.

 4. Макс каза:

  Съгласен съм, че има много по-важни казуси за решаване от домашните любимци, но все от някъде се започва. Не трябваше от любимците да се започва обаче. Въпреки това, всички българи трябва да се научим да спазваме правилата, защото иначе ще продължим да живеем в анархия.

 5. mojo jojo каза:

  Не намирам поста на Sulla за жалък ни най-малко. Ако някой се е обидил на провинциалист, толкова по-зле за него.
  Цялата работа започва да мирише на обратна дискриминация и „is it because i iz black?!?“ синдрома на черните, пардон афро-американците. Така и провинциалистите може би трябва политически коректно да бъдете наричани нестолични-българи. Което всъщност дразни най-много самите вас.
  Sulla е прав, че правилата са безумни. Sulla е прав, че аман от мърлячи, които си хвърлят боклуците навсякъде, а срещу това няма правило. Кое е по-важно?

 6. nervousshark каза:

  Нещата не се оправят с безумни правила, понеже поради безумието им не могат да бъдат спазвани.

  И понеже ще има патрули, е добре да се въведат всякакви други работещи правила и същите да прибират пияниците от детските пейки, да глобяват майките, които хвърлят празни пакетчета зрънчо, щото не е нормално аз да си водя кучето, да му чистя, и в същото време да се страхувам да не настъпи спринцовка или стъкло от бутилка или да не погълне някоя гадост.

  Това куче си е платило данъците!

 7. пламен каза:

  @nervousshark Правилата съвсем не са безумни.. ‘що да са безумни. Ето ти разпоредбите на общината в Бремен за разхождане на кучета (за отглежда не са още по-„безумни“… не, чакай… „разумни и строги“) http://hsfhundesportfreunde2004.de/pageID_5672375.html (пръв резултат в google, не че нещо – ако имаш проблеми с немския да превеждам)

  А нагласата „кучетата ли са ни проблема, че първо тях оправяме“ е меко казано просташка. Тя важи и за „корупцията ли ни е проблема, виж природата на какъв хал е“ , „мани природата щели да оправят, а хората не ги осигуряват на пълна заплата“, „тва пък с осигурвките да ти е проблем, гледай каква престъпност е“… смехория.

 8. nervousshark каза:

  Нагласата е: да се оправят не само кучетата, а и всичко, защото всички проблеми идват от задкучешкото устройство.

  Същите, които оставят кучетата си да пишкат по детските площадки, пикаят във входовете.

  И не, нямам проблеми с немския, нищо че съм франкофон официално.

 9. пламен каза:

  ми хайде де.. да оправим кучетата.. ама задкучешкото устройство писка всеки път като се предложи нещо конструктивно.

 10. nervousshark каза:

  Да ти кажа, в случая кучетата нямат нищо общо.

  А проблемите със свинщината в тоя град са наистина огромни и са породени от хората.

 11. Ще продължавам да си извеждам лабрадора в парковете, където зад всяко храстче деца, надрусани пубери и даже възрастни хора пикаят, серат( екскюзми)) и т.н, но не си носят кесийка и ръкавички, за да си изчистят. Ще продължавам да си извеждам кучето по всяко време, защото спазвам табелките, онези, които са кръгли и с една ярко червена лента тип -запор “ Забранено за домашни любимци“, докато спра да виждам , че двама-трима-десетина, решили ей така, за кеф , да запалят въпросния парк. Обаче питам- според новия закон за не-знам-си-какво( пореден) – трябва да се заплаща към режийните и такса за домашен любимец, равна на тази за живущ в жилището. Тоест домашният ми любимец е приравнен към човек, защото и то горкото ползва асансьор, нищо, че чичака от петия етаж ака( извинете за поредно) пред входните врати, когато се насмурца, щото бил бивш адвокат и видите ли всичко му е позволено.. Странно. Хем да плащам като за човек, хем да не го извеждам на вън и да спазвам какво ли не, щото не е човек. Ще се съглася с въпросните уредби и наредби, и прочие, само и когато видя човека да спазва човешкото, а не прасешкото. По тази логика излиза,че всеки трябва да си има къща с двор и басейн,че да може кучето да види свят. Със сигурност доста наивен и лаически ми е коментара, но…не умея да използвам високопарни думи, така че да звуча умно.

  Извинявам се за виртуалната ми емоция и дълъг коментар.

 12. findley каза:

  това е пълна идиотия. какви провициалисти, какви софиянци. има възпитани хора и невъзпитани хора. и толкоз. да не би простакът от Горна Оряховица да е по различен от простака от София? Или пък кучетата им. това са комплексарщини. А самата забрана е безумна. какво значи да не си изведа кучето цял ден. ами ако съм ангажирана в „разрешеното време“? защо да не е много по-логично собствениците да се задължат да чистят след кучетата и въпросните „инспектори’ да следят за това, вместо да следят кой си е извел кучето. щом са решили, че трябва да създават такива работни места, така или иначе. и всъщност по-големият проблем за мен не са хората с кучета, които разхождат в парка, а тези които „разхождат“кучетата си за по 5 минути пред входа на жилищата си. и животинчетата са принудени да си вършат работата на тротоара. това едно улично куче никога няма да го свърши, все ще си намери педя земя някъде. а с тази забрана и контрола към нея, броят на тези ще се увеличи. щом ги кефи да ходят в кучешки лайна по улиците, нека забраняват.

 13. nt каза:

  Г-жо Ирония Идиотова , помислете си доколко е логично да се противопоставяте с изоставени кучешки екстременти на практиката на някои индивиди да се изхождат по храстите. Според мен когато засилите на скорост собствената си простотия към нечия друга, се получава простотия на квадрат. Аз имам дете и мога да Ви кажа че нямаше място във София, където да го пусна на тревичката да се учи да ходи. То наивно посягаше към всяко доближило се до него куче, защото на същество на годинка е много трудно да обясниш че не се прави така. На два пъти почти се стигна до инцидент. Сега живея в държава, където кучетата се разхождат на специални места, а несъбраните екстременти се наказват с глоба. (А изхождането в храстите с акт за нарушаване на реда). Пеленачетата лазят на тревата в близкия гигантски парк, където няма нито едно, ама наистина нула кучета. Защото е забранено. Не разбирам също защо не би трябвало да не се налагат нови смислени наредби, само защото много други проблеми, като например строителният боклук не били решени. Все трябва да се започне от някъде.

 14. Г-жо, nt ( извинявам се, ако сте мъж, но според името Ви и текста , няма как да преценя ).
  Къде изчетохте в поста ми/мнение, за „изоставени кучешки екстременти“ ?! Само казах (метафорично),че хората повече акат от кучетата в храстите,че даже и не чистят след себе си. И трябва ли да издребнявам и наистина да ставам идиот, за да се завторя, че в БГ няма „специални места за разходка“ на домашни любимци. Ако имаше, то този ми пост/ мнение би бил излишен. Както и Вашия. Що се отнася до:-
  “ когато засилите на скорост собствената си простотия към нечия друга, се получава простотия на квадрат….“
  Абсолютно съгласна съм! кажете го на този, който е измислил правилата, които няма как да бъдат приложени. И да, все от някъде трябва да се започне. От хората да речем..

  Апропо- имам две деца. И те се учиха да ходят навремето и пипаха разни неща. :)
  :)

 15. nt каза:

  Значи в общи линии сме на едно мнение. Наредбата би била смислена ако кметицата определи достатъчно места за разходка, както обеща, а и хората трябва да чистят след себе си и любимците си..

 16. И аз си имам любимци. Едно прасенце… викам му Моше.

 17. Благодаря, Пламен. Никога не бих разпознала подобна табелка. Даже нямаше да я спомена в най-най-най- първия си пост. А червената лента направо може да „избоде“ очите. Трябва да има подобни табелки за хора, честно!

  nt- до сега не съм видяла човек да си изчисти лайното след като се е изакал зад/ пред храст в Морската градина/ Бургас/ Варна/ София и други храстови области в страната. Храсти бол, човеци още повече… кажете го на тях..
  :):)

 18. nervousshark каза:

  Ето една друга страна на хорското неразбиране:
  http://novinitepro.bg/bulgaria/nezhelani-gosti-nezryashchi-hora-i-kucheta-vodachi.html

 19. kris каза:

  аз предлагам домашните любимци да са, ако може, само рибки или канарчета и, ЕСТЕСТВЕНО, да им се построи външна тоалетна. :) така и вълкът цял, и новите столичани – спокойни. амин.

 20. kris каза:

  и относно последния линк, тази как така ще си води домашния любимец навсякъде? и не го разбирам това с любимците. щом не те храни, това животно е безполезно и е гад. не ги разбирам тия градски нрави…

 21. Антония каза:

  Дами :) Кореняк-софиянец съм, обичам кучета, имала съм немска овчарка (когато имахме къща с двор, от която ни изгониха, за да построят блок за новодошли)… И въпреки това мога да кажа много силни думи за 99 процента от собствениците на кучета в София.

  1. Аз лично не съм видяла някой да вдигне изпражненията на животното си. Подозирам, че може и да има няколко такива души в почти 2-милионна София, но въпреки че всекидневно лавирам по минираните тротоари – почистващ човек не съм засякла. Затова е напълно естествено да се предвидят големи глоби и страшни забрани. Научно-доказано е, че българинът разбира кое е правилно да се направи чак след като го удариш по джоба.

  2. Прекрасният пудел има паспорт, ваксинации и всякакви документи, доказващи, че е примерен гражданин с платени данъци, но колко бяха регистрираните кучета в София? Наскоро бяха изнесли данни… ставаше дума за много по-малко от хиляда май. В такъв случай е логично да се правят хайки и да се проверява кой кучо има паспорт и кой не, нали?

  3. Куче с намордник съм видяла два-три пъти всичко на всичко. Ще кажете „Ама той не хапе“. А аз ще ви пратя да го обясните това на Теда, която по незнайна причина изпитва панически страх от всякакви кучета. И колкото и да й обяснявам, че нали съм с нея, ще я пазя, няма страшно, спокойно… на няколко пъти се е стряскала така, че в стремежа си да избяга – за малко да падне под гумите на коли. Значи правила за поводи, намордници и т.н. ограничения са необходими и трябва да бъдат обвързани със санкции, да?

  4. В цивилизованите държави има кучешки градинки, знам. С очите си съм го виждала. Също така знам, че в повечето от градските паркове кучета или не влизат въобще, или може да бъдат разхождани само на каишка и то по алеите, не по тревата. Обърнала съм внимание, защото съм върл търкаляч по трева – навсякъде, където съм ходила, съм пробвала това упражнение, много ми харесва. А в София няма как да го направя.

  Може проблемът да ви изглежда малък на фона на цялата гнилост в тази държава, но според мен няма важно-маловажно, ако нещо не е правилно, то трябва да се поправи. Защо не канализирате гнева си срещу ЛИПСАТА на място за кучетата, а не срещу изисквания да се носят документи, да се почиства и да се държат животните настрани от децата в парка (особено като се вземе предвид, че и кучетата не умират от щастие да ги мачкат разни невръстни)?

 22. lammoth каза:

  Предлагам публично да разфасоваме всяко куче пред храм-паметника и да се любуваме и радваме на фонтаните от кръв…Така, поне вечно сополивите говна ще са доволни.

 23. kanew каза:

  В домовата книга, по Закона за етажната собственост, се вписват кучета и котки. Те също участват в общите разходи на входа :-)

 24. Eneya каза:

  Малките деца се интересуват от животни.
  И колкото и интелигентни или мили да са споменатите животни, децата са непредсказуеми и често малтретират животните без да искат (дърпат опашки, козина, пр.), без да съзнават, че това все пак е животно и че когато се почувства заплашено може да реагира.
  Колкото за защита на животните, толкова и за детска защита би било да не се мотаят на едно и също място, иначе този спор ще си продължи.

  И това в идеалния случай, че животното е спокойно и неагресивно.
  А ако не е? Е какво.. поредното доказтелство как „майките не си вършат работа“ и „гадните кучета еди-какво-си“.

  Колкото до оправданието “ама моето куче не хапе”. Чудесно, радвам се, че е възпитано, но освен ако не му го пише на козината или хората с агресивни кучета не запонат да им слагат намордник (за разлика от сега), останалите няма как да знаят това. Никой не иска и да се убеждава на собствен гръб дали пък собственикът не греши.

 25. Бял Оман каза:

  Трудно му е на Българина да направи крачката към гражданското общество. Барикадирал се е в кочината си, търкаля се в собствените си лайна и ревностно защитава своята помия, но не изпуска от поглед тази на съседа!!! Каквото трябва да се случи, ще се случи, колкото и да не ви се иска…

 26. Pingback: Смешен плач от собствениците на кучета | Даниела и Михаил

 27. климатици каза:

  @Бял Оман, адски си прав.

 28. Жоро каза:

  Честно казано ми се ще на повечето кучкари да ви набутам продуктите на биологична дейност на любимците ви в устите и да ви изхвърля вас самите през балкона.

  Внимавай с езика. Цървулите аут от тук. Админ

 29. nervousshark каза:

  При следващ такъв коментар ще мина с голямата метла.

 30. Яна каза:

  Антония, лекувайте фобията на дъщеря си. Това въобще не е нормално.

 31. Антония каза:

  Яна, осъзнавате ли какъв тъп коментар написахте?

 32. nervousshark каза:

  Няма да се оправи положението нито с кучетата, нито с каквото и да е било тоя град. Има повече олигофрени, отколкото китайци в Китай.

  И вместо да се създадат нормални разпоредби, с някаква мисъл и всички да ги спазват, се говори за селяни и за изхвърляне през балкона. Лумпениада.

  Между другото, и аз имам фобия от кучета.

 33. Yana каза:

  Не, Антония, не осъзнавам. Аз не бих си оставила детето с необяснена фобия от куче, най-малкото защото няма все да съм до него да обяснявам. Между другото, и кучето да е с намордник, това няма да помогне.

  Магда, и ти имаш фобия, но не държиш общината да задължи всички кучета да са с намордник понеже теб те е страх, или поне аз не го виждам това.

  И аз смятам, че трябва да има строги правила, да не се смесват деца и кучета. Чистя след кучето си, ваксинирам, възпитавам. Но хич не обичам да ми се прехвърлят отговорностите, които родителите имат към децата си и въобще отговорностите, които хората имат към самите себе си. И най-мразя да плащам за 20 години кметска некадърност.

 34. Yana каза:

  Искам да прибавя, че на мен ми се иска въобще да забранят да свири музика в заведенията, защото от нея не мога един разговор да проведа. Хем и високата музика е вредна за всички. Искам пък!

 35. Мая каза:

  Бих искала да разкажа как е в Дюселдорф, където живея. Кучетата се разхождат навсякъде, по тревата също, не всички собственици събират екскрементите им, немалко кучета тичат без да са на каишка,за намордници дума да не става, освен при бойни кучета. Не е особено чисто, но хората се съобразяват един с друг – тези, които ги е страх и тези, които обичат кучета. Хората си обучават любимците, ходене на разходка само в определени часове и места- такова нещо няма.

 36. Мая каза:

  Искам да уточня, че навсякъде означава ресторанти, сладкарници, банки, книжарници, магазини, превозни средства, паркове и градинки, някои са със собствениците си и на работа – това съм го виждала във фризьорски салон и магазин за дрехи. Говоря за видяно от мен лично.

 37. nervousshark каза:

  Аз пък се чудя за какво всъщност е този данък? Ако се предполага че аз си чистя след кучето, поемам всички грижии разходи?

  Плащам за правото да имам куче? Крайно време е тогава да има данък котка, рибки, хамстер, фикус, драцена и така нататък…

 38. Мая каза:

  Тук данъкът не малък – 96 евро за едно куче, за две – 300, за бойно куче (такова е определението) – 600, за две бойни – 1800. На немалко места има закачени кутии с тъмносиви найлонови пликчета за събиране на изпражненията на кучетата, безплатни са. Може би трябва да се започне от нещо такова и в София, въпреки че найлончета не липсват в никое домакинство. Но тези са непрозрачни, можеш да посегнеш, ако си забравил да си вземеш, ако пак ти трябва, а вече си го употребил. За това си представям да отиват данъците.

 39. nervousshark каза:

  Именно, и аз това си мисля, така и така се дават тези пари, да се направят кошове и стойки за пликове, а на кошовете да има лопатки, които никой не краде. И част от парите да отиват за почистване на София.

 40. Мая каза:

  Моля за извинение,че така задълбавам, но даже и лопатки не са чак толкова нужни. Техниката е отпечатана на пликчето – надяваш го като ръкавица, захващаш изпражненията, после го обръщаш и го усукваш, хвърляш в кошчето.
  Трябва да се комуникира някак с общината и да се зачетат правата на всички групи. Тук е имало протест срещу задължителните намордници, бил е огромен като брой хора, извоювали са го. Факт е, че може да живее, без да си пречат хората, без да се създават абсурдни за спазване забрани. Може би не е само до регулация, в Германия хората се държат възпитано – с кучета, без кучета, шофьори, продавачи. Не е идилия, но е значително по-спокойно да се живее, въпреки че има много кучета, много бързи коли, много чужденци и така нататък…

 41. Yana каза:

  В Ню Йорк има много кучета, всякакви размери. Навсякъде могат да се разхождат, на каишка. Намордник не е задължителен, но съм виждала кучета с каишка, която ограничава захапката. Ако кучето ти има проблеми в поведението, можеш да си наемеш треньор или да търсиш помощ в НПО за закрила на животните или в общината.

  Животни не съм виждала да се допускат в магазини и заведения, само такива, които помагат на хора с увреждания, а такива има много. В градския транспорт е ОК да се качиш с куче.

  Градските паркове имат така наречения дог рън, който представлява заградено пространство с пясък. Там може да се пусне кучето. Понякога има, понякога няма пликчета, хората си носят.

  В необлагородените паркове в предградията също е позволено за кучета. В нашия се предполага да са на каишка, но има негласно споразумение, че това няма да се прави, защото е ясно на всички, че не може вечно на каишка, просто не е здравословно. Този парк е и много популярен сред семейства с деца от всякакви възрасти. Никога не е имало проблем, просто хората са много по-толерантни. По тесните алеи на този парк успяваме някак да съжителстваме спортуващи, колоездачи, семейства с деца и кучета.

 42. Stan каза:

  Не може собствениците на кучета да ми обасняват, че кучето им е добронамерено, ако аз не желая да му се радвам или имам страх. Те би трябвало да се съобразяват на обществени места а не ние.

 43. Stan каза:

  Веорятно трябва да си купя кучегон и да гоня любимците ви когато ми досаждат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.