Аз нямам договор върху цялата сума

В интервю за avtora Георги Неделчев, току-що напусналия редактор на FHM казва:

„Аз нямам договор с тях (издателите, бел.моя) върху цялата сума – това е масова практика в медиите. Те винаги могат да докажат, че парите по трудовия ми договор са били изплатени.“

За първи път чувам някой публично да признава, че не е осигуряван на истинското си възнаграждение, но е всеобщо достояние факта, че във всички български печатни медии (а най-вероятно и в повечето електронни), дори тези с претенции за „елитност“ и „социалност“ журналистите са осигурявани на много по-ниски заплати от тези, които получават реално.

Разбира се, това всъщност е факт абсолютно навсякъде у нас, като колкото по-отдалечено е едно място, колкото по-тежки са икономическите условия в региона, толкова повече са погазвани правата на наетите и толкова са по-фрапиращи буквално извращенията, на които са подложени работещите.

В случая обаче притеснително е, че това става точно в медиите, които трябва да дават гласност на подобни явления, тъй като от това страдат всички (няма да се впускам в разсъждения за принципите на осигуряване, бенефициентите и тн.т), а извинение, че „предпочитам сега да получавам повече пари, защото кой изобщо ще довижее до пенсия при този стресов живот“ увисват зверски във въздуха.

Но най-неприятното е не, че един работодател спестява пари, а че наемането на служители на официално ниско основно възнаграждение е опасен инструмент за манипулация. Пред заплахата при уволнение или съкращение човек да не получи изработеното от него нещата коренно се променят, като подписа под един такъв договор за 550 лева означава, че евентуално дело в съда за неизплатени няколко хиляди е автоматично загубено. В момента, при течащи съкращения има и ситуации от сорта „напусни сам и ще си получиш реалната заплата, иначе ще те съкратя и ще получиш това което ти се полага, само че ако сметнеш, ще е 4 пъти по-малко“.

Подобни случаи има много, а пред заплахата от подобни приключения работещите в медиите напълно захвърлят независимостта си и правото си на избор. Интересно е всъщност, след като мастит главен редактор от калибъра на Неделчев не смее да си поиска нещо елементарно като трудов договор с истинска цифра в него, какво точно се случва с току-що завършилите?

Надявам се някой, някога, в същите тези медии да повдигне темата, и то не само за трудовите права на журналистите, а за всичко, което от 20 години се точи у нас.

Гореща линия на „Главна инспекция по труда“ – 0700 17 670, повярвайте, пристигат бързо.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

29 Responses to Аз нямам договор върху цялата сума

 1. пламен каза:

  Ех, де да бяха само журналята, де да беше новост…

  „Нападателят на Левски Георги Иванов – Гонзо няма да подписва договор с клуба, твърди „Меридиан мач“. Футболистът се е разбрал за парите, които ще взема на честна дума със собственика на „сините“ Тодор Батков, като двамата са дали мъжка дума, че ще изпълнят обещаното. Този прийом не е нещо ново за Левски и Гонзо, тъй като и при предишният престой на играча на „Герена“ той игра по тази схема.“

  http://www.sportal.bg/news.php?id=121687

  22 юли 2008

 2. findley каза:

  За съжаление, в медиите катринката е точно такава. не само че осигуровките са върху част от сумите, но и сумите са такива, че повечето редактори дори в списанията взимат по-малко от оная прословута чистачка на летището. жалко. а ония от гл.инс. по тръда. не навсякъде идват бързо и като дойдат, не навсякъде откриват съществени нарушения. системата е измислена да работи все пак.

 3. nervousshark каза:

  Пламене, не е новост, даже е старост, но аз лично за първи път чувам някой, който не е бил бяла робиня някъде в цеховете около Сандански да говори за това. И ми е много любопитно как така великите пичове като Неделчев и Гонзо се преебават така…

  Финдли, повярвай ми, идват и още как. Вече има един момент с масата и под нея, но по-дяволите, нали точно медиите трябва да вдигат шум?

 4. Макс каза:

  Даа, порочната практика продължава и то на интересни места. Много служители просто нямат избор и подписват неизгодни договори, но на повечето не им пука. Всеки си иска повече парички, пък за пенсията ще му мислим друг път. Така си казват хората, защото виждат какви пари взимат пенсионерите и как държавата всячески се опитва да ги цакне.
  Пресен случай: Един дългогодишен директор 3 години ходеше по мъките, за да се пенсионира. То не бяха липса на архивирани вече документи, които не могат да се намерят, щото архива е вече в провинцията и никой не го обслужва, то не бяха други врътни със срокове и т.н. Сагата приключи със 120 лв. пенсия, която ще се актуализира по-натам, поради грешка в пенсионното. Порочен кръг. Народа иска да хитрува и управляващите и те искат да хитруват. Много сме хитри :)

 5. пламен каза:

  Макс, всъщност, пенсионнта ни система е таква, че твоята пенсия след 30-40(-50?) години НЕ зависи от осигуровките ти, а от макроикономическата ситуация в страната тогава.

  Малко дълго е за обяснение сега и тук, но е така.

 6. Работил съм повече от 20 години в десетина фирми. В трудовата ми книжка са „отразени“ 13. Това означава повече от 7 години работа без договор, без осигуровки.
  Само в една от фирмите съм бил осигуряван на база реалната си заплата, и то не съвсем…
  И какво като го призная публично?…

  Някой би казал – защо не си искал договор.
  Защото съм искал работа. А винаги е имало опашка от такива, готови да работят без договор. Те ли са виновните?
  Става дума за оцеляване в шибана отвсякъде държава. („Държава“ – преувеличено казано).

 7. rosi каза:

  Когато дойде на проверка Инспекцията по труда се прави протокол за проверката и в него се вписват констатациите (евентуални нарушения). Правят се предписания и евентуално се налагат глоби. След което Инспекцията си тръгва. Дори и да има наложени глоби няма кой да ги плати и няма кой да се стресне и да промени отношението си към служителите. Това е положението. А да не говорим, че НОИ ако искат да се захванат с нередовните работодатели, като начало могат да проверят в НАП кой работодател не е превел осигуровките, които (евентуално) е декларирал.

 8. M каза:

  Съгласна с горенаписаното, но искам да дам и една друга гледна точка.

  Тази порочна практика е породила една друга порочна практика. Някой в тая държава да е поискал брутна заплата? Не. Всички искат „чисто“. Затова не знаят колко пари им отиват за осигуровки, затова само работодателите са виновни, затова никой не изисква здравното обслужване, което му се полага, затова никой не роптае и не си търси правата.
  Знаете ли например, че ако си поискате брутна заплата 1000 лв. (демек толкова да пише в трудовата ви книжка), то „чисто“ вие ще получавате 791,10 лева? Знаете ли, че „чисто“ 791,10 за работодателя означава 1169 лева разход месечно?

  Сега идва и елементът с благонадеждността на пенсионно и здравноосигурителната система. Никой не им вярва – получаваш същите здравни услуги независимо от размера на вноската си, плащаш за пенсия върху 1000 лева, ама утре ще ти сложат таван 700 (говорим примерно).

  Та както казват англичаните: first things first. Трябва обмислена и дългосрочна пенсионна и здравна реформа, която да насърчава хората да плащат осигуровки. Дотогава – намаляване с поне 10 процентни пункта на осигурителната тежест иначе никой няма да се юрне да си хвърля парите на вятъра.

 9. nervousshark каза:

  Да, реформата е най-неотложното и задължително нещо. В момента системата е куца, неефективна, няма възможности за решения. Това важи също и за здравното осигуряване, за което пък нямам думи.

  След 15-20 години, когато реша да се пенсионирам, нещата ще са коренно различни, затова предпочитам и сега нещата ми да са наред.

  Патила съм доста, от 15 години работа имам някъде около 12 стаж, на различни екзотични възнаграждения при това, щото 96та и 97ма работехме на каквото дойде, само хляб да има.

  И сега повечето хора са така, защото са принудени, но не е невъзможен граждански натиск, особено там, където може да има много голяма видимост.

  Колкото до договора, в него фиксирана основна, а не брутна заплата, върху която се начислява впоследствие процент за стаж (което на малко места се прави, но много лесно се хваща от инспекция по труда), както и всякакви други полагащи се надбавки.

  А проверки на бруто и нето много лесно могат да се направят тук: http://www.kik-info.com/calculators/payroll_bruto.php

 10. UZUMAKI каза:

  Мн. адекватен пост… твърде неадекватна държава.

 11. nervousshark каза:

  п.с. гледайте в договора ви да не пише брутно месечно, а основно месечно възнаграждение.

 12. lomovera каза:

  Супер пост. Практиката наистина е такава във всички медии без оглед на „елитност“ и „социалност“. И обикновено при раздяла е въпрос на лична воля и морал на работодателя, да те обезпечи подобаващо. Личният ми опит показва, че тук вече медиите се различават.

  Но действително договорите върху фиктивни (обикновено минимални работни заплати) суми са едва ли не задължителни за медиите. Да не забравяме и факта, че това се води „нещо като“ свободна професия и забатачването става още по-голямо.

  Чисти пари искат всички и сами сме си виновни, че сме стигнали до тук. Въпросът „Някой да е поискал брутна заплата“ е много уместен, особено откакто поканихме кризата да се настани за дълго в икономиката ни и доста хора си измиха ръцете с нея.

  Реформа в осигуряването е нещо, за което трябва да настояваме всички. Дано постът ти има лавинообразен ефект и да четем скоро и другаде неща по темата.

 13. М, и какво ако поиска брутна заплата, м? :)
  „Другата“ ти гледна точка е интересна :)
  Търсиш порочността под вола…

 14. emil каза:

  Какво говориш, някои от тези издателства и издателски групи имат в архива си награди като „работодател на годината“. Това е тотална практика в медиите, в елитните такива.

 15. M каза:

  @Пламен Бочев, според мен това, да знаеш колко от заработените Ти пари отиват за данъци и осигуровки, е изключително важен момент. Как ще цениш едно нещо, ако то не те интересува?
  @nervousshark аз се осигурявам на минимума от 19 годишна възраст. От две години се самоосигурявам според заработеното – поуката? Хич нямам намерение да давам на тоя пробит казан – българската пенсионна и здравноосигурителна система, повече от абсолютно задължителния минимум. Ако искам повече пари на старини – имам си застраховка живот и допълнително пенсионно осигуряване. Така поне ако пукна междувременно, спестените МИ пари ще отидат за семейството ми, а не за държавата, която междувременно ме скъсва от бюрокрация, квазиданъци и некачествено обслужване.

 16. nervousshark каза:

  @М, права си напълно. и това е, защото системата е напълно сбъркана, неработеща, неефективна. Аз все пак предпочитам, докато работя за някого, да не спестява пари. Гаранция няма обаче дали няма да се съглася на по-скапани условия следващия път.

 17. findley каза:

  Някой от тези издателства и издателски групи не само имат в архива си награди като „работодател на годината“, ами баш шефът им е председател на Сдружението на едрите работодатели…ако той си го позволява, какво остава за другите?!

 18. nervousshark каза:

  Всъщност много сериозен проблем е осигуряването на по-ниски възнаграждения за жените, които излизат в майчинство, защото първата година то се плаща върху осигурителния доход.
  Съответно в един момент те се оказват с още един член на семейството, но с доста по-малки доходи.
  Затова и доста жени отлагат раждане, или изобщо решават да спрат след първото дете.
  Иначе разни дъртаци и пиргиши си говорят за застаряваща нация…

 19. M каза:

  @nervousshark не е точно така :) Ако бъдещата родилка се усети навреме, може да регистрира свободна професия и да се осигурява върху 2000 лева. Ще плаща 1 година (май така е според новите наредби) по 550 лева, а после през цялото майчинство ще получава 90% от осигурителния си доход за предходната година или около 1800 лв/месец. Информацията ми е леко стара и не гарантирам за точността на посочените по-горе суми/срокове, но който ще ражда, не е лошо да се обърне към професионален счетоводител.

 20. nervousshark каза:

  @М Добре де, но кому са нужни тези еквилибристики и защо трябва да се усеща човек за нещо?
  И защо човек като реши да ражда, трябва да се обърне към счетоводител, адвокат и евентуално към врачка :)

  Системата може да се заобиколи, но защо трябва? Не трябва ли системата да сенаправи така, че да работи добре?

 21. M каза:

  Аз точно това казах по-горе с „first things first“ :)
  А пък врътката с младите майки е нагледен пример за това, как хората плащат, когато виждат, че има защо.

 22. Димитър каза:

  Всъщност в случая с Жоро Неделчев той може да има договор и да е осигуряван на 2000 лв. (колкото е прагът), а да е получавал повече. От тази сума нагоре осигуровките нямат значение, а се пести ДОД. Аз например съм против този горен праг.

 23. nervousshark каза:

  Пестенето на ДОД си е престъпление. Но пък ако тия пари му ги дават като хонорари официално, пак се плащат данъци.

  Обикновено това с договора е за спестяване на разходи от осигуровки.

 24. климатик каза:

  Ясно е че навсякъде правят така, по договор едно, но на практика друго…

 25. nervousshark каза:

  Че е ясно, ясно е.
  Ама ще ти е много хубаво да те напуснат и да ти платят само това по договор…

 26. ГГЕ каза:

  Да, аз лично познавам млада майка, не е самотна, но й се наложи да се върне на работа по-малко от месец след раждането. Причината – осигуряването на ниска заплата. Истинската й заплата е добра, ако си получаваше спокойно нормалните осигуровки, щеше да си гледа бебето повече от няколко седмици. Същото е положението с мъжа й (сега и мъжът може да вземе родителски отпуск) – така че и двамта си ходят на работа.

 27. ГГЕ каза:

  А между другото – не навсякъде правят това с минималната заплата. В чужди фирми, които се одитират сериозно, няма как да го правят (примерно в HP те осигуряват на реалната ти заплата). Само че този тип фирми обикновено са аутсорснали дейности тук и в тях работиш като call center operator, data entry clerk или нещо подобно, което бързо изтощава и не ти дава възможност за растеж. Като в държава от третия свят сме – суетшоповете предлагат по-нормални условия от местните.

 28. nervousshark каза:

  И това е факт. Всъщност не знам дали изобщо има българска фирма, която да спазва правилата.

  Ако някой знае, да каже.

 29. rosi каза:

  Не знам, дали има български фирми, които спазват правилата на 100 %, но има такива, които ги спазват в прилични граници. Като фирмата, в която работя аз. Осигуряват ме за категория 2 при пенсиониране, а и аз не виждам смисъл да се изхвърляме за повече. И само да вмъкна, че доброволните пенсионни фондове в България са меко казани измама на хората, които си мислят, че заделят пари за себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.