Кой беше тоя Кольо Парамов?

Продължавам рубриката „Ху из ху“ с:

Кольо Парамов, който

– завършва география и философия в СУ, МИО във ВИИ/УНСС, в което няма нищо лошо, някой също сме свършили подобно нещо, но не бива да забравяме кои хора биваха изпращани за преквалификация в МИО преди 1989та година.

– привикан през 1991 от Луканов, който случайно попада на дипломната му работа и го вкарва в политиката.

Кольо Парамов, Нора Ананиева, Андрей Луканов

– по същото време (1991) Андрей Луканов възлага на Парамов да издири Емил Кюлев, за да го направи шеф на „Туристспортбанк“, създадена с 50 тогавашни милиона лева пари на Българския Спортен Тотализатор. „По време на същия разговор стана и дума за Кюлев. Информирах го, че Емил е зарязал последния семестър и има куп невзети изпити. Карлович, гледайки през прозореца от партийния дом към Народната банка, уточни: „Взел-невзел – да се оправя. Бързо го намери и му предай, че 50 млн. лева от Спортния тотализатор може би ще бъдат ползвани за капитала на новата банка („Туристспортбанк”). Провери най-вече кадровото му обезпечение”. След което повтори рязко: „Провери лично хората му за изпълнителни директори. Кой кой е? Стават ли? Да не излюпим някои пепелянки!” (Из „Въпроси“, Кольо Парамов, 2009).

– народен представител от БСП, 1991-1994. „Пуснаха ни 42-45 момчета в парламента заради онази кауза, на която се бяхме врекли. Периодът X. 1991 до XII. 1992 г. и после до XII. 1993 г. бе най-интересният от старта на промяната.“ (Из „Въпроси“, Кольо Парамов, 2009)

– гравитира около ДАР, ГОР и Евролевицата, като не прекъсва връзките си с БСП (1993 – …), близък до Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Александър Томов и други герои на прехода. „В края на заседанието се престраших и поисках да попитам нещо Огнян Минчев. Тъй като беше много пълен, Минчев трудно се обърна, за да види, кой от пройдохите иска да оспори тезите му и светлите му мисли за бъдещето на България. Уточних, че ако започваме да говорим за фактора пари, по–добре да си останем в БСП, тъй като там тепърва ще има доста много пари. “ (Из „Въпроси“, Кольо Парамов, 2009)

– Началник служба, Главен ревизор на БНБ (1995 – 1998), период, характеризиращ се 520% хиперинфлация и фалити на над 60 банки. „Става дума за създаването на кухи банки, които всъщност бяха инструменти за прехвърляне на държавните финансове активи в частни джобове – чрез прословутото „рефинансиране”, осъществявано именно чрез подписите на въпросните банкови босове; ако някой случайно е забравил, само в Първа частна банка потънаха към 26 милиарда лева именно чрез този механизъм.“ (Националната банка като клон на ДС (и БКП), Едвин Сугарев)

– финансов консултант, врачка и медиум (предрича събития в ДАНС и не само), мемоарист.

Парамов получава украински орден за някакви заслуги, нам неизвестни

– съветник на Бойко Борисов, официално от 2 януари 2010, неофициално по думите му „от няколко месеца“.

агент на ДС под псевдонима Янко (…. – ….), където според самия него „не вербували случайни хора.

Значи, от биографията и изказванията на Кольо Парамов разбираме, че за съветник на министър председателя е назначен човек, който е доносник на Държавна Сигурност, свързан е с източването на държавата, създаването на кръг от червени фирми и банки в началото на прехода, близък до Андрей Луканов (архитект на цялата концепция за прехвърляне на държавни активи и пари към частни ръце и създаването на олигархия), пряко отговорен за хиперинфлацията и доизточването чрез фалитите на частните банки.

И макар в момента паметта на обществото да е поразена от дългосрочна амнезия, подобни позабравени личности, чието участие може да се открие в почти всички събития, свързани с незаконна приватизация, препиране на пари, износ на капитали и източване не могат да останат незабелязани, особено когато участват в управление, което преди изборите се кълнеше, че ще се бори точно с това явление.

Дали това е някакъв сигнал и дали подобно назначение е симптоматично за управлението на ГЕРБ?

Предмет на отделен пост би бил един лингвистичен разбор на събраните му съчинения, в които често може да се срещнат „направи“, „пуснаха“, „случайни хора“, предполагащи невидима ръка и мозък зад нея, които пускат, назначават, избират…

Ху из ху – Яне Янев

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Кой беше тоя Кольо Парамов?

 1. Димитър каза:

  Добрата (може би) новина е, че явно ББ е толкова суетен (или е под нечие влияние), че всеки, който предизвиква и най-малкото съмнение съвсем скоро си „подава оставката“.

 2. климатици каза:

  Мисля и че така е правилно да се направи, а не да има съмнение но този който е обект на съмнението да си стои безнаказано.. А дали ББ е суетен или е под нечие влияние… не се наемам да коментирам.

 3. soma40 каза:

  А за ДСК-каса,дето от 50 живкови лева с които можехме да си купим 50 и кусор литра бензин кво ще кажете? през 1999 тези влогове бяха унищожени.Според мен трябваше да са 50 нови лъвчета ,а вместо туй станаха 0,05 стинки.С 2 думи пак ни го с…..ха /меко казано/.Ей корав народ сме,много търпим.

 4. Димитър каза:

  soma40 – спестяванията ги унищожи точно хиперинфлацията през 96-97-ма, когато ДСК „рефинансираше“ източваните банки, които след това фалираха. Деноминацията през 99-та просто премахна нулите от инфлационните левове.

  • E.Petrova каза:

   Разбира се , че е така., Аз наистина се чудя как тоя прост народ се сърди на Костов за тази деноминация и се чувстват ограбени точно от него. Ама наистина много прост народ. През зимата 96/97 кг ориз струваше 3000лв Какво ги грее хората дали е 3000лв или 3лв нали е важното какво можеш да купиш с тези пари.

 5. Макс каза:

  Поздравления за Акулата. Обществото постоянно трябва да бъде опреснявано с факти, защото бързо забравя.

 6. kamen petroFF каза:

  Лицето Парамов-термин , с който се характеризират оперативно интересни на службите лица…е идин обикновен въжеиграч..попада случайно в политиката и от доносник в гранична милиция, по погрешка,благодарение на Луканов става народен представител в Златоград..съпругата му е от раьона-мила и работлива женица…в момента доработваща някой поунд като хигиенен работник в..Лондон…
  Големият капитал на Парамов са двете дъщерички,които завършиха в меката н а бизнеса Лондон….
  по презумция Кольо П. се именува финансист,експерт и тн,по същество ,е недоучил за такива сериозни дисциплини и е моного далече от истината..Просто глупостта на народа и тези които манипулира е достигнала огромни размери….
  Особен период на Парамов е школата в Украйна-гранична милиция,..заедно с Иван Костов-друг герой на нашето време…!
  Като цяло Парамов е типична еманация на нашето време и всичко онова,което се случва или не в нашата изстрадала Родина……
  За другото народът е казал“ум царува,ум робува…,ум патки пасе“…интелигентният ще разбере защо…..
  Камен Петров-19.02.2013 изгонил с камъни мутро-милиционерите от власт,на които Парамов слугуваше на прикритие ,..като“съветник“….чак в МС…..с гриф“секретно“-доноси до край….просто обидно!!!!!!

 7. KOLIO PARAMOV каза:

  ДО ПЕТЪР КАЦАРОВ-ИМЕНУВАШ СЕ ПО ГОРЕ КАТО Кмен Петров.ПЕТРЕ,ПРЕКАЛЯВАШ.ДОСЕГА СЕ ГАВРЕШЕ САМО С МЕН.СЕГА ЗАПОЧВАШ И С ЖЕНА МИ.НЕ ОБИЖДАЙ ЧОВЕКА КОЙТО ТЕ Е ХРАНИЛ. НАЛИ СИ ДИПЛОМАТ.ТАКА НЕ БИВА.ЩЕ ТЕ ОСЪДЯ ЗА НАГЛОСТ.ПРЕСТАНИ.ЦЕЛИ ДВЕ ГОДИНИ ПЛЮЕШ ПО МЕН НАГЛО И БЕЗОЧЛИВО.СПРИ СЕ……………….КОЛЬО ПАРАМОВ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s