И отново за митниците

Дневник“ продължава днес темата за митниците, след статията на Еленко, с „Дянков за митническия казус: Ужасно, процедурите са ужасни„.

Няколко цитата:

„Преди да дойдат да си вземат пратките, хората би трябвало да се информират за това, което ги очаква. Идват тук неподготвени и след това недоволстват“. Така троснато отхвърли въпросите ни каква точно е процедурата за получаване например на пратка книги, митническа служителка в управлението на ул. „Веслец“ №84. Е да, в крайна сметка хората трябва да минат подготовка, например при морските пехотинци и за всеки случай преди посeщението на „Веслец“ да ударят 3 водки с 1 ксанакс.

Потърсени за коментар от „Български пощи“ пък отговориха, че като член на „Всемирния пощенски съюз“ имат определени задължения към тази организация и претендират, че заплащаната такса от 4 лева „ценности“, всъщност не е такса. Според тях това е е възнаграждение за предоставена услуга. Всемирен какво? А Вселенския патриарх? А таксите не са това, което са.

Върху пратките от страни извън Евросъюза се начисляват мито и ДДС. Митото се плаща, само ако стойността на колета надвишава 150 евро (300 лв.) според регламент 1186/2009 г. на Европейската общност. Данък върху добавената стойност се плаща за пратка над 15 евро (30 лв.) Според Директива 88/331/ЕИО стоките с обща стойност повече от 10 екю, но не повече от 22 екю подлежат на облагане с ДДС, затова и в България е въведен праг за облагането с ДДС от 30 лв. или 15 евро. Това обясниха от финансовото ведомство. Какво се е променило: До края на 2009г. законът за ДДС предвиждаше данъкът да се налага за пратки над 150 евро. Но вече е за пратки над 15 евро, заради евроизискаванията (те били заложени в Директива 88/331/ЕИО). Ок. С това сме съгласни. А малко повече информация в тази държава за неща, които касаят нормалните граждани? Аман от нагли, порове и цици в тия медии.

„В случая на Вашия колега, при основа за начисляване на митото от 184.95 лв.  без ДДС, не би трябвало да се плаща мито и не се знае защо е направено“, обясниха от Агенция „Митници“, след като се запознаха с конкретния казус. Еленко Еленков е бил накаран да плати 4,62 лева мито. Не е ясно дали служителите са използвали незнанието на получателя или самите те не познават добре изискванията. Най-вероятно и двете. Дали ще има наказани?

Издаването на номер EORI в случая на Еленков „по изключение“ е подписано от управителя на столичната митница и би трябвало да се парафира от същия служител, който го издава, казаха от митниците. Изключението било свързано с преструктурирането на митниците, което е наложило съкращаване на служители и в момента не е ясно кой точно трябва да го подпише, допълниха още оттам. Еленков е щастливец.

От Агенция „Митници“ не обясниха и защо са взели копие на личната карта на Еленков. Потърсени за коментар обаче от Комисията за защита на личните данни казаха, че това не само не е необходимо, но и незаконно. „Има нарушение по Закона за защита на личните данни – изискването за копиране на документа надхвърля целите на обработката и затова аз ще настоявам комисията да се самосезира“, коментира пред „Дневник“ председателят й Венета Шопова. Нарушението не е в най-грубия си вариант. Искаме го по-грубо!!!

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to И отново за митниците

 1. Rado каза:

  „Еленков е щастливец.“

  :))))))))))))))

 2. nervousshark каза:

  ами цял управител го е огрял…. :))))))))))

 3. Андрей каза:

  „X“ се произнася „З“ когато е в началото на думата. Занакс.

 4. юлий каза:

  Най-накрая автора е с връзки т.е. има гръб – медия, която разгласи случая и го отнесе до националния ефир. Ще следя за обещанията произнесени в края на репортажа, но ме съмнява, че най-якото от всичко ще си остане пуснатия на бързи обороти глас на Еленко (извинявам се ако това е бил реалния глас на автора)

 5. nervousshark каза:

  @Андрей, в щатите може да е зинакс, ама ние тук се друсаме с най-прост ксанакс :)

  @Юлий, така или иначе това е работата на работещите в медиите – да разгласяват разни работи. А е добре да следиш и всички останали дадени обещания :)

 6. юлий каза:

  @nervous мисля ,че като цяло медиите се задушават в собствен сос и стават нерефлективни т.е. добре ще е да търсят повече извън собствената си среда. Все пак отчитам, че и това което казваш е верно.

  Обещаното е толкова много, че само неговото прослушване ще надмине моя капацитет (особено емоционален). Мога да следя само това, което ме интересува ;)

  п.с. блога е хубав. поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.