За българските митници с любов

Материалът на Еленко за сблъсъка му със Столична митница „Евала, бе митница“ си заслужава прочит, като аз в случая искам да дефинирам 2 отделни проблема:

1. Неполучилата никаква гласност промяна на максималната необлагаема с ДДС стойност на стоки, внос от държави не-членки на ЕИО/ЕС от 150 на 15 ЕВРО за физически лица. В момента нямам време да търся причините за това, но много ми се иска довечера да поровя, към момента откривам тази информация в портал Европа, където се говори за таван от 22 ЕВРО (в Ирландия например необлагаемата стойност също е до 22 ЕВРО за ДДС, но 150 ЕВРО за мита, за България – никъде ни дума). Възможно е това да е регулирано на общностно ниво, но може да е част от идеите на министър Дянков за попълване на бюджета, все пак вероятно има някакво логично обяснение. Ако това е решение само на нашия финансов министър, то аз категорично не мога да го подкрепя. Притеснителното е, че нямаше никакъв шум около това, тъй като засяга много хора, първо поради финансови причини и второ, поради по-долу посочения проблем.

2. Българските митници са кошмар. Истински кошмар. Казва го човек, който се е занимавал с „външна търговия“ над 12 години. Имала съм нещастието да работя с всички столични митници, митници Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Лом и прочие, като за това време съм преживяла всякакви абсурдни ситуации, като се започне от умопомрачаваща бумащина, кражба на рекламни артикули от пратки, запориране на стока, изискване на несъществуващи в държавите вносителки документи, до които изпращахме изготвени по искане на някои незнаещ чужд език митничар темплейти с молба просто за „подпис и печат“. Естествено, моите колеги в Швеция или Англия се дърпаха най-често, като познайте какво правехме в такъв случай, особено ако машина за 600 000 ЕВРО виси някъде в Мировяне и тече магазинаж, а клиент чака, защото трябва да е започнал вече работа по някакъв обект. Абсурдно е 21 век да се разнасят дискети из цяла София, платежни нареждания, да се ползват програми под DOS, а ако поискаш експресна услуга да те пратят в девета глуха с обяснение, че „при нас тия неща не стават така“ и че митничарите „повечето са в отпуск, знаете как е през август“. А вие знаете ли какво и колко се внася(ше) през август, бе пичове? Какво друго е ставало по митниците не искам и да знам, ние минавахме всяка година с календари, тениски, а при някой по-закучен случай – с нещо по-лъскаво като рекламен часовник или писалка.

Естествено, с новите разпоредби много повече хора ще се сблъскат с горе-посоченото, като няма никакви изгледи мърлявите канцеларийки, обикалянето по гишета, бумащината, и изобщо усещането, че си попаднал в кафкиански паралелен свят да изчезнат скоро, но се радвам, че „Дневник“ подема проблема.

Освен това генерираните приходи от ДДС от частни пратки няма да попълнят бюджета, няма и да се увеличи купуването на „родното“ или от местни търговци, да не говорим за психологическия ефект, който ще накара хората да купуват он-лайн по-малко. И ако не може да се направи нищо за промяна на необлагаемите стойности поради една или друга причина, може да се направи много, за да се променят услугите, които населението ползва. В свят, в който за 3 минути купуваш нещо в другия край на света не е нормално процедурите по вноса за неюридически лица в България да са на ниво 19ти век, Османската империя.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to За българските митници с любов

 1. episemic murk каза:

  еленко много яко е написал.
  трябва да опише и в народната библиотека колко е ужасно..

 2. Макс каза:

  Дааа, още един кошмар в нашата Родина.

 3. Vassilena каза:

  В десятката, и за митниците, и за Народна библиотека, както е споменала epistemic.

 4. nervousshark каза:

  Народната Библиотека и библиотеките у нас като цяло са огромна мъка. Аз от няколко години избягвам да ходя, особено през зимата, тъй като в Народната човек трябва да чете с ушанка, ватенка и кожух, двата ксерокса работят на невероятни цени, понеже няма никакъв друг начин и изобщо, ако някой се престраши да отиде там, може да спретне доста добър материал.
  П.С. Поне в главна библиотека на СУ стартовите заплати са между 250 и 300 лева за пълен работен ден.

 5. Toni каза:

  По-големи тъпаци и корумпирани шушумиги от митниците няма в България. Наскоро се сблъсках със същия проблем. Купих си он-лайн два телефона от Китай, на които доставката беше безплатна, а общата им стойност беше 60$, за което имаше придружаваща фактура. На наша митница в провинцията ме накараха да платя два пъти ДДС по тяхни цени, които са два пъти по-високи от фактурираната стойност, като обяснения защо ми начисляват още веднъж ДДС както и за сумата върху която го начисляват, не ми бяха дадени обяснения, единственото което казаха че покупната ми цена била много евтина и трабвало да ми излезе по-скъпо. И така мисля че е крайно време митниците да се поразтърсят малко, както и новите промени с ДДС-то, с една подписка.

 6. nervousshark каза:

  По-принцип наистина е редно митниците да следят дали обявената стойност на стоките е реалната, и пример затова е „китайското карго“, но са длъжни да дадат обяснения и да поискат допълнителни документи, преди да налагат санкции.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s