Добро утро, пияници!

ognian boyadjiev

(докато пиша това, Боян Расате изказва компетентно мнение в телевизия в качеството си на политолог, социолог, народопсихолог и народен трибун)

В милата Майка България поредният журналист е пребит. Този побой никога нямаше да стигне до първи страници и петте телевизии, в които има новини, ако момчето не беше главен редактор на Портал Европа.

А знаете ли ежедневно колко хора са пребити от всякакъв модел престъпници – дребни мутри, едри мутри, млади наци-фашо адепти, селски бабаити и дребноградски чорбаджии?

Някой разбира ли за пребитите чернокожи български граждани в центъра на София? Или пък за пребитите ромски семейства? Някой разбира ли за заплахите, които получават хора, които се занимават с човешки права у нас? Или за пребития в малкия град чичо, които си поискал последната заплата?

А за пребитите от съпрузите си жени и за полицаите, които издирват насилника по телефона, и когато той им каже, че е в „Оуклънд, Нова Зеландия“, запалват следващата цигарка и продължават да решават кръстословици?

А знаете ли колко хора ежедневно се страхуват за живота си и за този на близките си? Заради изразяването на граждански позииции, заради някаква свобода на словото, която си позволяват и заради това, че се опитват да променят света към едно малко по-добро място? Или просто затова, че си си потърсил правата, т.е. няколкото заработени левчета, с които да нахраниш семейството си.

И защо „свободата на словото“ е единствено реч на омразата, която пък от своя страна е общоприета норма, както бабаитлъка и насилието са общоприета форма за невербална комуникация?

На някой дреме ли му изобщо?

Единствено въпроси без отговори, и нищо не се променя. Ванковците са навън и пеят за жените, дето ще им носят пачки, Горсов получи присъда, по-голяма от тази на човека, който съсипа завинаги дъщеря му, дребните футболни патриот-социалисти снасят на полицията част от заработеното от хероина, Атака е в парламента втори мандат, Имелда Масларова положи тлъстия си гъз отново на топло, Лора Крумова кара сърф, а Боян – най-вероятно моторетка.

Пиянството, в което е потънало целокупното население, няма да приключи даже с много кофти махмурлук, а всяко „добро утро“ и всеки шут то приема като поредното „наздраве“ и повод да си помрънкаме как „демокрацията“ съсипа всичко. Сами си съсипахте всичко, копелета.

***

Преди време писах за насилието тук.

Бързо оздравяване на Огнян Бояджиев!

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

19 Responses to Добро утро, пияници!

 1. jeevs каза:

  Тъпо е, че са го набили, но мисля, че е прибързано да се правят заключения, че това е опит за посегателство върху словото. Самата Ю. Николова казва, че причината за побоя е обир.

  Не отричам, че и това е мега неприятно, но е добре да се говори по фактите, а не да се надува тромбона.

  В случая проблема е, че в България стават такива неща, а не на кого се е случило

 2. nervousshark каза:

  Аз говоря за насилието по пронцип, и в частност над хора, за които едва ли си и чувал, които се занимават с човешки права и свободата на словото.

  Това, което е факт, е че Огнян е жертва на насилие. Дали е дребна престъпност, дали е отмъщение или по политически причини – като ти набучат нож в сънната артерия, всичко това престава да има значение.

  Въпросът ми е – защо всякакво насилие остана несанкционирано и незабелязано?

 3. legrandelf каза:

  Хареса ми, Акуло !

  Хареса ми…

  Гневът се усеща, а правотата в думите ти – още повече ;)

  *thumbs UP*

 4. nervousshark каза:

  Мерси, Елфе…
  Много ми е накипяло.

 5. Путинизация – източници Сергей Станишев, Румен Петков и Георги Еничаревич Първанов

 6. Браво, страхотно силен коментар!!!
  Само дето едва ли ще го видим по първи страници и пет телевизии, нали…

 7. пламен каза:

  Много нерви…

  Ogi all over my FB now :-/

 8. nervousshark каза:

  Нервите са и по лични причини (част от цялото това нещо).

 9. Селин каза:

  Прекрасен пост.
  Наистина.

 10. priness Lea каза:

  Добър коментар, дано още хора се замислят и от мислене преминем към някакво действие. Защото наистина, нещата трябва да се променят.

 11. elenissima каза:

  През цялото време се питах точно това – дали всички биха се втурнали така да разгласяват случая, ако не беше журналист? Не, разбира се. И защо всички са така сигурни, че е бил нападнат заради професията си? Не може ли да е просто поредният нападнат и обран човек? Такива има безброй. А медиите, както често се случва, отклоняват погледа от същинския проблем, наблягайки на една дума – журналист. А можеше да е всякакъв.

 12. nervousshark каза:

  Огнян е жертва и не трябва да омаловажаваме това.
  Просто искам всички останали насилници да си получат заслуженото.
  Журналисти, борци за човешки права и хлебари…

 13. Яна каза:

  Много силен текст!

 14. Максим Кирилов каза:

  Ненаказуемостта на престъпленията (дребни и големи) превръща българина в идиот. Разбираем е гневът на автора.

 15. Teo каза:

  Силен текст, ама……….ми никой не наблегна и изобщо не каза, че това нападение има общо с професията му. Напротив, наблегнаха на факта, че няма и най-вероятно е свързано с друго. И да, отразиха го като първа новина, защото е журналист и техен колега, а не защото просто като факти новината беше за първо по важност място. Не знам, ама не мисля, че медиите си спестяват новините с насилие, напротив притесненията ми са, че основно това дават. Иначе, че са официозни и служат на силните на деня, а не на журналистичексата си етика и изобщо на журналистическите принципи, също е факт за повечето медии.

 16. Сандо каза:

  Иска ми се в българското общество поне по въпроса за насилието да има консенсус, обаче… И проблемът се заключава винаги в това „обаче“ – с него всеки е способен да подложи частично или изцяло под съмнение социалната норма и да изкаже морално съждение върху естеството и степента на насилието. Какво значение има дали жертвата е журналист ли? Ами той е представител на журналистиката като институция и затова чрез него се нанася удар и на журналистиката като цяло. По същата логика за агресия над, да речем, полицай извършителите отнасят възможно най-тежка санкция, защото индиректно са посегнали на държавата.

  Няма никакво значение кой какъв е, защо е станал жертва на агресия и каква гластност се дава на случая – насилието е еднакво тежко престъпление във всички възможни случаи. Напълно съм съгласен с Нервната акула и бих искал на всички да им става лошо от престъпността и насилието във всичките им форми – до повръщане!

 17. UZUMAKI каза:

  Онзи ден мернах Бояджиев в едно кафене; бая разкрасен изглеждаше. Съгласен съм, че инцидентът по-скоро не е свързан с работата на потърпевшия. При всички случаи обаче е кофти тръпка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.