Кой се страхува от Неда?

IRAN-POLITICS-UNREST-DEMONSTRATION

От Де Зората, автор Милен Радев.

***

Кога за последен път пред очите ви е издъхвал застрелян с куршум дум-дум човек? Ставали ли сте свидетел на смъртната му мъка, виждали ли сте отблизо как вместо последни думи, от устата бликва кървав поток, а впереният му във вас поглед замръзва и животът напуска завинаги телесната обвивка?

На мен и на десетки хиляди хора по цял свят това се случи в събота вечер. Пред очите ни, благодарение на изумителните способности на модерната техника и комуникация, издъхна едно младо и красиво иранско момиче. Издъхна в ръцете на баща си, който не преставаше да се кае и, както по-късно се разбра, да я призовава «Не се страхувай, дъще! Остани при мен, Неда!»

Неда обаче, застреляна от снайперист на силите за сигурност на техеранския режим, си отиде пред очите ни и ни остави безмълвни, покъртени, разярени.

Три дни видеоклипът, заснет с GSM-а на анонимен демонстрант се намира в мрежата на новата платформа за нередактирана, нефилтрирана информация iReport. Той се разпространява от човек на човек, обикаля глобуса и вече се превръща в най-силното възможно визуално послание, свиделстващо за безчовечността на режима на аятоласите в Иран.

Само минути след качването на клипа, той бе споделен и с българските потребители на форума Де зората. Три дни обаче трябваше да минат преди утвърдените, „академични“ световни медии и агенции да се осмелят да заговорят за него, за така конкретната и съ-преживяна смърт на горещия техерански асфалт.

Къде бяха големите медии?

В събота през нощта и в неделя Световната служба на Би Би Си, CNN, авторитетните немски медии, които следя, продължаваха да се надпреварват със съобщения за «сблъсквания» в Техеран, за многобройни ранени и за «жертви», но винаги с уговорката, че това била «непотвърдена от независими източници» информация, че тъй като достъпът на техните журналисти бил блокиран от властите, не бивало да се прибързва със заключенията и изводите…

По същото време, когато със средствата на Facebook, Twitter и на платформата iReport свидетелства от първа ръка обикаляха света и показваха на всеки, решил да се откаже от сладката си дрямка и спестил си омекването на мозъка пред поредния ТВ-сериал, издевателствата на ислямистките опълченци и жандармерията, по същото това време солидните медии се упражняваха в общи многословни коментари, игнорирайки почти напълно раздиращите сърцето и бунтуващите ума картини на любителите репортери от Техеран.

Дори YouTube многократно сваляше без смислено редакционно обяснение клипа за Неда и подобни записи, запечатали завинаги смъртната мъка на други жертви на тоталитарния ислямски произвол. Само настойчивостта на хиляди потребители и постоянното качване на нови места на видеоклиповете, осигури кратка, «неверифицирана», но разбираема и убедителна за всеки, участвал в подобни улични събития информация.

С наивна слепота за обречеността на такава тактика CNN и Би Би Си до последно отказват достъп до своите сайтове за най-драстичните свидетелства на терора в Техеран. Едва днес сутринта «Шпигел» отдели малко място в коментарните си колони за «случая Неда» и за вихъра, с който този клип заплашва да отнесе приемания като неоспорима даденост информационен монопол на големите агенции.

Намираме се в преломно време.

Световните информационни мастодонти с техните безкрайни финансови и технически възможности не от вчера треперят пред възможностите на необвързаната с правителствени и икономически интереси гражданска журналистика. Сковани в неадекватни на новото време журналистически канони и в десетилетни предубеждения, все по-тежко повратливи и трудно криещи своите собствени задкулисни зависимости, медийните гиганти са на път да загубят своя монопол за бърза и достоверна информация. А когато пред лицето на очевидния за всеки здравомислещ човек изборен фарс в Иран в тях все още четем многоучени умувания за това дали и доколко демократични и честни са били президентските избори в Иран тогава и всяка претенция за сериозност започва да изглежда комична.

Реализацията на най-същински демократичното право на гражданите – да произвеждат и разпространяват без филтър новини от своето непосредствено социално битие заплашва традиционната, утвърдена конструкция за създаване и управляване на световно обществено мнение. Формите на съпротива срещу информационното самоопределение са най-различни. Те стигат от куршума дум-дум до игнорирането, злепоставянето и клеветата.

За щастие тези дни показват, че съвременната техника не позволява дори на тоталитарен режим като Техеранския да прекъсне изцяло връзките със света. Това със сигурност се регистрира с внимание в Пекин. Където вече предчувстват и силно треперят. Почти толкова, колкото в медийния истаблишмънт, в ръководните етажи на CNN, Би Би Си и Ройтерс.

А как ли е в София?

Нецензурираното видео.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

24 Responses to Кой се страхува от Неда?

 1. Pingback: Неда | NiCodile

 2. luchko каза:

  Само едн уточнение – мъжа не е баща й, а неин преподавател.

 3. „I bow my head to the youth of Iran, the youth that is open-eyed, bold and far more numerous than the near-beardless vigilantes. One such youth was Neda, whose music teacher, Hamid Panahi, was at her side when she died. I asked Panahi if she said anything after the bullet struck. “Yes,” he told me, “She said, ‘Mr. Panahi, I burnt.’ ” – http://www.nytimes.com/2009/06/23/opinion/23cohenweb.html?pagewanted=2&_r=2

 4. Ева каза:

  Горкото момиче! Бях потресена, само на 19 години…

 5. Любомир Велков каза:

  Властта е еднаква навсякъде. Народе, стягай се! Иде битка за свободата ти! Ако ти не я пожелаеш, тя сама никога няма да дойде.

 6. Момчил каза:

  Лилав, не си прав. Не по-малко съм потресен ежедневно, ходейки по улиците, влизайки в болниците, наблюдавайки хората (в БГ). Но понеже си много корав пич, на който очевидно окото му не трепка, дето в Иран или не-знам-си-къде умират хора, не смятам да те въвличам в хилядолетните тегоби на човешкия род. Ще цитирам само любимото ми стихче, мисля, че няма нужда от други думи, с които да бъдеш оборен. И, да, ще трябва да се съгласиш с мен.

  „Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен;
  Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго;
  отмъкне ли Морето буца пръст, по-малка става територията на
  Европа, както ако откъсне Полуостров цял или събори Замък
  на твой приятел или твоя собствен Замък; всяка
  човешка смърт ме намалява, аз съм част
  от цялото Човечество; и затова
  недей да питаш
  за кого бие камбаната:
  камбаната бие за теб.“

  Джон Дън

 7. Момчил каза:

  Ха, някой изтри ли коментарите на „Лилав“?!? Хора, така не се прави!

 8. nervousshark каза:

  Прави се.
  Някои неща са твърде сериозни, за да търпя простотии.

 9. Сляп каза:

  Youtube е пълен с клипове относто Иран и са си бая истински. Как „умиротрворителите“ си млатят хората, сякаш за забавление.

 10. Случайно видях клипа почти директно след като за първи път беше пуснат онлайн и наистина се разстроих. Много директен и ясен е. Един красив живот си отива пред очите ти. Нелепо.

  От друга страна в Ирак в същия ден след гигантски атентат над джамия бяха загинали 7о-80 човека, в Иран други поне 9 и т.н.

  Хора без лица. Статистика. Всекидневна.

 11. Г. Георгиев каза:

  Що за човек трябва да си,за да снимаш в такъв момент?

  Не благодарение на изумителните способности на модерната техника и комуникация,а на изумителните способности на изкривената човешка психика.

 12. Графът каза:

  4 публикации предавани от есперантисти в Техеран http://vascont.wordpress.com/

 13. Ruslan Trad каза:

  Знаете ли кое е най-лошото? Че можеше да бъде убит всеки. Очевидци твърдят също, че са стреляли просто ей така.В случая Неда умира. Това е жалкото. Следях в блога си всичко, което ставаше в Иран и има какво да се каже по въпроса, защото както казвам навсякъде – не е толкова едностранно случващото се там.

 14. Борислав каза:

  Хора, звучи ми смешно…претендирате за свобода на словото, а си триете коментарите….по субективна преценка на модератора дали били сериозни или глупости. Дайте малко по-сериозно.

  А относно новината „Неда“. Не ме разбирайте погрешно, не я омаловажавам или подценявам. Хора мрат по какви ли не неадекватни причини, но смисъл от преекспониране, мисля, няма. По-скоро нещата би следвало малко по-мащабно – всяко едно убийство е не по-малко трагично от тази преекспонирана новина. Далеч не е по-малко трагично дете да застреля приятеля си, лекар да убие пациента си, баща да заколи сина си, внук да обеси баба си…
  Неда, ок…но неможе Неда да е сборен образ на всяко убийство, както не би следвало убийствата в Иран да са повече или по-малко убийства от всички останали

 15. Момчил каза:

  Съгласен съм, че коментарите не трябва да се трият. Оставете нещата така, както са. Останалите хора и времето винаги вадят истината наяве, показват кой е прав и кой не. Кой говори и върши глупости и кой не. Все едно да изтриете клипа с убийството на момичето – това няма да я върне, нито ще промени събитията или този, който натиска спусъка. Напротив, за това трябва да се говори, трябва да се нищи и да се оборва. Бориславе, в света има толкова много нелепа смърт и убийства, че не е възможно за всяка да се говори и да се изтъква на преден план. Вместо това, подобни случки стават символи за цяло едно събитие – както в случая – за събитията в Иран. Честата и многочислена смърт е наистина анонимна. В този единичен случай тя си има име. И всички могат да го назоват. Поздрави.

 16. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 17. Nikola каза:

  Не че е по темата, но коментари се трият. Блогът си има автор, който определя правилата.

  Свободата на словото е едно, простотията е друго- и за нея си има място, но то явно не е тук. По съвсем същия начин може и принципно да съм за пушенето, но няма да позволя на никой да пуши в спалнята ми. Така че няма какво да мрънкаме.

 18. Peter Bahnev каза:

  А вие защо биете негрите? А когато “цивилизования” свят беше изпратил кохортите си срещу малка Югославия? Когато изцяло лъжливи аргументи се използваха да се срине една държава, дала на света много повече отколкото САЩ са взели? Откога крокодилски сълзи за свободата в Иран? Защо не ги ронехте преди епохата на Хомейни,когато управляваше американското протеже – шахиншаха? Та между другото ще вметна, че едно от най-помпозните посрещания на американското протеже – шахиншаха бе в България – от Тодор Живков. Във Варна шаха дори стана кръстник на една сватба. По негово време тайната му полиция бе световно с бруталността си. А сега нека да оплачем горката опозиция, платена от демократични фондове. Не съм адвокат на никого. Но когато упражнявате перото си само в една посока истината се губи някъде там.

 19. dete каза:

  Peter Bahnev – нима ти мислиш за проблемите на всяка държава, човек, нация, малцинство, етц. постоянно. и когато споменаваш за една несправедливост, добавяш и ‘но да не забравяме войната в югославия, мизерията на циганите, бедността в африка… и потопът, убил толкова хора’.
  очевидно тук се говори за едно нещо, а ти искаш и за още хиляда! и кой бие негри? къде, и аз искам!

 20. su каза:

  Работила съм в медии достатъчно, за да не вярвам първосигнално на „очите“ си. Смъртта на Неда безспорно е трагична, но не мога да не си задавам разни въпроси, примерно:
  – от къде сме сигурни, че „снайперист на тайната полиция“ е застрелял момичето? Няма доказателства.
  – дали този „обединяващ образ“ на протестите в Техеран няма да даде „удобно“ извинение на САЩ да започне нова „спасително-умиротворяваща“ война? Военните действия в Сърбия започнаха по същия начин. Сериозно препоръчвам това филмче на всеки:

  – и не на последно място – във всеки клип показващ поредното убийство или раняване на демонстрант в Иран мен ме впечатлява следното – двама – трима се опитват да помогнат на пострадалия, поне десет снимат с телефоните си. Безспорно живеем в информационен свят, но на каква цена…?
  Ето още един сайт, който се опитва да развива гражданска журналистика:
  http://www.mayomo.com
  И извинявайте за всичките кавички. Много условен пост се получи :)

 21. negramoten каза:

  пак се изказвате неподготвени – геополитически мислители…

 22. Макс каза:

  За пореден път се учудвам, колко е „шарен“ светът. Едно събитие, а толкова различни виждания. Официозите отдавна са настръхнали срещу Интернет, като неконтролиран сорс за новини и политика. Не знам още как ще процедират, но големи екипи расъждават, как да задържат позиции.
  Страхотен пост на Shark.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.