Поредните лъжи на червените крадци

Поредните големи лъжи на БСП са, че Костов (да не забравяме, че имаше и правителство на ОДС, освен Костов, но това е само вметка) е намалил пенсиите.

Какви са грубите факти?

1. През нито една година от управлението на ОДС няма намаление на пенсиите. През този период средната пенсия се увиличи близо 2 пъти и половина, а минималните пенсии и максималната пенсия около два пъти. Ето и конкретните данни:

Видове пенсии
1997
2001

Средна пенсия на един пенсионер (лева)

37.27
92.32

Минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст

33.27
50.60

Социална пенсия за старост

22.00
42.33

Максимална пенсия

86.70
176.00

В тези сравнения не влизат обидните за възрастните хора 2 – 3 долара пенсии в разгара на ЖанВиденовата криза.

Пак през този период се въведе и така наречената „вдовишка добавка” – преживелия съпруг или съпруга да получава 20 на сто от пенсията на починалия.

2. Втората лъжа е, че с новата пенсионна формула са орязани пенсиите на стотици хиляди пенсионери. В приетия в края на 1999 година Кодекс за задължително социално осигуряване имаше изричен текст, че ако при преизчислението се получи по-нисък размер, пенсията си остава същата. В резултат на преизчислението от 01.01.2000 година около 1.7 млн. пенсионери получиха средно увеличение 13.60 лева, което отнесено към тогавашната средна пенсия е нарастване с около 24 на сто. През същата тази 2000 година имаме и най-голямото реално нарастване на пенсиите – средно със 17 на сто.

3. Третата лъжа, или по-точно манипулация, е свързана с деноминацията на лева от 1 юли 1999 година. БСП твърди, че с деноминацията възрастните хора са ощетени, като ги кара да сравняват сегашните си пенсии с тези отпреди 1989 година, което е крайно неправилно. Деноминацията е една техническа операция, която няма нищо общо с размерите на пенсиите. Ако най-масовата пенсия към 30 юни 1999 година е била 70 000 лева, а килограм сирене е бил 3 500 лева, то с пенсията се купуват 20 кг. сирене. След деноминацията от 1 юли пенсията става 70 лева, а сиренето 3.50 лева за килограм и пак се купуват 20 кг. сирене.

И повече при Димитър.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Поредните лъжи на червените крадци

 1. Николай Павлов каза:

  Писна ми по избори винаги тема номер 1 да са пенсиите и пенсионерите! То е ясно, че те са „най-евтиня“ електорат, но е крайно време на геронтофилския дискурс в кампаниите да се сложи точка.

  П.П. Да, и аз имам баба

 2. nervousshark каза:

  На когото не му харесва, да не чете.

 3. luchko каза:

  @Николай Павлов: тогава скрий личната карта на баба си ;-)

  Иначе поздравления за текста. Аз съм на 20, почти нямам спомен от управлението на СДС/Костов и сега ми е едно объркано… Всеки говори за Костов с лек фанатизъм – или го боготвори или го плюе и обвинява за всичко (буквално). Та имам нужда от обективна информация. Благодаря ;-)

 4. kanew каза:

  -При Костов,юни 2001 година, пенсиониралите се преди януари 2000 година получиха най голямото увеличение от 10 + 4 = 14 %
  – ЖВ Правителство пое управлението при курс 1 $= 50лева.Приключи го при 1 $= 3000 лева. Познат с дълг към държавата за апартамент си го изплати с 2 $.
  – Всички пенсионери по време на кризата загубиха всичките си спестяваниа от трудовата си дейност. Жилищна кооперация която в продължения на десетки година е събирала пари от живущите за бъдещ ремонт, през 1997 година се оказа, че има спестени 2$
  И много, много фалити…..
  Впрочем, представете си, че утре $ може да го купите за 90.00 лева и какво ще последва…

 5. Какви варианти предлага Орешарски за борба с кризата, според доклад, публикуван дори в Труд. Първо – пенсиите да не се вдигнат от 1 юли, защото така трябвало да се орежат с 40 на сто парите за държавната администрация! Второ: най лош вариант, пенсиите да се върнат на равнището на 2007-ма година! Иначе – фалит на държавата. Ако не бяха изборите – една от тези две мерки щеше да се приложи. Впрочем, как я вършат комунягите: обещаното намаляване на цената на тока се оказа ВДИГАНЕ НА НОЩНАТА ТАРИФА с 3 на сто и „стархотно“ намаляване на дневната – с половин процентче. Ми къде е Варелия Велева да се възмути от Костов, който е виновен и за това?

 6. Алито каза:

  Пенсионните фондове отпреди 9 септември през 1952 година са ликвидирани и вкарани в държавния бюджет, където не е възможно да им се хване края. Това са пари, на които не е посягано дори и по времето на националните катастрофи: от времето на Балканската до края на Европейската война средствата в тях се увеличават с нови 16 милиона ЗЛАТНИ лева. Освен това е имало и десетки малки частни пенсионни фондове – вдовишки, сирашки, инвалидни, военноинвалидни и пр. Пенсионната система е разполагала и с десетки доходни сгради из цялата страна. Всичко това е „национализирано“ от комунистите и съсипано. От средствата на пенсионния фонд, вкарани в държавния бюджет от комунистите, започват да се изплащат пенсиите на активните борци и в това отношение тези пари са наистина „неприкосновени“. Някъде към 1973 година те са изхарчени до стотинка. Тогава започват да се бавят дори пенсийките на селските баби – докато не се платят парите на „активните“, а за тях – когато има. Ако си спомняте – още от Луканов, без br.rm димитров, при Беров и Виденов, пенсиите също се бавеха и газетарите се надпреварваха да напишат кога ще се дават парите на старите хора. Никакви твърди дати, когато се съберяха пари и то не за всички наведнъж, а на два три пъти през месеца, съобразно това кой „набор“ е пенсионерът…Да не припомняме, че нямаше Коледа, за която при костов да не се даваше и ЦЯЛА тринайста пенсия, а – след плювни и натиск от журналята и комунягите – и половинка четиринайста…Откога и при кого това не се случва?

 7. Тенчо Чернев каза:

  Ами то на Валерия Велева и Тошо Тошев за всичко им е виновен Иван Костов и СДС.Без значение че от 8 години са в дълбока опозиция и нямат пряко отношение и участие в управлението на държавата.И на най-големият идиот в тая държава стана ясно
  че въпросните субекти(Велева и Тошев) лъжат като разпрани.Само на хартия при тях остават моралните изисквания един журналист да бъде безпристрастен и обективен. Това не пречи разбира се някои да ги определят като едни от най-добрите журналисти в страната.Просто да умреш от смях.Или по-точно от тъга.

 8. fregata каза:

  То да бяха само Валерия Велева и Тошо Тошев, здраве му кажи! Но все пак те са символ на купената, манипулационна журналистика! 90% от печатните и електронни медии нямат нищо общо с „моралните изисквания един журналист да бъде безпристрастен и обективен“ Затова не купувам вестници и не гледам телевизия! Случайно днес попаднах на самообявилия се за политически наблюдател, анализатор и творец на „големи новини“ -Бареков! Да бях си пуснал чалга канала, по-лесно бих го изтърпял! И са новини, и е предложение за политически дебат, и е АЗ мога, правил съм такива дебати! /става въпрос за разговора с Б.Б./
  А иначе общуването на Б.Б. с медиите, също стана цирк!
  Та последно за Бареков. То не е лаптоп, то не са блогове, то не са сайтове! Късно е, и звучи прекалено тъпо!
  А , иначе Бареков признавам, че много го харесвах, когато водеше предаванието „Чака-рака“ по радио „Ком“. Първите години на прехода, и наистина беше много оригинален!
  Но какво ли не правят парите!

 9. Pingback: Политика | Serge`s

 10. Boyana каза:

  незнам дали вече не сте видели и чули това http://www.otgovori.eu ,всичко което чух тук не само ме удовлетворява,но ме кара да мисля че Иван Костов е най-великият политик в новата българска история,точно затова е и толкова оплюван. Тя и баба ми така мисли,така че ще я повозим до изборната секция на 5ти:))))))здраве и успех Ви желая:))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.