Няколко спомена за Голямата екскурзия

Не знам колко от нас се сещат за горещата пролет преди 20 години, когато започна това, което евфемистично сега наричаме „Голямата екскурзия“.

Аз обаче съвсем ясно си спомням седмиците преди 29ти май – датата, на която Тодор Живков официално призова в радио- и телевизионния ефир Турция да отвори границите си за тези български граждани, които желаят да се изселят. Спомням си спотаения ужас още от април, един познат на майка ми от Статистическия институт, ходил надолу, към Кърджали и Хасково, който ни разказваше страшни неща за уплашени хора, танкове и очакване за огромна буря.

Няма да проследявам хронологично събитията, искам да си спомня обаче каква беше атмосферата по онова време в центъра на София, когато едно дете ходеше на уроци за езикова гимназия, джанките даже не бяха радиоактивни, а информацията идваше прошепната от познати, за които никога не можеш да бъдеш сигурен какво целят и на кого още шептят разни други неща.

В „Работническо дело“ почти всеки ден излизаха статии на по 2-3 от огромните му страници, пълни с не съвсем разбираеми за мен неща, които трябваше да ме накарат да се страхувам от тези хора, да ги намразя и да съм съгласна с всичко, което се случва. Как попадахме на тези статии, 13 годишните зубъри и хулигани? Ами по обичайния път – класната ни ги изчиташе изчерпателно в час на класния, или караше отговорника по политческата дейност към отряд „Седемте ястребинчета“ да чете вместо нея на допълнителни пионерски събрания.

Всичко би било просто поредното скучно мероприятие, ако у нас не говорехме непрекъснато за това, което става, за срутването на мумиите в другите държави на изток от Берлинската стена, а майка ми ми обясняваше, че това, което правят с българските турци е нещо много, много лошо.

И после бурята започна и вече нямаша как да я скрият. Това, което виждахме по телевизията ни ужасяваше – лади и москвичи, натоварени с одеала и някаква покъщина – портрети, неизползвани чеизи и неща, награбени в бързината, Господ знае защо – щайги, легени, буркани.

Естествено, Първа програма показваше усмихнати физиономии на хора, които обясняваха колко е хубаво, че се „завръщат“ в Турция, но зад тях се виждаха хилядите коли и хора, които се лутат загубени около тях. Загубени и загубили всичко, изгонени, лишени от всякакво човешко достойнство и избор.

А хората все повече говореха и никой не можеше да спре истината. Горещото лято напредваше, а ужасът във въздуха не намаля дори с изпитите, ваканцията и деветосептемврийската манифестация, на която като фон пред трибуната ни смениха единия лозунг от „Българският народ – единен и неделим“ на „Българските нация и народ – единни и неделими“. Идиотщина, нали?

Двадесет години по-късно. Краят на май, очертава се горещо лято, а същите хора, които организираха екскурзионното летуване на стотици хиляди хора отново са тук, размахват пръст и плашат със смяна на имена, с отделяне на автономни територии и всички останали заготовки, които аз още помня от вестник „Работническо дело“, само че напечатан едни двадесет години по-рано.

Да, страшно е, когато синовете на Станишевци и Велчевци, агентите Сава и Гоце и цялата им клетка от ДС пак са тук и играят същия театър. И е страшно, че Голямата екскурзия беше забравена, а гласуването се е превърнало в конкурс за красота.

Реклама

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

30 Responses to Няколко спомена за Голямата екскурзия

 1. Стойчо каза:

  Нас ни съдраха от караули тогава. Имаше събрания, на които само дето на казваха, че изселниците не са хора.
  Не знам дали усещах срам, но поне усещах, че не е редно. Сега ме срам.

 2. Светла (една от всичките) каза:

  А рано една сутрин на следващата пролет в Странджа, в мъглата, аз се изплаших ужасно от нещо, което първо ми заприлича на мечка с рога, а после се оказа теленце, родено и поотраснало на воля – от осиротелия разпръснат из планината добитък на бежанците. И моят личен срам от „Голямата екскурзия“ до ден днешен е с образа на това вторично подивяло домашно животно.

 3. negramoten каза:

  Жалко, че тази екскурзия имаше кофти екскур“з“овод(я колко готино- в този уж „син“ блог, буквата „з“ странно защо прилича на е-оборотное :-D). Ако комунягите си бяха на място, сега нямаше 2 милиона подивели резняци, които дори не могат да четат и говорят български, да дойдат, да гласуват и да решат съдбите ви:-P И няма от какво да се срамуваме-всяка една националност, цивилизация или каквото там щете е минала през периоди на омраза, гонения и т.н.-това е естествения път на политическа и социална еволюция-хубавото е, че при нас е поприключил, защото май при южните ни съседи това нещо ще продължи вечно. Разберете го -просто е – като самите тях – те не ни харесват-защо ние трябва да им се натискаме, за да ни харесат??

 4. Joro Pentagram каза:

  Всъшност, никой не е карал никого насила да ходи където и да било! Официалното изявление беше: „Който не се чувства гражданин на България, може да напусне пределите й “ в някакъв дву или тримесечен срок. За Турция тръгнаха към 300 хиляди, които си разпродадоха каквото могат и зарязаха това което не могат. Трагикомичното е, че Турция въобще не ги прие с отворени обятия и не ги разпозна като свои, колкото и да разправяха че мразят България. Една част останаха по роднини, другите безславно се върнаха или се пръснаха. Към днешна дата, всичките тези се водят репресирани и се връщат в Българя под строй да гласуват за ДПС и да отмъстят за нещо, което и те не знаят какво е. Смяната на имената не световен прецедент, защото в САЩ, това е законът на „малкото име“ от 100 години, но там никой не възроптава, защото всички искат да са американци. Така че, за такива не ми е жал изобщо! Жал ми е, че за 20г. напуснаха 1милион млади хора завинаги. Всички плюещи и мразещи България, когато отидат навън и ги хванат в някакви престъпления, спират да се наричат турци или цигани а вадят българския си паспорт, независимо дали са черни като брикети. Защото знаят, че никоя друга държава няма да си мръдне пръста за тях, освен омразната им България.
  Историята е като Откровенията от библейско време – има много участници и много гледни точки. Затова, и единственото нещо което знам че не биваше да се прави, е да се посяга на религията. Нито на една нация, нито на всеки отделен човек!

 5. Българин каза:

  Жоро, напълно си прав точно така беше !
  И днес трябва да е така :на когото не му харесва и не чувства България своя родина да си ходи.

 6. емигрант каза:

  Аз си спомням големият страх от случващото се и противоречивите информации – „сами се тръгват“, или „гонят ги“. Имаше и заплаха да командироват работещи и ученици в опразнените заводи и полета да запълват „дупките“. Това ми висеше като дамоклев меч – вместо ваканция и море трябваше да ходя някъде си в консервен завод…
  Иначе тези хора са се чувствали като емигранти в собствената си страна и естествено са потърсили спасение на друго място. В онези години е могло само в Турция за начало, но след това са се пръснали из много други държави.
  Аз също се почувствах емигрант в тази територия и също се махнах.

 7. Независим православен каза:

  Като си толкова загрижена за турците, що не гласуваш за тях. Нима „твоите“ от Синята коалиция ги искат? Каква лицемерка! Като вождовете си.

 8. me каза:

  Говорите глупости за това, че било доброволно. Моите родители са срещали тогава хора, които със страх са споделяли, че са нямали никакъв избор – идват и те гонят, искаш не искаш, това са ти налагали.

 9. batmario каза:

  Вие казвате–който не се чувсва българин да си ходи–-знаете ли какво казват те защото аз всеки ден работя с тях–––защо да си ходим ние ще докараме когото трябва тук….500 години сме ва е…ли и пак….––-обаче се усети и млъкна…това е абсолютна истина има 10 човека свидетели…и всички замълчаха и никой не скочи…знаете ли защо…защото ще го уволнят дисциплинарно и няма кой да му плаща кредита…така че и турция да дойде тук има само един владетел на света и това са парите…

 10. natali каза:

  Жоро е прав.Аз бях вече възрастен човек,не пионерче.Имаме познати турци,на една маса сме яли,били сме заедно в радост и мъка.Малкото си дете отгледаха в града, за да не учи турски на село.Имаха популярни „български“ имена за по-лесно общуване.Обаче си разпродадоха и вилиците и се изселиха.Върнаха се с подвити опашки,отидоха да се изкъпят и нахранят при най-близките си приятели-българи, сега имат собствен бизнес и живеят добре.Само дето демонстративно говорят турски и пред българите и се държат като обидени.В Родопите може и да е било страшно, не съм била там.Но тук те имаха избор.Е, да,имената трябваше да сменят.Сравнението с Америка е на място – така се гради единна нация.Нека си имат своите квартали,език,религия,училища…Ние сме доста толерантни към турците, не може да се отрече.А те са готови да ни забият нож в гърба.И това не е от Живково време.

 11. Cederash каза:

  Кругом война, смерть, глупость, а вы тут… сами знаете, чем занимаетесь.

 12. Не са ви Турците виновни, а БСП – тя създаде Доган и тя подкрепя чужди национални интереси за сметка на нашите, анадънму?

 13. Весела каза:

  Joro Pentagram, това, че са си тръгнали доброволно е пълна глупост. Аз съм завършила в Шумен, където има доста турци. Две години след събитията срещнах мои колеги, които ВЕДНАГА си бяха сменили имената. Ужасът, че могат да разберат, че са турци (макар че се бяха преместили на ново място) беше невероятен. Валя изтръпваше щом някой я повика на улицата. Бяха проверявали 5-годишното им дали е обрязано (добре че не го бяха обрязали). Никога няма да забравя болката в гласа й когато каза „Каква вина имам, че съм се родила ТАКАВА“. ДПС няма нищо общо с турците. Но страхът там е огромен. Преди се страхуваха от българите, сега се страхуват от ДПС.

 14. RoujkaBG каза:

  Не е вярно, че никой никого не е карал насила да си ходи! Защо изораха цели села с танкове? Защо стреляха с гореща вода и камъчета срещу протестиращи жени и деца, заради принудителната смяна на имената им?
  Имам съученици турци, които с радост приемаха новите си български имена, но не приемаха смяната на имената на дедите им в гробовете. Кой нормален човек прекръства мъртвци и кому бе нужно това!?

  Сега разбирам, че това е било една дългосрочна програма на БК

 15. RoujkaBG каза:

  на БКП, която също се прекръсти на БСП.

 16. турчин каза:

  Благодаря на автора за този пост.

  Аз лично се смятам за турчин, но съм български гражданин. За съжаление срещам ужасно много расизъм и омраза от много хора. Имам много приятели българи, които са съвсем нормални и се дразнят на расистите, но за съжаление има много, които не са така. Както се вижда и от мненията в този блог.
  Вижте има расисти и сред турците и то много. Не оправдавам никой, но просто да се говори колко са толерантни българите е просто смешно и жалко. В крайна сметка всички ние трябва да признаем, че расизма съществува като проблем в обществото ни. Хората са разделени на българи, турци, цигани и в отделните групи има много омраза срещу другите. Не е срамно да признаем, че България е расистка държава(в много отношения), срамно е да го крием, защото така проблемите ще се задълбочават все повече и повече.

  Един въпрос до автора на статията. Виждам линк към ДСБ. Какво мисли за постоянните расистки изказвания на Иван Костов. Изглежда ми, че цялата му кампания се гради на омразата на (някои) българите срещу турците. Постоянно говори как щял да изгони турците от властта и подобни. Аз лично намирам това за обидно, властта в България трябва да е на всички български граждани, а не само на етническите българи!!! Ние, които не сме етнически българи, НЕ СМЕ ИЗРОДИ, НАПАСТ И ТН. НИЕ СЪЩО ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И РАБОТИМ В ТАЗИ ДЪРЖАВА! Не виждам защо аз като съм турчин трябва да имам по малко права само заради това, че името ми е малко по различно и имам още един роден език!!!!!!!!

  Аз лично имам десни виждания и ако не бяха постоянните расистки подмятания на лидера на ДСБ, а и почти всички от другите „десни“, бих гласувал за тях.

  За съжаление много от българските десни бъркат десницата с националистическия популизъм. В крайна сметка свободния пазар не би трябвало да има нищо общо с расисткия мироглед. Всъщност една истинска икономическа свобода може да се постигне само ако политическите права на гражданите НЕ СЕ определят от това какъв е етническия им произход !!!

 17. Joro Pentagram каза:

  Малоумията на БКП не са една и две. Прилагането на репресивния апарат е имало само там, където е имало заплаха за сигурността на района. Такива години бяха. Всичко е замислено с цел асимилация, като разликата от тази преди 300 години е, че тогава са ползвали дръвник ако не сложиш феса, а в 20 век – с държавнически апарат. Разорани села с танкове никога не е имало, нито гореща вода с камъчета срещу майки с деца! Това го има в най-манипулативния филм на Нери Терзиева, който бе заснет от БНТ с парите на ДПС. Те там и новини си имат даже. Не че им трябват, а за назидание, да ни покажат кой кара влака. Аз съм пряк участник от тези събития и ако се бяха случили – щях да ви разкажа. Тогава, Доган си беше обикновен криминален престъпник. Когато Луканов създаде мутренските групировки да тормозят прохождащия бизнес, тогава и създаде ДПС за да пилее гласове от младото СДС. Разликата между двете неща е огромна! Ако Доган е искал да се направи на голям мъж и туркофил – трябвало е да откаже и да се върне в пандиза или да избяга като „герой“. Само че, той се е съгласил да стане ортак със смъртните си врагове БКП, с което практически е предал своите. Затова, винаги съм вярвал че проблемът в Родопите не е Възродителния процес, нито Вътрешни войски, а създаването на ДПС от автентични криминални престъпници с антибългарска и крайно етническа проислямска насоченост.

 18. Б.Павлов каза:

  Мнението ми за преименуването е, че това беше позорно и престъпно деяние на управляващите комунисти и виновните трябва да бъдат съдени и наказани.
  Ползотворният разговор между българи и турци може да започне едва след произнасянето на съда. Този диалог не трябва да се води чрез посредничеството на партийнте централи, а чрез гражданските правозащитни организации и то не „по принцип“, а по конкретни казуси.
  Според мен е вредно една политическа партия да иззема напълно една гражданска кауза, потавяйки я така в един нездрав контекст.

 19. me каза:

  Жоро, ако бяха имали избор, щяха ли да тръгват хората с болните си деца на път и да плачат, че оставят всичко зад себе си, докато в същото време се притесняват да не се случи нещо с децата им по пътя? Нямаха даже възможност лекарства да си вземат. Тук не спорим за това дали ДСП е създадена от комунистите, защото на всяко дете му е ясно. Не спорим и за това какви ги върши ДСП. Но повярвай, дори и да има хора, които са си тръгвали доброволно (което не коментирам), по-голямата част от хората не са искали да си тръгват и са изгонени насила.

 20. Pingback: Интересно от Мрежата през седмицата | Пост-скриптум инфо

 21. Мари каза:

  Тъжен ,тъжен, спомен но за жалост абсолютно верен.Наред с написаното от автора, аз си спомням истеричните крясъци на митинга,който комунистите бяха организирали пред НДК.Такова идиотско крещене беше,че аз се уплаших,стоейки в къщи доста далеч от НДК .А НА ТУРЧИН БИХ НАПОМНИЛА И ПРИМОНИЛА,ЧЕ И.КОСТОВ Е ПЪРВИЯТ И ПОСЛЕДЕН ПРЕМИЕР НА Б-Я,който се извини лично на нашите сънародници за преименуването на имената им в гр.Бурса,при неговото управление беше приета и рамковата конвенция за малцинствата и бяха пуснати новини на турски език по БНТ.Той не е против българските турци,а е против грабливата,алчна,корумпирана върхушка на ДПС начело с Доган.На вас харесват ли ви мили господине тези хора?

 22. Deneb_50 каза:

  Сега не знам,кой е бил прав и кой крив тогава.Лошото е че използват случилото се тогава за да ни карат да се чувстваме всички българи виновни и да искат всякакви предимства за това.
  Някой да си спомня с какви думи си тръгваха от България,която ги беше изучила и им беше дала хляб в ръцете.Както се казва за една част от тях,не всичките-„тръгнаха като аслани“,останалата част всеки я знае

 23. турчин каза:

  ДПС не ми харесват, но е единствената турска партия в България. Всички други са етнически български партии. В идеалния вариант не трябва да има такова разделение естествено, но докато Костовци и Сидеровци плашат хората с нас турците то до тогава ще има нужда И от турска партия, която да ни дава няква минимална сигурност, че ще оцелеем и няма пак да ни сменят имена, религия и тн простотии.

  А партиите като тази на Костов, на Сидеров, на Борисов и тн ме плашат, защото постоянно плашат хората с турците. Едва ли не ако сме организирани в партия сме зли, но ако просто си живеем без да се показваме не сме проблем.

  Не ме интересуват тъпите новини на турски. Аз знам и български, а ако искам да гледам новини на турски имам къде да го правя.

  Обаче искам спокойствие, не искам някакви политици като Костов и Сидеров да ме обиждат постоянно само защото съм турчин!!!!!!!!!!!!!!

  Защото за мен истерията против ДПС е И истерия срещу турците в България.

  Проблема на Костов (и подобни) с ДПС не е погрешната политика на партията, а това, че е ‘турска’, което е расизъм, както и да го гледаме.

  Проблемите на турците в България не свършиха през 1989!

 24. Maya M каза:

  На мен „Турчин“ и Жоро Пентаграма, макар да застъпват противоположни мнения, ми се струват съвсем еднакви.
  Да упрекваш Костов в анти-турски изказвания само защото не иска да е изтривалка под краката на Доган е като да твърдиш, че в Америка всички новородени трябвало да имат не знам какви си първи имена – точно когато за президент е избран човек на има Барак…
  И едното, и другото за мен показва ум, импрегниран срещу неудобните факти.

 25. турчин каза:

  аз щях да се съглася с Мая, но стига Костов да не прилагаше двойни станадарти.

  Мога да разбера да не иска да е изтривалка в ръцете на Доган, но защо не е толкова критичен и към расистите като Борисов и Сидеров?

  Просто казвам, че Костов няма проблем с политиката на Доган, но с етноса му. Това е така, защото Костов не е критичен към расистките си конкуренти, но демонизирането на ДПС е най-основния му ‘коз’ в борбата за власт.

 26. Мари каза:

  А бе турчин ,я ми напомни кога Костов е обиждал братята турци,че нещо ми се губият, твойти обвинения към Костов?Направо съм изненадана, в озлоблението си,че не си го нарекъл Драгалевския циганин,щото вие братята турци се имате за нещо мнооого повече от братята роми към .които гледате и се отнасяте към тях с погнуса.А иначе Доган е най-мотания,ужасно прост, а в момента и окончателно изтрещял български политик.

 27. spopodlyze63 каза:

  Прочетох от горе до долу всичко, но не мога да разбера – колко годишни са хората коментиращи тук… Защото това е важно…
  Да си спомняш неща дето са били преди 20 години, а ти си бил на 13-14 е едно, но да си спомняш нещата, когато си бил на 26-27 е друго, а трето и четвърто ако си работил в същата тази оплювана сега БНТ… без 1 тогава.
  Аз работих преди БНТ в Завод Ворошилов, но се случиха много събития, които явно е имало за какво да ме притесняват… за да сменя работата си за пореден път. Сменял съм едно най-малко сигурно петнадесет-шестнадесет места (за всеки случай си направих списъче – за да не празнословя и се изплаших – мислех да са десет най-много)… все след проблеми и достигане на солидно положение в професията или внезапна заплаха и явна принуда да се махна.
  Сега съм без работа от 07.март.2008 след „завръщането ми доброволно“ от Политическо Убежище търсено за втори път в Германия и за втори път измамен, манипулиран и ограбен (доказателства, които са важни и злепоставят „службите“ или военните – разузнаването и незаконни действия и експерименти с хора).
  За времето на „Голямата екскурзия“ точно си спомням – бях вече в БНТ, но точно преди това – в Завод Ворошилов се бях запознал с един човек Марин Цековски – от специален отряд – барета с 12 (дванадесет) униформи за времето на посещаване на районите с гореописаното население… За „подвизите“ извършвани там не се споменаваше много – наложи ми се да му помогна да го насоча за сериозно място за подготовка за шофьорска книжка – не връзки… понеже бях изкарал след много скандали курс и бях получил накрая шофьорката книжка, за която баща ми преди да почине ми даде 120 лв. с думите – „Това е да изкараш курс и да вземеш книжка!“.
  Изкарах курса, но на изпита ни късаха всички първо явяване – това бе група, която обикновенно определя успеваемостта и способноста на инструктора, както и заплатата му. Човека ми каза: „Ти не си виновен – ти си добре и за теорията и за карането!“ – просто той пишел книга с имената (без съкращения) на изпитващи, на полицаите и на всички простотии, които се правят в тези среди. След като получих книжката си и бях вече на практика правоспособен водач – на няколко пъти ходих да търся инструктора ми Георги Цонев – някъде около Житница и Земляне… Ей-така – УВАЖЕНИЕ имах към този ЧОВЕК – дошъл си от СССР и продължил да обучава качествено своите курсисти в умението да управляват автомобил кадърно и да знаят правилника и законите добре.
  Тогава бе друго време и хората не се страхуваха с кого ще говорят (или поне не всеки – който не е бил агент, доносник или подобно влечуго) и какво ще кажат.
  Та Марин Цековски – не се гордееше с тормоза над населението и това, което ми е разказвал – какво са карани да правят в „онези райони“. Направи след години детективска фирма, но изгубих „дирите“ му… Имаше някакви подозрения за следене от държавната власт (полиция, служби) в конкурирането да се справя на частно в проекти с хора от чужбина за много пари…
  Явно е имало за какво да се притеснява !!!
  Сега се разбират малко от „действията на властта“ тогава…
  Сега след МЕТРО Кеш и Кери и 2007 г. само мога да кажа, че Костов е един АГЕНТ на службите, които правят така нещата че да не се оставят доказателства – да се дезориентира населението максимално, а „старите муцуни“ да се върнат и да дограбят каквото може… За Надежда-та до него – ясна е като бял ден – бивша Министър на МВнР… Обучен кадър…
  Ще задраскам всички, но не виждам кой и кога ще може да се опита да „предложи“ алтернатива – без Държавна Сигурност, ШЕСТО и така нататък от джунглата…

 28. Б.Павлов каза:

  Съжалявам, но се налага да кажа нещо в стила на анонимника, подписал се уж етанически, но в същност – политически: Не мога да се оттърва от усещането, че сте заедно с“ възродителите“ си срещу всички нас , защото мразите България. Заставайки до тях вие демнстративно ни казвате : ние одобряваме, че те ви избиваха без съд по 9-ти 44-та, одобряваме, че ви отнемаха имотите и ви изселваха, приятно ни беше, че ви натикваха по лагери, че ви тровеха с болшевишка пропаганда и се гавреха с вярата ви ; наистина, смениха ни имената, ама това си в реда на нещата между приятели, пак ще ви грабим заедно, за нас и за тях вие сте рая.
  Нямам друго обяснение за любовта ви към преименувалите ви.
  В същност имам, но ще прозвучи като…анонимен пост.

 29. spopodlyze63 каза:

  Г-н „Б.Павлов“,
  „spopodlyze63“ е името, което ползвам навсякъде в мои коментари от много време, което дава на хората четящи коментарите да ме идентифицират.
  За вашите душевни и други терзания се обърнете към специалист. Аз само описвам безпристрастно това, което съм преживял и видял със собствените си очи. За такива като вас, които манипулират по форумите или искат да са „на гърнето похлупака“ във всяка тема – прав ви път по широките друми на изстрадалата държава.

 30. Б.Павлов каза:

  Уважаеми, г-н ………..63, Продължавайте да описвате / и подписвате / преживяванията си както Ви харесва.
  Тъй като Вашето име с нищо не ми напомня етносите, които познавам, повече от очевидно е, че не съм адресирал постинга си към Вас.
  Казано, като за „екскурзовод“ – имах предвид не Вас, а жертвите на принудителната „екскурзия“.
  Надявам се някой от пострадалите да ми отговори, защо „възродените“ и „възродителите“ днес са неразделни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.