Екзодус

Значи. Аз много обичам да започвам постовете си със „значи“, колкото и да не би се харесало това на другарката Байкова, и да продължавам с „какъв олигофрен трябва да си, да…“

remonti-maria-luiza-1

… затвориш например за ремонт булевардите Христо Ботев и Мария Луиза точно в частта им до Централна гара и до автогарата в деня, в който всички софиянци заминават по родните си места за 6 (шест) календарни дни, когато настъпилият екзодус може да се сравни само с описания в Тората или с пристигането на визиготите при Радомир.

smiana-na-relsi-1

Не стига, че целият асфалт е изрязан в странна конфигурация (като из целия столичен град), но и някакви предприемчиви господа са решили да подменят трамвайните релси точно преди избори и точно в момент на лека криза за пътностроителните обръчи и ленти, така че задръстванията в района са като при Семинарията в делничен ден, а стотици знайни и незнайни бабички, помъкнали кошници, щайги, петли и пинчер се придвижват пешком и на талази, което не е непременно добре за кръвното и пулса.

А какъв олигофрен трябва да си, за да не си купиш предварително билет, да отидеш на касата 5 минути преди да тръгне автобуса, да вдигнеш скандал на касиерката, да се сбиеш с гражданина, който е купил последния за Дръстеница, да дойде полиция и охрана и да настане масов въргал в зала, в която има 3 пъти повече люде от предписаното от Гражданска защита.

centralna-avtogara-1

И ако случайно шофьорът ти пусне място, непременно се качваш с дъщеря си, която е на 17, с обещанието да седите една в друга, и то до госпожата, която носи почти сглобен антена за телевизор Велико Търново. Иначе рейсовете са чудесни, следват светлия пример на Ер Бългерия и на площ, предвидена за 45 седалки има поне 70, на които се разполагат минимум 80 човека, пликчета метро и кауфланд, почти оригинална чанта Луи Вуитоун, щайги и антена за телевизор.

Но нека все пак бъдем оптимисти – най-хубавото нещо в София е калта. Расте, но не старее, вечна и свята, тя придава consistency на живота дори и в най-идиотските моменти, когато чувстваш, че всичко друго се разпада. Тя, софийската кал, е там и никога няма да те остави.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

6 thoughts on “Екзодус”

  1. А сега някой да дойде да ми каже в очите, че е просташко да се пътува с влак. Защото той влиза в задръствания, от София до Варна попада на по 14 катастрофи, до тоалетна се ходи на всеки 4 часа, а хората са прегърнали щайгите си, защото няма къде да ги оставят или къде да се разходят. Вярно, забравям, че си нямат и ресторант с хладилници и топла храна.

  2. Абе и аз бих пътувала с влак, ама до Ловеч влак няма и никога не е имало, нищо че в късния социализъм даже го направиха областен град.

    Лъчо, на гарата си представях как визиготите от Радомир атакуват остготите от Перник :)

  3. Нямаше ли теснолинейка до Ловеч? Аз като ученик съм ходил с влак от Павликени до Ловеч с прекачване на Левски.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s