Куку, има и някой друг в дясно

Напоследък така не ми се прави нищо, че просто се чудя как досега съм успявала да пиша в няколко блога и един туитър. Както и да е, явно пролетната умора си казва думата.

Ако нещо обаче може да ме извади от летаргията, то това е безконечен поток от глупости във всички медии. А такъв обичайно потича, когато се заговори за дясно обединение и когато нещо малко или много започне да заплашва статуквото на управляващата олигархия.

СДС искали това – онова. Щяло ли да има коалиция с „Костов“? Е, изненада, но ДСБ съм и аз, както и още много като мен. И с мен ли не искате коалиция? И аз искам това – онова. И да, и аз не искам да се коалирам със СДС, или по-скоро с това, което остана зад това име – застаряващи клиентелисти с неясно минало и още по-неясно настояще и няколко амбициозни младежа с дясно поведение като от американски филм с 3 оскара. Но и не виждам друг път нещата да се променят поне малко и по спешност. А понятието „компромис“ явно съществува в речника на някои хора само когато им се плаща за това.

Дежурните слагачи Дачков-Слагачков и Мишо Константинов пък е добре да си припомнят какво говореха преди години, преди да сеят мъдрости в ефира, защото има и хора, които имат памет, стигаща малко по-далече от запоя миналата седмица във ведомственото барче на кюфтета и коняк.

П.С. Пейо ме е поканил да кажа нещо хубаво за властта, но това няма как да направя, дори и да искам (а аз не искам) поради това, че зад всяко едно действие на тройната коалиция могат да се намерят поне три причини, които изобщо не успяват да се впишат в представите ми за морал.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

36 Responses to Куку, има и някой друг в дясно

 1. Nikola каза:

  Но пиши, моля! А инак „няколко амбициозни младежа с дясно поведение като от американски филм с 3 оскара. “ много ме трогна :) Но все пак да спомена, че ако американски филм иска да вземе оскар, не може да си позволи да показва младежи с дясно поведение. Или ако ги показва, те няма да са ‘от добрите’ ..

 2. nervousshark каза:

  Той би бил от лошите.
  Показно християнство и отричане на промените в СК – не нам.

 3. Сашо каза:

  E ти като (още) си ДСБ, и не искаш коалиция със СДС, не ти ли е твърде неприятно, че лидерът на тази партия (вече) иска… и то не само със СДС, но и с ГЕРБ?!

 4. nervousshark каза:

  На мен много неща са ми неприятни, но има по-важни неща от личните ми чувства.

  Това е нещо, което малко хора у нас разбират, че е нужно – общият интерес да се постави над личния.

  А аз съм в ДСБ от самото начало, учредител съм на партията, и за мен „още“ не е в кавички.

 5. Сашо каза:

  Ама как така общият интерес преди няколко месеца е говорил, че Б. Б. е пожарникар, комунист, простак и т. н., а сега като че никой не помни това? Догодина общият интерес може да гласи, че Волен Сидеров и Боян Расате също са астанли достойни за нашата прегръдка.

 6. nervousshark каза:

  „Общ интерес“ не е непременно равен на „безпринципни коалиции с който и както дойде, за да се нагушим“, въпреки че у нас обикновено дяволът точно така чете евагелието и общият интерес често е представян за личния на петима човека.

 7. Jaguar каза:

  Просто не знам какво да кажа. Няма ли най-накрая да престанат да се джафкат и да вземат да заработят? От СДС може да е останала само фирмата, но на практика в дясно няма кой знае каква друг алтернатива, каво толкова, ако се коалират? Тези, които искат и ще гласуват много точно привеждат един аргумент- „Защо да давам гласа си за тях, като няма да съберат нужния процент?“ Така даже и поддръжниците на десните партии дават вота си за някой друг.

 8. nervousshark каза:

  Ами и аз това казвам – трябват единни действия с цената на някакви компромиси.

  Защото е най-лесно да скочиш и да кажеш – аз не искам да си играя с Петърчо, Гошко и Драганчо. А по-важното? Къде остава то? Реформа или цупене? Дребен рушветец или нормална държава?

 9. Божо каза:

  За да има действия,някой трябва да стои зад тях.А този някой трябва да е лидер с неоспорими и доказани качества,човек който трябва да може да поеме отговорност не само на думи.Аз лично не виждам такава личност нито в ляво,нито в дясно нито в центъра.Реалното решение е коалиция но това не е компромис( защото лидери за 2-3 месеца не се създават). Остава под въпрос как в дясното и лявото пространства ще се изчисти политическата мърша.Инструмента е референдум. Няма ли пълен контрол върху политиците от страна на народа – сигурно е,че ще се опорочи идеята и действията за промяна .От друга страна е начин за предпазване от поставяне на личния интерес над общия.

 10. nervousshark каза:

  А референдумът за какво трябва да е?
  Как ще го формулираш?
  „Изчистване на стадото от мършата“???

  Рефрендум няма да създаде личности и лидери, какъвто проблем виждаш ти в българското политическо пространство.

 11. Димитър каза:

  Аз си мислех днес дали трябва да има коалиция със СДС (както и с БНД), но се опасявам, че всички опити за коалиране се израждат в пазарлък за избираеми места. Може би трябва да се правят на основата на социологически проучвания кой къде има шансове да бъде избран – например в София само ДСБ има шансове, в провинцията не съм много убеден – там все още върви митът за „крадеца Костов“.
  Освен това съм учуден на приказките на СДС София – от ДСБ никой не им е отправял такива квалификации, каквито те размятат в последните дни.

 12. Божо каза:

  Референдумът е средство за контрол върху политическите представители на които сме гласували доверие.Напълно съм на ясно,че с едно ново дясно или ляво крило ще се включат и много хора,чието място не е в политиката.Референдумът ще изчисти ясно идеите на дадени личности и лидери. Много по-отговорно е (и по-опасно) нещо което иска даден политически лидер да се подложи на референдум – защото трябва да формулира много точно и ясно целите и идеите зад които застава.А не успее ли това е все едно политическо самоубийство за него и загуба на доверие в партията от която е. Думите от трибуната на НС : “ Аз поемам цялата политическа отговорност“ изобщо не ми вдъхват доверие.А колко цирка с вот на недоверие гледахме…. Как виждаш ти тогава контрола върху политическите ни избранници ?

 13. nervousshark каза:

  Ти май бъркаш понятието „референдум“ с нещо друго.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC
  Това ли имаш предвид???

 14. Божо каза:

  Да.Точно това.

 15. nervousshark каза:

  Много ми е интересно как си представяш контрол и управление чрез референдуми?

 16. Божо каза:

  Как примерно ще премахнеш корумпиран политик от дадена партия, който лобира за своите „спонсори“,налива някакви пари в партийната каса а спонсорите му се облагодетелствуват чрез държавни поръчки или са монополисти в даден сектор? Такъв индивид не може да го махнеш вътрешно, с решение на партията. Или приемането на даден закон или данък(внесен от една или друга сила)? Има неща за които е необходим такъв тип вземане на решение-т.е референдум.Един вид обратна връзка която има за цел да стабилизира системата а не да внесе хаос.Няма как да вземеш правилно решение без да си се допитал до това какво мислят хората по въпроса.Далече съм от идеята да се прави референдум за глупости, но когато нещата касаят интереса на България е необходимо.Как виждаш тогава контрола върху едно бъдещо правителство,което примерно не работи в интерес на България? Представи си следната хипотетична ситуация: Ново правителство с нова и млада десница и левица с мнозинство.Левицата прави каквото си иска и не се съобразява с никого и си гласува каквито им кефне закони.Какъв е изхода? Хората отново по улиците и насилствена смяна или референдум и промени?

 17. nervousshark каза:

  За това, което казваш вече има измислени работещи инструменти като прокуратура, следствие, съд.

  Просто у нас те не работят.

  Кажи ми технически как може да се използва референдума като инструмент за граждански контрол? Но ми го обясни с подробности, в последователност и законово обосновано, защото ми писна да слушам за „граждански референдуми“, чрез които ще се управлява държавата, защото таково животно няма.

  Ако ти откриеш подобно работещо управление, ще получиш минимум пулицър, гонкур и оскар, сигурна съм.

 18. За идиотизма на СДС и постоянното мрънкане съм напълно съгласен, но всъщност, като че ли от ДСБ повече има напъни за коалиране. Както и да е, не ме засяга, защото окончателно загубих интерес към въпросните десни партии.

  Мен малко ме изненадва причисляването ти към ДСБ. Всъщносъ ми е необяснимо и странно. Можеш да се провериш къде си, от тук – http://www.politicalcompass.org
  Ще ми бъде интересно да видя резултата :)

  Лек ден и по-ведро, пролетната умора не е болка за умиране.

 19. nervousshark каза:

  Какво точно те изненадва теб? Първо, никога не съм крила, че съм член тази партия от самото начало, второ, какво ми е, че да не съм за там?

  А това с политическия компас сигурно е приложимо за някоя друга държава, не и за у нас, so fuck it.

 20. Божо каза:

  Ако това е вярно :“Националният съвет на СДС взе решение, а ДСБ даде мандат на Иван Костов да подпише споразумение“,то коалицията е факт. Четох го тук: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1280127

  А не съм политолог или адвокат и не мога да ти кажа от къде да вземеш модела на управление или законовия му ред. Всяко нещо си е специфично.Как за едни прокуратура, следствие и съд работят а за други не? Явно държавата ни е изключение от правилото.Въпроса остава – Как да се контролира всичко това?
  P.S. Не се боря за „Пулицър“ а и отдавна разбрах,че не ставам за кинозвезда :)

 21. nervousshark каза:

  Референдумът не е нито форма на управление, нито форма на контрол.

  Помисли защо у нас тези органи не работят.

 22. Божо каза:

  Тогава какво е референдумът? Според wiki-то дето го даде като линк:
  „Референдумът (или плебисцит) е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.“ Самото одобряване или неодобряване на някакво решение,от което произтичат някакви последици какво е? Не е ли контрол? Във всеки случай не е допитване, защото се взема решение дали нещо да се направи или не.Тогава какво е референдумът ?

 23. Божо каза:

  Ами да.Не противоречи на това което казвам – по-точно е средството да се отзове от длъжност даден високопоставен държавен служител. Това ни трябва – имаме примерно (хипотетично) министър- председател дето не си върши работата.Той не иска да сдаде поста и се гордее,че много добре се справя и партията (тази от която е) го подкрепя.При възможност (и доказани действия с които е ощетена държавата) се иницира референдум от опозицията и въпросния човек се сменя с друг,който ще върши тази работа както трябва.А бившия се подвежда под отговорност.Така де.Не е управление а самоуправление ;)

 24. Весела каза:

  Все пак обединението вдясно стана (поне засега). Все още се опасявам, че хората в ръководството на СДС, които се страхуват от Костов няма да оставят нещата така, но поне надежда има.
  Колкото до референдума – в една демокрация с традиции може и да има смисъл (макар че се съмнявам), но в България решенията на референдумите ще ги вземат предимно циганите и неграмотните турци (не че имам нещо против тях). Спомнете си победителя в Евровизия

 25. Именно присъствието ти в тази партия ме изненадва, но важното е човек да се чувства достатъчно представен.
  Извинявай, ако съм те засегнал.

 26. asnklv каза:

  намирисва ми на компромис/реакция. из интер-нетите гледах, че СДС има по-малко гласове дори от АТАКА (6.2% а, ДПС има 8% WTF???). ДСБ още по-малко сигурно. Заедно мислят, че могат да имат глас след изборите.

  Поне има драма, не е както в САЩ – две партии, които са двете страни на една монета – представляват 300 милиона хорица.

  Ако бях „будна“ личност сигурно щях да съм с ДСБ…ама не, избори – не мерси…

 27. Pingback: Нелош ден за българската демокрация | NiCodile

 28. nervousshark каза:

  Балтазар, ти не ми обясни кое точно те изненадва.

 29. Pingback: Абагар е магаре. » Blog Archive » Да разбереш червената бабичка

 30. Мии, струва ми, че ДСБ е задръстеняшка партия с авторитарни наклонности на лидера и не добро отношение към чуждото мнение.

 31. nervousshark каза:

  А не мислиш ли, че може би бъркаш?
  Колко точно човека – членове на тази партия познаваш?

 32. Естествено, че може да бъркам.

 33. nervousshark каза:

  Винаги трябва да има съмнение :)

 34. Винаги има съмнение ;)

 35. freakon каза:

  България е в много тежък и тъп период в момента. Жълтото правителство ни почна, а това правителството ни довърши. Нищо хубаво не мога да кажа за това правителство, освен че ни доебаха майката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.