Българската измама

В блога на Сандо може да се прочете преведена на български статията на Франсоа Фризон-Рош „Българската измама?“ (Une imposture bulgare?, която ми изпрати първи Хасан).

Интересно колко много хора у нас си мислят, че корупцията, престъпността и неработещото правосъдие не се забелязват там, „на запад“, или в краен случай се приемат с леко припляскване зад врата и игриво намигване. И че никой, ама никой не знае кои са героите на нашето време. Фризон-Рош казва:

От много години насам на Балканите и в частност в България се наблюдава криминализация на държавата. А това явление е по-опасно дори от проявите на икономическа престъпност и корупция, които ЕС с право осъжда. След падането на комунистическата „партия-държава”, държавната машина – администрация, съдебна система и полиция – не успя да придобие необходимите умения, за да изпълнява задълженията си за „добро управление”. Поради липса на политическа воля и на резерв от квалифицирани кадри новите институционални органи бяха „създадени” с цел да служат на определени групировки за по-лесно натрупване на максимално количество капитали. Тук са засегнати не само парламентът, правителството, президентът на републиката, общините, прокуратурата, висшите съдебни инстанции и полицията, но и политическите партии и медиите.

Естествено, легитимацията на процеси, партии и хора не мина без съучастието или поне безучастието на така наречния демократичен свят, който се запрегръща и зацелува с прясно пребоядисаната БСП, както петилетка преди това Брежнев и Хонекер се целуваха с Живков (тоя на мен не ми е тато и какъвто и да е бил друг роднина).

Но да си заряваме главата в пясъка и да си мислим, че прекосяването на всякакви граници и безподобното оливане през последните 6-7 ще минат като грешки на растежа и няма да останат ненаказани е наивно, първо, и второ – колкото и на „определените“ кръгове им се иска до нас да не достига информация, засега желязна завеса пред интернет няма.

Просто се чудя докога ще продължим да се суркаме по нанадолнището и колко ще боли след това. Ако изобщо оцелеем.

П.С. Свободното търкаляне по стръмен, скалист склон е много странно изживяване, като нещата се случват по-бързо, отколкото тече мисълта и единственото, което минава през главата е „о, Боже, как ще свърши това?“. Е, при мен тогава свърши с леко гипс, комоцио и разтежния, но това е оптимистичен сценарии.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Българската измама

 1. пламен каза:

  Това даже не е „оптимистичен сценарий“ за нашето положение, ами, както си мислят честичко беге политиците, „разминаване“.

 2. nervousshark каза:

  На кой ли му пука, като и без това е втълпено на масата хора, че ес-то и натото са лоши, искат да ни отнемат националната идентичност, ние трябва да се борим като братята сърби, а като влезе еврОто у нас, цените ще станат петорни и един апартамент в Обеля ще струва половин милион евро (така че за Бога, братя – купувайте сега!).
  А Батков, Божков, Ковачки,Гергов 1 и 2 и сие са национално-отговорни бизнесмени.

 3. Божо каза:

  Паразитирането е форма на съществуване. Не виждам как това нещо ще се оправи. Вместо да отстраним паразитите все повече ги храним.Положението вместо да се оправя става безнадеждно.То завесата за информацията не е толкова голяма.Проблема е дезинформацията и промиването на мозъците на голямата част от неграмотното население.

 4. efe каза:

  този господин е специалист по бъгларист към някакво издание… демек работата му е да чете бг новини… затова е в час

 5. nervousshark каза:

  пак е по в час от 95% от хората тук.

 6. yoalbo каза:

  Ех, акулке, права си, за съжаление, че 95% хич не са в час – и на мен тъй ми се чини, и никак не ми харесва, и много съм разтревожена…

 7. nervousshark каза:

  А на мен вече ми се чини, че всички не сме в час по един или друг начин…

 8. Jaguar каза:

  Е, давайте го малко по-оптимистично, де. Все повече хора не разчитат на информация само и единствено на официалните медии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.