Немаринован Докс

Еленко беше пуснал в голямата киша снимка на патъка си след придвижване из София. Видът на обувката не е нищо ново за всеки, който живее този град, а аз след всяка зима имам добре мариновани обувки, от които солта продължава да избива и да избива Господ знае защо. Тази година май даже постигнах своебразен връх в опропастяването на ботуши, които сигурно ще снимам някой ден за доказателство в какво точно газим, а впоследствие вдишваме, поглъщаме и тн.т.

Всички обувки заминават. Без едни.

Не знам с какво е третиран точно този Dr. Martens, но по него не остават никога следи от кал, сол, киша, машинни масла и в каквото друго ми се е налагало да джапам в София, из Витоша, из Рила (знам, че това не са туристически обувки, но пък вършат чудесна работа). Не са изчетквани никога досега, нито са чистени през целия им четири годишен живот, което обяснява леко мърлявия им вид. И все пак – почти няма петна нито от сол, нито от кал. Нищо не се задържа отгоре, нито пък прониква навътре, а за велур това е странно качество. Мистерия.

Понеже продължавам да се изненадвам, ги нащраках миналата седмица за бъдните поколения.

dr-martens-0

dr-martens-201

dr-martens-21

dr-martens-3

dr-martens-4

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на разни, софия. Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Немаринован Докс

 1. Nikola каза:

  Впечатляващо. Трябва да отбележа, че другарката П отбеляза подобен успех с едни кубинки, които купи на старо от армейския резерв през 1996 и носи до 2008 когато се отказа от тях- не защото обувките се скапаха, а защото у нея поникна чувство за фешън :)

 2. nervousshark каза:

  Мхм. Аз съм съсипала два чифта за х 2 години, 92-94, 94-96. Тя явно е попаднала да рядък и ценен екземпляр.
  Имаше обаче едни кубинки от немската армия, които продаваха в началото на 90те в магазините за чуждестранна помощ, те нямаха съсипване. Но тежаха поне по 2 кила всяка, май още имам едни в мазето.

 3. Антония каза:

  Това не е ли набук? А по темата – и аз налитам на вечни обувки. Имам няколко абсолютно здрави чифта, които леко са позагубили търговски вид (кожата не лъщи или връзките са се разплели), ама иначе са напълно пригодни за носене, че и гарантират сухи крака. За съжаление, фешънът наистина не прощава и затова пердаша с тях само по планините…

  Най-дълговечните кубинки – купени през ’94-а от Испанска обувка Корида (ха-ха), натурален набук, силиконова подметка. Изкараха сума ти години, мисля, че до преди една-две зими ги пазих. Вечна им памет, не ги правят вече такива, уви…

 4. nervousshark каза:

  Ами всъщност не знам набук ли е, велур ли е?
  Дори да е набук, трудно си обяснявам защо няма ефект от сол и киша.
  Тази работа с вечните обувки е наистина неприятна:) Хем не искаш да ги хвърлиш, хем не ти се носят съвсем, защото са малко ретро и така се трупат като колекцията на Имелда.

 5. cthulhu каза:

  а ако знаеш и модела как се казва и го предложиш за широко достояние, ще има поне още един чифт сухи крака и благодарности…

 6. nervousshark каза:

  Моделът е 8435 CK C 07, дано това е от помощ.

 7. Lynn каза:

  Ако има обувка, която бие Dr. Martens по издръжливост (и дълголетие), това е един чифт Caterpillar, които долетяха с мен от Англия през 97-ма. Носих ги до миналата година всяка зима, през цялото време, нехаейки за всякакъв фешън. Обаче, нямат модел в зелено, което пак ме връща към моите фаворити на всички времена в обувчестия свят: Dr. Martens!
  П.С. Ще си призная: вече нося обувки на токчета. Дори през зимата.

 8. I love Ivan Kostov каза:

  e kak mojesh da si slagash obuvkite na masasta do salatnika?

 9. nervousshark каза:

  Къде видя маса и салатник пък ти?

 10. Божо каза:

  По-скоро имат вид на направени от „парена кожа“ пропита с някакъв химикал.Имах такова кожено яке преди години – учудващо здраво и трайно беше. Dr. Martens си е класика – особенно носени с дънки и пуловер с поло яка :) Жалко,че тук трудно се намират.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.