Ароматeрапия

Нещо, което изобщо не мога да разбера напоследък е тази мода да се слагат автоматично-пръскащи ароматизатори навсякъде – в магазините, в градския транспорт и в хранителните заведения. Не само че не мога да я разбера, но това крайно ме вбесява.

Резлутатът в градския транспорт, особено в пиковите часове е ясен – смъртоносна комбинация от възможно най-евтиния химически дезодорант и мощно стадо некъпани зверове, което може да накара и човек с нормален стомах да загуби съзнание за секунди, а аз определено не съм с такъв. И това в трамвай №9, не искам да знам какво е в рейсовете, които минават през Цариградско.

В магазините иди-дойди, ако е по-дискретно – става, ако не, просто като усетя от вратата синтетичен пъпеш, зюмбюл или оушън мист правя крагом и ходом марш. Магазини бол, интернет – също, отдавна свърши тая с липсата на избор.

Най-отвратително е обаче в местата за хранене, като дори в прилични ресторанти все някой ще окачи точно над главата ти пръскало, което на равни интервали от време ти хвърля в носа химия, докато се опитваш да ядеш нещо и даже да му се „насладиш“, което при създалите се обстоятелства просто няма как да стане. Е, няма как да повторя. Мога да понеса всякакъв кич, шум, бг поп, смрад на пържено и дори цигарен дим, но не и зарин, докато вечерям.

Или си пиеш скоча и в носа ти – прас!, борова гора в комбинация с гризу.

Не искам когато ям и пия да имам усещането, че съм в „луксозна“ тоалетна (щото в обикновените както стана ясно вече няма даже и чиния), не искам да получавам гърчове в градския транспорт и не искам да получавам астма в магазин за кецове. Хора, като не можете да си направите нормална вентилация, къде изобщо сте тръгнали? Особено тези от кръчмарско-ресторантския бранш?

И честно казано, предпочитам да ми мирише на скара и мастика като в класическа селска кръчма тип „Хоремаг“, отколкото тази претенциозна шитня от псевдо-парфюм, въглероден двуокис и фосген.

Тази тема май трябваше да се казва „смрадо-анти-терапия“.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, разни. Запазване в отметки на връзката.

13 Responses to Ароматeрапия

 1. Интересна тема. Преди време при Иван Бедров имаше тема за миенето на зъбките, но неусетно коментарите тръгнаха в посока от входа към изхода :)) Тогава пак стана дума за зловонията в транспорта. Аз си мисля, че е добре миризмата на некъпан човешки организъм да се смесва с аромат на теменужки или нещ подобно. По-малко гадно е, отколкото, ако е само на кир, пот и други неща.
  Въпросът за ресторантите е съвсем отделна тема. Тук съм напълно съгласен, че е крайно неподходящо да се ползват разни химични ароматизатори, най-малкото влияят зле на вкусовите рецептори, чрез обонянието. Ама, като знам колко време е нужно да се усетят, сигурно и тоя фие6ан ще продължи с години.

 2. luchko каза:

  Знам за какво говориш.. През септември миналата година живях близо месец в една позната. Спах на едно канапе, ниско над което имаше лавица с един голям ароматизатор, който на Х минути пръскаше лавандула или нещо такова над мен.
  Освен че ме стряскаше постоянно, ухаех на флора и се събуждах кихайки, сега се изприщвам само като видя (или особено чуя) някое от тези неща. Където и да е.

 3. На цялата ни оправия само аромати ни липсват.

 4. kyky_pyky каза:

  Само да кажа, че автобусите минаващи по Цариградско изобщо не могат да се сравнят с А72(повечето коли нямат прозорци). Явно, хората през лятото не се сещат, че ако се изкъпят ще се охладят(ако не друго).

 5. Eмма каза:

  Лелееее, и в градския транспорт ли ги има??? Страховита работа.. :(
  Явно ще трябва да се ходи само пеш, а да се хапва вкъщи или у приятели, което като се замисли човек не е никак лошо! ;) Ако пък приятелите са с ваште, Акуло, с Крис кулинарни дарби, струва ми се даже като голямо добро! Сиреч.. хм.. хип-хип ура! за ароматизаторите?! :Р

 6. Роси каза:

  О, здравейте, аз към повече от вас възмутена, защото хората, които дишат тези изкуствени боклуци, би следвало да съдят производителите им за нанасяне вреди на здравето им. Атипичните алергии и куп още болести се отключват от изкуствените ароматизатори.
  Занимавам се с ароматерапия професионално и непрекъснато обяснявам вредите от „надрусвнето“ с химични съединения. Природата не може да бъде подправяна! Както и мърсотията не може да бъде прикривана с дезодорант.
  Ако всички ние започнем да казваме публично на управителите на заведенията, че напускаме техните салони поради обгазяването с химични аромати, може би ще започват да се замислят. Аз използвам всеки повод и споменавам за вредата от изкуствените „подобрители“ на въздуха, дори когато пътувам с такси – подсказвам на щофьорите какво и къде са си купят – натурално етерично масло и от него да поставят по няколко капки вместо дезодорант (всички етерични масла са силни антисептици и хармонизатори – мога дълго да говоря по тази тема – малко към понаписала в http://www.aromaterapia-bg.com и съм обяснявала и по телевизията даже)
  Росица

 7. nervousshark каза:

  Благодаря Ви за мнението. Аз не съм специалист, но от опит ми се струва, че с естествени аромати ефектът е по-добър и няма алергии и стомашни проблеми.
  Заглавието „Ароматерапия“ е саркастично :)

 8. nervousshark каза:

  Емма, има ги и още как :)
  Обаче сме принудени да ползваме градския транспорт. Алтернативата в случая е задръствания с кола и нерви или някой да ме прегази, докато карам колело.
  Все още се чудя кое е по-малкото зло.
  През лятото може да пробвам пешеходство, ама ще видим.

 9. Божо каза:

  Твърдо съм за ароматизаторите в градския транспорт.Рано сутрин,някой/я чичко/лелка седне до теб,зобнал за отскок повечко чесън или лучец … а ако е лятно време – мама мия.Не се трае.И както зимата прозорците в автобусите не се отварят… къде ще идеш?На мен пътя ми е 15 минути и мога да ти кажа,че живителната глътка въздух като се отворят вратите да слизам е нещо великолепно,усещаш как се раждаш. За заведенията е малко спорно – седнеш да хапнеш някъде и като излезеш дрехите ти да миришат на кухня е малко неприемливо. Ама търпим…. :) Няма да коментирам личната хигина на някой подрастващи индивиди,защото съм гладен и не искам да си развалям апетита.

 10. Marfa каза:

  А аз имам асма на алергична основа и питай как ми се отразява челният сблъсък с подобно чудо. А ако ме хванат враговете, просто трябва да ме качат в лека кола, ароматизирана с тривиално борче и ела гледай. Ужасно е :(

 11. Marfa каза:

  Оф, извинявам се, че тутакси пак се включвам. Значи, вбесява ме и друго. Човек веднъж реши да отиде на дискотека и в разгара на потилнята някоя тийнеджърка си вади дезодоранта и се почва една аромобаня… Е ако има по-гадна мирисова комбинация от тази на пот с Рексона, те па на!

 12. Божо каза:

  @Marfa,а тийнейджърка полята обилно с някакъв парфюм опитваща се да демонстрира присъствие? Седнала до теб в автобуса лятото. Така мирише,че чак осите и мухите я заобикалят.И някой „пич“ с потник „тракторист“ ,с обилно окосмяване виснал на дръжката на автобуса и той порядъчно полят с някаква течност правещ груби опити за вербална комуникация със въпросния ходещ парфюм? Айде стига.Всяко нещо си има граници,но някой като си мислят ,че като ги прекрачат стават модни… Хора всякакви.

 13. Marfa каза:

  Ми Божо, то същото бе. Чакай, че ми призля, като си го представих.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.