Дискриминационна заповед на РИО София град

Крос-пост от блога „Изоставените деца на България„:

***

От сайта на БХК разбираме, че Ваня Кастрева, началник на РИО София град е издала заповед директорите на ОДЗ, ЦДГ и ДГ да изготвят списъци на децата със съмнения за изоставане в психо-физическото развитие и да ги представят в Инспектората.  БХК възразява (аргументацията е на сайта им).

Нашият коментар е, че разпореждането на директорката е безумно. Напомняме, че в България има закони, които предпазват децата от подобни вмешателства. Събирането на списъци със “съмнения” и диагнози и заобикалянето на родителите са абсолютно неоправдани. Може би госпожа началничката има някаква там невинна цел (да си улесни живота примерно), а може би не.  Някак си не мога да не се замисля за списъците на нацистка Германия…

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Дискриминационна заповед на РИО София град

 1. В инспекторатите има страшни кретени, зная го от опит. Има и свестни хора, разбира се, но кретените надделяват. Кой ще определя така наречените в заповедта „съмнения за отклонения“, директорите на детските заведения ли? Пълно безумие. Едно дете може да бъде поставено на специално обучение само след лекарско освидетелстване (от специална лекарска комисия!) и то със задължително съгласие на родителите. Между другото, тази началничка на РИО не е ли същата, която уволни директорката на Френската гимназия, защото имаше смелостта да каже по време на учителската стачка, че образователното министерство е пълно с бюрократи, на които не им пука за учителите и образованието?

 2. nervousshark каза:

  Същата е.
  Тази госпожа е някакъв съвременен Торквемада, който е върнал мракобесието в българското образование. Срам.
  Няма ли кой да вземе мерки?

 3. verina каза:

  Да не говорим, че в беге няма каквато и да било система за ранна диагностика, превенция и стратегия за работа с такива деца.
  „съмнения за изоставане в психо-физическото развитие“ е несъществуваща категория предполагам и в Уганда не работят с нея. Говори се за special needs и това означава, че на всички деца трябва да се осигури образование, при възможност в нормално училище.
  Ха сега да видим как едно дете в инвалидна количка (и което може да е напълно нормално и даже свръхинтелигентно) може да стигне до третия етаж на 9. ФЕГ например.
  Масово в беге обявяват за „изоставащи“ напълно нормални дечица, но които са от малцинствата или имат други социални или психологически проблеми, по които се работи, а не се етикетират децата като не знам какви си.
  Да, №1, другарката Кастрева е същата. Когато я видях за първи и последен път в живота си, реших, че е чалга певица, дошла да поздрави стачкуващите с някоя песен…такъв вид има с гарваново черните си косища и ноктопластика.

 4. То по принцип тъпанарите винаги надделяват. Забелязал съм, че те много добре компенсират собственото си безмозъчие с арогантност и нахалство.
  Примерът за сегрегиране на децата, при това по някаква изцяло субективна преценка, ме кара да си мисля, че ще има доста злоупотреби.
  Примерно – родителите на някое детенце откажат да плащат рекет (разнио вземания от детските учителки за полезни мероприятия) и даскалицата или директорката решава да ги „научи тях“… и преебава детето за да си отмъсти.

  Това ми припомня съмнителните практики от 30-те и 40-те години на миналия век, когато в САЩ и Германия се е практикувало подобно „отсяване“ и в резултат хиляди хора са били подложени на умъртвяване, изолация или кастрация. Не знам знаете ли, но има теория, според която на душевно болните и умствено обременените не бива да се позволява да се възпроизвеждат.

  Натам са я подкарали. Интересното е, че подобни практики по правило стартират, като се използват всевъзможни вратички в законодателството и по правило са в противоречие с духа му, но минава време и те започват да събират подкрепа, след което се узаконяват.

 5. Светла (една от всичките) каза:

  Тази Кастрева сигурно е рода на Кастро. Това беше глупава шега, разбира се. Но такава безсилна злоба ме тресе като се сетя за нея. Няма ли някакъв начин да се окаже натиск и да се махне от там? Не че е само тя, де, но поне една по-малко ще е. И май няма, поне аз не се сещам. Затова е и злобата.

 6. nervousshark каза:

  Не е само тя. Просто е страшно у нас.
  Преди време бях писала за това: https://nervousshark.wordpress.com/2008/05/30/divotiite-na-maslarova-michurin/
  и ми иде направо да вия.
  Тези Кастреви,Маслорови и прочие светила на евгениката, с които Менгеле би се гордял трябва да се затварят в изолатори.

 7. Marfa каза:

  И някой кротко да им пусне газта. Сериозно го казвам. Добре де. Да речем, че детето е здраво и право, но има дислексия. До трети клас не се е научило да чете и хоп – обявяваме го за потенциално малоумно. Или да кажем не му върви математиката. Очевидно нещо му има, няма начин. Или пък го е страх да прескача коза… А бе тея социално отговорни патици що най-накрая не вземат да умрат?

 8. Светла (една от всичките) каза:

  Ами аз имам един приятел,със сигурност е много по-интелигентен от останалите ми познати. Та той има тежка дисграфия и до ден днешен (сега е на около 30 г.) просто защото не успява физически да запише мислите си. И е ходил в помощно училище, защото кухите лейки на времето не са разбрали, че детето е по-умно от останалите деца и затова е толкова различно.
  А пък в официалните институции колкото си по-ограничен и послушен (наричат го „изпълнителен“), толкова по-добре напредваш. До един момент, когато точно най-семплите взимат решенията. И мерят всички спрямо собствената си ограниченост. И всеки, който е видимо различен, се обявява или за луд, или за враг. Питайте мен, че и аз винаги съм била от тези, различните.
  Идеалният чиновник е човекоподобна твар, на която абсолютно нищо не може да се обясни. И не само защото не ще да разбере, а защото няма ресурса да го направи.
  Аз още не мога да се примиря с това как тази същата гад, Ваня Кастрева, все пак намери начин да уволин г-жа Малинска. И във връзка с това да говори дивотии по Националното радио. И не падна гръм да я утрепе, брей!

 9. mogilino каза:

  Благодаря за крос поста!

  Аз горя от нетърпение да чуя целта на тази заповед. Точно за какво са й тези списъци на тази жена?!

  Яна

 10. bojko каза:

  не желая детето ми да учи с олигофрени

 11. DAFINKA ASENOVA каза:

  MHOGO HORA RAZBIRAT OT PSIHO/OLIGOFREHIIA/,OSOBENO 56.SOU, OBARNETE SE ZA POMO6T KAM TIAH.A, ZA G-JA KASTREVA, TO TIA E SHOVEK BIAGA6T OT OTGOVORNOSTI. 56.SOU-LULIN-8 SHST.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.