Капитал vs Дневник

Едно от нещата, които напоследък ми дават повод за размисъл са сериозните разлики, които откривам между „Дневник“ и „Капитал„, като  резултатът определно е в полза на първия (а в крайна сметка са под една шапка, n’est-ce pas?).

В „Капитал“ като че ли последните месеци сериозно взе да се усеща липсата на сериозна, аналитична журналистика, а повод да драсна 2 реда тук е статията им „Зимата на тяхното недоволство“ за протестите от седмицата, в която аз съвсем не мога да разбера какво е искал да каже автора. Дъра-дъра да напишем нещо, че ще е съвсем нелепо, ако пропуснем събитието на седмицата (не казвам, че няма и добри попадения, но в последно време те са по-скоро изключение, отколкото правило).

Доста добри журналисти, които аз харесвах като Яна Бюрер-Таверние и Веселин Димитров вече не са там, а аз с нетърпение очаквам пак да започнат да пишат някъде.

За сметка на това „Дневник“ имат добри колонки, списвани от Бойко Пенчев, Георги Господинов, Александър Андреев и други, имат и Любослава Русева и още няколко човека, които хапят, при това сериозно, а коментарите и анализите са навременни и точни (само около гей парада летоска се изложиха доста).

Сега остава да се надявам, че не само „Капитал“ ще се освести, но и в пространството ще се появят още медии – обективни, независими и интелигентно списвани. Надеждата умира последна.

От онзи ден пък „Дневник“ има нови одежди, с които още не мога да свикна, но май ще ми харесат.

П.С. Не знам дали „проектът“ на другаря Гамизов целеше да обезкърви сериозните медии, но ако да, определено е отбелязал успех. За тази работа се полага орден 3та степен „Феликс Едмундович“ и разходка до Туркменистан за обмен на братски опит в областта на енергетиката.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

15 thoughts on “Капитал vs Дневник”

 1. Подкрепям Николай Павлов. Последните няколко броя идат скучни (от новогодишния включително насам), иначе харесвам повече Капитал от Дневник.

 2. Е аз така или иначе цял живот работя в „реалния“ бизнес :), така че доста от нещата ми вършат чудесна работа. Но общо-взето го минавам онлайн 2-3 пъти на ден.
  За „Капитал“ и аз се присъединявам.

 3. Чета и двете, Капитал по-малко, но ме дразнят, че плурализмът им е на нивото на „Работническо дело“. Много зле.

  За мен има само един вестник в България с коментатори с разностранни умни позиции и това е „Сега“. И Радан пише там.

 4. Станков, защо мислиш че редакционната политика на един вестник непременно трябва да е плуралистична?

 5. @nervousshark, защото плурализмът е основата и доказателството за всяко свободно общество.
  Ако вестникът не е плуралистичен, то той не може и да е честен, в него неизбежно трябва да има (авто)цензура. И тогава е просто пропаганден пасквил.

 6. Яна Бюрер Тавание мисля, че пише книга.

  Капитал запада от близо две години. Не мога да коментирам анализите на български събития, но виждам как там пишат все по-неграмотни хора, а редакторският контрол отслабва. Наистина „Общество“ страда от липсата на Яна и Николета Попкостадинова, за Лайт да не почваме, а кореспондентите им в САЩ са просто подигравка с читателя. Едва ли има по-мърляв журналист от Илин Станев.

  Дневник не чета редовно, но ако ми трябва информация за някое събитие, оттам започвам. Няма доверие на други български ежедневници и новинарски уебсайтове. Но и в Дневник съм хващала небивалици…

 7. @nervousshark, съгласен съм с размислите ти за двата вестника под една шапка.
  Не мога да не се съглася и със Станков.

 8. Яна: за съжаление няма българска медия, в която да не се срещат небивалици. А ние тук отсяваме тези с по-малко. Страхотни критерии за добра журналистика си имаме, нали?

  Станков: прав си за това, че вестникът трябва да е честен. И пак ще кажа същото като на Яна – у нас няма медии, които да не играят за нечии интреси, да нямат поръчкови статии и така нататък. От тази гледна точка по мое мнение „Дневник“ е един от най-не пропагандните, но всеки е в правото си да има друга гледна точка :))) Тъпо е обаче да си избираме медиите по това кой е по-малко лош. Аз затова и напоследък разчитам на блоговете и като гледам процентно откъде се информирам, четенето ми на „истински“ медии отива към < 10%.

  Канев: Любопитно е наистина под една шапка и с доста общи екипи колко различни продукти могат да излязат.

 9. Аз също не разбрах какво иска да каже авторът в посочената статия… По принцип не чета нито единия, нито другия вестник, така не мога да коментирам останалото.

 10. А пък мен ме е яд, че се каня от доста време да напиша нещо такова, ама ето, че от пусти мързел някой ме изпреварил :) Ами да, наистина, такова е и моето наблюдение. В „Дневник“ напоследък се публикуват пиперливи анализи, отразяват се събития, които в казионните вацки са на седма-осма страница и пр., докато „Капитал“ е започнал да става… Скучен, де да знам. Май не е точната дума. Още е далеч от нивото на средностатистическата вацка, за щастие, но и не е това, което беше. Дано влязат в крак най-сетне, че така, както е в момента, ми е мъка.

 11. Капитал даже разкараха страницата с блоговете.. не бих им се разсърдил, ако намерят еквивалент на колонките от Дневник

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s