Шествието в памет на Андрей Монов

shestvie-monov

Това, което аз искам да разбера е – защо Андрей Монов се превръща в икона за националистите (в смисъл на наци- каквото щете след тирето). Не съм запозната като цяло със случая, нито с резултатите от разследването – кой и защо, дали е било непредизвикано или е имало самозащита, дали Андрей освен че е бил футболен фен и добър студент е имал някакви екзотични политически залитания, пък и това е ирелевантно в случая и ми е много тъжно за момчето, близките му и цялото болно общество.

Просто не ми се вижда нормално шествие „против насилието“ да се превърне в шествие „за“ отмъщение. Дарик много странно интерпретира надписа върху черен плат „Нищо не е забравено, нищо не е простено!“ като призив към съпричасност. Съпричасност към какво – отмъщение?

В крайна сметка у нас има закони, съд и така нататък, които понякога сработват учудващо бързо. Ако не – има различни форми за граждански натиск, за да се стигне до справедливо решение. Ако пък не е справедливо – пак има начини за натиск.

Всякакви шествия обаче точно от този тип ми се виждат напълно нередни. Също така смятам, че нито държавата, нито общината трябва да толерират нацистките паради и траурни колони и каквото там измислят „патриотите“.

Зад портрета на Андрей имаше хора, които мятаха бомби по гей парада. С които като нищо можеха да убият друг млад (или стар, какво значение има) човек. Дали родителите на момчето се радват на този факт? Дали искат око за око и зъб за зъб?

Дали на повечето в колоната им пука за Андрей и дали са го познавали? Или просто тракат с оръжия и искат кръв? Защо не тракаха със зъби и боксове, когато нашенски, родни гардове пребиха до смърт с ритници миналото лято швед в дискотека на морето? М?

Аман от двойни стандарти.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия. Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Шествието в памет на Андрей Монов

 1. Nikola каза:

  Странно е някак. Понеже убиецът е чужденец, Националистите излизат и обясняват за „чуждата измет, която ни избива в собствената ни държава“. А за случая в Студентски град, къде беше Расате да говори за местната ни измет? Къде му е високият морал когато опре да възспира собствените си мутри?

 2. Ицо каза:

  И какво страшно или срамно има в това да си националист? Стига да зачиташ правата на другите. Възможно е австралиеца да е предизвикван, но въпреки това, не него са убили, а той е убиеца – дошъл е в чужда страна и е убил неин гражданин. Не личеше поне по телевизията да има видими следи от побой по него. Опитите на австралиеца да се изкарва рицар-защитник на слабите нещо не са много убедителни.

 3. nervousshark каза:

  Ицо, нещата изобщо не опират до това кой е виновен и кой не в случая, а до нещо съвсем друго. Прочети пак.

 4. Тези низшеразрядни говеда опорочават всеки граждански протест или шествие, за което разберат.

  Припомням, че подобни типажи се появиха на всички протести през тази година, или като натрапници, или като щурмоваци (гейовия парад).

  Толкова ругатни отнесох по повод на това, че писах за шествието в памет на Монов, че повече няма накъде. Оспамиха ме направо. Съжалявам, че изтрих проклетиите и няколко от другите бисери, но повечето са си в коментарите.

  Много лошо впечатление ми направиха обясненията, че не са скинари, а са футболни фенове, но пък в същото време натъртваха, че онзи мръсен абориген бил пънкар. На мен пънкарите не ми пречат и доколкото ми беше известно, единствените организирани биячи на пънкари, са именно скинарите. След мазането при мен разбрах, че тези нескинари-феновете, също недолюбвали пънкарите ?!?

  Другото лошо впечатление от шествието им, се дължи на размяната на простите реплики между, онази от бТВ и един забулен „фен“. Тя го пита защо е дошъл, а той й казва да пита организаторите…

  Разбрах 2 неща
  – че някой е правил някаква организация
  – че има такива, които чакат да им дрънне звънчето и се вливат в стадото…

  И това, ако не проява на висш интелент.

 5. nervousshark каза:

  Балтазар Иванич, с голям интерес прочетох твоята тема, която затвърди впечатлението ми, проследих и коментарите, които не оставят голямо съмнение какви точно са една част от участниците в шествието.
  Най-неприятно ми е, че тези неща или изобщо не се забелязват, или пък се толерират.
  Снимката е правена преди шествието, като още тогава ми щракна от композицията и символиката.

 6. пламен каза:

  Респект за написаното от Балтазар Иванович – това, което е разказано като „собствена картина на случката“ е горе-долу това, което наистина се е случило според информацията изтекла по медиите. Андрей Монов не е жертва, а агресор – част от онази празноглава глутница футболни хулигани и нацисти, която няма място в съвременния свят. Скинарското шествие и особено масовостта на кампанията е тревожен знак за обществото, съда и въобще.

  От същата банда идиоти са убийците на Младен Младенов – Християн Петков и Ивелин Николаев. И те „добри момчета“ и те „тихи и кротки“, но като са със стадото са бомбаджии и биткаджии. И които, доколкото знам, са на свобода, може и на шествито да са ходили.

  Същите тъпанари се сдружиха с фашистките фенове на Италия, с които нападаха обикновени фенове на националния отбор преди мача преди 2 месеца, и които изгориха националния флаг на стадиона.

 7. nervousshark каза:

  Това, което казваш е много интересно (не в смисъл на любопитно).
  Защо изобщо не се говори за това?
  Канонизират един човек и демонизират чужденец, а истината е зад пластове мъгла и пластика.
  А бандитите са герои.

 8. СъПерник каза:

  Ако момчето беше ваш роднина щяхте да забравите за идиотските си нео-либерални тъпотии, които ръсите. Всеки има право да изразява мъката си, с шествия, с плакати. Когато защитавахме сестрите, браво, а сега, изкарахте момчето и скърбящите фашисти.?!?

  Абе я вземете излезнете от тоя интернет за малко, че губите човечността си някъде из мрежата….

 9. kinney каза:

  алоооо, перник! айде пак либералите виновни, хахахх.

  когато мъката за едно убито момче, за което наистина ми е жал, бъде присвоена от нео-нацитата и превърната в кауза за тяхна манифестация, това е доста извън искреното изразяване на мъката.

  и бтв аз в тая помия-манифестация за сестрите не съм участвал. ти?

 10. kinney каза:

  а и доколко момчето е било невинно, предвид предполагаемите му лиазони с нацитата, не е съвсем ясно. но, естествено, чужденецът бива демонизиран по дифолт, за сметка на „хубавото“ и родното, колкото и изродясало да е то.

  аман от изкривена истина и правораздаване.

 11. Хавайка каза:

  Това шествие е организирано и идейно подплатено от НЕОНАЦИСТИ – това са т. нар. НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВА. Кои са те вижте в сайтът на ненацистката „медийна мрежа“ Алтермедия.

  Тези са близик до БНС и Расате, накои от тях са членове в БНС, други са си неонацисти от стадионите. Активизирахе се наскоро и очемидно имат пари – техни лепенки например може да видите в Градския транспорт, по спирките и т.н. Техни са и транспарантите, лентите и цялата хореография на въпросното шествие.

  Футболни фенове и неонацисти като манталитет, идеи, самопределение и т.н. се покриват вече доста. Модата също се промени – сега са стил „кежуъл“, спортно, без скинарски изцепки – това го видяха и възприеха от неонацистите в Германия, които от 4-5 години имат нова стратегия за „проникване“ в други субкултури и в обществото като цяло.

  След като Расате има предаване в ББТ, а тези лумпени са очевидно толерирани – за мено остават много въпроси. Да спомена, че подобни гамени от агитката на Левски бяха в основата на атаката на Парламента през 1997г. – когато имено те чупеха прозорци и мятаха камъни.

  Андрей Монов не е светец – това ще кажа аз. Той стана жертва на“приятелите“ си от Левски и на залитанията си по определен стил-идеи……..

  Тази история не е разплетена. Нищо не е случайно в това убийство – нито „типът“ замесени, нито мястото, нито случката довела до вадене на нож.

  И последно – защо на организация като „Кръв и Чест – България“ и се позволява официално да прави шествия в страната? След като са забранени в редица европейски държави.

  Отговорете си сами.

 12. Войнстващият неонацизъм е характерен за повечето „истински патриоти“ от футболните агитки.
  Не знам дали сте видяли, но тези същите пак ще правят граждански протест на 14 януари. По-точно ще прецакат с присъствието си протеста на 14 януари, което няма да е за сефте, ното ще е за последно. Имат си сайт и се пропагандират здраво, като не пестят хвалебствия към идолите си от Третия райх. на мен ми направи много лошо впечатление, че когато писах за тях изведнъж се увеличи драстично посещаемостта на блога от правителствената мрежа – Булгериан Говърнмът Нетуърк, както и това, че част от проклетиите по мой адрес бяха писани анонимно от там. Тези неща си имат логично обяснение, но възниква въпроса – каква е връзката на близките на момчето с тези „патриоти“ и дали не е прикрита „държавническа“ политика да се подкрепят подобни организации, при това с ресурса на нашата държава, на която плащаме данъци.

 13. Балтазар, в чия мелница наливат вода тези нацита? Естествено, че в мелницата на правителството. Прав си, на 14-ти ще цъфнат и ще се бутат напред именно за да опорочат протеста.

 14. Ил каза:

  Здравей,
  Пиша ти, за да внеса яснота относно шествието, понеже знам действително кое как е. Мероприятието беше отворено за абсолютно всички. Никой не е канен специално, не е имало фейсконтрол или нещо подобно. Дойдоха хората, които искаха, които ги е грижа и не се скриха на топло по домовете си, за да пишат небивалици в интернет.
  Расате не беше желан там, точно за да няма такива коментари, особено по адрес на Анди. Но, като достатъчно интелигентен човек, ще се досетиш какво щеше да стане ако бяхме опитали да изгоним него или някой подобен.
  Не гледайте него или обкръжението му-те не ппознаваха Анди. Не следи в нета какво пишат всякакви хора.
  Виж сълзите в очите на приятелите на Анди, виж кой осставя цветя на Стамболийски до ден днешен, виж кой се качва до гроба в Бояна…тогава ще разбереш що за човек е Анди, родителите му и приятелите му.
  такова шествие може да няма догодина, не защото на някой ще му мине, ще забрави или по-малко ще обича Андрей, а заради такива като теб, опорочили нашата идея, неискащи нищо, търсещи винаги интрига.
  Желая ти щастие, но моля те не петни паметта на Андрей. Мн тежко е и за приятели и за роднини.
  Предварително ти благодаря.

 15. bianca каза:

  Аман от такива хора като теб, които търсят евтини интриги, за да си качват посещаемостта на жалкия блог. Защо търсиш под вола теле, защо говориш за гей паради и тем подобни, да не би да избиваш някакви сексистки комплекси, че реши да дириш ефтина популярност, като измисляш лъжи и интриги по адрес на човек, който загина така нелепо?!
  Адски гнусно е да интерпертираш по този начин траурното шествие в памет на Андрей. За каква кръв и за каква мъст говориш?! И да никой не е забравил и не е простил, но не защото е жаден за кръв, а защото никой от нас не е съгласен децата ни да измират по този нелеп начин, да няма закони и всеки да си прави каквото иска в тази държава. И да, на траурното шествие със сигурност имаше и хора, които не познаваха Андрей, но те се присъединиха, тъй като са съпричастни, тъй като им писна от целия тоз ужас, тъй като Андрей не е първата, и за жалост няма да е последната жертва на цялото това безумие в България!
  Жалко, че такива безродни интриганти като теб, говорят, мислят и пишат по този начин!
  Хавайка, а ти светица ли си? Никой не е светец, но това не означава, че трябва да си отиде по този нелеп начин нали? Абе, става ми гнусно да ви чета постовете. :(

 16. Belinda H каза:

  Could you give me an email address I can write to you as I am interested to follow up your blog references to the case of Australian Jock Palfreeman

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.