Уравнение

x

Възникването на някакво гражданско общество у нас може само да ме радва, но не съм убедена, че слагането на знаци пред никове или носенето на хартиени лентички може да помогне за промяна на статуквото.Това, което се случи в Студентски град е много трагично, но за съжаление, огромно съжаление такива неща се случват непрекъснато от години насам – пребити младежи, сгазени хора, и нагоре по пирамидата – корупция, престъпност, убийства. Осъдени няма.

Стоян Балтов е убит с ритници. Мога да напиша имената поне на няколко човека, които са попадали в такава ситуация, но повечето даже не подават жалба. Защото не вярват, че ще има ефективни присъди, че ще се промени нещо, най-много да изядат още няколко шута като бонус. Кой не е ставал свидетел на брутално насилие, включително от деца върху деца? Колко жени за били изнасилени, без да посмеят да кажат някому, за да не ги сочат с пръст? Кой упражнява сексуален тормоз над жени? Нашите, скъпи родни народни представители, които съвсем не са анонимни, а си имат даже коалиция, тройна, представляващи единствено клиентелистките си интереси.

Лентичка или хиксче изглеждат доста лицемерни, защото всеки един от нас знае какво става по заведенията, в държавата, в съседния двор и само от време на време, за да заглушим мънкащата си съвест излизаме на протест или правим някакво безсмислено действие, като изпращаме смс в кампания за жертвата на неосъдения Стависки, децата в домовете или каквото там измисли поредния популист.

Това, което трябва, не е измиване на ръцете, а реформи. Цялостно почистване на съдебната система и съграждането и наново, изхвърляне от икономиката и политиката на престъпните субекти, които си правят каквото си искат и ни обясняват, че това е правилно. Шествието не трябва да е едно, а да продължи, ако толкова ви пука, докато бъдат наказани убийците, а останалите се научат, че не могат да ритат/убиват/крадат/изнасилват безнаказано.

Без да се позволява на различни психопати (точно които си играят с ритниците) да превземат протестите, да превръщат каузите в свои и за пореден път да прогонят нормалните хора. Не че има нещо случайно, разбира се.

И да се гласува с някаква мисъл в главата. Защото трамваят лети надолу, а дали ще може да спре е въпрос с повишена трудност.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Уравнение

 1. ПАТРИОТ каза:

  Време е да вземем нещата в наши ръце и „…да извхвърлим боклука“!

 2. Jaguar каза:

  Все пак лентичка или хиксче е някакъв белег, че хората са съпричастни. Аз също застъпвам тезата ти, но в същото време считам, че щом някои са решили да изразят протеста си по този начин, то по-добре така, отколкото гробно мълчание и апатия. Нямам думи за простотията, демонстрирана от някои членове на комисията по здравеопазване, пък и за управлението като цяло. Ясно е, че тези боклуци трябва да бъдат изметени от върховете, където, впрочем са поставени от НАС, за да служат на НАС, а не на собствените си интереси. Само че как трябва да се упражни този натиск?

 3. elitsa mateeva каза:

  семейството ми е обект на домашно насилие-засега търсим помощ от родната полиция-в начална фаза сме, не знам докъде и как ще я докараме-но не губя надежда, че ще се оправим. Наистина трябват мега крайни реформи!

 4. kassitra каза:

  Мисля си за повода, който отпуши (и политическото) напрежение в Гърция…
  Обяснението, което чух – гърците по презумпция били много съпричастни, много си обичали децата, ….много от тях загубили жилищата си за незипълнение на задължения към кредитиращи банки в минимални размери…

  А това, че някой е поставен от нас, за да служи на нас, е класически пример за евфемизъм, с който се избягва артикулиране на очевидното- формално право на избор има, но той е толкова ограничен, че го обезсмисля…
  Това е положението.

 5. Yang каза:

  Вярно от край до край… И за гърците е вярно, ама защо ние не сме толкова сплотени като тях???

 6. сандо каза:

  Ами за да има национална солидарност, първо трябва да има нация. А за да има нация…

  Припомням на незапознатите с въпроса, че нацията е проява на добра воля от една група индивиди за съвместно съществувание на основание на общите им спомени (историята) и общия им проект за бъдещето (държавната политика).

  Като се сетите за фалшифицираното ни минало и за качеството на съвременните ни управници, веднага ви става ясно защо в България националната солидарност се подписва с хиксче…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.