Новите български демони

petkov

Довърших преди два-три дена „Новите български демони“ на Юрген Рот. Мнението ми може да се систематизира в няколко изречения:

1. В книгата няма почти нищо ново, който е следил дори само българската преса от началото на прехода насам, включително он-лайн издания и блогове, е запознат вече с изложената фактология. Хубавото е, че на едно място има събрани доста неща и човек, който започва сега да се интересува от най-новата ни история, може да получи доста информация накуп.

2. Ново за мен беше интервюто с Иво Каменов, който плаши с възгледите си. Освен с всичко останало. Чудя се обаче доколко ролята на ТИМ не се преувеличава и те не се превръщат в новото плашило на мястото на завехналите СИК и ВИС (не че искам да умаловажа това, което варненските „войници“ правят). Също толкова място можеше да бъде отделено и на други крупни бизнесменти от сорта на Васил Божков.

3. От тема в тема се прескача доста рязко и нещата за незапознатите изглеждат нахвърляни безцелно, въпреки че водещата нишка е ясна – генезисът на сегашната престъпност, съсредоточаването на повечето управленски и икономически лостове в една олигархия по незаконен начин и сливането на власт, престъпност и икономика в едно може да се открие много преди промените, като още през 60те са заложени предпоставките за това елит и престъпност да са едно и също нещо. Демоните не са нови, а са си все старите. Аз няма да спра да повтарям мантрата – ДС и БКП.

4. Добре е все пак, че книгата набра популярност около заканите на Р. Петков и идиотското поведение на тумба български журналисти, вероятно това ще накара доста иначе незаинтересовани хора да я прочетат.

Като цяло, тази книга трябва да е само едно допълнение към всичкия останал материал, който може да се намери в печатен и електронен вид, включително цитираните от Юрген Рот източници, книгите на Георги Тамбуев, Христо Христов, Александър Велев, Момчил Методиев, Илия Троянов, блоговете на Люба Манолова, Невена Гюрова и вероятно още голям куп неща, които изпускам.

П.С. Понеже тук-таме излиза откъслечна информация за Робърт Максуел (включително в книгата на Рот), се сетих за едни слухове от края на 80те, които потънаха вдън земя – за фабрики на клана Живкови-Славкови в Канада, милиарди в Швейцария и така нататък. Чудя се дали някой ден някой ще разследва схемата на Максуел и всичко останало около изнасянето на пари доста по-обстойно.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Новите български демони

 1. bib каза:

  тази снимка е номер едно, трябва да бъде на първа страници на всички ежедневници, едновременно! Истински ме разсмя. :)

  за останалата част – толкова е гнусно, че не ми се рови хич, още по-малко в неделя.

 2. kanew каза:

  Да Швейцария….Ако проследим имената дългогодишните служители в Посолството , ще открием един роднина на Бай Тошо подвизавал се като касиер-домакин.

 3. Не мисля да чета книгата, защото не очаквам някави нови прозрения, но ми е интересно доколко Юрген Рот описва ролята на ДПС в престъпленията на прехода?
  Троянов се прави на „дръж ми шапката“ по въпроса. Същото ли е с Рот?

 4. nervousshark каза:

  Ами споменава, но изобщо не се задълбочава, както и за много други личности, партии, групировки и прочие, като извинение би бил обема на книгата. Но все пак – ДПС е ключов елемент от целия пъзел и не ми харесва, че угодливо темата се избягва навсякъде.

  Това, което не ми харесва също в повечето от тези книги е, че се ритат мъртви кучета.

  Иначе мнението ми за Кучешки времена е тук: https://nervousshark.wordpress.com/2008/05/01/kucheshki-vremena/

 5. започнах да чета обстойно постовете в твоя блог. надявам се да ми стигне времето до нова година…

  надявам се да продължаваш в същия дух, хора като теб ме карат да не губя надежда.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.