Време за размисъл при Даниела Горчева

Изключително интересни и силни статии на Даниела Горчева в блога и за посещението на Антон Дончев в Холандия (Боже, какво ли си мислят тези хора за нас при простотии като тази „Боян Расате обижда посланика на Холандия„).

Първата (много, много силна), „Антон Дончев в Европа“ не случайно прави алюзия с прочутия Алеков герой, а защо, не е лошо да се прочете. Когато наричаме академиците си Ганювци, при това напълно заслужено, значи цялата система е построена по грешен начин върху изгнили основи. И е време да и се тегли един шут, барем рухне, за да може да се изгради нещо напълно ново.

Другите две, „За родолюбието“ и „Време за мислене“ хвърлят по-широк поглед върху патриотизма и патриотарството, насадения национализъм, политическите поръчки и историческите мистификации, които се използват като извинение за насилие и дискриминация над големи групи български граждани.

И един много важен въпрос: „Не мога да ги разбера и опълченците на „българщината“, тези велики патриоти, които настояват, че сме деца на изнасилени българки и потомци на роби, търпели безропотно цели пет века тежко робство, а не на земеделци със своя земя и кооперации, на занаятчии със свои еснафи, на търговци с кантори и в най-отдалечените градове на голямата империя, на хора, които са имали свои църкви и училища, издавали свои вестници и списания, пращали децата си в чужбина да учат, и на хора, вдигали въстания през всички векове от завладяването на България до освобождението й. Има нещо наистина патологично в тая „патриотическа“ нагласа.“ Да, кой ни накара да се гордеем с Андрешко и правешкия селянин, с неграмотността и простотията, с некадърната керамика и Пирин фолк?

Честно казано, много се радвам, че по света виждат и българи като Даниела Горчева, а не само „академик“ Дончев, „професор“ Димитров и Боян Станков.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Време за размисъл при Даниела Горчева

  1. Старец каза:

    Ако по света се появят повече българи като Даниела Горчева, много скоро България ще изчезне от картата на света!

  2. girlsgonewise каза:

    Много се надяваме….

  3. pier каза:

    Старец не умирай, че юе изчезне България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.