Време за размисъл при Даниела Горчева

Изключително интересни и силни статии на Даниела Горчева в блога и за посещението на Антон Дончев в Холандия (Боже, какво ли си мислят тези хора за нас при простотии като тази „Боян Расате обижда посланика на Холандия„).

Първата (много, много силна), „Антон Дончев в Европа“ не случайно прави алюзия с прочутия Алеков герой, а защо, не е лошо да се прочете. Когато наричаме академиците си Ганювци, при това напълно заслужено, значи цялата система е построена по грешен начин върху изгнили основи. И е време да и се тегли един шут, барем рухне, за да може да се изгради нещо напълно ново.

Другите две, „За родолюбието“ и „Време за мислене“ хвърлят по-широк поглед върху патриотизма и патриотарството, насадения национализъм, политическите поръчки и историческите мистификации, които се използват като извинение за насилие и дискриминация над големи групи български граждани.

И един много важен въпрос: „Не мога да ги разбера и опълченците на „българщината“, тези велики патриоти, които настояват, че сме деца на изнасилени българки и потомци на роби, търпели безропотно цели пет века тежко робство, а не на земеделци със своя земя и кооперации, на занаятчии със свои еснафи, на търговци с кантори и в най-отдалечените градове на голямата империя, на хора, които са имали свои църкви и училища, издавали свои вестници и списания, пращали децата си в чужбина да учат, и на хора, вдигали въстания през всички векове от завладяването на България до освобождението й. Има нещо наистина патологично в тая „патриотическа“ нагласа.“ Да, кой ни накара да се гордеем с Андрешко и правешкия селянин, с неграмотността и простотията, с некадърната керамика и Пирин фолк?

Честно казано, много се радвам, че по света виждат и българи като Даниела Горчева, а не само „академик“ Дончев, „професор“ Димитров и Боян Станков.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

3 thoughts on “Време за размисъл при Даниела Горчева”

  1. Ако по света се появят повече българи като Даниела Горчева, много скоро България ще изчезне от картата на света!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s