Additive free tobacco

Тези дни попаднах на датски цигари, в които няма добавки. Това е нещо ново в асортимента от еко, органик, био и така нататък продукти, които напоследък започнаха да се появяват дори и у нас, къде по-съмнителни, къде не чак толкова.

Но мисълта ми е за тютюна. Аз съм пушач вече 17 години, като през последните 2 години пуша по 1-2 цигари на ден, а има дни, в които даже и не запалвам. Не ми пречи да не пуша в заведение, така че новите разпоредби не ме плашат, но пък не смятам и да ги спирам. Напълно съзнавам какво правя и мразя някой да ми размахва пръст и да ми прави забележки. И за капак съм достатъчно възпитана, за да гледам да не преча на никого с навика си.

Обичам да пуша и няма да спра, така че продукт без химия вътре напълно би задоволил потребностите ми от органик-френдли вреден навик. От хора, които са гледали тютюн, както и такива, които работят в тютюневата индустрия знам, че тютюна се обработва с тонове химикали, за да придобие точните нива на катрани и никотин, както и определени вкусови качества, но за тяхна сметка в продукта се натрупват допълнителни вреди вещества, които правят цигарите десетки пъти по-опасни от това, което са пушили хората до преди стотина години. Дядо ми, който разбираше много от тютюн, обичаше често да дава за пример пра-дядо ми, пушач на домашен тютюн, вечно с луличка, отишъл си кротко на 93 години.

Честно, не искам да пуша и бонуси. Така че не е лошо на цигарите, като на хранителните продукти да се обозначат добавките, които сигурно ще заемат половин учебник по химия и да се разясни какво точно причиява рак на белите дробове. Искам и да продават натурални продукти за хора, които са направили своя избор да пушат, но търсят истинското и качественото. Както не ям вафли и кремвирши, но пък си купувам био домати, така искам и да имам избор за всичко останало.

Друго нещо, което ме ядоса тези дни са снимките на бели дробове и тумори по цигарите във Великобритания. Идеята е ок, но това са двойни и тройни стандарти. Ще го приема, когато на бутилките с алкохол наслагат снимки на цирозни черни дробове, по вредните храни наслагат снимки на запушени аорти и затлъстели деца, а на консервите с кучешки храни такива на рак на стомаха.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар. Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Additive free tobacco

 1. bronco каза:

  ми да! да гъ ева…

 2. пламен каза:

  Започваш прилично, но завършваш по типичен за пушач начин…

 3. nervousshark каза:

  Защото съм типичен пушач… И защото познавам повече пострадали от пиене, отколкото от цигари. Изнервя ме цялото толериране на алкохола и холестерола.

 4. xunap каза:

  Цигари без добавки са поредното зелено перде. Със или без добавки цигарите са си вредни. Между другото колкото по-леки цигарите, толкова повече добавки има в тях. Хитро, нали? Хората си викат, че няма да спират, а ще минат на леки. Резултат-тровят се повече.
  А пробвала ли си сама да си отглеждаш тютюн? Така със сигурност няма да има каквито и да е добавки вътре. Като начало: засади си „Вирждиния“ и ориенталски и ги смесвай.
  А относно страшните етикети: разликата между цигарите и останалите вредни неща (алкохол, фафли-холестеролки и т.н.) е, че към никотина се развива силна зависимост – 75% от запушилите се пристрастяват. С другите продукти този процент е много по-малък. Не казвам, че алкохола (или сланината) причинява по-малко вреди, но с него се физически се привиква по-трудно.
  Нищо лично, но общото между пушачите е, че са склонни към самоизмама. Наместо да спрат да пушат, те си измислят оправдания и се лъжат сами. Така че, ето ти насреща поредното успокоение и оправдание спрямо себе си: ПУША БИО ЦИГАРИ! Много по-малко вредни са! (А всъщност са си същите боклуци).
  Извинявам се, ако съм те засегнал, мое лично мнение си е.
  Христо
  Христо

 5. nervousshark каза:

  А, спокойно :) Всяко мнение е добре дошло. Както писах по-горе, напълно съзнавам какво правя, домашен тютюн пушех, докато дядо ми гледаше, завиваше много хубави махорки.
  Колкото до привикването към алкохола и последиците от него, както и за сланината – това е една много обширна тема, която не обичам да засягам, само мога да ти кажа, че у нас инфарктите са повече от броя на членовете на семейството – живи и умрели.
  За леките цигари това което казваш е напълно вярно.

 6. junky каза:

  мда за алкохола подкрепям… а в БГ има един много добър тютюнец, пак без добавни, Pueblo… за първи път попаднах на него в Германия, три дни по-късно – на Женски пазар :) Иначе Domingo Virginia Blend още държи класацията ;)
  поздрави, нервно акулче :)

 7. Grimm каза:

  Подкрепям те напълно. Адски се дразня на двойния стандарт пиене-пушене. Значи ако изпушиш 10 цигари, куцо и сакато ще те заклейми и ще ти изкара какви ли не доводи, колко лошо правиш. А ако излюскваш шише ракия на вечер – щото много бачкаш и си под голям стрес – а, лошо няма. Даже могат и да те погледнат със страхопочитание. Ако си оповръщал етажната площадка – и бонус ‘голям пич’ може да получиш. От алкохол има починали НЕ ПО-МАЛКО хора отколкото от цигари. Колко са умрели в катастрофи причинени от пияни водачи? Колко семейства са се разпаднали заради алкохолизма на единия/двамата? Какви ли са щетите от едно такова ‘семейство’ върху децата им – всеки ден бой,скандали и пиене? Ама никой не мисли за това, а ако си натоварен лекарите съветват по едно малко вечер преди лягане. Битов алкохолизъм.
  Не искам да защитавам пушенето, аз самият скоро спрях. Ама айде да не се прави на по-светци от папата в борбата с пороците? Като ще се борим за здравословен живот, поне да не сме лицемерни.

 8. nervousshark каза:

  Grimm, каза го по-добре, отколкото аз успях.

 9. elitsa mateeva каза:

  абсолютно те подкрепям, макар че не пуша.

 10. krassyo каза:

  За това – забрана върху продажбата на тюъюневи изделия и алкохол, както и солидни глоби за производителите на храни с консерванти или генетично модифицирани такива. Какви са тия двойни стандарти.

  Шегата настрани, но кой ще има полза от това да не се продават отрови и фрашкани с боклуци продукти? Никой. Чета, мисля и въпреки това не намирам логика – каква е файдата да се блъскаш с уж екологично-зелени продукти като еко-доматки като ще затапиш отгоре с двечки еко-пирончета? Не можеш и да твърдиш, че отровата в минимални количества не е вредна :-)

  Сега малко фактология: бях някога в лагера на пушачите (това някога беше само преди два месеца) и ми е истинско удоволствие, че се мотивирах да преборя коварния порок, но заедно с това теглих чертата и на консумацията на алкохолни напитки. Вече пия минимални количества (до 200гр само бира) и само по повод.

 11. нико каза:

  надявам се някой да напише коментар след като се е разболял и да сподели опит … а от друга гледна точка аз не виждам абсолютно нищо хубаво в цигарите и неразбирам хората които виждат …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.