Наблюдения, разсъждения, София и глупости

Напоследък повечето постове тук са породени от ужаса ми от града, в който живея и от пътното движение в България изобщо (по едно време бях зациклила на тема българска политика, реших да намаля леко, ама не – ако не е едно, ще е друго). Започва да ми писва, а и май не съм единствената – вчера по темата са писали Никола и Комитата.

Другото, което забелязвам, всъщност направо ми се набива на очи последните месеци е бейби-бума, който България в момента изживява. Всички чакат първо, второ или даже трето дете, при мен само има пет момичета в майчинство, четирима татковци и няколко очакващи и изобщо, кой ли няма бебе днес. Което е прекрасно, пък и най-сетне ще се затворят човките на стоте интелектуалци-родолюбци-гоцелизци, които непрекъснато известяват края на българЩИНАТА, изчезване на нацията и не знам какви още апокалиптични бедствия (според тях), породени от демокрацията и пазарната икономика и прочие дивотии. Ето ви, чички, резултат от икономическия растеж.

Как обаче тези хора ще отгледат децата си, съвсем не ми е ясно. В нашия любим, прекрасен, столичен град. В момента вече няма места в детските градини (каква истерия около записването, какво чудо, пък и лелките избягаха), улиците са зверски задръстени, а трафикът е такъв, че децата се водят навсякъде, защото и нормален човек не може да пресече. Ако не те прегазят, някой ще те изръси за пари и ще ти вземе телефона.

Най-безумно обаче е положението с новите квартали, като Малинова долина и Манастирски ливади, в които едва ли някой е предвидил да има нови градини и училища, така или иначе на кой му дреме? Не знам сега живущите там къде си пращат поколението, но най-вероятно е или в съседните квартали, или някъде в центъра, докъдето се стига с кола, губи се време, стои се в задръствания, а хлапетиите никога няма да знаят какво е да се моташ след даскало и да правиш бели по пътя. Може би сега не се усеща толкова силно, но когато ножът опре до кокала на всички тези млади хора, които се заселват в момента там, ще стане страшно. Не може да строиш нови квартали и там да няма никаква инфраструктура. Всъщност може и това, добавено към отпадните води в мазите, калта, липсата на училища и градини, места за игра и спорт и градски транспорт, задръстванията, паркиралите една върху друга коли ще се превърне в много сериозен проблем. Гета вече има достатъчно, както и загубени за обществото хора. 

Такива мисли ми се въртят в главата последните дни. Казано е: поискайте, и ще ви се даде, но не знам дали достатъчно силно искаме да живеем в нормален град. Нещата никога няма да се върнат, но трябва да се поправи това, което стана, защото докато има повече ученици в моловете, отколкото в час, тази държава никога няма да се оправи.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия. Запазване в отметки на връзката.

13 Responses to Наблюдения, разсъждения, София и глупости

 1. Радан каза:

  Mдааа,

  поставяш ключовия въпрос. И аз го гледам бейби-бума, поне в София и Варна е сигурен факт.

  Аз след година някъде ще бъда новодомец в „Манастирски“-те … не ми се мисли. Без да имам договор със срокове, надявам се скоро и потомство да имам. Кофти комбинация :)

  Изобщо това е интересен „квартал“, мисля да напиша някой пост по темата скоро. Хем е супер готино да гледаш Витоша пред прозорците си, хем е на булевард България, хем е доста скъпо, хем няма градинка, паркинг, детска градина, училище, канализация, сигурно скоро няма да има и водопровод, щото няма да издържи…

  Проектонаселението е предимно средна ръка млади хора, групата, която аз определям като „програмисти“, макар да имат всякакви професии. Интересно невидимата ръка на пазара какви ще ги надроби, когато строителната вакханалия свърши :)

 2. Радан каза:

  От друга страна…

  Чудя се докога ще си късаме нервите да обясняваме очевидното на тези, които така и така го виждат.

  Докато има телешко контрафиле по 18лв./кг http://hobbitkitchen.blogspot.com/2008/09/blog-post_15.html , можем да правим далеч по-приятни неща:)

 3. Nikola каза:

  Ха, програмисти е добро име за тая прослойка :) Иначе шокиращото в тия квартали е, че нямат улици дори. Жестоко е как се строи просто и е жестоко как ще се рути..
  А контрафилето.. мм… не е лоша идея ;)

 4. Комитата каза:

  Да и за мен това е пълна загадка. Как така бяха построени цели нови квартали, в които може само да се спи, но нищо друго – нито да стигнеш с транспорта, нито да паркираш, нито да ползваш медицински и образователни услуги, да не говорим за такива „глезотийки“ като паркове и детски площадки. Кой ни приравни към същества, които имат нужда само от място за сън и от нищо друго.

 5. nervousshark каза:

  Тези хора, които Радан добре обобщава под „програмисти“ са основата на една нормална средна класа у нас, при това с акъла си и знаеща какво иска и как да го постигне, по мои наблюдения. Затова ми е интересно как ще се развият нещата и какво ще направи тая прословута невидима ръка в дългосрочен период. Новите квартали бяха посротени от предприемачи с цел извличане на бърза печалба, но хората, които трябва в дългосрочен план да извлекат полезност, няма да бъдат удовлетворени и тогава има няколко възможности – подобряване на околната среда и инфраструктурата или бягство и падане на цените и гетоизация в последствие.
  Все си мисля, че понеже местата са хубави, хората ще поискат да живеят по-добре и ще оправят средата си.
  Иначе, Комита, според мен ние сами се приравняваме, като се съгласяваме на тези условия. Поне през последните няколко години, когато хората имат избор. Но пък и не беше редно изобщо да се издават разрешителни за строеж, без да са измислени нещата. Но идеята на строящите никога не е била хората да са доволни, а бързо да се прибере каквото може.
  И честно казано, напоследък толкова ми е отчаяно и безразлично, че вече не ми се занимава с тези, които много добре виждат какво става. Така че да, ЗА контрафилето :)

 6. kassitra каза:

  бих искала да кажа няколко неща, :
  в софия се строи БЕЗОБРАЗНО – в последните години се загуби не само образът на софия, но и сякаш никога не го е имало…
  строи се, защото има хора, които печелят /много/ пари от това и такива, които са готови да харчат / продавайки 3-4-5 стайни апартаменти по провинцията за 2-стаен в софия, примерно -друга тема/…
  тук има едно обаче, обаче – разрешения за строеж се издават от централизирана структура, които би слевдвало да е в състояние да действа като такава най- малкото чрез елементарна комуникация между звената и отделите си. Главният архитект, след като е толкова Главен – би следвало да предложи един общ устройствен план, който да бъде одобрен. И който няма да забрани строителството, но поне може да го направи малко по-поносимо- от естетическа, практична и здравословна гледна точка. А не да дава разрешения на поразия….и тук се сещам – ако искаш един проект в ДАГ да бъде преместен от един етаж на друг, за да бъде разгледан, спокойно можеш да си заделиш едни хиляда лева – ей така за отскок…по – нататък – повече.
  може пък да му се вижда краят – търсенето пада, строежите са готови, кредитите започват да се плащат трудно – и някои банки стават собстеници на цели комплекси…
  факт е обаче, че все повече хора не желаят да живеят в софия – просто нищо от предлаганото, отнесено и към цената, не се вписва в представата им за нормален живот.

  Честит празник, софиянци!

 7. Графът каза:

  Друго не може и да бъде докато градските управи с кметовете начело се занимават с „голямата политика”.
  Не ви харесва София? И на мен не ми харесва! Но кметът ù има най-висок рейтинг в държавата, спечели съкрушително местните избори и се готви отново да вземе най-много гласове. Питам се, кои са тия софиянци, които харесват сегашната София?

 8. batpep каза:

  хаха, сетих се когато си продадох апартамента в центъра и зех една торба пари, и си обикалям по обяви да си търся нов, та се озовах в китната малинова долина. некви кутийки за по две торби пари. – що така, бре, питам брокерчето – откъде пък им измислихте тия цени на тия боклуци?
  – ми – поти се то – елитен квартал, ето я витоша, новичка сграда…
  – е кво му е елитното, бе, витоша ли?! че тя и от волуяк се види. ама волуяк е поселище, а тука една улица нема като хората, бира нема откъде да си купиш, вода нема, ток нема, колата къде да си спра нема… то аз и у центъро съм живял, ама такова чудо не бех виждал…
  момето като че ли схвана смисъла, нищо че не беше гледала оркестър без име :)

 9. xunap каза:

  Чудя се на хората, дето мислят да правят деца как се навиват да живеят в квартал без детска градина и училище. Че то по-добре да живеят в панелните квартали като Красна поляна. Тъй де… Не може навсякъде с колата, човек може да се побърка… А за това колко скъпо излиза думи нямам.
  А за градското планиране направо онемявам. Абе нов квартал трябва да си върви с метро под него. Не се бъзикам! Всичко друго е див лобизъм на автопродавачите и продавачите на горива. Бат Бойко им помага – разширява улици и булеварди и бави строежа на метрото. Имаме си релси в София, по които може да върви градски влак, ама всички се правят на ударени. Абе нали по-чист въздух, по-малко време за пътуване, по-добър живот. Маани. А за условията за каране на колело мога да кажа че трябва да си корав пич (като мен), за да движиш с колело из целия град. На единствената велоалея (от Княжево до Руски паметник) пълзят пешеходци като хлебарки, без глас оставам да им викам да се пазят.
  Айде, че ставам мърморещ…
  Живи-здрави!
  Христо

 10. nervousshark каза:

  Христо, и аз съм от тия, дето пълзят по алеята, ама това е, защото пък съм пешеходец, а и за нас няма много място. по алеята поне няма паркирани коли с долопени до стените муцуни.
  Трябва да си поискаме това, което ни трябва – алеи, тротоари, училища, градини и прочие, абе общо взето всичко, защото засега управниците на тоя град си живеят и действат в относителен комфорт и не им дреме особено какво става.

 11. batpep каза:

  абе, ние да не сме от една маала

 12. nervousshark каза:

  ами не знам, аз съм в Кривата река :)

 13. batpep каза:

  е ние пък сме в старата овча, срещу павлово. значи – в двата края на Алеята.

  апропо – вчера гледам започнали да махат плочките покрай перловската река по евлоги георгиев, май се пънат да правят още една вело алея. само не знам що точно там, то си се караше екстра и по плочките. на популизъм и излишно харчене на парите ни ми повонва. отново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.