„Защо сме русофили“ в „Дневник“

От статията на Бойко Пенчев в Дневник Защо сме русофили?:

„Яростното българско русофилство е рожба преди всичко на антизападната и особено на антиамериканската нагласа. Това е старата съпротива на недоразвитото срещу модерното, на периферията срещу метрополията. На неразчленения колективитет срещу индивидуализма и присъщата му персонална отговорност… Неприязънта към Запада има дълбоки социални и психологически причини. Рисковано ще ги обобщим така: Западът винаги е обозначавал онзи полюс на прогреса, спрямо който ние сме изостанали… Русофилството е израз на желанието ни да си останем същите. Западът е като свръх-Аз, който ни поставя някакви норми за постигане. А ние не искаме – те ще ни кажат на нас… И се започва – славната българска история, култура, интелект, полова мощ, спортни успехи и какво ли не. Само и само за да оправдаем леността, с която киснем в ориенталското си шуробаджанашко блато. И се възхищаваме оттам на руските танкове.“

Националните ни комплекси приемат формата на филии и фобии сигурно вече повече от 200 години. Но явно за тях и за това което ги поражда лек няма.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to „Защо сме русофили“ в „Дневник“

 1. А защо в „Дневник“ (и не само) има много статии, но само едно мнение?

 2. nervousshark каза:

  Не мога да разбера въпроса?

 3. Ще перифразирам: Защо „Дневник“ се държи като „Работническо дело“ с обратен знак?

 4. nervousshark каза:

  Аз пък си мислех, че постът е за филството и фобството на българина, а не за Дневник, Работническо дело или Русия.
  Мисля, че изместваш темата.

 5. Радан каза:

  Да, Бойко Пенчев е изобщо „външен“ колумнист (ух че дума) и пише предимно в „Литературен вестник“ (което си личи от статията – тя е по-скоро културулогично есе, отколкото анализ на кризата в Южна Осетия).

  А иначе е доста обичайно един вестник да има видима позиция в подобни ситуации, макар и „Дневник“ и особено „Медияпул“ да публикуваха доста различни материали.

 6. nervousshark каза:

  Не знам, аз лично възприемам есето на Бойко Пенчев като реакция на безбройните идиотски коментари около конфликта (а и не само около него), а не на случващото се в Кавказ.
  То касае нас, колкото и да не ни харесва и в голямата си част е съвсем правдиво, от което боли.
  Винаги съм смятала, че съм над тези неща, но и в мен е заложено да съм фоб донякъде, и фил в същото време.
  Но тази тема е доста по-трудна отколкото колко са тъпи американците и колко са велики руснаците, или пък обратното, като всички, като интелигентни хора знаем, че не е редно от никаква гледна точка така да се обобщава.
  Иначе Дневник има право на своя политика, но понеже не пасва на масовия вкус, значи е неправилна, лоша и престъпна едва ли не. И на мен не ми харесва политиката на телевизия СКОТ, която е хем великославянска, хем русофилска, хем националистическа, хем на баба си в гъза, но смятам че имат право на свободно слово, стига да не престъпват законите на държавата. Ако ги – има си институции, на които пиша, ако попадна на нещо нередно, което става веднъж на 2-3 години, тъй като от доста време не гледам телевизия.
  А за титлата Работническо дело няколко други бегача водят с няколко обиколки, като любимия ни „Труд“ например, който миналата година в редакционна статия обясни на всички, че трябва да благодарим на Путин за гасенето на пожарите у нас.
  Е, добре, че все пак има някакъв плурализъм у нас. Куцичък леко…

 7. Daggerstab каза:

  Съвет – добави един чифт кавички в заглавието, защото иначе човек придобива съвсем други очаквания за темата. Е, стига да не е направено преднамерено. :)

 8. nervousshark каза:

  Май трябват два чифта :) И на името на статията, и на името на вестника :) Мразя кавички, но ще сложа, за по-прегледно.

 9. Всеки вестник има право на собствена линия. Нормално.
  Но „Дневник“ с претенциите, че е за по-умна и разсъдлива публика, може да си позволи да излезе малко от рамките на филии и фобии. В момента там мнението относно „Големия Брат“ (по избор) е само едно.
  За сравнение вижте днешния „Наблюдател“ в явно подкрепяния от овергазки пари „Сега“: http://www.segabg.com/online/sect.asp?issueid=3064&sectionid=5

 10. nervousshark каза:

  Последните месеци на няколко пъти съм разочарована от „Дневник“, така че не ги защитавам, но статията на Бойко Пенчев ми хареса.
  Иначе, не мисля, че у нас в момента има медия, което да е достатъчно независима, за да може да каже „да, това е МОЯТА политика“, а не на този или онзи спонсор, поръчител, и така нататък.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.