Интервю с Цвета Трифонова по повод досиетата и други неща

В блога Дилмана на Даниела Горчева е публикувано интервю с Цвета Трифонова, специалист в сектор „Литературно изворознание” на Института по литература при БАН. Публикувала е „Писатели и досиета”, в която изследва съдбата на българския културен елит след 1944 година.

Интервюто е изключително интересно и си заслужава да се прочете, а аз (дано е позволено) ще извадя тук няколко откъса, които ми направиха огромно впечатление:

„…Излязох от тази читалня с убеждението, че съм се докоснала до нещо чудовищно и ужасно. Просто видях, че тази система за тотален контрол и репресии е едно  паразитно, абсолютно разрушително чудовище  –  нищо не са пазели и защитавали, напротив, разрушавали са българското семейство, трудили са се да унищожат  моралните устои на човека и да убият творческите сили на нацията. Изсмукали са  огромни средства и жизнените сили на народа ни. За мен не само репресираните и следените са жертви – жертви са и част от вербуваните агенти и доносници. Престъпниците са онези, които са създали и ръководили системата. От тази работа и от тази книга ми остана огромно отчаяние за съдбата на страната ни, за моя собствен живот, за децата на България. Върху всички нас тежи злокобна сянка, нищо не може да разцъфти в тази печална  долина. Мъртвилото се  дължи на  октопода ДС…

…Аз подозирам, че искат да ни внушат например, че е гордост да имаш картонче  и ДС- псевдоним, а не само едното честно име. Като залеят държавата с картончета, ще се окаже, че нямаме друга морална и политическа алтернатива. Всички сме чеда на ДС и това си е…

…Комунизмът не е само идеология, той е въплъщение на първични субстанции –  омраза, завист, садизъм, гото­ванство, умствена тъпота. Неговите адепти винаги са мразили и мразят умните и талантливите хора, ненавиждат можещите и работливите. След 9 септември унищожиха с нечовешка жестокост творческия елит на нацията, обезглавиха я духовно и я обрекоха на простотия. Затова сега  сме добри в чалгата. Но могъщият наследствен  генофонд продължава, макар и рядко, да създава таланти. Които не могат да  бъдат убити, трябва да бъдат купени или опозорени…

…Някой може ли да твърди, че ще си остане герой при всички обстоятелства – ами ако го изнудват чрез близките и децата му? Много бързо забравихме в каква безизходица и безнадеждност живеехме и си мълчахме за всичко, а сега вече сме безгрешни ангели, защото не сме се поддали. Не сме се поддали, защото сме били достатъчно незабележими и никой не ни е притискал… „

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Интервю с Цвета Трифонова по повод досиетата и други неща

 1. templar каза:

  Пускаш матралчетата по-бързо и начесто, отколкото човек може да изкаже възхищенинето си :) Поздрави!

 2. nervousshark каза:

  То само идва. За съжаление такава ни е действителността, човек изпада в ужас и възмущение по двадесетина пъти на ден и рядко във възхита, когате срещне нещо смело и истинско.
  Това си мислех вчера, ако държавата беше по-наред, щях да пиша доста по нарядко.

 3. trixter каза:

  Уви, хич не е наред държавата.На последък си мисля, че се работи много целенасочено за съсипване на образованието в България. Тези мисли ме налягат , защото се улавям, че колкото повече уча – толкова повече въпроси си задавам. Явно целта е хората да не се замислят много-много, а да гълтата кашата, която им се предлага.

 4. Nikola каза:

  Доста впечатляващ текст, мерси!

  Трикстер: Съгласен съм. В крайна сметка хората са унищожили или покорили интелектуалния елит след 9.9 сега могат да се погрижат да не се създава нов. Каква по-добра стратегия за тая цел освен да се унищожи образованието.

  Говорих си вчера с един унгарец затова какво се прави за наука и образование там и ме хвана срам… Както е тръгнало никога няма да стигнем дори средна Европа.

 5. elitsa mateeva каза:

  v durshava, koiato di6a blagodarenie na koruptiata si, obrazovanieto e opasno i vredno, mnogo malko sa li4nostite, koito bihme kategorizirali kato kulturen elit, taka 4e stremleniata kum obrazovanie i nauka sa pove4e ot sme6ni, nadiavam se, 4e vse pak onezi, koito ostanahme tuk ste se opitame da zapasim i rabotim v polza na stoinostni kausi…oh, taka ne mi se shte da im se davame na „lo6ite“ :)

 6. Grimm каза:

  Nikola, trixter – прави сте. Уви. Особено – ‘целта е хората да не се замислят много-много, а да гълтата кашата, която им се предлага’. Според мен това не е проблем само в България. Това е новият световен ред. Превръщаме се бавно но сигурно в армия от действащи и немислещи. Живеем не както искаме, а както ни се внуваша че трябва. Ядем не каквото искаме, а каквото ни се дава. Слушаме и гледаме това, което ни се предлага. Купуваме последните рекламирани стоки, а след 5 дни бързаме да купим следващото ‘най-ново и хубаво’. Сменяме си хладилници и печки на 1-2 години – защото ‘знаем’, че идват нови и по-хубави (а и защото сега умишлено се произвеждат стоки, които след 1-2 години са морално/технически стари/негодни) – защо да се произвежда качествено, така и така след 2 години има нов модел за който са похарчени пари за реклама, производство – трябва да се избият тези разходи, производителите трябва да работят и работят.
  Последната и най-страшна стъпка ще е ако и започнем да мислим не както искаме, а както ни се внушава че трябва.
  И докато в белите държави все пак има пролуки за измъкване, в България през последните години се тъпче методично и най-малката възможност човек да изплува.
  Излиза, че Господ все пак не е българин.

 7. Valexis каза:

  Много жалко! Жалко за тези, които работим, учим, раждаме и сме свидетели на цялото това тъпчене на долу. Страшното е , че въпреки всичките ни напъни да останем над тинята, все повече затъваме. Огледайте се….. няма къде и за какво да се хванем , освен за собствената си коса!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s