Дивотиите на Масларова-Мичурин

От интервю във вестник Култура с проф. Калин Янакиев (с когото не съм съгласна по всички въпроси, но това в случая няма никакво значение) научавам, че преди месец министър Масларова в интервю в град Русе съвсем официално обявила, че държавата ще финансира генетични изследвания на бременни жени, и че (цитат от интервюто с министъра) „за жени, които не се явяват на подобни прегледи, вероятно ще има санкции и те после няма да могат да претендират за помощи от държавата„(!), като според г-н професора „следователно истинската цел е, ако тестовете покажат евентуални увреждания, майките да се насърчат да абортират, за да няма проблеми, аналогични на този с дома в Могилино, който ни оскандали в цяла Европа. Аз направо бих искал да кажа, че подобно изказване намирисва на евгеника…„.

На мен ми намирисва не само на евгеника, но и на простотия, политическа неграмотност и псевдо-наука, но какво ли пък, все пак според любимия на партията и Маркс подобни деца са Völkerabfälle, които трябва да изгорят в пожарите на революцията. Какво ли не изгоря в тоз пожар досега.

Нямам думи просто, въпреки че от тази госпожа (и цялото им правителство) съм свикнала да чувам какво ли не. Това ли е начина да се справите с проблема Могилино? С „прочистване“ на генетичния материал? И със спиране на помощите и детските за генетично непригодни родители (които просто са готови да поемат риска да отгледат децата си такива, каквито са) и деца? Каква е гаранцията, че „евентуалното увреждане“ от тестовете е действително? А усложненията след аборт?

И Химлер, освен Маркс би се гордял с вас!

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Дивотиите на Масларова-Мичурин

 1. trixter каза:

  Майката, на милата г-жа Масларова, едва ли си е правила такъв тест – уви.

 2. taralejkite каза:

  Wooow. Мислех дълго да реагирам, ама уви останах без думи. Абсурдно, откачено, консервативно, неетично…………
  Лошото е, че слушах и един гинеколог, който обясняваше същото по национален ефир. И за съжаление става дума за болести и състояния, които не са несъвместими с живота. (т.е. в един по-малко неидеален свят можете да си живеете с тях, без майка ви да е виновна пред държавата).
  Иначе не съм сигурна, но мисля, че такъв закон не би трябвало да мине, защото е дискриминиращ от една страна, от друга е антиконституционен, защото въвежда задължителни изследвания.(може и да не познавам достатъчно добре конситуцията).
  Иначе аз Калин Янакиев хич не го обичам по други причини и смятам, че това изказване е продиктувано и от религиозния му светоглед, но съм съгласна.
  Проблемът е не само, че е евгеника, но и че въвежда едно неолиберално и утилитаристично разбиране за човека и здравето му, което поставя колективната ефикасност над човешкото достойнство.
  Сори, стана дълго.

 3. razmisli каза:

  Познавам Калин Янакиев. Смятам, че е добро човешко същество, но е доста пристрастен. Категорично не споделям религиозните му възгледи и особено желанието му да ги прилага в обществото. Oсобено греши в прилагането на философските си възгледи към политиката.

  Но предложението на Масларова е толкова скандално, че се чудя за друго – как не е предизвикало по-значителна реакция? Сигурно защото темата с уврежданията все още е далеч от мисълта на повечето хора. Които си мислят, че те някак са богоизбрани и никога не би им се случило да имат нещо общо лично с такава ситуация.

 4. yoalbo каза:

  + Масларова-Могилино (http://www.gatchev.info/blog/?p=567) + Няма ли кой да ни отърве от Масларова?
  (http://idiotite.com/)+…
  !!! trixter!

 5. nervousshark каза:

  taralejkite: мерси за коментара. обичам такива, които казват нещо. и направо си е кратък :)

  razmisli: аз също харесвам професора, но това не ми пречи да не се съгласявам с него по голяма част от нещата. в крайна сметка точно разнообразието в мненията ражда добрите неща. а колкото до липсата на отзвук около това изказване на Масларова – и на мен ми е много чудно, ама то насред всичките простотии се губи, пък и много хора имат интерес да не излиза наяве какво точно говори министъра.

  трикстър: според Дарвин тази госпожа едва ли би оцеляла, но както виждаме точно такива не само оцеляват, но и просперират. мисля да напиша студия и да кръстя феномена „парадокса на Генова“ (по подобие на парадокса на Леонтиев).

  г-н Апостолов, затова и казах че Химлер би се гордял с нея :)

 6. elitsa mateeva каза:

  tova si e 4ist genocid, miri6e na pove4e ot hitlerisum, zna4i izliza, 4e triabva da budem 4isti, dobre, 4e maslarova ne e kazala, maikite da iznosvat deca s ariiska kruv, i voob6te Maslarova bi triabvalo togava da zabrani su6testvyvaneto na vsiakakvi otklonenia ot normalnoto :)

 7. trixter каза:

  Между другото моят първи братовчед е със синдром на Даун и е пич!!!Може да съм била крайна в първия момент, но – както и да е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.