Отново за Френската и петиция в покрепа на г-жа Малинска

Тук можете да подпишете петиция в подкрепа на г-жа Пенка Малинска, дългогодишен директор на Френската гимназия в София, отстранена по един съмнителен и неприемлив начин.

Междувременно учителите от гимназията са изпратили ново писмо до г-н Вълчев, министър на образованието, което ще препечатам тук, и което надявам се, ще хвърли допълнителна светлина върху скандалните събития, които се случват в гимназията последните седмици:

„ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г-Н ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ,
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО

От преподаватели в 9 Френска езикова гимназия, София

Господин Министър,

Обръщаме се към Вас за съдействие във връзка с възникналия между РИО София-град и гимназията ни конфликт.

Приканваме Ви да вземете спешни мерки спрямо началника на РИО София-град г-жа Ваня Кастрева във връзка с публичните й изявления от последните седмици, а именно:

1.В участието си в предаването “Неделя 150” на БНР от 11.05.2008г. на въпрос на водещата за основанията срещу директора на Френската гимназия да е открита процедура за уволнение, г-жа Кастрева твърди, че назначаването на г-жа Герасимова за временно изпълняващ длъжността директор в началото на годината буди подозрения, поради ангажимента й с фондацията на колеги от училище.

2.В обаждането си в сутрешния блок на Канал 1 на 14.05.2008г. г-жа Кастрева отново се съмнява, този път по отношение на факта, че за седем години г-жа Малинска не е ползвала болнични, а сега, в рамките на годината, излиза за втори път. Освен това изказва в ефир обидни квалификации по адрес на преподаватели от гимназията и на родител на единадесетокласник.

3.По време на участието си в сутрешния блок на БТВ на 16.05.2008г. на въпрос на водещата за причините за предстоящото уволнение на г-жа Малинска, г-жа Кастрева се позовава на недоброто водене на протоколната книга от педагогическите съвети, което би могло някога да доведе до проблеми за някой ученик. На питането има ли такъв случай за седемте години, през които г-жа Малинска е директор на гимназията, г-жа Кастрева отговаря, че няма, но тъй като би могло някога да се случи, директорката на Френската гимназия ще бъде наказана превантивно.

4.На среща с преподавателите от гимназията на 15.05.2008г. г-жа Кастрева заявява, че при взимането на решението за наказанието на г-жа Малинска ще бъде взето под внимание и нейното поведение. Съобщава пред всички, че предстои нова проверка, поради сигнал за влизане на секти в часовете по философия (същото споделя по-късно и пред ученици), при положение, че посещението е часове по психология, а организацията “Младежи на кръстопът” предлага в българските училища помагало, одобрено от МОН и с писменото разрешение на Вашия предшественик г-н Владимир Атанасов. Същата невярна информация излиза и във вестник “Труд” от 19.05.2008г. заедно с невярна информация за фондацията, като част от акцията на г-жа Кастрева срещу Френската гимназия.

Господин Министър,

Въз основа на изредените примери и на факта, че процедурата по уволнението на г-жа Малнска започна два месеца преди края на учебната година, което естествено доведе да разстройване на условията на работа в гимназията и стресира ученици, родители и учители, считаме, че Началникът на РИО София-град провежда преднамерена акция срещу Френската гимназия.

Още повече ни тревожи мракобесният й и полицейски маниер на действие, при който на всички се внушава, че съмненията, подозренията и личното поведение са основание за наказания. Не можем да пропуснем и видимата некомпетентност на госпожата по отношение на изучаваните в училище предмети.

Считаме, че подобно поведение на човек, заемащ толкова отговорен пост, дискредитира както доброто име на училището ни, така и авторитета на образователната система в България. На Вас, като на министър и юрист, оставяме да прецените, доколко допустими са действията на г-жа Кастрева и дали не е редно да бъде поискана нейната оставка.

С надежда, че ще вземете мъдро и законосъобразно решение:

(писмото е подписано от много преподаватели в гимназията)“ 

Още от мен тук и тук, от Темплар тук и тук, от Радан Кънев тук и тук, от Ангел Грънчаров, от Косара Белниколова, от Верина тук и тук, в-к Сега, от Свобода, от Теодора Димова, от Български Хелзинкски Комитет.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия и тагнато. Запазване в отметки на връзката.