Яко ретро

Ако нещо съвсем не мога да разбера напоследък, това е всеобщото залитане по великия музикален стил „ретро от 90те“, както галено му викат. Въпросният стил е сбирщина е от диско хитчета, от които Ace of Base и 2 Unlimited са най-приличното и даже не знам откъде успяват да ги измъкнат, историята трябваше безпощадно да ги е затрила, в крайна сметка кой би съхранил подобно нещо. Е, освен една моя съученичка, която имаше една касета на Хадауей и една на Доктор Албан (това и беше цялата фонотека), които сигурно още си пази. Но айде, да речем че тя страда от носталгия и ходи в Алкохол за да си спомни младините (което силно ме съмнява). Какво правят тълпите в тийнейджърска и пост-тийнейджърска въдраст, които изпадат в истерия и обясняват колко е „яко в Плаза, освен чалгата има и ретро отделение, просто страхотно!“ там за мен си остава пълна мистерия.

Още по-малко мога да разбера защо пускат подобно нещо в хранително заведение привечер, и то в относително прилично заведение, не дюнерджийницата в Студентски срещу Миленката. Направо полудях. Дори преди 15 години не би ми хрумнало да слушам Go where you want, but don’t forget the Omen, камо ли по време на вечеря. Едното обяснение е, че 19 годишната барманка посещава често ретро партита, а френетично-истеричните парчета са израз на мечтите и за бляскав живот сред шампанско, коли, сълзи и заможни мъже (ех Ескейп, ех мили застреляни покойници). Другото – хората съвсем са изкуфяли, а комбинацията от деветдесетарско диско и захаросана поп-чалгица вовеки е пропила в прогнилите им мозъци.

Защото ако слушането на хардкор чалга в стил 6 без 10 може да се обясни с дионисиевото начало, то залитането по пайнер стил/ретро от 90те/хитове по Voice не може да намери никакво разумно обяснение. Ab surdum est.

Няма спасение, колкото и да се опитват да ме убедят, че светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, музика, разни. Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Яко ретро

 1. bronco каза:

  хахаха, заведенията прокламиращи „ретро“ вълната не са едно и две.
  По-интересно е, че възрастовата граница въобще не се свежда до 18 год., за да решим че тези „златни“ хитове се явяват новост за подрастващите.
  На мен не ми пречат, и няма как след като не ги посещавам, но ретро музиката някак свързвам с бони ем и абба, без дори да съм навършил 30.
  Факт е, че доста ще се озоря, ако трябва да издиря такива парчета ;

 2. крис каза:

  не спомена „speedy gonzales“, genesis и zz top… много си смотана – личи ти, че нищо не разбираш от ретро…

 3. epoussette каза:

  Е, и последният кандидат-за-хит на Снууп Доги Дог също е в „ретро“-стил. Ужасно необичайна гледка – Снууп с перука, изкуствени бакенбарди и големи очила. Много смешно хрумване…
  Говоря за Sensual seduction.

 4. Димитър каза:

  Нормално е сега на мода да са 90-те пак след вълната на постпънк и електро(клаш). Преди няколко години четох, че 80-вълната е била възродена от пораснали шефове, които имат влияние в радио мрежите и са почнали да пускат хитове от младостта си:)ю Преди 10 години по VH-1 вървяха парчета от 70-те, преди 5 – от 80-те, сега – от 90-те. След 2 години ще преоткрият Елвис и Бийтълс и колелото ще се завърти отново.
  Друг е въпросът кое е по-добро – Nirvana и Prodigy или Кълчър Бийт и Технотроник :).

 5. nervousshark каза:

  @ димитър, тази мода е у нас от поне 5-6 години, на ретро партитата в Ескейп се събираше пяната на мутрите, а музиката, кояте се пуска, е ултра гнусна. Аз не помня да сме танцували на това – и Технотороник, Снап и U96 са просто чудесни на фона на това, което се пуска. А най-хубаво е в единствената градска дискотека, когато съм на тийм билдинг и няма как да избягам, да слушам комбинация от Ивана и Анелия + деветдесетарско диско. Ужас.

  @Крис, а какво ще кажеш за касетките със зайчето бъни микс? М?

  @Epoussette, нямам против забежките назад, имам против тъпата музика от всякакъв вид.

 6. GoodMan каза:

  Не разбирам от какво е провокирана омразата ти към тази музика.
  Аз съм голям почитател на EURODANCE музиката и слушам предимно такава.
  Постоянно обменям информация и песни с приятели и допълвам колекцията си.
  Има много интернет страници и форуми за EURODANCE музика и много почитатели.
  В ДИСКО-теката се слуша приятна лека и танцувална музика: старо диско от 80-те години, EURODANCE музиката на 90-те и така наречения поп-фолк.
  Съжалявам обаче в ДИСКО-теката НЕ МОЖЕ да се слуша Iron Maiden, Nirvana или Portishead например.
  Феновете на тази музика да си ходят по рок-фестивали и концерти.
  Както са казали хората има пътници за всеки влак.

 7. Euro_33 каза:

  Така наречения стил „Eurodance“ може би вече никога няма да стане на „мода“. Нормално е хората, които през 90-те редовно са посещавали дискотеки и са имали весели спомени в днешни дни да продължават да слушат такава музика. Аз също съм един от тях. Това е като хоби… Поздрави на всички Eurodance почитатели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.