Кафе

coffee-1.jpg

В таз-съботния Light има няколко статии, посветени на кафето, и по-скоро на американския начин на пиене на кафе и по този повод, като човек от Южна Европа, който е твърде убеден, че разбира от кафе толкова, колкото от политика и футбол реших да си направя равносметка как го обичам аз. Оказа се, че хич не е лесно, но сега ще се пробвам да изредя:

– Късо силно еспресо без захар. Нещо, което не мога да понасям е чисто кафе със захар, оставя ми кисел и траен вкус.

– Дълго силно еспресо без захар – най-честия вариант при пиене на кафе навън.

– От кубинска кафеварка, в голяма чаша без захар – традиционното от години, още като малка майка ми ми сипваше един пръст следобед и заедно пиехме кафе. После заедно запалвахме по цигара, сега тя не пуши, а аз много рядко. 1-2 на ден максимум, с хубаво кафе.

– От същата кафеварка с много студено мляко от хладилника. Лятна напитка, като кафето е много повече от млякото.

– Турско кафе, най-добре от чиста Колумбия, става много ароматно, за сметка на това слабо и може да се пие в по-големи количества (повече чашки). Едно време баба ми правеше само такова, като мелеше кафето в една ръчна древна мелачка, после го вареше табиетлийски в бакърено джезве и много често гледаше на всички роднини и познати. Казваха, че познава, но никоя от внучките и не пожела да се научи.

– Напоследък все повече ми харесва да пия шварц кафе, въпреки южняшката ми предубеденост към този тип отварки. Става много ароматно, ако пропорциите са добри, а сместа е специално направена за целта.

– Открих и латето на кафеджийници тип Старбъкс. В момента най-ми харесва това на Coffee Heaven като вкус, пия го или без захар, може и с 2-3 кафеви захарчета. Или си го вземам, или сядам на дълъг лаф-моабет (то кафето навън за какво е?), или чета вестници и списания. Определено възприемам кафето като форма на общуване, в краен случай като всичко друго. И не обичам в кафето ми да има есенции от сорта на карамел, ванилия, лавандула и прочие. Изгъзици тип organic kosher soya milk green tea matcha latte with melon taste според мен са излишни, в този тюрлю-гювеч не може да се усети вкуса на нищо.

– Дълго еспресо със скоч. Напоследък не пия алкохолни напитки по здравословни причини, но обожавам горещо ароматно кафе с 30тина грама скоч и малко захар. Без мляко.

Оказва се, че обичам най-различно кафе и по много също така, за съжаление по-често напоследък пия безкофеиново такова, но определено е гадно. Сега гледам да минавам с по една чаша хубаво кафе на ден, а домашното ми оборудване се състои от кубинска кафеварка, джезве и еспресо машина на Philips без помпа, като налягането идва само от парата. Сортово предпочитам чиста арабика, робустата ми киселее, но няма как, задоволявам се с най-често с готовите блендове.

Мдам, общо взето кафето е едно от хубавите неща на този свят.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

21 thoughts on “Кафе”

  1. @Апостолов: Прекрасна новина! След като обявиха виното за полезно, беше ред и на кафето :)

    Хубава тема, хубава :) Истинското турско кафе е истинска магия, ама трябва джезве, мелничка и мерак.. ех!

  2. Аз съм консерва. Пия еспресо с мляко, без захар.
    Скланям на лате (което по същество е същото, с малко повече мляко) или на капучино (същото, с още повече мляко). Топло.
    И това е :)
    Не обичам миризми и вкусове в кафето. Не обичам шварц. Разтворими кафета пия рядко, обикновено 2 в 1 на Якобс, но като цяло са ми последен вариант, ако не мога да се добера до истинско.
    Да живее кубинската кафеварка, викам аз :) От онези старите, тежките – новите алуминиеви някак не успяват да го правят същото…

  3. много хубава тема, магде.

    „organic kosher soya milk green tea matcha latte with melon taste“ – това ме разрева от смях. искам да го запомниш и да си го поръчаш като отворят startfucks на попа! сигурна съм, че ще го имат.

    искам на баба ти от турското кафе.

  4. @ Nicodile, сега и на мен ми се допи турско кафе от прясносмлени зърна, но се оказа, че мелачката не работи :( Тези дни все пак ще си направя :)

    @Бу, кубинската кафеварка е велико изобретение. А аз пък обожавам вкуса на кафето – в кекс, в шоколад – мммм…

    @ Крисе, непремено ще си поръчам този микс в Старфъкс, а ако може и с 2-3 капки екстракт от сакура, ще постигна естетическо съвършенство – триумф на еклектизъма.

    @Г-н Апостолов, аз съм на принципа от всичко по малко, така е най-добре.

  5. Крис, няма нужда от запомняне, защото те си те питат за всяка една подробност дали я искаш – и затова на опашка за кафе често стават убийства ;)

    Апостол, това, че нещо го няма в Народната библиотека нищо не значи; то по принцип там си няма нищо… хайде, много-много малко.

  6. Хубава статия :) Аз не съм от хората „по кафето“, но ми доставя огромно удоволствие сутрин едно виенско кафе с много канела. Обичам понякога да си правя и някакъв „хибрид“ между виенското и ирландското кафе. За мое радостно учудване ароматите на уискито и канелата създават много приятна комбинация, особено ако имам нужда от малко разпускане ;)

  7. @razmisli, май в европейските старбъксове е по-различно, поне в Англия са с меню, от което избираш готови напитки, без да можеш да си комбинираш сам, нямаше соево мляко и единствените вариации са с нискомаслено мляко и без кофеин. ама ще видим :)

    @мария – това звучи страхотно – уиски с канела, трябва да пробвам, пък макар и със съвсем мъничко уиски.

  8. Shark, меню в Старбъкс? :) Страхотно звучи. То аз често си мисля колко е хубаво понякога да бъдем принуждавани да се вместваме в някакви рамки. А то иначе става непосилна лекота на битието.

  9. Razmisli, менюто е на голямо табло, окачено над бара, като в Онда например тук. Приятели, които са били в САЩ много се изненадват от тези готови менюта, но явно стратегията за Европа е такава, сигурно си има някаква причина, може би консервативността по отношение на кафето.

  10. обичам виенско кафе, т.е. нормално кафе (нито късо, нито дълго) с бита сметана.

    шварц и турско недолюбвам, колкото по-силно и ароматно, толкова по-добре. но задължително горещо, със захар и както вече споменах с бита сметана (е, става и с суха или в краен случай и течна сметана :-) )

    желателно е отстрани да има чаша студена кока-кола :-)

    ЦЪК -> http://img217.imageshack.us/img217/7699/dsc07916xs7.jpg :-D

  11. Simplyblue, тази масичка нещо ми е много позната, хмммм.
    Най-хубавото на кафето е, че има хиляди начини да го пиеш и всеки открива своя :)

  12. Пък аз чак сега се разписвам в тази тема, ама да си кажа, че и до ден днешен си пия турско кафенце, което варя в медно джезве на бавен огън и си го правя, като смеся равни части Колумбия, Коста рика, Мока и Рио Минас :Р

  13. Аз обожавам Jacobs Monarch, с повече мляко и щипка кафява захар (кафето го правя в обикновена машина да кафе, пара през хартиен филтър)… Божествено е!

    Страхотен постинг за кафето, прочетох с голямо удоволствие! :-)

  14. аз много обичам да пия кафе
    сутрин като стана от леглото минавам през банята за да си измия зъбите закусвам и хуквам по заведенията
    обикновено ги посещавам по 8-9 а и повече от сутрин до вечер някои от които по 2-3 пъти на ден
    именно по толкова големи чаши ароматично италианско еспресо изпивам всичките ги пия чисти и горчиви без захар много рядко си позволявам в някоя от тях да ми сипят мляко
    не случайно съм се оставил да бъда изцяло зависим от тази ободряваща магия която през целия ден ме обгръща с мекота каквато безспорно е кафето
    като страстен привърженик на ароматната напитка ще изредя всичките марки кафе които съм пил до сега
    а те са
    елит
    якобс монарх
    якобс меджик
    нова бразилия
    спетема рагаци
    спетема делиция
    лаваца
    буонди
    или
    маестро лоренцо
    нескафе класик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s