Медийни простотии

Напоследък кражбите на снимки и други материали като че ли зачестиха. Или пък винаги ги е имало, но не се е виждало толкова.

След снимката от кулинарния ни блог и снимката от блога на Еленко нови два случая: „Стандарт“ (отново) публикува незаконно снимка от блога на Петя, а news.bg пък използва снимка на Георги в своя статия.

Покъртителното за мен е, че пак никой не си е направил труда да провери откъде, аджеба идват тия снимки, а за капак, след обаждане на Георги до news.bg главния редектор Милослав Йосифов му обяснил, че всичко, което е в интернет е безплатно!?! Аман от некадърници и неграмотници.

Колкото до нашия случай, отговор никакъв, така че нещата засега отиват към нотариална покана. Ще се радвам да стигнем и до съд.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар. Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Медийни простотии

 1. атанас каза:

  А защо същите тези вестникари биха те съдили, ако вземеш тяхна снимка от безплатния интернет?

 2. nervousshark каза:

  Предполагам, защото смятат, и то не без основание, че у нас закона се прилага избирателно.

 3. dgeorgiev каза:

  Гл. редактор на нюз-а се казва Милослав, но както и да е. Не е особено професионално да не споменаваш източника от който вземаш картинка. По-скоро въпросът е, дали има проблем да вземеш снимка без разтрешение, но да напишеш от къде си я копирал и кой е автор.

 4. nervousshark каза:

  Ще оправя името, мерси. А какво може да се взема и как да се ползва обикновено е регулирано от лиценза на блога или сайта, иначе важи българското законодателство.

 5. dgeorgiev каза:

  Не тълкувай въпросът ми буквално правово. По-скоро как биха били удовлетворени морално и двете страни. Според мен е по-добре някой вестник да вземе картинка от моя блог и да напише, че е от там. Това си е и реклама за блогчето. А че никой няма да ми плати за това е ясно. Както казват американците – малко е повече от нищо.

 6. nervousshark каза:

  Зависи кой е вестника, честно казано.

 7. dgeorgiev каза:

  Дам и това е вярно:)

 8. Totto каза:

  @dgeorgiev, не можеш да прескочиш правната страна на въпроса, още по-недопустимо е когато става въпрос за медиа.
  Лицензите не съществуват от вчера, нито пък са нещо толкова сложно за разбиране от интелигентен човек. А това, че сигурно 90% от журналистите нямат понятие от тях е друг въпрос.
  Както се стремиш да си чист по отношение на другите неща, изисквани от законите, така е и с авторските права и спазването на лицензите – няма разлика.

  За твоя пример – поставяш лиценз, позволяващ въпросния начин на употреба, и си чист. Ако другите обръщат внимание на лицензите, то и резултатът ще е точно това – търсеното от теб ще бъде изпълнено по начина, по който би искал – ще ти се цитира блога като източник и ще си получиш рекламата.

 9. Deneb_50 каза:

  ами че то човек си остава само с рекламата,да не говорим,че местните вестници,ако те напечатат е само за слава,за пари изобщо не става въпрос.nervousshark може ли един въпрос-ника ти има ли нещо общо с една книжка за приключения на едно много интелигентно лисиче.;-)
  Извинявам се,че тази вечер ти превзех блога обещавам ти,че по-вече няма да правя така

 10. nervousshark каза:

  нямам против да ми превземат блога:) И не, прякора няма общо с лисичето :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.