Новата стара болшевишка доктрина

Много силна статия на Петя Владимирова във в-к „Дневник“ по повод опитите на управляващата партия да прокара в парламента текст, който обявява убийствата без съд и присъда между 9ти и 12ти семтември 1944г. за „възмездие“ да охвърли опит на депутата Минчо Спасов да внесе поправка в закона, който към момента обявява за начало на репресиите 12ти септември 1944г. Според тях това, което се е случвало между 9ти и 12ти е „възмездие“. Аз няма да коментирам, защото авторката го е направила много по-добре, отколкото аз ще мога, но ще цитирам няколко откъса:

„И питам: как съветът по законодателството разбра, че в първите три дни след деветосептемврийския преврат са избити точно тези лица, които са си го били „заслужили“? Съветът по законодателството дава ли си сметка всъщност, че с това, което е написал, обслужва в същата степен поддръжниците и на „обратната“ братоубийствена формула и ги въоръжава със същите аргументи да оправдаят „убийците и главорезите“ (термините в кавичките са използвани от „юристите“), избити на 9 септември: „щом като убиването на 9 септември без съд на онези, които са убивали без съд (ако приемем, че са те) след атентата в църквата „Света Неделя“, е справедливо възмездие, защо да не са справедливо възмездие и убийствата непосредствено след атентата през 1925 г., нали в него загиват 150 души, включително и деца, а 500 са осакатени! Или може би онези в църквата през 1925 са „правилно убити“?

Това становище не граничи, а направо прекрачва в безумието!

Кой въобще си позволява да ме връща в най-мрачните години на конфронтацията и да трови душите и мозъците на децата ми с възраждането на болшевишката доктрина за доброто и злото? Как проф. Красимира Средкова е могла да сложи подписа си под този текст, който позори т.нар. съвет по законодателството, позори юридическия факултет на Софийския университет, позори парламента, а чрез него и цялото общество. Тя и Георги Пирински са просто длъжни да оповестят публично имената на специалистите по наказателно право, които са написали текста. За да знаят гражданите на кого плащат, за да твори такива порочни политически и идеологически подпори на тези, които нямат нищо общо с правото!

Третият факт е пълното информационно затъмнение наложено от националните и централните медии за продължилите цели три часа парламентарни дебати по този въпрос в сряда. Вечерта в централните новини на БНТ такава информация не съществуваше. В информацията на БТА пък нямаше и дума за становището на съвета по законодателството и за поисканата от Минчо Спасов оставка на съвета. Някой, изглежда, е поискал да бъдат скрити дискредитиращите БСП препирни и го е получил. Подобно на съвета по законодателството.“

Опитите да се реабилитират самоуправство, отмъщения на лична основа и откровени престъпления, като при това се наричат „справедливо възмездие“ е поредната наглост и подигравка на хора, които са свикнали да са безнаказани за всичките си дела и с паметта на хилядите загинали, гонени и мачкани. Пълен позор.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Новата стара болшевишка доктрина

 1. Димитър каза:

  Както те казват – „Тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем“. Засега кръв не се е проливала, значи властта не са я давали въобще. Понякога си мисля, че 1997-2001 е било просто тактическо отстъпление за прегрупиране.

 2. зк каза:

  Текстът е гласуван.До 12IX1944 репресии няма.

 3. lyd каза:

  Да, да не се е ляла кръв – точно за това светнах учениците си наскоро. Докато обсъждахме една тема, решихме да използваме най-новата бг история като пример. Относно идването на демокрацията днешните гимназисти изказват интересни предположения – революция, ком. партията губи избори, младежки протести и пр. Едно от предположенията, обаче, беше, че хората, които са имали натрупани капитали, не са можели да ги използват за частен бизнес, затова са оказали някакъв натиск, та се е стигнало до промени. След като ги светнах, че не е имало революции, че не е било възможно ком. партията да изгуби избори, но пък е имало конгрес, на който комунисти са поискали оставки на комунисти и оттук е започнала промяната, беше лесно да стигнем до изводите на Димитър.

 4. Pingback: “Дневник” и историята, която се опитваме да пишем « полетът на костенурката

 5. nervousshark каза:

  Да, грешката е моя – всъщност в момента по закон репресиите започват на 12ти септември, а не на 9ти, а Минчо Спасов с подкрепа на опозицията се опита да вкара промяна. Ама така е като върша 3 неща едновременно.

 6. kanew каза:

  Ето какви данни имам за загиналите българи по време на вътрешни конфликти:
  -3200 през априлското въстание.
  -21000 освободителната война 1877-78 г.
  – Балкански войни и І СВ-липсват ми данни.
  -3500 за периода 1923-1944 г.
  -10269 през -ІІ С
  -31836 след 9.9.1944 г.

 7. nervousshark каза:

  Тези хора през ІІ Световна на фронта ли са загинали? Тази статистика е много интересна.

 8. kanew каза:

  Да, през ІІ С.В.

 9. nervousshark каза:

  На фона на всички загинали през тази война цифрата не е голяма, но като за България си е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.