Вестник „Стандарт“ краде снимки от блогове

Историята сме я описали подробно с Крис в блог „Нож и виличка“, но тук също ще пусна почти непроменен текста на поста. Накратко историята:

В броя си от 1ви февруари 2008г. вестник „Стандарт“ публикува снимка от „Нож и виличка“ към статия, озаглавена „Босилекът ухае на сладост, розмаринът ухае на бор“. Не е посочен източникът на снимката, нито някой се е свързал с нас за евентуални условия по публикуването на авторската фотография на Крис, въпреки че блогът ни е под лиценз на Creative Commons (BY/NC/SA), с който са защитени всички произведения тук – текст и фотографии, и който не позволява разпространяването им с комерсиална цел.

Снимката е от статията ни „Салата от паста с маслини“ от 27 юни 2007г., а на копието от страницата на така наречения вестник (за съжаление в момента само черно-бяло), долу в дясно можете да видите същата снимка:
standart-snimka_small.jpg

Можете да я видите в пълен размер тук.

След като разгледахме възможностите и преценихме, че подобна постъпка е най-малкото некоректна, а при желание бихме могли да я квалифицираме и с по-силни епитети, решихме да изпратим писмо до главния редактор на вестника, което се оказа мисия почти невъзможна, тъй като единствеия е-мейл адрес, оставен за контакт е office@standartnews.com.

Можете да се запознаете с текста на писмото:

From: Kristina Nikolova
Date: 2008/2/4
Subject: Незаконно публикувана фотография
To: office@standartnews.com
Cc: Magdalina Guenova

Уважаеми господа,

С изненада ние – Кристина Николова и Магдалина Генова – открихме в броя на в-к Стандарт от 1 февруари, 2008 г. публикувана снимка от нашия блог (http://nojivilichka.wordpress.com/). Конкретната снимка бе публикувана в същия сайт на юни 27, 2007 в публикация, озаглавена „Салата от паста с маслини“.

Не ни е известно да сме предостъпвали правата над снимката за комерсиални цели. Лицензът на Creative Commons (BY/NC/CA), под който са защитени всички произведения в този блог – текст или фотографии, не позволява разпространяването им с комерсиална цел. В случай, че желаете да препечатвате наши произведения във вашия вестник, е редно най-напред да се свържете с нас за разрешение и установяване на условията от наша страна.

Въз основа на горните аргументи бихме искали да получим възнаграждение за незаконно публикуваната от вас фотография под формата на хонорар в размер на обичайния. В противен случай не бихме се поколебали да прибегнем до съдебно разрешение на въпроса.

Благодаря за вниманието,

Кристина Николова и Магдалина Генова

От горното вероятно ви става ясно, че няма да се поколебаем да прибегнем до по-крути мерки, тъй като не желаем да толерираме повече поведението на българските печатни медии, които често са в ролята на най-откровени пладнешки крадци.

А тук и тук можете да се запознаете с приключенията на Еленко, който се озова в същата ситуация, с любезното съдействие на вестник „24 часа“.

Това е от „Нож и виличка“. Аз искам още веднъж да изразя дълбокото си възмущение от престъпните практики на българските вестници, които освен да се издържат с платени публукации, да лижат задници и да минават метър, крадейки чужд интелектуален труд, за нищо друго не стават. Особено за четене.

P.S.  Съвсем бях забравила, че и на Симион Патеев му се бяха случвали подобни неща. Това, което си мисля е, че трябва много вода да изтече, преди и ако изобщо българската журналистика (в по-голямата си част) придобие някакъв професионализъм и морал.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Вестник „Стандарт“ краде снимки от блогове

  1. teob каза:

    Търсете правата си до пълна победа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s