Помнете тяхното детство

„Помнете тяхното детство“ беше една книжка от моето детство, в която бяха житията на седемте ястребинчета, Митко Палаузов и други деца, загинали до 1944 година, без и те да знаят защо.

А Нашето детство е страхотен проект, в който са събрани спомени, предмети, филми на тези, които са родени между 1966-1981, между които съм и аз. Още не мога да спра да ровя и да се радвам на пластмасовите пинковци, призраците в блока и Алиса Селезньова (познайте кой до ден днешен чете Кир Буличов).

Вече се е оформил и речник с думи и изрази, които често използвахме, ето някои добри попадения:

Анжела Дейвис – единственото, което знаете за нея, е че има много голяма къдрава коса и че е в затвора. Но в кой точно затвор и за какво – никой ви не казва. Това, което обаче всички – и класната и дружинната, и вестник „Септемврийче”, ви казват, е че трябва да бъде освободена. (Интересно наистина, какво стана с тая жена, още ли е в затвора?) – да бе, всяка къдрава жена с коса тип афро беше Анжела Дейвис, както и всички къдрави съученички.

„Кръжок“ – Вариант на понятието „групички по интереси“. Ходиш защото е модерно, защото някой (родителите или учителката) те е накарал, или просто защото те влече темата. Или просто защото беше задължително.

„ Лека нощ, деца” – телевизионно детско предаване, известно още с името на главния си герой – Сънчо. „Лека нощ, деца” е доказателство, че възрастните все пак ги бива за нещо – такива хубави приказки, такива интересни анимации пускат през тия 10 минути. Ами „Зайчето с карираните уши”, а „Приказки под шипковия храст”, също „Няма никой в къщи”, „Семейство Барба”, Педя човек-лакът брада и още много други! Но тук има и един много коварен момент. Веднага след „Сънчо” трябва да си лягате да спите и никой не ще и да чуе, че ви се гледа още телевизия. Не, тия възрастни една свястна работа не могат да догодят като хората! И да не могат да се гледат култови филми като „Болница на края на града“.

Добра идея, дано продължи да се запълва.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, разни. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Помнете тяхното детство

  1. nicodile каза:

    Зайчето с карираните уши rulez!
    Бих добавил шоколад Кума Лиса, двореца на Пионерите, самите пионери (така и не станах, за една година, пфу!), топките от Спортпром (ако имаш топка си звездата на квартала) и зарзаватчийката леля Радка Чумелова, която може би е била част само от моето детство, но нейни копия са продавали леко развалени домати и са щипели деца по бузките из цялата страна :)

  2. nervousshark каза:

    А всъщност зеленчуците тогава бяха много хубави, дори в кварталния плод и зеленчук. На което е право, не мога да река криво :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.